Sølvbjørn til ”Ut og stjæle hester” for beste foto

Sølvbjørn til ”Ut og stjæle hester” for beste foto

Rasmus Videbæk ble i går kveld tildelt sølvbjørnen for beste foto for sin innsats på Hans Petter Molands filmatisering av Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester».

Hans Petter Molands filmatisering av Per Pettersons roman Ut og stjæle hester mottok i går kveld en sølvbjørn for filmfotograf Rasmus Videbæks bidrag. Det er første gang en norsk film mottar denne prisen siden Lasse Henriksen fikk den for Love is War i 1971.

Årets Gullbjørn gikk til Nadav Lapids Synonyms, mens det nærmeste norsk film kom noen pris i andre programmer var en ”special mention” i GenerationKplus for animasjonsfilmen Pappa i regi av Atle S. Blakseth og Einar Dunsæd  (les mer om alle prisvinnerne her).

Ut og stjæle hester ble tidlig utpekt som en kandidat til prisen for beste foto – blant annet av bransjeblader som Variety og Hollywood Reporter.

– Å få anerkjennelse for fotografi på denne filmen betyr mye for meg. Ikke bare er filmen basert på min favorittroman gjennom alle tider, det var også en flott opplevelse å få jobbe sammen med Hans Petter for å omgjøre boken til film, forteller Videbæk i en pressmelding.

– Landskaper spiller en viktig rolle i Ut og stjæle hester. Hans Petter og jeg snakket mye om hvordan fotografere disse landskapene slik at de ville bli til indre landskap. Abstrakte og sjelfulle, som minner. Hans Petter fortsatte å presse på for å få disse spesielle bildene, og ga meg tillit til å utforske scenene. For meg har dette vært en svært tilfredsstillende opplevelse. Og jeg er stolt av det vi har utrettet sammen, sier han.

I et intervju med Rushprint kunne Moland fortelle om hvorfor han gikk løs på en roman som mange oppfatter som nesten umulig å filmatisere:

– Det er et utrolig sanselig og rikt univers, en kompleks struktur, og en høyt elsket roman. Den ”nøkkelen” var vel først og fremst en vei inn i manusskrivingen som jeg selv trodde på, og som jeg trodde ville både favne romanens kvaliteter og samtidig gi meg mulighetene til å lage en usedvanlig film. En konkret beslutning jeg tok var f.eks. å bevare romanens grunnleggende struktur. Strukturen, som utelater en masse informasjon mellom to tidsplan som ligger 50 år fra hverandre, gir muligheter for publikum til å dikte med og skape seg et indre bilde av hva som ligger i årene mellom, sier han blant annet.

Ut og stjæle hester er produsert av 4 ½ Film ved Turid Øversveen og Håkon Øverås. Nordisk Film distribuerer i Norge, internasjonal salgsagent er Trust Nordisk. Filmens hovedroller spilles av Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Danica Curcic og Jon Ranes.

Les vårt intervju med Stellan Skarsgård om filmen

Sølvbjørn til ”Ut og stjæle hester” for beste foto

Sølvbjørn til ”Ut og stjæle hester” for beste foto

Rasmus Videbæk ble i går kveld tildelt sølvbjørnen for beste foto for sin innsats på Hans Petter Molands filmatisering av Per Pettersons roman «Ut og stjæle hester».

Hans Petter Molands filmatisering av Per Pettersons roman Ut og stjæle hester mottok i går kveld en sølvbjørn for filmfotograf Rasmus Videbæks bidrag. Det er første gang en norsk film mottar denne prisen siden Lasse Henriksen fikk den for Love is War i 1971.

Årets Gullbjørn gikk til Nadav Lapids Synonyms, mens det nærmeste norsk film kom noen pris i andre programmer var en ”special mention” i GenerationKplus for animasjonsfilmen Pappa i regi av Atle S. Blakseth og Einar Dunsæd  (les mer om alle prisvinnerne her).

Ut og stjæle hester ble tidlig utpekt som en kandidat til prisen for beste foto – blant annet av bransjeblader som Variety og Hollywood Reporter.

– Å få anerkjennelse for fotografi på denne filmen betyr mye for meg. Ikke bare er filmen basert på min favorittroman gjennom alle tider, det var også en flott opplevelse å få jobbe sammen med Hans Petter for å omgjøre boken til film, forteller Videbæk i en pressmelding.

– Landskaper spiller en viktig rolle i Ut og stjæle hester. Hans Petter og jeg snakket mye om hvordan fotografere disse landskapene slik at de ville bli til indre landskap. Abstrakte og sjelfulle, som minner. Hans Petter fortsatte å presse på for å få disse spesielle bildene, og ga meg tillit til å utforske scenene. For meg har dette vært en svært tilfredsstillende opplevelse. Og jeg er stolt av det vi har utrettet sammen, sier han.

I et intervju med Rushprint kunne Moland fortelle om hvorfor han gikk løs på en roman som mange oppfatter som nesten umulig å filmatisere:

– Det er et utrolig sanselig og rikt univers, en kompleks struktur, og en høyt elsket roman. Den ”nøkkelen” var vel først og fremst en vei inn i manusskrivingen som jeg selv trodde på, og som jeg trodde ville både favne romanens kvaliteter og samtidig gi meg mulighetene til å lage en usedvanlig film. En konkret beslutning jeg tok var f.eks. å bevare romanens grunnleggende struktur. Strukturen, som utelater en masse informasjon mellom to tidsplan som ligger 50 år fra hverandre, gir muligheter for publikum til å dikte med og skape seg et indre bilde av hva som ligger i årene mellom, sier han blant annet.

Ut og stjæle hester er produsert av 4 ½ Film ved Turid Øversveen og Håkon Øverås. Nordisk Film distribuerer i Norge, internasjonal salgsagent er Trust Nordisk. Filmens hovedroller spilles av Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Danica Curcic og Jon Ranes.

Les vårt intervju med Stellan Skarsgård om filmen

MENY