Filmkritikerprisen til «Blindsone»

Filmkritikerprisen til «Blindsone»

Filmkritikerprisen for fjorårets beste norske langfilm går til «Blindsone», regissert av Tuva Novotny.

Filmkritikerprisen ble først delt ut for 69 år siden og er kåret etter en avstemning blant Det norske filmkritikerlagets rundt 90 medlemmer.

I begrunnelsen for hovedprisen til Blindsone heter det:

«Årets vinner av Filmkritikerprisen treffer oss der det rammer oss hardest, både i følelsene og i intellektet, i det vi ikke tenker på, gjemmer bort, skyver unna og kanskje ikke vil ta inn over oss. Det er en historie som tar oss inn i det utenkelige. Filmen gir oss et kunstnerisk uttrykk som samsvarer med den erfaringen mange gjør seg når de befinner seg i samme situasjon som hovedrolleinnehaverne. Sjokk, vantro, forvirring, sinne, etter hvert kanskje selvbebreidelse og dessuten dyp sorg.

Samtidig har regissøren laget en historie som våger å mane oss til ansvar, til å stille oss selv det spørsmålet som stilles i filmen – Var det noe jeg kunne ha gjort? – og svare bekreftende på det. Og det gjør vondt. For årets vinnerfilm følger en langsom tragedie i én eneste lang tagning fra det tilforlatelige, det hverdagslige til det utenkelige, sjokket og sinnet og litt etter litt til en smertefull erkjennelse som knapt er til å bære, langt mindre å ta inn over seg. Det filmatiske grepet uten klipp gir oss aldri muligheten til å slippe unna og ta en pause fra smerten; vi er nødt til å være i den så lenge filmen varer, for oss. En helt usedvanlig sterk hovedrolle gir oss en enorm fysisk tilstedeværelse i de første stadiene av en prosess som skal vare lenge etter at filmen er slutt. Det er en bokstavelig talt prisverdig bragd”.


Det ble også delt ut to fagpriser av Kritikerlaget: Prisen for beste skuespiller gikk til Pia Tjelta for hovedrollen i Blindsone, mens prisen for beste fagfunksjon gikk til Martin Otterbeck for fotoet i Utøya 22. juli.  Budbringeren er en hederspris til en person eller organisasjon som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap og engasjement for film som kunstuttrykk. Den gikk i år til nettmagasinet Montages.

 

Filmkritikerprisen til «Blindsone»

Filmkritikerprisen til «Blindsone»

Filmkritikerprisen for fjorårets beste norske langfilm går til «Blindsone», regissert av Tuva Novotny.

Filmkritikerprisen ble først delt ut for 69 år siden og er kåret etter en avstemning blant Det norske filmkritikerlagets rundt 90 medlemmer.

I begrunnelsen for hovedprisen til Blindsone heter det:

«Årets vinner av Filmkritikerprisen treffer oss der det rammer oss hardest, både i følelsene og i intellektet, i det vi ikke tenker på, gjemmer bort, skyver unna og kanskje ikke vil ta inn over oss. Det er en historie som tar oss inn i det utenkelige. Filmen gir oss et kunstnerisk uttrykk som samsvarer med den erfaringen mange gjør seg når de befinner seg i samme situasjon som hovedrolleinnehaverne. Sjokk, vantro, forvirring, sinne, etter hvert kanskje selvbebreidelse og dessuten dyp sorg.

Samtidig har regissøren laget en historie som våger å mane oss til ansvar, til å stille oss selv det spørsmålet som stilles i filmen – Var det noe jeg kunne ha gjort? – og svare bekreftende på det. Og det gjør vondt. For årets vinnerfilm følger en langsom tragedie i én eneste lang tagning fra det tilforlatelige, det hverdagslige til det utenkelige, sjokket og sinnet og litt etter litt til en smertefull erkjennelse som knapt er til å bære, langt mindre å ta inn over seg. Det filmatiske grepet uten klipp gir oss aldri muligheten til å slippe unna og ta en pause fra smerten; vi er nødt til å være i den så lenge filmen varer, for oss. En helt usedvanlig sterk hovedrolle gir oss en enorm fysisk tilstedeværelse i de første stadiene av en prosess som skal vare lenge etter at filmen er slutt. Det er en bokstavelig talt prisverdig bragd”.


Det ble også delt ut to fagpriser av Kritikerlaget: Prisen for beste skuespiller gikk til Pia Tjelta for hovedrollen i Blindsone, mens prisen for beste fagfunksjon gikk til Martin Otterbeck for fotoet i Utøya 22. juli.  Budbringeren er en hederspris til en person eller organisasjon som har beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap og engasjement for film som kunstuttrykk. Den gikk i år til nettmagasinet Montages.

 

MENY