Piraya film med nye «hemmelige» prosjekter

Piraya film med nye «hemmelige» prosjekter

Piraya og Magnitsky Act-regissøren Andrei Nekrasov var blant de største mottakerne av tilskudd da Filmkraft Rogaland nylig fordelte nær 1,7 millioner.

Foto fra Pirayas prosjekt med Ola Waagen

Det er snart tre år siden Piraya film og regissøren Andrei Nekrasov skapte bølger med dokumentaren The Magnitsky Act – først ved å gå til frontalangrep på den omstridte aktivisten og finansmannen Bill Browder, dernest ved at Kortfilmfestivalen ikke våget å vise filmen. Siden er filmen vist på noen festivaler og gjennom enkeltvisninger, men har havnet i en slags distribusjons-limbo vi ennå ikke har sett utgangen på.

Denne uken mottok Nekrasov og Torstein Grude i Piraya utviklingssstøtte fra Filmkraft Rogaland til et nytt prosjekt som er unntatt offentlighetens innsyn. Det leder selvsagt til spekulasjoner, men er ikke det eneste prosjektet fra Piraya som er hemmelig. Selskapet har flere ganger ligget lavt med nye prosjekter, blant annet for ikke å eksponere kilder, slik tilfellet var med Mogadishu Soldier. Det aktuelle prosjektet har tidligere i år mottatt utviklingsmidler fra NFI.

Et annet ”hemmelig” prosjekt fra Piraya ble presentert under årets Berlinale med tittelen Piraya 2013-6. Regissør er Ola Waagen, med Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude som medforfattere og produsenter. Waagen er regissøren bak dokumentaren Pels, som Piraya også produserte. I filmen fulgte de Frank Nervik over i en lengre periode, mens Nervik gikk under cover for å undersøke forholdene i pelsdyrnæringen. Nervik bar skjult kamera og skjult mikrofon og avdekket helt uholdbare forhold i næringen. Pels var ifølge Gunnar Iversen den mest betydningsfulle norske dokumentaren i 2014 og utfordret grensene for hva man kan vise offentlig på fjernsyn.

I hvilken grad denne nye filmen, som av illustrasjonen å dømme også gir inntrykk av å handle om dyrevelferd, er en gravedokumentar, vet vi ikke. Men mye tyder på det.

Andre prosjekter som ble tildelt støtte fra Filmkraft er blant annet Kodenavn Nagasaki med manus og regi av Fredrik Sundsteigen Hana. Produsent er Gunhild Oddsen og GOFILM. Vi vet ikke noe mer enn at Kodenavn Nagasaki er ”en dokumentar som setter både vennskap og skaperevne på prøve i søken etter en mor som forsvant”, og at prosjektet fikk det største tilskuddet. Det ble også gitt utviklingsstøtte til en rekke prosjekter, i tillegg til Pirayas prosjekt, og de kan du lese mer om her.

Piraya film med nye «hemmelige» prosjekter

Piraya film med nye «hemmelige» prosjekter

Piraya og Magnitsky Act-regissøren Andrei Nekrasov var blant de største mottakerne av tilskudd da Filmkraft Rogaland nylig fordelte nær 1,7 millioner.

Foto fra Pirayas prosjekt med Ola Waagen

Det er snart tre år siden Piraya film og regissøren Andrei Nekrasov skapte bølger med dokumentaren The Magnitsky Act – først ved å gå til frontalangrep på den omstridte aktivisten og finansmannen Bill Browder, dernest ved at Kortfilmfestivalen ikke våget å vise filmen. Siden er filmen vist på noen festivaler og gjennom enkeltvisninger, men har havnet i en slags distribusjons-limbo vi ennå ikke har sett utgangen på.

Denne uken mottok Nekrasov og Torstein Grude i Piraya utviklingssstøtte fra Filmkraft Rogaland til et nytt prosjekt som er unntatt offentlighetens innsyn. Det leder selvsagt til spekulasjoner, men er ikke det eneste prosjektet fra Piraya som er hemmelig. Selskapet har flere ganger ligget lavt med nye prosjekter, blant annet for ikke å eksponere kilder, slik tilfellet var med Mogadishu Soldier. Det aktuelle prosjektet har tidligere i år mottatt utviklingsmidler fra NFI.

Et annet ”hemmelig” prosjekt fra Piraya ble presentert under årets Berlinale med tittelen Piraya 2013-6. Regissør er Ola Waagen, med Bjarte Mørner Tveit og Torstein Grude som medforfattere og produsenter. Waagen er regissøren bak dokumentaren Pels, som Piraya også produserte. I filmen fulgte de Frank Nervik over i en lengre periode, mens Nervik gikk under cover for å undersøke forholdene i pelsdyrnæringen. Nervik bar skjult kamera og skjult mikrofon og avdekket helt uholdbare forhold i næringen. Pels var ifølge Gunnar Iversen den mest betydningsfulle norske dokumentaren i 2014 og utfordret grensene for hva man kan vise offentlig på fjernsyn.

I hvilken grad denne nye filmen, som av illustrasjonen å dømme også gir inntrykk av å handle om dyrevelferd, er en gravedokumentar, vet vi ikke. Men mye tyder på det.

Andre prosjekter som ble tildelt støtte fra Filmkraft er blant annet Kodenavn Nagasaki med manus og regi av Fredrik Sundsteigen Hana. Produsent er Gunhild Oddsen og GOFILM. Vi vet ikke noe mer enn at Kodenavn Nagasaki er ”en dokumentar som setter både vennskap og skaperevne på prøve i søken etter en mor som forsvant”, og at prosjektet fikk det største tilskuddet. Det ble også gitt utviklingsstøtte til en rekke prosjekter, i tillegg til Pirayas prosjekt, og de kan du lese mer om her.

MENY