Nordisk råds filmpris til islandske ”Kvinne på krigsstien”

Nordisk råds filmpris til islandske ”Kvinne på krigsstien”

Den islandske filmen «Kvinne på krigsstien» er tildelt Nordisk råds filmpris for 2018. ”Det er en herlig film, vittig og lekende i håndteringen av storpolitiske spørsmål så vel som av privatlivet til den 48 år gamle kvinnen som er filmens uventede actionhelt”, mener juryen.

Regissør, manusforfatter og produsent Benedikt Erlingsson ble tildelt prisen sammen med manusforfatter Ólafur Egill Egilsson og produsentene Marianne Slot og Carine Leblanc.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 danske kroner og gis til en film ”som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked».

Kvinne på krigsstien konkurrerte med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Jens Assur med Ravnene (Sverige), Teemu Niiki med Euthanizer (Finland), Hlynur Pálmason med Vinterbrødre (Danmark) og Joachim Trier med Thelma (Norge).

Kvinne på krigsstien handler om Halla, ”en 50 år gammel selvstendig kvinne, som tilsynelatende lever et rutinefylt A4-liv. Bak fasaden lever hun et dobbeltliv som brennende engasjert og buespennenende miljøaktivist som i all hemmelighet aksjonerer mot den lokale aluminiumsfabrikken. Mens hun planlegger hennes livs største og dristigste sabotageoperasjon noensinne, mottar hun et uventet brev som endrer alt”.

Juryens begrunnelse for årets tildeling er som følger:

«I Kvinne på krigsstien blir et stort, presserende problem formidlet gjennom en sterk, gjenstridig personlighet. Halla, som tar loven i egne hender for å beskytte verdens økosystem, spilles briljant, men behersket av Halldóra Geirharðsdóttir. Når Halla kjenner at det er noe som trekker enda sterkere i henne enn idealismen, nemlig ønsket om å få en egen familie, vises det fram nennsomt og uten sentimentalitet. Faktisk er regissør Benedikt Erlingsson, som også har skrevet manus sammen med Ólafur Egilsson, like djerv som sin hovedperson. Juryen setter stor pris på hvordan han selvsikkert blander actionscener og nære øyeblikk med stemningsfull verfremdung ved å plassere levende musikere i bildene sine og la dem fortolke humøret og følelsene til skikkelsene i historien. Resultatet er en herlig film, vittig og lekende i håndteringen av storpolitiske spørsmål så vel som av privatlivet til den 48 år gamle kvinnen som er filmens uventede actionhelt. Og kjærligheten som ligger til grunn for historien, kjærligheten til naturen og til et ensomt barn, skinner gjennom det hele.»

Kvinne på krigsstien fikk sin verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes der den også vant SACD-prisen for beste manus. Siden har den også blitt valgt til representere Island som kandidat til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Benedikt Erlingsson (b.1969) er både regissør, forfatter, skuespiller og produsent. Hans første spillefilm Om hester og menn vant over 20 internasjonale filmpriser, innkludert Nordisk råds filmpris 2014.

I år ble Nordisk råds filmpris delt ut for 15. gang. I fjor mottok Selma Vilhunen prisen for Little Wings. Tidligere år har den gått til markante filmer som Louder than BombsHistorien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nordisk råds filmpris til islandske ”Kvinne på krigsstien”

Nordisk råds filmpris til islandske ”Kvinne på krigsstien”

Den islandske filmen «Kvinne på krigsstien» er tildelt Nordisk råds filmpris for 2018. ”Det er en herlig film, vittig og lekende i håndteringen av storpolitiske spørsmål så vel som av privatlivet til den 48 år gamle kvinnen som er filmens uventede actionhelt”, mener juryen.

Regissør, manusforfatter og produsent Benedikt Erlingsson ble tildelt prisen sammen med manusforfatter Ólafur Egill Egilsson og produsentene Marianne Slot og Carine Leblanc.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 danske kroner og gis til en film ”som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked».

Kvinne på krigsstien konkurrerte med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Jens Assur med Ravnene (Sverige), Teemu Niiki med Euthanizer (Finland), Hlynur Pálmason med Vinterbrødre (Danmark) og Joachim Trier med Thelma (Norge).

Kvinne på krigsstien handler om Halla, ”en 50 år gammel selvstendig kvinne, som tilsynelatende lever et rutinefylt A4-liv. Bak fasaden lever hun et dobbeltliv som brennende engasjert og buespennenende miljøaktivist som i all hemmelighet aksjonerer mot den lokale aluminiumsfabrikken. Mens hun planlegger hennes livs største og dristigste sabotageoperasjon noensinne, mottar hun et uventet brev som endrer alt”.

Juryens begrunnelse for årets tildeling er som følger:

«I Kvinne på krigsstien blir et stort, presserende problem formidlet gjennom en sterk, gjenstridig personlighet. Halla, som tar loven i egne hender for å beskytte verdens økosystem, spilles briljant, men behersket av Halldóra Geirharðsdóttir. Når Halla kjenner at det er noe som trekker enda sterkere i henne enn idealismen, nemlig ønsket om å få en egen familie, vises det fram nennsomt og uten sentimentalitet. Faktisk er regissør Benedikt Erlingsson, som også har skrevet manus sammen med Ólafur Egilsson, like djerv som sin hovedperson. Juryen setter stor pris på hvordan han selvsikkert blander actionscener og nære øyeblikk med stemningsfull verfremdung ved å plassere levende musikere i bildene sine og la dem fortolke humøret og følelsene til skikkelsene i historien. Resultatet er en herlig film, vittig og lekende i håndteringen av storpolitiske spørsmål så vel som av privatlivet til den 48 år gamle kvinnen som er filmens uventede actionhelt. Og kjærligheten som ligger til grunn for historien, kjærligheten til naturen og til et ensomt barn, skinner gjennom det hele.»

Kvinne på krigsstien fikk sin verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes der den også vant SACD-prisen for beste manus. Siden har den også blitt valgt til representere Island som kandidat til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Benedikt Erlingsson (b.1969) er både regissør, forfatter, skuespiller og produsent. Hans første spillefilm Om hester og menn vant over 20 internasjonale filmpriser, innkludert Nordisk råds filmpris 2014.

I år ble Nordisk råds filmpris delt ut for 15. gang. I fjor mottok Selma Vilhunen prisen for Little Wings. Tidligere år har den gått til markante filmer som Louder than BombsHistorien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY