Bohwim og Lindtner Næss hedret med Aamot-statuetten

Bohwim og Lindtner Næss hedret med Aamot-statuetten

De to veteranregissørene Knut Bohwim og Arne Lindtner Næss er tildelt Aamot-statuetten for 2019.

Prisvinnerne Knut Bohwim og Arne Lindtner Næss (foto av Sigurd Moe Hetland)

Årets prisvinnere har hver på sin måte introdusert nye generasjoner for filmfenomenet Olsenbanden. Bohwim var først ute i 1969 med den første norske Olsenbandenfilmen, mens Lindtner Næss var med på å skape Olsenbanden jr.-filmene som også ble store kinosuksesser.

Aamot-statuetten er bransjeorganisasjonen Film & Kinos ærespris og høyeste utmerkelse. Den deles ut til «regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon”. Prisen er oppkalt etter kinodirektør og film-politiker Kristoffer Aamot og er en bronse-statue av en elg, utformet av Arne N. Vigeland.

Om vinnerne har juryen følgende å si:

«Knut Bohwim hadde regien av hele 12 av 14 filmer med Olsenbanden i Norge, også den første som hadde premiere 11. august 1969. I august kommer journalisten Jon Selås med bok om dette dansk-norske fenomenet. Også Sverige fikk sine Olsenbande-filmer, under navnet Jönsson-ligaen. Arve Opsahl fikk Aamot-statuetten allerede i 1974, Carsten Byhring i 1975 og regissør Knut Andersen, som gjorde en av disse filmene i 1976.

Ved siden av Olsenbanden har Knut laget en håndfull morsomme revy- og underholdningsfilmer og det spennende okkupasjonsdramaet Det største spillet. Han var en de tre ledende forgrunnsfigurene i produksjonsfirmaet Teamfilm A/S i mange år og ble senere direktør i Kommunenes Filmsentral A/S».

«Den andre vinneren av Aamot-statuetten 2019, Arne Lindtner Næss, er også tilknyttet Olsen-banden, men da i junior-divisjonen. Olsen-banden jr. så dagens lys i 2001 og fortsatte til 2010, etter at det var laget 6 spillefilmer. Serien ble tilrettelagt av Sverre Holm og vår prisvinner, og produsert av Nordisk Film A/S.

Arne Lindtner Næss er egentlig skuespiller, men også regissøren bak de populære Karsten og Petra filmene. Han har også skrevet, signert og produsert mange andre TV-serier og filmer for barn og ungdom».

Priskomiteen 2019 har bestått av programdirektør Christin Berg, tidligere kinodirektør i Bergen Elisabeth Halvorsen, produsent Silje Hopeland Eik, Agnethe Buus Jensen i Norske filmdistributørers Forening og redaktør Jan Erik Holst som leder. 

 

Bohwim og Lindtner Næss hedret med Aamot-statuetten

Bohwim og Lindtner Næss hedret med Aamot-statuetten

De to veteranregissørene Knut Bohwim og Arne Lindtner Næss er tildelt Aamot-statuetten for 2019.

Prisvinnerne Knut Bohwim og Arne Lindtner Næss (foto av Sigurd Moe Hetland)

Årets prisvinnere har hver på sin måte introdusert nye generasjoner for filmfenomenet Olsenbanden. Bohwim var først ute i 1969 med den første norske Olsenbandenfilmen, mens Lindtner Næss var med på å skape Olsenbanden jr.-filmene som også ble store kinosuksesser.

Aamot-statuetten er bransjeorganisasjonen Film & Kinos ærespris og høyeste utmerkelse. Den deles ut til «regissører, fotografer, skuespillere eller andre personer som har gjort en fremragende innsats i eller for norsk film og kinobransje eller norsk filmproduksjon”. Prisen er oppkalt etter kinodirektør og film-politiker Kristoffer Aamot og er en bronse-statue av en elg, utformet av Arne N. Vigeland.

Om vinnerne har juryen følgende å si:

«Knut Bohwim hadde regien av hele 12 av 14 filmer med Olsenbanden i Norge, også den første som hadde premiere 11. august 1969. I august kommer journalisten Jon Selås med bok om dette dansk-norske fenomenet. Også Sverige fikk sine Olsenbande-filmer, under navnet Jönsson-ligaen. Arve Opsahl fikk Aamot-statuetten allerede i 1974, Carsten Byhring i 1975 og regissør Knut Andersen, som gjorde en av disse filmene i 1976.

Ved siden av Olsenbanden har Knut laget en håndfull morsomme revy- og underholdningsfilmer og det spennende okkupasjonsdramaet Det største spillet. Han var en de tre ledende forgrunnsfigurene i produksjonsfirmaet Teamfilm A/S i mange år og ble senere direktør i Kommunenes Filmsentral A/S».

«Den andre vinneren av Aamot-statuetten 2019, Arne Lindtner Næss, er også tilknyttet Olsen-banden, men da i junior-divisjonen. Olsen-banden jr. så dagens lys i 2001 og fortsatte til 2010, etter at det var laget 6 spillefilmer. Serien ble tilrettelagt av Sverre Holm og vår prisvinner, og produsert av Nordisk Film A/S.

Arne Lindtner Næss er egentlig skuespiller, men også regissøren bak de populære Karsten og Petra filmene. Han har også skrevet, signert og produsert mange andre TV-serier og filmer for barn og ungdom».

Priskomiteen 2019 har bestått av programdirektør Christin Berg, tidligere kinodirektør i Bergen Elisabeth Halvorsen, produsent Silje Hopeland Eik, Agnethe Buus Jensen i Norske filmdistributørers Forening og redaktør Jan Erik Holst som leder. 

 

MENY