Maks EU-støtte til Cinenord og «Atlantic Crossing»

Maks EU-støtte til Cinenord og «Atlantic Crossing»

Noen i EUs støttesystem ser ut til å like Cinenords prosjekter svært godt. For andre gang i år mottok selskapet størst mulige tilskudd fra Kreativt Europa MEDIA – denne gangen for dramaserien Atlantic Crossing

Foto fra August 1940: Kronprinsesse Märtha stiger om bord skipet «American Legion». Bak følger prinsesse Ragnhild (foto: De kongelige samlinger)

For andre gang i år mottok selskapet denne uken største mulige tilskudd fra Kreativt Europa MEDIA. Denne gangen er det dramaserien Atlantic Crossing – også kjent som Alt for Norge – som er tildelt en million euro i produksjonsstøtte. Tidligere i år mottok selskapet tilsvarende støttebeløp til krimserien WistingDet er Kreativt Europa MEDIA i Norge som melder om dette.

Det er første gang at et europeisk produksjonsselskap mottar høyeste mulige tilskuddsbeløp to ganger. Tidligere i år kunne vi melde om at Nordisk film & tv-fond ga samme serie en av sine største tildelinger til et nordisk serieprosjekt noensinne. Samtidig ble produsenten Cinenord tildelt i overkant av 53,3 millioner kroner av Norsk filminstitutt gjennom insentivordningen, fordelt på de to dramaseriene Alt for Norge og Wisting.

Atlantic Crossing produseres av Silje Hopland Eik og Cinenord Drama, med tsjekkiske Sirena Films og irske Ripple World Pictures som co-produsenter. Serieskaper og regissør er Alexander Eik som har skrevet manus sammen med Linda May Kallestein. Innspillingen vil foregå i Tsjekkia og Norge. Serien er allerede solgt til en rekke land, og er planlagt for visning på NRK i 2021.

Serien er basert på «den utrolige og sanne historien om norske kronprinsesse Märthas desperate flukt til USA og påfølgende kamp for å redde sitt land under den andre verdenskrig».

”Etter flukten fra nazistene ble hun tvunget til å adskilles fra sin mann og krysse Atlanterhavet for å søke tilflukt i USA. Der blir hun raskt trukket inn i et vennskap med president Franklin D. Roosevelt. Kronprinsessen oppdager at hun har politisk innflytelse, og trer ut av sin beskyttede tilværelse. Gjennom store prøvelser vokser hun til å bli en usynlig, men sentral, maktfigur i Washingtons politiske kulisser”, heter det i omtalen av prosjektet.

Kronprinsesse Märthas nære vennskap med president Roosevelt har vært forbundet med mange spekulasjoner. Kongefamilien spilte utvilsomt en viktig rolle for å fremme norske interesser overfor amerikanske myndigheter under Annen verdenskrig. Men ledet Märthas nærhet til presidenten også til noe mer, slik både historikere og journalister har antydet? Vi vet ikke hvor langt serien går i å dikte videre på disse spørsmålene, men de omtaler relasjonen som et ”forhold” i presseskrivet.

Produksjonen har en 132 dagers innspillingsperiode som vil foregå i Praha og Norge, med noen opptaksdager i Sverige, Storbritannia og USA. For opptakene fra Det hvite hus blir det bygget et sett i filmstudio i Praha, ledet av den danske setdesigneren Jette Lehmann (kjent for blant annet von Triers Melancholia).

Cinenord samarbeider også med den amerikanske rollebesetteren Avy Kaufmann (Emmy-nominert for The Night of), som allerede har hjulpet selskapet med å hente inn Carry-Ann Moss til krimserien Wisting).


Om Kreativt Europa MEDIA: Kreativt Europa er EUs program for å støtte de kreative sektorene i Europa. MEDIA-delen av Kreativt Europa gir tilskudd til den audiovisuelle bransjen. Det gis støtte til utvikling og distribusjon av europeiske filmer, utvikling av dataspill, produksjon av TV-prosjekter, festivaler, kompetansehevende tiltak og nettverksbygging. I 2017 mottok den norske bransjen nærmere 29 millioner kroner i tilskudd fra EU. Norge deltar i Kreativt Europa gjennom EØS-avtalen.


 

Maks EU-støtte til Cinenord og «Atlantic Crossing»

Maks EU-støtte til Cinenord og «Atlantic Crossing»

Noen i EUs støttesystem ser ut til å like Cinenords prosjekter svært godt. For andre gang i år mottok selskapet størst mulige tilskudd fra Kreativt Europa MEDIA – denne gangen for dramaserien Atlantic Crossing

Foto fra August 1940: Kronprinsesse Märtha stiger om bord skipet «American Legion». Bak følger prinsesse Ragnhild (foto: De kongelige samlinger)

For andre gang i år mottok selskapet denne uken største mulige tilskudd fra Kreativt Europa MEDIA. Denne gangen er det dramaserien Atlantic Crossing – også kjent som Alt for Norge – som er tildelt en million euro i produksjonsstøtte. Tidligere i år mottok selskapet tilsvarende støttebeløp til krimserien WistingDet er Kreativt Europa MEDIA i Norge som melder om dette.

Det er første gang at et europeisk produksjonsselskap mottar høyeste mulige tilskuddsbeløp to ganger. Tidligere i år kunne vi melde om at Nordisk film & tv-fond ga samme serie en av sine største tildelinger til et nordisk serieprosjekt noensinne. Samtidig ble produsenten Cinenord tildelt i overkant av 53,3 millioner kroner av Norsk filminstitutt gjennom insentivordningen, fordelt på de to dramaseriene Alt for Norge og Wisting.

Atlantic Crossing produseres av Silje Hopland Eik og Cinenord Drama, med tsjekkiske Sirena Films og irske Ripple World Pictures som co-produsenter. Serieskaper og regissør er Alexander Eik som har skrevet manus sammen med Linda May Kallestein. Innspillingen vil foregå i Tsjekkia og Norge. Serien er allerede solgt til en rekke land, og er planlagt for visning på NRK i 2021.

Serien er basert på «den utrolige og sanne historien om norske kronprinsesse Märthas desperate flukt til USA og påfølgende kamp for å redde sitt land under den andre verdenskrig».

”Etter flukten fra nazistene ble hun tvunget til å adskilles fra sin mann og krysse Atlanterhavet for å søke tilflukt i USA. Der blir hun raskt trukket inn i et vennskap med president Franklin D. Roosevelt. Kronprinsessen oppdager at hun har politisk innflytelse, og trer ut av sin beskyttede tilværelse. Gjennom store prøvelser vokser hun til å bli en usynlig, men sentral, maktfigur i Washingtons politiske kulisser”, heter det i omtalen av prosjektet.

Kronprinsesse Märthas nære vennskap med president Roosevelt har vært forbundet med mange spekulasjoner. Kongefamilien spilte utvilsomt en viktig rolle for å fremme norske interesser overfor amerikanske myndigheter under Annen verdenskrig. Men ledet Märthas nærhet til presidenten også til noe mer, slik både historikere og journalister har antydet? Vi vet ikke hvor langt serien går i å dikte videre på disse spørsmålene, men de omtaler relasjonen som et ”forhold” i presseskrivet.

Produksjonen har en 132 dagers innspillingsperiode som vil foregå i Praha og Norge, med noen opptaksdager i Sverige, Storbritannia og USA. For opptakene fra Det hvite hus blir det bygget et sett i filmstudio i Praha, ledet av den danske setdesigneren Jette Lehmann (kjent for blant annet von Triers Melancholia).

Cinenord samarbeider også med den amerikanske rollebesetteren Avy Kaufmann (Emmy-nominert for The Night of), som allerede har hjulpet selskapet med å hente inn Carry-Ann Moss til krimserien Wisting).


Om Kreativt Europa MEDIA: Kreativt Europa er EUs program for å støtte de kreative sektorene i Europa. MEDIA-delen av Kreativt Europa gir tilskudd til den audiovisuelle bransjen. Det gis støtte til utvikling og distribusjon av europeiske filmer, utvikling av dataspill, produksjon av TV-prosjekter, festivaler, kompetansehevende tiltak og nettverksbygging. I 2017 mottok den norske bransjen nærmere 29 millioner kroner i tilskudd fra EU. Norge deltar i Kreativt Europa gjennom EØS-avtalen.


 

MENY