Dansk boikott av Norgesaktuell film

Dansk boikott av Norgesaktuell film

Den danske MIX-festivalen boikotter transidentitets-filmen «Girl», som har norsk kinopremiere til uka, fordi skuespilleren i hovedrollen ikke er transkjønnet. Bård Ydén i Oslo/Fusion synes MIX peker på noe viktig, men har selv valgt å vise filmen på sin festival.

Den belgisk-flamske filmen Girl av Lukas Dhont ble en av de mest priste og kritikerroste filmene under årets film festival i Cannes. Filmen ble tildelt Camera d’Or, prisen for beste skuespiller (Victor Polster), FIPRESCI-prisen (kritikerprisen) i Un Certain Regard og Queer Palm. Den er også en av favorittene til Den europeiske filmprisen. For Rushprints redaktør Kjetil Lismoen var Girl kanskje den største oppdagelsen på festivalen:

”Det er festivalens kanskje mest spektakulære debut av en ung regissør og skuespiller”, mente han. ”Vi møter en 15-åring som står på randen av å skifte kjønn fra mann til kvinne, samtidig som hun ofrer alt for å lykkes som ballettdanser. Det er ikke fordommer fra omgivelsene som skaper størst utfordringer for Lara, men hennes ambisjoner og utålmodighet. Hun er en sterk individualist som vil finne den raskeste veien til egen kjønnsidentitet. Samtidig er det en av de varmeste og mest nyanserte skildringene av en far/datter-relasjon på film”.

Til tross for superlativene fra det internasjonale kritikerkorpset i Cannes og alle prisene, var dette likevel ikke nok for Camilla Markvardsen, lederen av den danske LHBTQI-filmfestivalen MIX Copenhagen.

”Jeg er redd for at filmen vil bidra til å stereotypifisere og misrepresentere transpersoner”, sier hun til det danske filmmagasinet Ekko. Årsaken er blant annet at hovedrollen spilles av en ung mann som identifiserer seg som nettopp det. Det har lenge vært en kampsak for MIX å fremme transkjønnede skuespillere. Hun mener også at filmspråket er kroppsfiksert:

”For eksempel kan de mange klip af hovedpersonens afklædte eller nøgne krop og klippene, hvori hun betragter sig selv i spejlet, bidrage til, at man kan få den opfattelse, at transpersoner er fikseret på – og defineret af – deres kønsorganer.”

Hun innrømmer at filmkunsten her må komme i annen rekke:

”Boykotten er politisk, men vi er også en politisk festival. Når vi vælger film, er det ikke kun et spørgsmål, om det er en god film, men også om det er en god repræsentation. Nogle film er måske ikke teknisk så gode, men til gengæld har de noget at sige.”

Bård Ydén er programansvarlig for den norske LHBTQI-festivalen Oslo/Fusion (tidligere Skeive Filmer). Han har forståelse for valget om å utelate Girl fra MIX, men valgte selv å vise filmen under Oslo/Fusion tidligere i høst.

– Jeg støtter forsåvidt MIX Copenhagens avgjørelse, men man må også se på og vurdere gråsoner i programmeringsarbeidet. I dette tilfellet var jeg også i tvil da jeg fikk vite at Lara ble spilt av en ciskjønnet ung mann (det betyr at du identifiserer deg med det biologiske kjønnet du ble tildelt ved fødsel. Red.anm).

Han er ikke enig i at filmen er unødvendig kroppsfiksert.

– Jeg synes Girl er en vakker og sterk film med mange nyanser, og jeg er uenig i kritikere som sier kroppsfokuset er spekulativt. I Girl er kroppen i fokus både i transtematikken såvel som at den er en dansers verktøy, og jeg synes regissør Lukas Dhont har et følsomt øye for dette portrettet, som er basert på historien til en av hans venninner. Prosessen med å finne personen som skulle spille Lara var lang og komplisert, med både trans- og cispersoner inne til audition. Rollen er krevende og de trengte en kompetent danser, som tilslutt ble Victor Polster, som i utgangspunktet var tiltenkt en statistrolle som elev ved akademiet.

For å hente inn råd fra transmiljøet i filmbransjen tok han kontakt med Jen Richards i USA.

– Det var hovedsakelig på grunn av at Polster spilte Lara at jeg tok kontakt med Jen Richards, en transkvinne som arbeider som forfatter og skuespiller i Hollywood. Hun kjemper for at transpersoner skal få roller i film og TV, så jeg ville at hun skulle se filmen og gi meg en tilbakemelding. Hun kunne ikke gi meg et klart ja eller nei, men sa at filmen var utrolig vakker og nyansert, og at Polster gjør en fantastisk innsats. Alderen var også en formildende faktor i dette tilfellet, noe som ble avgjørende i beslutningen om å vise filmen under Oslo/Fusion i år.

Girl har norsk kinopremiere på fredag.

1 kommentar til Dansk boikott av Norgesaktuell film

  1. Jeg kjenner regissør Lukas Dhont, og vet at han ønsket seg en transkjønnet skuespiller, og som det står i artikkelen, prøvespilte flere transungdommer. Rollen krever en meget dyktig danser og skuespiller, hvis ikke hadde han ikke kunne fortelle den historien han ønsket.

Dansk boikott av Norgesaktuell film

Dansk boikott av Norgesaktuell film

Den danske MIX-festivalen boikotter transidentitets-filmen «Girl», som har norsk kinopremiere til uka, fordi skuespilleren i hovedrollen ikke er transkjønnet. Bård Ydén i Oslo/Fusion synes MIX peker på noe viktig, men har selv valgt å vise filmen på sin festival.

Den belgisk-flamske filmen Girl av Lukas Dhont ble en av de mest priste og kritikerroste filmene under årets film festival i Cannes. Filmen ble tildelt Camera d’Or, prisen for beste skuespiller (Victor Polster), FIPRESCI-prisen (kritikerprisen) i Un Certain Regard og Queer Palm. Den er også en av favorittene til Den europeiske filmprisen. For Rushprints redaktør Kjetil Lismoen var Girl kanskje den største oppdagelsen på festivalen:

”Det er festivalens kanskje mest spektakulære debut av en ung regissør og skuespiller”, mente han. ”Vi møter en 15-åring som står på randen av å skifte kjønn fra mann til kvinne, samtidig som hun ofrer alt for å lykkes som ballettdanser. Det er ikke fordommer fra omgivelsene som skaper størst utfordringer for Lara, men hennes ambisjoner og utålmodighet. Hun er en sterk individualist som vil finne den raskeste veien til egen kjønnsidentitet. Samtidig er det en av de varmeste og mest nyanserte skildringene av en far/datter-relasjon på film”.

Til tross for superlativene fra det internasjonale kritikerkorpset i Cannes og alle prisene, var dette likevel ikke nok for Camilla Markvardsen, lederen av den danske LHBTQI-filmfestivalen MIX Copenhagen.

”Jeg er redd for at filmen vil bidra til å stereotypifisere og misrepresentere transpersoner”, sier hun til det danske filmmagasinet Ekko. Årsaken er blant annet at hovedrollen spilles av en ung mann som identifiserer seg som nettopp det. Det har lenge vært en kampsak for MIX å fremme transkjønnede skuespillere. Hun mener også at filmspråket er kroppsfiksert:

”For eksempel kan de mange klip af hovedpersonens afklædte eller nøgne krop og klippene, hvori hun betragter sig selv i spejlet, bidrage til, at man kan få den opfattelse, at transpersoner er fikseret på – og defineret af – deres kønsorganer.”

Hun innrømmer at filmkunsten her må komme i annen rekke:

”Boykotten er politisk, men vi er også en politisk festival. Når vi vælger film, er det ikke kun et spørgsmål, om det er en god film, men også om det er en god repræsentation. Nogle film er måske ikke teknisk så gode, men til gengæld har de noget at sige.”

Bård Ydén er programansvarlig for den norske LHBTQI-festivalen Oslo/Fusion (tidligere Skeive Filmer). Han har forståelse for valget om å utelate Girl fra MIX, men valgte selv å vise filmen under Oslo/Fusion tidligere i høst.

– Jeg støtter forsåvidt MIX Copenhagens avgjørelse, men man må også se på og vurdere gråsoner i programmeringsarbeidet. I dette tilfellet var jeg også i tvil da jeg fikk vite at Lara ble spilt av en ciskjønnet ung mann (det betyr at du identifiserer deg med det biologiske kjønnet du ble tildelt ved fødsel. Red.anm).

Han er ikke enig i at filmen er unødvendig kroppsfiksert.

– Jeg synes Girl er en vakker og sterk film med mange nyanser, og jeg er uenig i kritikere som sier kroppsfokuset er spekulativt. I Girl er kroppen i fokus både i transtematikken såvel som at den er en dansers verktøy, og jeg synes regissør Lukas Dhont har et følsomt øye for dette portrettet, som er basert på historien til en av hans venninner. Prosessen med å finne personen som skulle spille Lara var lang og komplisert, med både trans- og cispersoner inne til audition. Rollen er krevende og de trengte en kompetent danser, som tilslutt ble Victor Polster, som i utgangspunktet var tiltenkt en statistrolle som elev ved akademiet.

For å hente inn råd fra transmiljøet i filmbransjen tok han kontakt med Jen Richards i USA.

– Det var hovedsakelig på grunn av at Polster spilte Lara at jeg tok kontakt med Jen Richards, en transkvinne som arbeider som forfatter og skuespiller i Hollywood. Hun kjemper for at transpersoner skal få roller i film og TV, så jeg ville at hun skulle se filmen og gi meg en tilbakemelding. Hun kunne ikke gi meg et klart ja eller nei, men sa at filmen var utrolig vakker og nyansert, og at Polster gjør en fantastisk innsats. Alderen var også en formildende faktor i dette tilfellet, noe som ble avgjørende i beslutningen om å vise filmen under Oslo/Fusion i år.

Girl har norsk kinopremiere på fredag.

One Response to Dansk boikott av Norgesaktuell film

  1. Jeg kjenner regissør Lukas Dhont, og vet at han ønsket seg en transkjønnet skuespiller, og som det står i artikkelen, prøvespilte flere transungdommer. Rollen krever en meget dyktig danser og skuespiller, hvis ikke hadde han ikke kunne fortelle den historien han ønsket.

MENY