Erna, ikke la Oleg Sentsov dø!

Erna, ikke la Oleg Sentsov dø!

Protestene mot russiske myndigheters fengsling av den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov, som nå er inne i sin 18. dag med sultestreik, bare vokser. Les Sverre Pedersens brev til den norske regjeringen der han ber statsministeren engasjere seg i filmskaperens skjebne.

Det bygger opp til en ny internasjonal protestbølge mot russiske myndigheters fengsling av den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov, som nå er inne i sin 18. dag med sultestreik. Han har selv fra fangenskap gitt uttrykk for å ville knytte sin sultestreik opp mot det kommende fotball-VM som blir et formidabelt prestisjearrangement for Putin-regimet.

Forrige uke tok Frankrikes president Emmanuel Macron til orde for en løslatelse av Sentsov. Samtidig gikk Det europeiske filmakademiet ut med hard kritikk av den russisk fengslingen, sammen med blant annet Pen America, Federation of European Film Directors (FERA), European Producers Club og en lang rekke europeiske og amerikanske ytringsfrihetsgrupper og filmorganisasjoner.

Her hjemme har Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk filmforbund (som er medlem av FERA), sendt et brev til den norske statsministeren og utenriksministeren der han ber norske myndigheter engasjere seg i Sentsovs sak.

Riktignok møtte medlemmene av Stortingets utenriks- og forsvarskomité sine russiske kolleger i Moskva denne uken, men om noen tok opp Sentsovs skjebne vites ikke. Skal vi dømme etter norske avisers reportasjer hersket det en gemyttlige stemning – i hvert fall før de lukkede møtene.

I brevet skriver Pedersen følgende på vegne av Norsk Filmforbund og FERA:

Kjære statsminister og utenriksminister, ikke la Oleg dø!

I dag er den ukrainsk filmskaperen Oleg Sentsov på dag 18 i sin sultestreik. Hans advokat, Dimitri Dinze, rapporterer at Oleg planlegger å sulte seg til døden dersom hans krav ikke blir oppfylt.

Oleg Sentsov, som var involvert i å støtte Euro Maidan-protestene i Kiev, og som var imot Russlands anneksasjon av Krim, ble arrestert av Federal Security Service of Russian Federation (FSB) i hjemmet sitt i Simferopol 10. mai 2014 og brakt til Moskva hvor han ble arrestert og ventet på rettsak i over et år.

Selv om hovedvittnet hadde trukket sitt vitnesbyrd tilbake fordi det hadde blitt avgitt «under tvang», ble rettssaken, basert på anklagen mot Oleg Sentsov om at han hadde begått «forbrytelser og terrorisme», videreført og i slutten av hva Amnesty International betegnet som «en urettferdig rettssaken i en militærdomstol» ble Oleg Sentsov dømt til 20 års fengsel. I slutten av november 2015 bekreftet den russiske høyesterett i Moskva denne dommen, og Oleg Sentsov ble flyttet til Yakutia, der han nå har startet sin sultestreik.

Jeg er veldig bekymret for Olegs helsesituasjon og liv, og jeg ber dere om å gjøre hva dere kan for å ivareta Olegs situasjon, at hans sikkerhet i fengselet blir ivaretatt, og at han slippes ut umiddelbart og ubetinget!

Les mer om Sentsovs skjebne og arbeidet med å få ham ut.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Erna, ikke la Oleg Sentsov dø!

Erna, ikke la Oleg Sentsov dø!

Protestene mot russiske myndigheters fengsling av den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov, som nå er inne i sin 18. dag med sultestreik, bare vokser. Les Sverre Pedersens brev til den norske regjeringen der han ber statsministeren engasjere seg i filmskaperens skjebne.

Det bygger opp til en ny internasjonal protestbølge mot russiske myndigheters fengsling av den ukrainske filmskaperen Oleg Sentsov, som nå er inne i sin 18. dag med sultestreik. Han har selv fra fangenskap gitt uttrykk for å ville knytte sin sultestreik opp mot det kommende fotball-VM som blir et formidabelt prestisjearrangement for Putin-regimet.

Forrige uke tok Frankrikes president Emmanuel Macron til orde for en løslatelse av Sentsov. Samtidig gikk Det europeiske filmakademiet ut med hard kritikk av den russisk fengslingen, sammen med blant annet Pen America, Federation of European Film Directors (FERA), European Producers Club og en lang rekke europeiske og amerikanske ytringsfrihetsgrupper og filmorganisasjoner.

Her hjemme har Sverre Pedersen, forbundsleder i Norsk filmforbund (som er medlem av FERA), sendt et brev til den norske statsministeren og utenriksministeren der han ber norske myndigheter engasjere seg i Sentsovs sak.

Riktignok møtte medlemmene av Stortingets utenriks- og forsvarskomité sine russiske kolleger i Moskva denne uken, men om noen tok opp Sentsovs skjebne vites ikke. Skal vi dømme etter norske avisers reportasjer hersket det en gemyttlige stemning – i hvert fall før de lukkede møtene.

I brevet skriver Pedersen følgende på vegne av Norsk Filmforbund og FERA:

Kjære statsminister og utenriksminister, ikke la Oleg dø!

I dag er den ukrainsk filmskaperen Oleg Sentsov på dag 18 i sin sultestreik. Hans advokat, Dimitri Dinze, rapporterer at Oleg planlegger å sulte seg til døden dersom hans krav ikke blir oppfylt.

Oleg Sentsov, som var involvert i å støtte Euro Maidan-protestene i Kiev, og som var imot Russlands anneksasjon av Krim, ble arrestert av Federal Security Service of Russian Federation (FSB) i hjemmet sitt i Simferopol 10. mai 2014 og brakt til Moskva hvor han ble arrestert og ventet på rettsak i over et år.

Selv om hovedvittnet hadde trukket sitt vitnesbyrd tilbake fordi det hadde blitt avgitt «under tvang», ble rettssaken, basert på anklagen mot Oleg Sentsov om at han hadde begått «forbrytelser og terrorisme», videreført og i slutten av hva Amnesty International betegnet som «en urettferdig rettssaken i en militærdomstol» ble Oleg Sentsov dømt til 20 års fengsel. I slutten av november 2015 bekreftet den russiske høyesterett i Moskva denne dommen, og Oleg Sentsov ble flyttet til Yakutia, der han nå har startet sin sultestreik.

Jeg er veldig bekymret for Olegs helsesituasjon og liv, og jeg ber dere om å gjøre hva dere kan for å ivareta Olegs situasjon, at hans sikkerhet i fengselet blir ivaretatt, og at han slippes ut umiddelbart og ubetinget!

Les mer om Sentsovs skjebne og arbeidet med å få ham ut.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY