Kosmorama 2019: Festivalsjefens anbefalinger

Kosmorama 2019: Festivalsjefens anbefalinger

Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival 2019 er rett rundt hjørnet. Her er noen av årets favoritter fra festivalsjef Silje Engeness.

Foto: Torleif Kvinnesland / Kosmorama

På årets program for Kosmorama gleder jeg meg selvsagt til åpningsfilmen vår Ut og stjæle hester. Filmen ble godt mottatt i Berlin, og vant Sølvbjørnen for Beste foto. Jeg syns Hans Petter Moland har fanget stemningen i boka på en veldig godt måte og samtidig skapt en film som står på egne ben. Det er en sterk rollebesetning, og jeg gleder meg blant annet til å se mer til skuespilleren Jon Ranes i årene som kommer.

Blant årets favoritter er også westernfilmen The Sisters Brothers, med et stjernelag av skuespillere som Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal og Riz Ahmed.  Den er like deler rå og sjarmerende, så du får både opp adrenalinet og brukt lattermusklene underveis. Stikkord her er dusørjegere, gullfeber og introduksjonen av tannbørsten i det ville vesten. Her viser den franske regissøren Jacques Audiard at han mestrer sjangerfilm til fulle.

I spillefilmen Alpha, The Right to Kill skildrer regissør Brillante Mendoza narkotikakrigen på Filippinene på nært hold. Vi følger politimannen Espino og doplangeren Elijah. På overflaten fremstår Espino korrekt og lovlydig, men det går ikke lang tid før man skjønner at han er tvers gjennom korrupt. Elijah på sin side lever i dyp fattigdom og går til desperate skritt for å sikre familien inntekter. Filmen gir et rystende bilde på en dyster del av virkeligheten på dagens Filippinene. Filmen vant Special Prize of the Jury på San Sebastian International Film festival i høst.

Her Job er spillefilmdebuten til den greske regissøren Nikos Labôt. Han har både skrevet manus og regissert filmen som har vunnet priser på festivaler verden over. Den har en realistisk stil, og flere trekker paralleller til Dardenne-brødrenes univers. Filmen viser hvordan det å være en del av et arbeidsfellesskap, uansett yrke, kan bety utrolig mye, både for å kunne forsørge en familie, men ikke minst for ens selvverd. Marisha Triantafyllidou skinner i hovedrollen som en kvinne som oppdager nye sider ved seg selv og tilværelsen når hun blir kastet ut i jobblivet.

Den kjente skuespilleren Jonah Hill har blitt lovprist på filmfestivaler verden over for regidebuten Mid90s. Den er et coming-of-age-drama satt til 1990-tallets Los Angeles. Vi får et innblikk i fellesskapet til en gruppe tenåringer som allerede har fått erfare at livet kan være brutalt. Dette  er en film jeg virkelig  ser frem til å vise på festivalen. Jeg tror den vil fenge både et ungt publikum av i dag og gammel-ungdom som har et nostalgisk og/eller levende forhold til 90-tallet, skating og hip hop.

For de som virkelig vil bryne seg på en filmopplevelse, vil jeg anbefale kinesiske An Elephant Sitting Still.  Filmen er ikke for alle, siden den varer over fire timer, men den gjør et uutslettelig  inntrykk. Den har blitt hyllet som «the greatest recent film» av The New Yorker, og mange anser den allerede som en moderne kultklassiker.

Dette  er en mørk og desillusjonert fortelling om det moderne Kina, satt til en skjebnesvanger dag som leder fire protagonister sammen mot en elefant som er sagt å skulle sitte helt urørlig og apatisk. An Elephant Sitting Still er den første og tragisk nok siste spillefilmen til regissør Hu Bo, som tok sitt eget liv før filmen hadde premiere.


Silje Engeness er direktør for Kosmorama Trondheim Internasjonale filmfestival som pågår fra 4. – 10.mars. Sjekk ut programmet her.


 

Kosmorama 2019: Festivalsjefens anbefalinger

Kosmorama 2019: Festivalsjefens anbefalinger

Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival 2019 er rett rundt hjørnet. Her er noen av årets favoritter fra festivalsjef Silje Engeness.

Foto: Torleif Kvinnesland / Kosmorama

På årets program for Kosmorama gleder jeg meg selvsagt til åpningsfilmen vår Ut og stjæle hester. Filmen ble godt mottatt i Berlin, og vant Sølvbjørnen for Beste foto. Jeg syns Hans Petter Moland har fanget stemningen i boka på en veldig godt måte og samtidig skapt en film som står på egne ben. Det er en sterk rollebesetning, og jeg gleder meg blant annet til å se mer til skuespilleren Jon Ranes i årene som kommer.

Blant årets favoritter er også westernfilmen The Sisters Brothers, med et stjernelag av skuespillere som Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal og Riz Ahmed.  Den er like deler rå og sjarmerende, så du får både opp adrenalinet og brukt lattermusklene underveis. Stikkord her er dusørjegere, gullfeber og introduksjonen av tannbørsten i det ville vesten. Her viser den franske regissøren Jacques Audiard at han mestrer sjangerfilm til fulle.

I spillefilmen Alpha, The Right to Kill skildrer regissør Brillante Mendoza narkotikakrigen på Filippinene på nært hold. Vi følger politimannen Espino og doplangeren Elijah. På overflaten fremstår Espino korrekt og lovlydig, men det går ikke lang tid før man skjønner at han er tvers gjennom korrupt. Elijah på sin side lever i dyp fattigdom og går til desperate skritt for å sikre familien inntekter. Filmen gir et rystende bilde på en dyster del av virkeligheten på dagens Filippinene. Filmen vant Special Prize of the Jury på San Sebastian International Film festival i høst.

Her Job er spillefilmdebuten til den greske regissøren Nikos Labôt. Han har både skrevet manus og regissert filmen som har vunnet priser på festivaler verden over. Den har en realistisk stil, og flere trekker paralleller til Dardenne-brødrenes univers. Filmen viser hvordan det å være en del av et arbeidsfellesskap, uansett yrke, kan bety utrolig mye, både for å kunne forsørge en familie, men ikke minst for ens selvverd. Marisha Triantafyllidou skinner i hovedrollen som en kvinne som oppdager nye sider ved seg selv og tilværelsen når hun blir kastet ut i jobblivet.

Den kjente skuespilleren Jonah Hill har blitt lovprist på filmfestivaler verden over for regidebuten Mid90s. Den er et coming-of-age-drama satt til 1990-tallets Los Angeles. Vi får et innblikk i fellesskapet til en gruppe tenåringer som allerede har fått erfare at livet kan være brutalt. Dette  er en film jeg virkelig  ser frem til å vise på festivalen. Jeg tror den vil fenge både et ungt publikum av i dag og gammel-ungdom som har et nostalgisk og/eller levende forhold til 90-tallet, skating og hip hop.

For de som virkelig vil bryne seg på en filmopplevelse, vil jeg anbefale kinesiske An Elephant Sitting Still.  Filmen er ikke for alle, siden den varer over fire timer, men den gjør et uutslettelig  inntrykk. Den har blitt hyllet som «the greatest recent film» av The New Yorker, og mange anser den allerede som en moderne kultklassiker.

Dette  er en mørk og desillusjonert fortelling om det moderne Kina, satt til en skjebnesvanger dag som leder fire protagonister sammen mot en elefant som er sagt å skulle sitte helt urørlig og apatisk. An Elephant Sitting Still er den første og tragisk nok siste spillefilmen til regissør Hu Bo, som tok sitt eget liv før filmen hadde premiere.


Silje Engeness er direktør for Kosmorama Trondheim Internasjonale filmfestival som pågår fra 4. – 10.mars. Sjekk ut programmet her.


 

MENY