Thelma er nominert til Nordisk råds filmpris 2018

Thelma er nominert til Nordisk råds filmpris 2018

Joachim Triers «Thelma» er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2018. Les juryens begrunnelse og lær mer om alle de nominerte filmene.

Det var under en pressekonferanse på Den norske filmfestivalen i Haugesesund at juryen offentliggjorde de nominerte. Dette er fjerde gangen Joachim Trier er nominert til prisen som beløper seg til 350 000 danske kroner, og gis til en film ”som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen”, I 2016 vant Trier samme prisen med Louder than bombs.

Trier er nominert sammen med med-manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm. Dette er femte gang Vogt er nominert.

De konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island: Jens Assur med Ravnene, Teemu Niiki med Euthanizer (Armomurhaaja), Hlynur Pálmason med Vinterbrødre og Benedikt Erlingsson med  Woman at war (Kona fer í stríð).

Juryens begrunnelse var som følger:

I Thelma bruker regissør Joachim Trier grep fra skrekkfilm og eventyr for å fortelle historien om den ensomme, lengtende og sanselige Thelma, i en film som også er en overbevisende skildring av spenningen mellom undertrykkelse og undertrykket. Kreftene som holder igjen, står mot behovene som trenger seg frem, og er fryktinngytende når de får fritt utløp”.

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 15. gang. I fjor mottok Selma Vilhunen prisen for Little Wings. Tidligere år har den gått til markante filmer som Louder than Bombs, Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Mottakeren av Nordisk råds filmpris 2018 offentliggjøres 30. oktober under Nordisk råds sesjon i Oslo.

Litt om de øvrige nominerte filmene:

Danmark:

Vinterbrødre: Regissør: Hlynur Pálmason. Manusforfatter: Hlynur Pálmason. Produsenter: Julie Waltersdorph Hansen, Per Damgaard Hansen, Anton Máni Svansson

Finland:

Euthanizer (Armomurhaaja): Regissør: Teemu Nikki. Manusforfatter: Teemu Nikki. Produsenter: Jani Pösö, Teemu Nikki

Island:

Woman at war (Kona fer í stríð): Regissør: Benedikt Erlingsson. Manusforfattere: Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson. Produsenter: Marianne Slot, Benedikt Erlingsson, Carine Leblanc

Sverige:

Ravnene: Regissør: Jens Assur. Manusforfatter: Jens Assur. Produsent: Jan Marnell, Tom Persson, Jens Assur

Litt om Nordisk råds filmpris

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem.

Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge). Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen.

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon 30. oktober.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Thelma er nominert til Nordisk råds filmpris 2018

Thelma er nominert til Nordisk råds filmpris 2018

Joachim Triers «Thelma» er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2018. Les juryens begrunnelse og lær mer om alle de nominerte filmene.

Det var under en pressekonferanse på Den norske filmfestivalen i Haugesesund at juryen offentliggjorde de nominerte. Dette er fjerde gangen Joachim Trier er nominert til prisen som beløper seg til 350 000 danske kroner, og gis til en film ”som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen”, I 2016 vant Trier samme prisen med Louder than bombs.

Trier er nominert sammen med med-manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm. Dette er femte gang Vogt er nominert.

De konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island: Jens Assur med Ravnene, Teemu Niiki med Euthanizer (Armomurhaaja), Hlynur Pálmason med Vinterbrødre og Benedikt Erlingsson med  Woman at war (Kona fer í stríð).

Juryens begrunnelse var som følger:

I Thelma bruker regissør Joachim Trier grep fra skrekkfilm og eventyr for å fortelle historien om den ensomme, lengtende og sanselige Thelma, i en film som også er en overbevisende skildring av spenningen mellom undertrykkelse og undertrykket. Kreftene som holder igjen, står mot behovene som trenger seg frem, og er fryktinngytende når de får fritt utløp”.

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 15. gang. I fjor mottok Selma Vilhunen prisen for Little Wings. Tidligere år har den gått til markante filmer som Louder than Bombs, Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levende (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Mottakeren av Nordisk råds filmpris 2018 offentliggjøres 30. oktober under Nordisk råds sesjon i Oslo.

Litt om de øvrige nominerte filmene:

Danmark:

Vinterbrødre: Regissør: Hlynur Pálmason. Manusforfatter: Hlynur Pálmason. Produsenter: Julie Waltersdorph Hansen, Per Damgaard Hansen, Anton Máni Svansson

Finland:

Euthanizer (Armomurhaaja): Regissør: Teemu Nikki. Manusforfatter: Teemu Nikki. Produsenter: Jani Pösö, Teemu Nikki

Island:

Woman at war (Kona fer í stríð): Regissør: Benedikt Erlingsson. Manusforfattere: Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson. Produsenter: Marianne Slot, Benedikt Erlingsson, Carine Leblanc

Sverige:

Ravnene: Regissør: Jens Assur. Manusforfatter: Jens Assur. Produsent: Jan Marnell, Tom Persson, Jens Assur

Litt om Nordisk råds filmpris

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem.

Den internasjonale juryen består i år av: Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge). Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Kalle Løchen og Britt Sørensen.

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon 30. oktober.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY