Vil den norske filmhøsten lokke ”bingerne” tilbake?

Vil den norske filmhøsten lokke ”bingerne” tilbake?

Årets norske filmhøst ser ut til å ha noe for nesten alle. Men vil den kunne vinne tilbake noen av de som nå sverger til serieformatet? Her kan du sjekke ut hva vi har i vente.

Dette er den sterkeste filmhøsten på lenge, var det flere som hevdet under dagens presentasjon av den norske filmhøsten på Filmens Hus. Det gjenstår å se om det medfører riktighet, men for alle de av oss som fikk med presentasjonen skapte det utvilsomt forventninger. Variasjonen synes større enn på lenge. Barne- og familiefilmene har som før en framskutt posisjon, der Karsten og Petra – på skattejakt etter sin første helg på kino viser sine markedsmuskler med over 37 000 besøkende. Sammen med Månelyst på Flåklypa og Kutoppen vil den sannsynligvis stå for en vesentlig andel av kinobesøket denne høsten.

Størst forventninger er det til Skjelvet. Om den vil tangere det vanvittige besøket på Bølgen, er vel for mye å forvente, men at den blir den best besøkte norske filmen i år er ikke så vanskelig å spå.

Det mange lurer på er om de tradisjonelle arthousefilmene vil lokke de som har rømt til serieformatet tilbake til kinoene. Både Blindsone, Når jeg faller, Føniks, En affære og Harajuku er lavt budsjetterte dramafilmer for et nisjepublikum som forsåvidt kan tåle relativt lave besøkstall. Men Marius Holsts Et Mord i Kongo og Anne Sewitskys Sonja er prestisjefilmer det stilles større forventninger til, både kommersielt og kunstnerisk.

Og så har vi de sjeldne hybridene Battle og Tårnet som hver for seg bryter ny grunn på norske kinoer: førstnevnte ved å være den første norske (og nordiske) dansefilmen for ungdom på kino, sistnevnte ved å berøre flyktningeskjebner og (indirekte) storpolitikk gjennom en animasjonsfilm som primært ikke er for barn. Dette blir en interessant filmhøst!

 

HER ER ALLE DE NORSKE KINOFILMENE HØSTEN 2018 (i kronologisk rekkefølge):


KARSTEN OG PETRA – PÅ SKATTEJAKT

Karsten og Petra koser seg med å bade, samle skjell, bygge sandslott og fiske. På stranda finner de en boks som morfar gravde ned da han var liten, sammen med sin bestekamerat, Alfred, som han ikke har sett på 65 år. Det er en tidskapsel, med gamle, rare saker, og en mystisk rebus. Nå begynner en spennende skattejakt for Karsten og Petra! Underveis finner de ut om menneskene som bor på øya og hvordan livet var der i gamle dager. Skattejakten leder dem til en stor overraskelse.

PREMIERE 10. august 2018 FAMILIEFILM 80 min REGISSØR Aurora Gossé og Arne Lindtner Næss MANUS Birgitte Bratseth basert på bøkene av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt FOTO Márton Miklauzic SKUESPILLERE Oliver Dahl, Alba Ørbeck-Nilssen, Janne Formoe, Ivar Nørve, Hilde Lyrån, Markus Tønseth, Anna Celine Bredal, Sigrun Enge PRODUSENT Silje Hopland Eik PRODUKSJONSSELSKAP Cinenord Kidstory AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT SF International


BLINDSONE

Blindsone handler om en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom til å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd? Dette er en historie om grå

PREMIERE 24. august 2018 DRAMA 100 min REGISSØR Tuva Novotny MANUS Tuva Novotny FOTO Jonas Alarik SKUESPILLERE Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Nora Mathea Øien, Oddgeir Thune, Per Frisch, Teodor Barsnes-Simonsen, Marianne Krogh PRODUSENT Elisabeth Kvithyll PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


SKJELVET

 

I 1904 rystet et jordskjelv med styrke 5,4 på Richters skala Oslo og områdene rundt. Jordskjelvet hadde sitt episentrum i Oslo-Graben som går tvers i gjennom Norges hovedstad. Den dag i dag registreres det fremdeles rystelser herfra. Geologene kan ikke være sikre, men argumenter tilsier at vi kan forvente store fremtidige skjelv i dette området. Når de eventuelt kommer kan ingen med sikkerhet si. Det vi dog vet er at befolkningstettheten og infrastrukturen i Oslo er betydelig mer sårbar i dag enn i 1904. Hva om vi har et betydelig større jordskjelv i vente?

PREMIERE 31. august 2018 KATASTROFEDRAMA 110 min REGISSØR John Andreas Andersen MANUS Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake FOTO John Christian Rosenlund SKUESPILLERE Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Kathrine Thorborg Johansen, Jonas Hoff Oftebro PRODUSENT Martin Sundland PRODUKSJONSSELSKAP Fantefilm Fiksjon AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


MÅNELYST I FLÅKLYPA

 

I det internasjonale månekappløpet ledes det norske bidraget av den briljante oppfinneren Reodor fra den lille bygda Flåklypa. Med Solan som modig astronaut og Ludvig som bekymret bakkemannskap, hva kan egentlig gå galt? Ganske mye, faktisk – på reisen oppdages hemmelige passasjerer og skjulte agendaer, og ingenting ser ut til å gå helt etter planen. Dette er den tredje filmen i stop-motiontrilogien om de kjære karakterene fra Kjell Aukrusts Flåklypa-univers.

PREMIERE 21. september 2018 FAMILIEFILM 75 min REGISSØR Rasmus A. Sivertsen MANUS Karsten Fullu basert på Kjell Aukrusts univers FOTO Morten Skallerud og Janne K. Hansen SKUESPILLERE Kari-Ann Grønsund, Trond Høvik, Per Skjølsvik, Fridtjov Såheim, Kåre Conradi, John Brungot, Bjarte Hjelmeland PRODUSENTER Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen PRODUKSJONSSELSKAP Maipo Film AS CO-PRODUKSJONSSELSKAPER Qvisten Animation AS og Kari og Kjell Aukrusts Stiftelse DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Sola Media


NÅR JEG FALLER

 

Joachim har nesten gitt opp troen på et normalt liv, og er i ferd med å tape kampen mot heroinen. Han lever et dobbeltliv og avhengigheten har tatt fullstendig overhånd, idet han en dag får en uventet telefon fra ekskjæresten Maria. Han bli nødt til å ta vare på deres felles barn Lukas, som han aldri har møtt. Med en voksende kjærlighet for Lukas, har Joachim en grunn til å forsøke å bryte sirkelen med årevis av misbruk. Klarer han å bli den han egentlig ønsker å være, eller er det for sent.

PREMIERE 21. september 2018 DRAMA 94 min REGISSØR Magnus Meyer Arnesen MANUS Magnus Meyer Arnesen og Kristian Landmark FOTO Ivar Taim SKUESPILLERE Preben Hodneland, Marius Aandal Pedersen, Alexandra Gjerpen, Vidar Sandem, Morten Svartveit, Trine Wiggen, Kjærsti Oden Skjeldal, Selome Emnetu, Ola G. Furuseth, Ingeborg Sundrehagen Raustøl PRODUSENTER Jan Lindvik og Gyda Velvin Myklebust PRODUKSJONSSELSKAP Den norske filmskolen AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT TBA


BATTLE

Amalie jobber hardt for å passe inn i en verden der det gjelder å ha alt – utseende, penger og dansetalent. Men da faren går konkurs raser livet hennes sammen. På skolen prøver Amalie å late som ingenting har skjedd. Så møter hun street-danseren Mikael, som er annerledes enn alle andre hun har møtt. Dratt mellom sin nye tilværelse hos Mikael og sine gamle venners statusjag, vikler Amalie seg inn i et stadig mer omfattende nett av løgner. Hvor lenge kan Amalie holde de to verdenene fra hverandre, og tør hun til slutt å være seg selv?

PREMIERE 28. september 2018 DRAMA 97 min REGISSØR Katarina Launing MANUS Maja Lunde, medforfatter Karsten Fullu FOTO Jørgen Johansen SKUESPILLERE Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia, Vebjørn Enger og Charlott Madeleine Utzig PRODUSENTER Pål Røed, Christian Fredrik Martin og Frederick Howard PRODUKSJONSSELSKAPER Friland Produksjon AS og Storm Films AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TBA


FOR VI ER GUTTA

Hver tirsdag møtes 25 kamerater for å drikke øl, fortelle vitser og synge flerstemt rock og punk på Kampen Bistro i Oslo. Gutta kaller seg Mannskoret – og har funnet sin frisone bak lukkede dører. Nå har de fått sitt mest absurde oppdrag noensinne; å varme opp for Black Sabbath foran 10.000 mennesker. Men på bakrommet er det trøbbel: Én av gutta har kort tid igjen å leve og rekker kanskje ikke konserten. Det spøkefulle løftet de ga om å synge i hverandres begravelser, har plutselig blitt alvor. Brorskapet får større betydning enn noen gang. For vi er gutta er et innblikk i en verden hvor tøffe menn finner ekte vennskap.

PREMIERE 28. september 2018 DOKUMENTAR 75 min REGISSØRER Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen MANUS Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen FOTO Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen MEDVIRKENDE Mannskoret PRODUSENTER Kari Anne Moe og Gudmundur Gunnarsson PRODUKSJONSSELSKAP Fuglene AS DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS SALGSAGENT Wide House


EN AFFÆRE

En affære handler om en nyansatt kvinnelig gymlærer, som i starten av et nytt skoleår føler seg forfulgt, og oppdager at en av hennes egne elever er besatt av henne. Dette setter startskuddet for et farlig spill mellom lærer og elev.

PREMIERE 5. oktober 2018 THRILLER 93 min REGISSØR Henrik Martin Dahlsbakken MANUS Henrik Martin Dahlsbakken FOTO Oscar Dahlsbakken SKUESPILLERE Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Anneke von der Lippe, Carsten Bjørnlund, Agnes Kittelsen PRODUSENT Henrik Martin Dahlsbakken PRODUKSJONSSELSKAP Filmbros Europe AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT SF International Sales


FØNIKS

Jill og lillebroren bor sammen med sin ustabile mor, og Jill gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien. Når faren melder et av sine sjeldne besøk, oppstår stor glede og forventning. Men familien rammes av en tragedie og i sjokk over det som har skjedd, holder Jill det skjult.

PREMIERE 12. oktober 2018 DRAMA 90 min REGISSØR Camilla Strøm Henriksen MANUS Camilla Strøm Henriksen FOTO Ragna Jorming SKUESPILLERE Ylva Bjørkaas Thedin, Casper Falck-Løvås, Maria Bonnevie, Sverrir Gudnason PRODUSENT Gudny Hummelvoll PRODUKSJONSSELSKAP Hummelfi lm AS DISTRIBUTØR Euforia Film AS SALGSAGENT TBA


KUTOPPEN

Klara er en ung bykalv med en drøm om å bli stor stjerne. En dag mottar hun et brev fra faren sin, oksen Mosk, som hun ikke har sett på mange år. Mosk vil at hun skal besøke han på gården hans, Kutoppen. Moren til Klara har fortalt at Mosk er en stor rockestjerne. Overraskelsen er imidlertid stor når Klara kommer til Kutoppen og oppdager at faren Mosk ikke er en rockestjerne, men en vanlig eplekakebonde som er i ferd med å miste gården sin.

PREMIERE 19. oktober 2018 FAMILIEFILM 62 min REGISSØR Lise Osvoll MANUS Anne Elvedal SKUESPILLERE Henriette Faye Schøll, Fridtjov Såheim, Bjarte Tjøstheim, Jan Martin Johnsen, Mats Eldøen, Sigrid Bonde Tusvik, Marita A. Andreassen, Charlotte Frogner, Fredrik Steen PRODUSENTER Ingvild Evjemo og Anja Nicolas PRODUKSJONSSELSKAP Qvisten Animation AS CO-PRODUKSJONSSELSKAP Dyreparken i Kristiansand DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TBA


MORDENE I KONGO

Mordene i Kongo er basert på den sanne historien om to norske borgere, Joshua French og Tjostolv Moland, som ble dømt til døden i Øst-Kongo etter at deres innleide sjåfør ble funnet død i 2009.

PREMIERE 26. oktober 2018 DRAMA 120 min REGISSØR Marius Holst MANUS Nikolaj Frobenius og Stephen Uhlander FOTO John Andreas Andersen SKUESPILLERE Aksel Hennie, Tobias Santelmann PRODUSENTER Christian Fredrik Martin og Asle Vatn PRODUKSJONSSELSKAP Friland Produksjon AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


BENJAMIN FALCK OG DØDSDOLKEN

Benjamin Falck og dødsdolken er et skattejakteventyr som handler om Benjamin, en drømmende og utrolig ivrig, men hittil mislykket skattejeger. Hans mer karrierebevisste kjæreste Jenny begynner å gå lei og han er i ferd med å gi opp alt da han får en melding fra en mystisk mann ved navn Erkan. Meldingen leder han til å finne veien til den legendariske «dødsdolken», et eldgammelt våpen som tilhørte en fryktet pirat, som døde under et stort slag i havnebyen Port de Sollér på Mallorca i 1561.

PREMIERE Oktober 2018 EVENTYRFILM 95 min REGISSØR Martin Sofiedal MANUS Martin Sofiedal FOTO Drew Shakeweiler SKUESPILLERE Fredrik Skogsrud, Caroline Glomnes, Hamid Karimi, Henrik Plau, Carl Filip Stav Amundsen, Trond Fausa Aurvåg, John Smoth Kabashi PRODUSENTER Martin Sofiedal, Øyvind Runestad og Julie Helene Mjåvatn PRODUKSJONSSELSKAP Benjamin Falck Film AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT TBA


THE TOWER

Beirut, Libanon, i dag – Wardi er ei 11 år gammel jente. Hun er født og oppvokst i en flyktningleir og her bor hele hennes familie, fire generasjoner. Oldefar Sidi var en av de første som kom til leieren etter at han ble jaget i 1948. En dag gir han henne nøkkelen til hjemmet sitt som han måtte dra fra i Palestina, hun frykter at han har mistet alt håp og vil dø. Wardi vil redde han og leter etter håp i Tårnet, hver ny generasjon har en ny historie å fortelle. På toppen sitter oldefar og venter.

PREMIERE 2. november 2018 ANIMASJON 80 min REGISSØR Mats Grorud MANUS Mats Grorud SKUESPILLERE Romina Adl Kasravi, Michalis Koutsogiannakis, Mohammed Bakri, Najila Said, Morad Hassan, Aissa Maiga, Hana Chamoun, Kardo Razzazi PRODUSENT Frode Søbstad PRODUKSJONSSELSKAP Tenk.tv AS DISTRIBUTØR Europafilm AS SALGSAGENT Jour2Fête


HARAJUKU

Det er lille julaften, og Vilde henger med gjengen sin på Oslo S. Når hun får vite at moren hennes har vært i en ulykke, tvinges hun til å ta kontakt med sin biologiske far. Vilde prøver å rømme fra alt og alle med en enveisbillett til Tokyo, men på veien blir hun fanget i et emosjonelt første møte med faren.

PREMIERE 9. november 2018 DRAMA 82 min REGISSØR Eirik Svensson MANUS Sebastian Torngren Wartin FOTO Karl Erik Brøndbo SKUESPILLERE Ines Høysæter Asserson, Nicolai Cleve Broch PRODUSENTER Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen PRODUKSJONSSELSKAP Maipo Film AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Charades


SONJA

1936. Sonja Henie, tidenes største kunstløper er 24 år. Alt er vunnet, Europa er på randen av krig, familien Henie drar til Hollywood. 1937. One in a million Sonjas første fi lm, er verdens mest sette. Showene hennes er utsolgt, festene hennes er legendariske, broren Leif investerer pengene hennes, sekretæren hennes soler seg i stråleglansen. 1956. Sonja ligger på isen i Rio. Alt er tapt. De næreste tenker seg om. Var det egentlig verdt det – alt det de ofret for Sonja? Hvor dypt stakk egentlig kjærligheten?

PREMIERE 25. desember 2018 DRAMA 100 min REGISSØR Anne Sewitsky MANUS Mette M. Bølstad og Andreas Markusson FOTO Daniel Voldheim SKUESPILLER Ine Marie Wilmann PRODUSENTER Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen PRODUKSJONSSELSKAP Maipo Film AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


TROLL – KONGENS HALE

I trolldalen Ervod er Kong Grom forrådt. Hans onde fetter Grimmer har lurt ham ut i sola, og er blitt til stein. Sønnen til Grom, Trollprinsen Trym, må ut på sitt livs eventyr for å redde faren og kongeriket. De to vennene til Trym, det tohodede trollet Jutul, som aldri blir enig med seg sjøl, og trolljenta Freia blir med på reisen. De møter både Draugen, Volven og andre eventyrlige skikkelser i denne morsomme og spennende familiefilmen.

PREMIERE 25. desember 2018 ANIMERT FAMILIEFILM 85 min REGISSØRER Kristian Kamp og Kevin Munroe MANUS Jørn Kolsrud, Kristian Kamp, Jonny Westernes, Johnny Carlsen og Kevin Munroe SKUESPILLERE TBA PRODUSENTER Jean Aubert, Claudio Castravelli, Kristian Kamp og Jørn Kolsrud PRODUKSJONSSELSKAP Sagatoon AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT Global Genesis Group og Timeless Films


Kilde for info om hver enkelt film: Norsk filminstitutt

Vil den norske filmhøsten lokke ”bingerne” tilbake?

Vil den norske filmhøsten lokke ”bingerne” tilbake?

Årets norske filmhøst ser ut til å ha noe for nesten alle. Men vil den kunne vinne tilbake noen av de som nå sverger til serieformatet? Her kan du sjekke ut hva vi har i vente.

Dette er den sterkeste filmhøsten på lenge, var det flere som hevdet under dagens presentasjon av den norske filmhøsten på Filmens Hus. Det gjenstår å se om det medfører riktighet, men for alle de av oss som fikk med presentasjonen skapte det utvilsomt forventninger. Variasjonen synes større enn på lenge. Barne- og familiefilmene har som før en framskutt posisjon, der Karsten og Petra – på skattejakt etter sin første helg på kino viser sine markedsmuskler med over 37 000 besøkende. Sammen med Månelyst på Flåklypa og Kutoppen vil den sannsynligvis stå for en vesentlig andel av kinobesøket denne høsten.

Størst forventninger er det til Skjelvet. Om den vil tangere det vanvittige besøket på Bølgen, er vel for mye å forvente, men at den blir den best besøkte norske filmen i år er ikke så vanskelig å spå.

Det mange lurer på er om de tradisjonelle arthousefilmene vil lokke de som har rømt til serieformatet tilbake til kinoene. Både Blindsone, Når jeg faller, Føniks, En affære og Harajuku er lavt budsjetterte dramafilmer for et nisjepublikum som forsåvidt kan tåle relativt lave besøkstall. Men Marius Holsts Et Mord i Kongo og Anne Sewitskys Sonja er prestisjefilmer det stilles større forventninger til, både kommersielt og kunstnerisk.

Og så har vi de sjeldne hybridene Battle og Tårnet som hver for seg bryter ny grunn på norske kinoer: førstnevnte ved å være den første norske (og nordiske) dansefilmen for ungdom på kino, sistnevnte ved å berøre flyktningeskjebner og (indirekte) storpolitikk gjennom en animasjonsfilm som primært ikke er for barn. Dette blir en interessant filmhøst!

 

HER ER ALLE DE NORSKE KINOFILMENE HØSTEN 2018 (i kronologisk rekkefølge):


KARSTEN OG PETRA – PÅ SKATTEJAKT

Karsten og Petra koser seg med å bade, samle skjell, bygge sandslott og fiske. På stranda finner de en boks som morfar gravde ned da han var liten, sammen med sin bestekamerat, Alfred, som han ikke har sett på 65 år. Det er en tidskapsel, med gamle, rare saker, og en mystisk rebus. Nå begynner en spennende skattejakt for Karsten og Petra! Underveis finner de ut om menneskene som bor på øya og hvordan livet var der i gamle dager. Skattejakten leder dem til en stor overraskelse.

PREMIERE 10. august 2018 FAMILIEFILM 80 min REGISSØR Aurora Gossé og Arne Lindtner Næss MANUS Birgitte Bratseth basert på bøkene av Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holt FOTO Márton Miklauzic SKUESPILLERE Oliver Dahl, Alba Ørbeck-Nilssen, Janne Formoe, Ivar Nørve, Hilde Lyrån, Markus Tønseth, Anna Celine Bredal, Sigrun Enge PRODUSENT Silje Hopland Eik PRODUKSJONSSELSKAP Cinenord Kidstory AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT SF International


BLINDSONE

Blindsone handler om en mors kamp for å forstå sin datters krise, når den rammer hele familien. Hvordan kan vi som voksne, foreldre og samfunn hjelpe barn og ungdom til å åpne opp om vanskelige tanker og psykiske lidelser, når idealene bygger på lykke og overskudd? Dette er en historie om grå

PREMIERE 24. august 2018 DRAMA 100 min REGISSØR Tuva Novotny MANUS Tuva Novotny FOTO Jonas Alarik SKUESPILLERE Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Nora Mathea Øien, Oddgeir Thune, Per Frisch, Teodor Barsnes-Simonsen, Marianne Krogh PRODUSENT Elisabeth Kvithyll PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


SKJELVET

 

I 1904 rystet et jordskjelv med styrke 5,4 på Richters skala Oslo og områdene rundt. Jordskjelvet hadde sitt episentrum i Oslo-Graben som går tvers i gjennom Norges hovedstad. Den dag i dag registreres det fremdeles rystelser herfra. Geologene kan ikke være sikre, men argumenter tilsier at vi kan forvente store fremtidige skjelv i dette området. Når de eventuelt kommer kan ingen med sikkerhet si. Det vi dog vet er at befolkningstettheten og infrastrukturen i Oslo er betydelig mer sårbar i dag enn i 1904. Hva om vi har et betydelig større jordskjelv i vente?

PREMIERE 31. august 2018 KATASTROFEDRAMA 110 min REGISSØR John Andreas Andersen MANUS Harald Rosenløw Eeg og John Kåre Raake FOTO John Christian Rosenlund SKUESPILLERE Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Kathrine Thorborg Johansen, Jonas Hoff Oftebro PRODUSENT Martin Sundland PRODUKSJONSSELSKAP Fantefilm Fiksjon AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


MÅNELYST I FLÅKLYPA

 

I det internasjonale månekappløpet ledes det norske bidraget av den briljante oppfinneren Reodor fra den lille bygda Flåklypa. Med Solan som modig astronaut og Ludvig som bekymret bakkemannskap, hva kan egentlig gå galt? Ganske mye, faktisk – på reisen oppdages hemmelige passasjerer og skjulte agendaer, og ingenting ser ut til å gå helt etter planen. Dette er den tredje filmen i stop-motiontrilogien om de kjære karakterene fra Kjell Aukrusts Flåklypa-univers.

PREMIERE 21. september 2018 FAMILIEFILM 75 min REGISSØR Rasmus A. Sivertsen MANUS Karsten Fullu basert på Kjell Aukrusts univers FOTO Morten Skallerud og Janne K. Hansen SKUESPILLERE Kari-Ann Grønsund, Trond Høvik, Per Skjølsvik, Fridtjov Såheim, Kåre Conradi, John Brungot, Bjarte Hjelmeland PRODUSENTER Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen PRODUKSJONSSELSKAP Maipo Film AS CO-PRODUKSJONSSELSKAPER Qvisten Animation AS og Kari og Kjell Aukrusts Stiftelse DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Sola Media


NÅR JEG FALLER

 

Joachim har nesten gitt opp troen på et normalt liv, og er i ferd med å tape kampen mot heroinen. Han lever et dobbeltliv og avhengigheten har tatt fullstendig overhånd, idet han en dag får en uventet telefon fra ekskjæresten Maria. Han bli nødt til å ta vare på deres felles barn Lukas, som han aldri har møtt. Med en voksende kjærlighet for Lukas, har Joachim en grunn til å forsøke å bryte sirkelen med årevis av misbruk. Klarer han å bli den han egentlig ønsker å være, eller er det for sent.

PREMIERE 21. september 2018 DRAMA 94 min REGISSØR Magnus Meyer Arnesen MANUS Magnus Meyer Arnesen og Kristian Landmark FOTO Ivar Taim SKUESPILLERE Preben Hodneland, Marius Aandal Pedersen, Alexandra Gjerpen, Vidar Sandem, Morten Svartveit, Trine Wiggen, Kjærsti Oden Skjeldal, Selome Emnetu, Ola G. Furuseth, Ingeborg Sundrehagen Raustøl PRODUSENTER Jan Lindvik og Gyda Velvin Myklebust PRODUKSJONSSELSKAP Den norske filmskolen AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT TBA


BATTLE

Amalie jobber hardt for å passe inn i en verden der det gjelder å ha alt – utseende, penger og dansetalent. Men da faren går konkurs raser livet hennes sammen. På skolen prøver Amalie å late som ingenting har skjedd. Så møter hun street-danseren Mikael, som er annerledes enn alle andre hun har møtt. Dratt mellom sin nye tilværelse hos Mikael og sine gamle venners statusjag, vikler Amalie seg inn i et stadig mer omfattende nett av løgner. Hvor lenge kan Amalie holde de to verdenene fra hverandre, og tør hun til slutt å være seg selv?

PREMIERE 28. september 2018 DRAMA 97 min REGISSØR Katarina Launing MANUS Maja Lunde, medforfatter Karsten Fullu FOTO Jørgen Johansen SKUESPILLERE Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia, Vebjørn Enger og Charlott Madeleine Utzig PRODUSENTER Pål Røed, Christian Fredrik Martin og Frederick Howard PRODUKSJONSSELSKAPER Friland Produksjon AS og Storm Films AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TBA


FOR VI ER GUTTA

Hver tirsdag møtes 25 kamerater for å drikke øl, fortelle vitser og synge flerstemt rock og punk på Kampen Bistro i Oslo. Gutta kaller seg Mannskoret – og har funnet sin frisone bak lukkede dører. Nå har de fått sitt mest absurde oppdrag noensinne; å varme opp for Black Sabbath foran 10.000 mennesker. Men på bakrommet er det trøbbel: Én av gutta har kort tid igjen å leve og rekker kanskje ikke konserten. Det spøkefulle løftet de ga om å synge i hverandres begravelser, har plutselig blitt alvor. Brorskapet får større betydning enn noen gang. For vi er gutta er et innblikk i en verden hvor tøffe menn finner ekte vennskap.

PREMIERE 28. september 2018 DOKUMENTAR 75 min REGISSØRER Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen MANUS Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen FOTO Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen MEDVIRKENDE Mannskoret PRODUSENTER Kari Anne Moe og Gudmundur Gunnarsson PRODUKSJONSSELSKAP Fuglene AS DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS SALGSAGENT Wide House


EN AFFÆRE

En affære handler om en nyansatt kvinnelig gymlærer, som i starten av et nytt skoleår føler seg forfulgt, og oppdager at en av hennes egne elever er besatt av henne. Dette setter startskuddet for et farlig spill mellom lærer og elev.

PREMIERE 5. oktober 2018 THRILLER 93 min REGISSØR Henrik Martin Dahlsbakken MANUS Henrik Martin Dahlsbakken FOTO Oscar Dahlsbakken SKUESPILLERE Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Anneke von der Lippe, Carsten Bjørnlund, Agnes Kittelsen PRODUSENT Henrik Martin Dahlsbakken PRODUKSJONSSELSKAP Filmbros Europe AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT SF International Sales


FØNIKS

Jill og lillebroren bor sammen med sin ustabile mor, og Jill gjør sitt beste for å ta vare på den lille familien. Når faren melder et av sine sjeldne besøk, oppstår stor glede og forventning. Men familien rammes av en tragedie og i sjokk over det som har skjedd, holder Jill det skjult.

PREMIERE 12. oktober 2018 DRAMA 90 min REGISSØR Camilla Strøm Henriksen MANUS Camilla Strøm Henriksen FOTO Ragna Jorming SKUESPILLERE Ylva Bjørkaas Thedin, Casper Falck-Løvås, Maria Bonnevie, Sverrir Gudnason PRODUSENT Gudny Hummelvoll PRODUKSJONSSELSKAP Hummelfi lm AS DISTRIBUTØR Euforia Film AS SALGSAGENT TBA


KUTOPPEN

Klara er en ung bykalv med en drøm om å bli stor stjerne. En dag mottar hun et brev fra faren sin, oksen Mosk, som hun ikke har sett på mange år. Mosk vil at hun skal besøke han på gården hans, Kutoppen. Moren til Klara har fortalt at Mosk er en stor rockestjerne. Overraskelsen er imidlertid stor når Klara kommer til Kutoppen og oppdager at faren Mosk ikke er en rockestjerne, men en vanlig eplekakebonde som er i ferd med å miste gården sin.

PREMIERE 19. oktober 2018 FAMILIEFILM 62 min REGISSØR Lise Osvoll MANUS Anne Elvedal SKUESPILLERE Henriette Faye Schøll, Fridtjov Såheim, Bjarte Tjøstheim, Jan Martin Johnsen, Mats Eldøen, Sigrid Bonde Tusvik, Marita A. Andreassen, Charlotte Frogner, Fredrik Steen PRODUSENTER Ingvild Evjemo og Anja Nicolas PRODUKSJONSSELSKAP Qvisten Animation AS CO-PRODUKSJONSSELSKAP Dyreparken i Kristiansand DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT TBA


MORDENE I KONGO

Mordene i Kongo er basert på den sanne historien om to norske borgere, Joshua French og Tjostolv Moland, som ble dømt til døden i Øst-Kongo etter at deres innleide sjåfør ble funnet død i 2009.

PREMIERE 26. oktober 2018 DRAMA 120 min REGISSØR Marius Holst MANUS Nikolaj Frobenius og Stephen Uhlander FOTO John Andreas Andersen SKUESPILLERE Aksel Hennie, Tobias Santelmann PRODUSENTER Christian Fredrik Martin og Asle Vatn PRODUKSJONSSELSKAP Friland Produksjon AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


BENJAMIN FALCK OG DØDSDOLKEN

Benjamin Falck og dødsdolken er et skattejakteventyr som handler om Benjamin, en drømmende og utrolig ivrig, men hittil mislykket skattejeger. Hans mer karrierebevisste kjæreste Jenny begynner å gå lei og han er i ferd med å gi opp alt da han får en melding fra en mystisk mann ved navn Erkan. Meldingen leder han til å finne veien til den legendariske «dødsdolken», et eldgammelt våpen som tilhørte en fryktet pirat, som døde under et stort slag i havnebyen Port de Sollér på Mallorca i 1561.

PREMIERE Oktober 2018 EVENTYRFILM 95 min REGISSØR Martin Sofiedal MANUS Martin Sofiedal FOTO Drew Shakeweiler SKUESPILLERE Fredrik Skogsrud, Caroline Glomnes, Hamid Karimi, Henrik Plau, Carl Filip Stav Amundsen, Trond Fausa Aurvåg, John Smoth Kabashi PRODUSENTER Martin Sofiedal, Øyvind Runestad og Julie Helene Mjåvatn PRODUKSJONSSELSKAP Benjamin Falck Film AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT TBA


THE TOWER

Beirut, Libanon, i dag – Wardi er ei 11 år gammel jente. Hun er født og oppvokst i en flyktningleir og her bor hele hennes familie, fire generasjoner. Oldefar Sidi var en av de første som kom til leieren etter at han ble jaget i 1948. En dag gir han henne nøkkelen til hjemmet sitt som han måtte dra fra i Palestina, hun frykter at han har mistet alt håp og vil dø. Wardi vil redde han og leter etter håp i Tårnet, hver ny generasjon har en ny historie å fortelle. På toppen sitter oldefar og venter.

PREMIERE 2. november 2018 ANIMASJON 80 min REGISSØR Mats Grorud MANUS Mats Grorud SKUESPILLERE Romina Adl Kasravi, Michalis Koutsogiannakis, Mohammed Bakri, Najila Said, Morad Hassan, Aissa Maiga, Hana Chamoun, Kardo Razzazi PRODUSENT Frode Søbstad PRODUKSJONSSELSKAP Tenk.tv AS DISTRIBUTØR Europafilm AS SALGSAGENT Jour2Fête


HARAJUKU

Det er lille julaften, og Vilde henger med gjengen sin på Oslo S. Når hun får vite at moren hennes har vært i en ulykke, tvinges hun til å ta kontakt med sin biologiske far. Vilde prøver å rømme fra alt og alle med en enveisbillett til Tokyo, men på veien blir hun fanget i et emosjonelt første møte med faren.

PREMIERE 9. november 2018 DRAMA 82 min REGISSØR Eirik Svensson MANUS Sebastian Torngren Wartin FOTO Karl Erik Brøndbo SKUESPILLERE Ines Høysæter Asserson, Nicolai Cleve Broch PRODUSENTER Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen PRODUKSJONSSELSKAP Maipo Film AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Charades


SONJA

1936. Sonja Henie, tidenes største kunstløper er 24 år. Alt er vunnet, Europa er på randen av krig, familien Henie drar til Hollywood. 1937. One in a million Sonjas første fi lm, er verdens mest sette. Showene hennes er utsolgt, festene hennes er legendariske, broren Leif investerer pengene hennes, sekretæren hennes soler seg i stråleglansen. 1956. Sonja ligger på isen i Rio. Alt er tapt. De næreste tenker seg om. Var det egentlig verdt det – alt det de ofret for Sonja? Hvor dypt stakk egentlig kjærligheten?

PREMIERE 25. desember 2018 DRAMA 100 min REGISSØR Anne Sewitsky MANUS Mette M. Bølstad og Andreas Markusson FOTO Daniel Voldheim SKUESPILLER Ine Marie Wilmann PRODUSENTER Synnøve Hørsdal og Cornelia Boysen PRODUKSJONSSELSKAP Maipo Film AS DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS SALGSAGENT Trust Nordisk ApS


TROLL – KONGENS HALE

I trolldalen Ervod er Kong Grom forrådt. Hans onde fetter Grimmer har lurt ham ut i sola, og er blitt til stein. Sønnen til Grom, Trollprinsen Trym, må ut på sitt livs eventyr for å redde faren og kongeriket. De to vennene til Trym, det tohodede trollet Jutul, som aldri blir enig med seg sjøl, og trolljenta Freia blir med på reisen. De møter både Draugen, Volven og andre eventyrlige skikkelser i denne morsomme og spennende familiefilmen.

PREMIERE 25. desember 2018 ANIMERT FAMILIEFILM 85 min REGISSØRER Kristian Kamp og Kevin Munroe MANUS Jørn Kolsrud, Kristian Kamp, Jonny Westernes, Johnny Carlsen og Kevin Munroe SKUESPILLERE TBA PRODUSENTER Jean Aubert, Claudio Castravelli, Kristian Kamp og Jørn Kolsrud PRODUKSJONSSELSKAP Sagatoon AS DISTRIBUTØR SF Studios AS SALGSAGENT Global Genesis Group og Timeless Films


Kilde for info om hver enkelt film: Norsk filminstitutt

MENY