Ruster seg til kamp om forfatterne

Ruster seg til kamp om forfatterne

– Med den harde konkurransen vi har i dag, der de beste forsvinner til Hollywood, Netflix og ViaPlay, må vi være mer ambisiøse i vår jakt på de beste forfatterne, sier SVTs dramasjef Anna Croneman. Derfor har hun etablert en ny utviklingslab. Ivar Køhn i NRK Drama vil satse mer på de etablerte serieforfatterne.

– Vi ønsker å finne fortellinger fra andre hold enn etablerte manusforfattere, sier Sveriges Televisjons dramasjef Anna Croneman (foto).

Derfor har SVT nå invitert skjønnlitterære forfattere og gravejournalister til en workshop for å skrive tv-serier, som de har kalt Moving into TV-series – A Talent Lab for Established Writers and Journalists.

– Før kunne vi i SVT lene oss tilbake i større grad, men nå må vi være mer ambisiøse i vår oppsøkende virksomhet for å få tak i de beste ideene, sier Croneman til Rushprint.

– Det finnes utrolig mange gode manusforfattere, men med konkurransen vi har i dag, forsvinner de beste til Hollywood-selskaper, Netflix, ViaPlay, Amazon og så videre. Dyktige manusforfattere er ettertraktede, og det finnes mange flere muligheter for manusforfattere i dag enn tidligere. Dessuten er det ganske få forfattere som mestrer å skrive for det lange formatet, som gjerne strekker seg over flere sesonger, sier Croneman.

– Det er et eget håndverk å skrive slike serier. Vi glemmer ofte at vi i Norden kun har produsert lengre serier i noen ganske få år. Det er ikke mer enn syv år siden første sesong av Broen.

IKKE FOR «ROOKIES»

Den nye dramalaben ble først presentert under filmfestivalen i Gøteborg tidligere i år. Der fortalte dramasjefen med glimt i øyet at hun opprinnelig ønsket å kalle initiativet ’talentutvikling for voksne’, men at hun ble snakket ut av dette av Katrina Wood fra selskapet MediaXchange, som samarbeider med dramaavdelingen i SVT om å arrangere workshopen.

Ikke desto mindre understreker dramasjefen overfor Rushprint at det det initiativet ikke er ment for ”rookies”.

– Når vi snakker om å få inn nye stemmer, tenker vi ofte på unge forfattere og nyutdannede fra filmskolen. Generelt ønsker vi naturligvis ikke å ekskludere de yngre, men i dette tilfellet ønsker vi å få inn nye stemmer med livserfaring og en viss type kunnskap, som kan være viktig for å skrive en langserie. Folk som har noe på hjertet, og som når ut til et publikum, sier Croneman.

Hun presiserer at den nye laben kun er en av flere initiativer fra SVT for å være et attraktivt sted for manusforfattere, og at det ikke er ment å skulle erstatte deres nåværende hovedforfattere.

Til sammen inviterte den svenske dramavdelingen 20 anerkjente journalister, forfattere og dramatikere til laben – som alle takket ja.

– Deltakerne er noen av de beste gravejournalistene og noen av de mest etablerte skjønnlitterære forfatterne i Sverige, sier Croneman.

RUTINE vs NYE STEMMER

Blant deltakerne er forfatter Jens Lapidus, som har skrevet Snabba Cash-serien, komikeren Henrik Dorsin, kjent fra Solsidan og Grotesco, spillefilmregissør og skuespiller Rojda Sekersöz, dramatiker Andreas T. Olsson, spenningsforfatter Tove Alsterdal og journalister som Annika Persson og Niklas Orrenius. 

– Det er viktig at forfattere som ikke opprinnelig arbeider innen lengre formater får erfaring med å skrive for tv. Å skrive slike lange serier krever erfaring og rutine, samtidig som vi ofte snakker om å få inn nye forfattere. Det går ikke i hop, sier dramasjefen.

På laben skal deltakerne utvikle sine egne prosjekter gjennom tre samlinger fra april i år og fram til neste års filmfestival i Gøteborg, som skal ledes av den britiske tv-produsenten og forfatteren John Yorke.

– Vi vil gi deltakerne innsikt i hva som fungerer for en tv-serie, i motsetning til en spillefilm eller en roman. Vi tror ikke nødvendigvis at alle deltakerne kommer til å ende opp med å skrive serier som blir realisert, men kanskje noen av dem vil det, sier hun.

NOE FOR NRK?

– Dette høres interessant ut, og jeg gleder meg til å høre hvordan det fungerer, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Likevel har ikke den norske statskanalen noen konkrete planer om å gjennomføre noe tilsvarende som SVT-laben.

– Det er ikke der vi legger inn kraften akkurat nå. Vi opplever at det skjer veldig mye i det etablerte produksjonsmiljøet, og har mange typer samarbeid på gang. Vi har vært og er mer opptatt av å få serieskapere og andre kreatører inn i manusrom. Det å være hovedforfatter på lange tv-serier er et veldig stort ansvar, og krever at du har erfaring med formatet. Derfor vil vi heller ta gravejournalister og andre inn som ressurser, uten at de nødvendigvis er hovedforfattere, sier han.

– Jeg tror mange journalister blir overrasket over hvor annerledes det er å skrive tv-serier. Serieskaper David Simon var riktignok opprinnelig journalist, men han skrev ganske mange tv-episoder før han lagde The Wire.

Køhn understreker at gravejournalister har vært involvert i den kommende NRK-serien om 22. juli, og trekker også fram serieskaper Gjermund Stenberg Eriksens samarbeid med journalist og politisk kommentator Hege Ulstein på Mammon 2 og Aber Bergen.

– Vi oppfordrer til at man tar inn folk med ulike kvaliteter og kunnskaper inn i skriverommet. Journalister og skjønnlitterære forfattere har nok mye å lære i slike manusrom – og tv-forfattere har nok mye å lære av dem tilbake, avslutter han.

Har du glemt å registrere ditt abonnement? Gå til abonnement og få tilgang til alle våre saker bak betalingsmuren. Eller du kan tegne ordinært abonnement, enten for en måned eller for et år.

Ruster seg til kamp om forfatterne

Ruster seg til kamp om forfatterne

– Med den harde konkurransen vi har i dag, der de beste forsvinner til Hollywood, Netflix og ViaPlay, må vi være mer ambisiøse i vår jakt på de beste forfatterne, sier SVTs dramasjef Anna Croneman. Derfor har hun etablert en ny utviklingslab. Ivar Køhn i NRK Drama vil satse mer på de etablerte serieforfatterne.

– Vi ønsker å finne fortellinger fra andre hold enn etablerte manusforfattere, sier Sveriges Televisjons dramasjef Anna Croneman (foto).

Derfor har SVT nå invitert skjønnlitterære forfattere og gravejournalister til en workshop for å skrive tv-serier, som de har kalt Moving into TV-series – A Talent Lab for Established Writers and Journalists.

– Før kunne vi i SVT lene oss tilbake i større grad, men nå må vi være mer ambisiøse i vår oppsøkende virksomhet for å få tak i de beste ideene, sier Croneman til Rushprint.

– Det finnes utrolig mange gode manusforfattere, men med konkurransen vi har i dag, forsvinner de beste til Hollywood-selskaper, Netflix, ViaPlay, Amazon og så videre. Dyktige manusforfattere er ettertraktede, og det finnes mange flere muligheter for manusforfattere i dag enn tidligere. Dessuten er det ganske få forfattere som mestrer å skrive for det lange formatet, som gjerne strekker seg over flere sesonger, sier Croneman.

– Det er et eget håndverk å skrive slike serier. Vi glemmer ofte at vi i Norden kun har produsert lengre serier i noen ganske få år. Det er ikke mer enn syv år siden første sesong av Broen.

IKKE FOR «ROOKIES»

Den nye dramalaben ble først presentert under filmfestivalen i Gøteborg tidligere i år. Der fortalte dramasjefen med glimt i øyet at hun opprinnelig ønsket å kalle initiativet ’talentutvikling for voksne’, men at hun ble snakket ut av dette av Katrina Wood fra selskapet MediaXchange, som samarbeider med dramaavdelingen i SVT om å arrangere workshopen.

Ikke desto mindre understreker dramasjefen overfor Rushprint at det det initiativet ikke er ment for ”rookies”.

– Når vi snakker om å få inn nye stemmer, tenker vi ofte på unge forfattere og nyutdannede fra filmskolen. Generelt ønsker vi naturligvis ikke å ekskludere de yngre, men i dette tilfellet ønsker vi å få inn nye stemmer med livserfaring og en viss type kunnskap, som kan være viktig for å skrive en langserie. Folk som har noe på hjertet, og som når ut til et publikum, sier Croneman.

Hun presiserer at den nye laben kun er en av flere initiativer fra SVT for å være et attraktivt sted for manusforfattere, og at det ikke er ment å skulle erstatte deres nåværende hovedforfattere.

Til sammen inviterte den svenske dramavdelingen 20 anerkjente journalister, forfattere og dramatikere til laben – som alle takket ja.

– Deltakerne er noen av de beste gravejournalistene og noen av de mest etablerte skjønnlitterære forfatterne i Sverige, sier Croneman.

RUTINE vs NYE STEMMER

Blant deltakerne er forfatter Jens Lapidus, som har skrevet Snabba Cash-serien, komikeren Henrik Dorsin, kjent fra Solsidan og Grotesco, spillefilmregissør og skuespiller Rojda Sekersöz, dramatiker Andreas T. Olsson, spenningsforfatter Tove Alsterdal og journalister som Annika Persson og Niklas Orrenius. 

– Det er viktig at forfattere som ikke opprinnelig arbeider innen lengre formater får erfaring med å skrive for tv. Å skrive slike lange serier krever erfaring og rutine, samtidig som vi ofte snakker om å få inn nye forfattere. Det går ikke i hop, sier dramasjefen.

På laben skal deltakerne utvikle sine egne prosjekter gjennom tre samlinger fra april i år og fram til neste års filmfestival i Gøteborg, som skal ledes av den britiske tv-produsenten og forfatteren John Yorke.

– Vi vil gi deltakerne innsikt i hva som fungerer for en tv-serie, i motsetning til en spillefilm eller en roman. Vi tror ikke nødvendigvis at alle deltakerne kommer til å ende opp med å skrive serier som blir realisert, men kanskje noen av dem vil det, sier hun.

NOE FOR NRK?

– Dette høres interessant ut, og jeg gleder meg til å høre hvordan det fungerer, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn.

Likevel har ikke den norske statskanalen noen konkrete planer om å gjennomføre noe tilsvarende som SVT-laben.

– Det er ikke der vi legger inn kraften akkurat nå. Vi opplever at det skjer veldig mye i det etablerte produksjonsmiljøet, og har mange typer samarbeid på gang. Vi har vært og er mer opptatt av å få serieskapere og andre kreatører inn i manusrom. Det å være hovedforfatter på lange tv-serier er et veldig stort ansvar, og krever at du har erfaring med formatet. Derfor vil vi heller ta gravejournalister og andre inn som ressurser, uten at de nødvendigvis er hovedforfattere, sier han.

– Jeg tror mange journalister blir overrasket over hvor annerledes det er å skrive tv-serier. Serieskaper David Simon var riktignok opprinnelig journalist, men han skrev ganske mange tv-episoder før han lagde The Wire.

Køhn understreker at gravejournalister har vært involvert i den kommende NRK-serien om 22. juli, og trekker også fram serieskaper Gjermund Stenberg Eriksens samarbeid med journalist og politisk kommentator Hege Ulstein på Mammon 2 og Aber Bergen.

– Vi oppfordrer til at man tar inn folk med ulike kvaliteter og kunnskaper inn i skriverommet. Journalister og skjønnlitterære forfattere har nok mye å lære i slike manusrom – og tv-forfattere har nok mye å lære av dem tilbake, avslutter han.

Har du glemt å registrere ditt abonnement? Gå til abonnement og få tilgang til alle våre saker bak betalingsmuren. Eller du kan tegne ordinært abonnement, enten for en måned eller for et år.

MENY