Edith Carlmar-prisen til Tuva Novotny

Edith Carlmar-prisen til Tuva Novotny

Edith Carlmar-prisen går i år til en filmskaper som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Tuva Novotny har stått bak den internasjonalt mest prisbelønte norske filmen i fjor høst, med New Talent Grand PIX under CPH PIX og skuespillerprisen til Pia Tjelta på San Sebastian Film festival for Blindsone. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at hun i kveld ble tildelt Edith Carlmar-prisen som nettopp er tiltenkt en kvinnelig filmarbeider som har vist integritet og gått nye veier.

”Årets prisvinner har gjort seg bemerket i norsk og nordisk film og fjernsyn i en årrekke, – i ulike roller”, heter det i juryens begrunnelse. ”Etter å ha gått fra roller foran kamera til også selv å ta fjernsynsregi i 2014, fikk hun sitt gjennombrudd som filmregissør i 2018. I et år hvor juryen hadde mange kandidater å velge mellom utmerket hennes debutfilm seg, gjennom sitt sterke tema, sin eksperimenterende form, og ikke minst gjennom et sterkt og modig samarbeid mellom kvinnelig regissør, produsent (Elisabeth Kvithyll) og hovedrolle (Pia Tjelta)».

«Filmen som juryen har latt seg begeistre og bevege av, viser fram et av samfunnets vondeste blinde felt, med en filmatisk kraft som er en erfaren filmskaper verdig. Carlmarprisen skal gå til en profesjonell filmkvinne som har vist «integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser», noe som i høyeste grad kan sies å gjelde for manus og regi på filmen Blindsone. Årets vinner av Edith Carlmar-prisen er Tuva Novotny”.

Blindsone er Novotnys debut som spillefilmregissør og manusforfatter, og er som kjent skutt i én lang tagning på 98 minutter (les vårt intervju med fotografen Jonas Alarik). Filmen skildrer «en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd?»

I vårt intervju med henne fra i fjor fortalte Novotny at filmen er laget for å bryte opp den manglende åpenheten rundt psykiske lidelser.

– Jeg opplevde å mangle psykologiske verktøy for å snakke om mental helse og uhelse. Både hvor lite jeg selv og mennesker rundt meg visste om det, og hvordan samtalen oftest ble ført i en tone som noe man helst ikke snakket om, og ofte farget av skyld og skam- sikkert på grunn av historisk stigmatisering av psykiske lidelser.

I andre sentrale roller i Blind møter vi også Anders Baasmo ChristiansenNora Mathea Øien, Oddgeir Thune, Per Frisch, Teodor Barsnes-Simonsen og Marianne Krogh. Produsent er Kanonpris-vinner Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production.


 Om Edith Carlmar-prisen

Edith Carlmar var Norges første kvinnelige regissør. Hun står bak filmer som Ung flukt (1959), Fjolls til fjells (1957) og Døden er et kjærtegn(1949). Edith Carlmar-prisen ble tidligere delt ut Femmina filmfestival i Verdal. Da filmfestivalen la ned i 2017, tok Kosmorama over stafettpinnen. I 2018 delte Kosmorama ut Edith Carlmar-prisen for første gang. I 2018 fikk prisen til regissør Iram Haq, regissøren bak fjorårets storsuksess Hva vil folk si. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky og Sara Johnsen.

Edith Carlmar-prisen deles ut på Kosmorama under Kanonprisen.

I juryen sitter professor ved Institutt for kunst og medievitenskap, Anne Gjesvik, filmskaper Line Klungseth Johansen og Marit Bakken i Midtnorsk Filmsenter.

Edith Carlmar

 

Edith Carlmar-prisen til Tuva Novotny

Edith Carlmar-prisen til Tuva Novotny

Edith Carlmar-prisen går i år til en filmskaper som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser, heter det i begrunnelsen fra juryen.

Tuva Novotny har stått bak den internasjonalt mest prisbelønte norske filmen i fjor høst, med New Talent Grand PIX under CPH PIX og skuespillerprisen til Pia Tjelta på San Sebastian Film festival for Blindsone. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at hun i kveld ble tildelt Edith Carlmar-prisen som nettopp er tiltenkt en kvinnelig filmarbeider som har vist integritet og gått nye veier.

”Årets prisvinner har gjort seg bemerket i norsk og nordisk film og fjernsyn i en årrekke, – i ulike roller”, heter det i juryens begrunnelse. ”Etter å ha gått fra roller foran kamera til også selv å ta fjernsynsregi i 2014, fikk hun sitt gjennombrudd som filmregissør i 2018. I et år hvor juryen hadde mange kandidater å velge mellom utmerket hennes debutfilm seg, gjennom sitt sterke tema, sin eksperimenterende form, og ikke minst gjennom et sterkt og modig samarbeid mellom kvinnelig regissør, produsent (Elisabeth Kvithyll) og hovedrolle (Pia Tjelta)».

«Filmen som juryen har latt seg begeistre og bevege av, viser fram et av samfunnets vondeste blinde felt, med en filmatisk kraft som er en erfaren filmskaper verdig. Carlmarprisen skal gå til en profesjonell filmkvinne som har vist «integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser», noe som i høyeste grad kan sies å gjelde for manus og regi på filmen Blindsone. Årets vinner av Edith Carlmar-prisen er Tuva Novotny”.

Blindsone er Novotnys debut som spillefilmregissør og manusforfatter, og er som kjent skutt i én lang tagning på 98 minutter (les vårt intervju med fotografen Jonas Alarik). Filmen skildrer «en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd?»

I vårt intervju med henne fra i fjor fortalte Novotny at filmen er laget for å bryte opp den manglende åpenheten rundt psykiske lidelser.

– Jeg opplevde å mangle psykologiske verktøy for å snakke om mental helse og uhelse. Både hvor lite jeg selv og mennesker rundt meg visste om det, og hvordan samtalen oftest ble ført i en tone som noe man helst ikke snakket om, og ofte farget av skyld og skam- sikkert på grunn av historisk stigmatisering av psykiske lidelser.

I andre sentrale roller i Blind møter vi også Anders Baasmo ChristiansenNora Mathea Øien, Oddgeir Thune, Per Frisch, Teodor Barsnes-Simonsen og Marianne Krogh. Produsent er Kanonpris-vinner Elisabeth Kvithyll for Nordisk Film Production.


 Om Edith Carlmar-prisen

Edith Carlmar var Norges første kvinnelige regissør. Hun står bak filmer som Ung flukt (1959), Fjolls til fjells (1957) og Døden er et kjærtegn(1949). Edith Carlmar-prisen ble tidligere delt ut Femmina filmfestival i Verdal. Da filmfestivalen la ned i 2017, tok Kosmorama over stafettpinnen. I 2018 delte Kosmorama ut Edith Carlmar-prisen for første gang. I 2018 fikk prisen til regissør Iram Haq, regissøren bak fjorårets storsuksess Hva vil folk si. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky og Sara Johnsen.

Edith Carlmar-prisen deles ut på Kosmorama under Kanonprisen.

I juryen sitter professor ved Institutt for kunst og medievitenskap, Anne Gjesvik, filmskaper Line Klungseth Johansen og Marit Bakken i Midtnorsk Filmsenter.

Edith Carlmar

 

MENY