Slik blir den norske kinohøsten

Slik blir den norske kinohøsten

Den norske kinohøsten vil som før domineres av brede barne- og familiefilmer, men også en og annen sjangerfilm og arthousefilm. Vi har sett nærmere på hvilke filmer du bør merke deg allerede nå.

Da Norsk filminstitutt presenterte den norske kinohøsten i dag, var det ingen tvil om hvilke filmer som skal garantere for fortsatt høy markedsandel hjemme: hele fire barne- og familiefilmer settes opp på kino, anført av storfilmen Askeladden – I dovregubbens hall. Norske kinosjefer har tidligere tatt til orde for én barnefilm hver måned, så denne pågangen vil kinoene absorbere uten problemer, om vi skal tro dem.

Mikkel Brænne Sandemose og Maipos storsatsning er kanskje den mest usikre av disse familiefilmene. Alle de andre er basert på etablerte merkevarer som norske foreldre og barn kjenner godt fra før og har kjøpt millioner av kinobilletter for å se (Elias, Karsten og Petra og Knerten). Askeladden kjenner de riktignok fra folkeeventyrene, men er det nok nok til å dra horder av dem til kinoene?

Om vi skal vurdere utifra traileren som nå ligger ute, er dette en film innen en sjanger vi ikke har sett på norsk siden… regissørens forrige film, Gåten ragnarock. Her oppgraderes de folkelige mytene i henhold til god, internasjonal produksjonskvalitet, og referansene til Ringenes Herre vil nok også få de større barna til å vise interesse.

Høstens store norske prestisjefilmer er utvilsomt Thelma og Den12. mann. For regissørene Joachim Trier og Harald Zwart representerer kanskje filmene en avveksling fra deres vante spor – henholdsvis den seriøse «arthouse-ghettoen» og den påkostede studiofilmen. Men de er like fullt de norske filmene som vil markere seg sterkest internasjonalt gjennom regissørenes navn alene.

Hva vil folk si og Skyggenes dal vil også kunne bite godt fra seg på internasjonale festivaler. Iram Haq og Mer Film har denne gangen laget filmen som en internasjonal samproduksjon, og deltakelsen på Toronto internasjonale film festival blir bare første stopp på en lang reise ute, spår vi.

Jonas Matzow Gulbrandsens Skyggenes Dal er utvilsomt denne høstens mest spennende nykommer, og Rushprint-redaksjonen er nysgjerrig på den «Sørlands-gotikken» som filmskaperne her har lovet oss. Men sørlandsregionen har enda mer å by på i høst: Steffan Strandberg er endelig ferdig med sin animerte dokumentar om egen oppvekst, der han har fått hjelp av ingen ringere enn Vals med Bashir-animatøren Yoni Goodman.

Her er høstens norske kinofilmer (etter premieredato)

Thelma (premiere 15. september)

Thelma er en overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende og uforklarlige krefter

Regi: Joachim Trier. Manus: Eskil Vogt / Joachim Trier. Produsent: Motlys ved Thomas Robsahm. Foto: Jakob Ihre. Skuespillere: Eili Harbo, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen

 

Askeladden – I Dovregubbens hall (premiere 29. september)

En spektakulær eventyrfilm basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger. Vi er i Norge, en gang for lenge, lenge siden. Den fattige bondesønnen Espen Askeladd og brødrene hans begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse, så de kan bruke belønningen til å gjenoppbygge familiegården. Prinsessen er kidnappet av selveste Dovregubben; et grusomt troll som sies å være umulig å bekjempe.

Regi: Mikkel Brænne Sandemose. Produsent: Maipo ved Synnøve Hørsdal og Åshild Ramborg. Foto: John Christian Rosenlund. Skuespillere: Vebjørn Enger, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen, Eili Harboe, Allan Hyde, Thorbjørn Harr, Synnøve Macody Lund, Gard B. Eidsvold, m.fl.

 

Elias og Storegaps hemmelighet (premiere 6. oktober)

Elias blir hyllet i Storehavn etter å ha satt livet på spill i en redningsaksjon på havet, og får tilbud om å bli den nye redningsskøyta i byen. Valget om å forlate Lunvik og vennene er vanskelig, men tilbudet er for godt til å si nei til. Selv om livet i byen er morsomt og spennende, finner Elias ut at de nye utfordringene blir i største laget. Han oppdager også at gjengen til Våghalsen, båten han reddet på havet, driver med noe mystisk inne i Storegap. Elias innser at det han trenger for å avsløre skurkene er hjelp fra sine gamle venner i Lunvik.

Regi: Simen Alsvik og William Ashurst. Manus: Simen Alsvik og Karsten Fullu. Skuespillere: Henriette Steenstrup, Samsaya, Fridtjof Såheim, Svein Roger Karlsen. Produsent: Animando ved Sigurd Slåttebrekk

 

Hva vil folk si (premiere 6. oktober)

16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur.

Regi og manus: Irak Haq  Produsent: Merfilm ved Maria Ekerhovd. Foto: Ndim Carlsen. Skuespillere: Maria Mozdah, Adil Hussain

 

Skyggenes dal (premiere 20. oktober)

Skyggenes dal finner sted i en liten bygd på Vestlandet i Norge. Seks år gamle Aslak og hans mor Astrid opplever en tragedie, som Aslak ikke helt klarer å forstå og Astrid har vansker med å håndtere. I sin søken etter svar, våger Aslak seg inn i den mørke skogen på fjellet som hans mor har advart han mot. Men er det som skjer der inne en gutts fantasi eller er det virkelighet? Fortellingen befinner seg i et realistisk univers med elementer fra fabelen og gotikken.

Regi: Jonas Matzow Gulbrandsen. Manus: Jonas Matzow Gulbrandsen og Clement Tuffreau. Foto: Marius Matzow Gulbrandsen. Skuespillere: Adam Ekeli, Kathrine Fagerland, John Olav Nilsen. Produsent: Film Farms ved Alan R. Millian

 

Karsten og Petra lager teater (premiere 27. oktober)

Karsten og Petra drar på teater med barnehagen. Etter å ha sett Tornerose vil Petra lære mer om teater og Karsten fatter interesse for lyssettingen. Etter et spennende møte med teaterdukkene har Løveungen og Frøken Kanin lyst til å bli skuespillere. I barnehagen hører Karsten og Petra om et barnehjem i India som ikke har elektrisitet. Barna får en lys idè: De vil samle inn penger til barnehjemmet ved å lage en teaterforestilling om lysnisser som bringer lys i mørket. Nå starter prosessen med å skape manus, sang, dans, kostymer og scenografi. Og best av alt – alle kosedyrene får lov til å være med i teaterforestillingen!

Regi: Arne Lindtner Næss og Aurora Gossé  Manus: Arne Lindtner Næss og Jason Tammemägi. Foto: Marton Miklauzic. Skuespillere: Oliver Dahl, Alba Ørbeck-Nilssen. Produsent: Cinenord Kidstory ved Silje Hopland Eik og Dyveke Bjørkly Graver

 

Gjengangere (premiere 27. oktober)

Gjengangere er en film om den yrkeskriminelle Josef som har tilbrakt mesteparten av livet i fengsel. Etter at hans yngre bror dør som en konsekvens av hans livstil, raner han en bank og havner i fengsel igjen. Bak låste dører møter han en yngre gutt, Chris. Han gjør det han kan for å oppdra den naive gutten som trekkes mot den kriminelle verden. Klarer Josef å redde han fra gjengene på innsiden gjenstår å se…

Regi og manus: Leon Bashir. Foto: Petter Holmern Halvorsen. Skuespillere: Leon Bashir, Lene Nystrøm, Kim Sørensen, Farakh Abbas, Selem Zina, Rune Temte. Produsent: Wanted Film Mola Productions ved Leon Bashir

 

Natta pappa henta oss (premiere 27. oktober)

Natta pappa henta oss er regissør Steffan Strandbergs personlige fortelling om oppveksten hos sin alkoholiserte mor fram til den natta pappaen endelig kom og hentet han og lillebroren. Gjennom animasjon, live action og gamle super 8-filmer gjenskaper Steffan sommeren 1980 slik han husker den som 11-åring. Det var sommeren han lærte å svømme og skrelle reker, sommeren moren ble lagt inn på sykehus, sommeren moren kjøpte seg filmkamera, sommeren Start vant cupen, sommeren alle byens alkoholikere hadde endeløse fester i stua deres og sommeren han ikke lenger klarte å svare mammaen på «jeg elsker deg, Steffan».

Regi og manus: Steffan Strandberg  Foto: John Magnus Borge og Lars Erlend Tubaas Øymo. Medvirkende: Steffan Strandberg, Auen Elias Labdon, Gabriel K. Hammerseth, Helene Drangsholt, m.fl.  Produsent: Indie Film ved Carsten Aanonsen

 

Juleblod (premiere 3. november)

Juleblod er en thriller-slasher som handler om en frykta seriemorder, kalt Nissen, som har rammet Norges utstrakte land hver julaften i over 13 år. Etterforskerne Rasch og Hansen prøver å løse gåten før han slår til igjen. Denne gangen ser det ut som det er Nord-Norge som vil møte Nissens blodbad.

Regi og manus: Reinert Kiil. Foto: Bejnamin Mosli. Skuespillere: Sondre K. Larsen, Stig Henrik Hoff, Frank Kjosås, Thomas Feldberg, m.fl.  Produsent: Sanctum Film ved Reinert Kiil og Joachim Lyng

 

Rett vest (10. november)

Komedien Rett vest handler om vikarlæreren Kasper, som mister jobben samme dag som hans transseksuelle far Georg Margrethe får et mentalt sammenbrudd. For å komme seg vekk fra elendigheten bestemmer de seg for å reise over fjellet til øya Ona, for å representere Kaspers nylig avdøde mor i norgesmesterskapet i quilting. Rett vest er en varm feelgoodfilm om alt det vakre som kan komme ut av sorgen.

Regi og manus: Henrik M. Dahlsbakken  Foto: Oskar Dahlsbakken. Skuespillere: Benjamin Helstad, Ingar Helge Gimle, Iben Akerlie, Anne Krigsvoll, Reidar Sørensen, m.fl

 

Ekspedisjon knerten (premiere 17. november)

Lillebror flytter med Knerten og familien sin til Vestlandet, men han drømmer om enda større ekspedisjoner. Lillebror drømmer om å være polfarer som kjemper seg gjennom snøen mot polpunktet. Han vil ha massevis og lassevis av snø til jul, men det er ikke et fnugg snø på stedet Lillebror og Knerten har flyttet til. Det bare regner i bøtter og spann, men på fjellet skal det ligge en masse snø. Plutselig en dag har Knerten forsvunnet! For å redde vennen sin, sniker Lillebror seg ut på en farefull ekspedisjon, og da må  også far dra for å finne de to bestevennene. Oppe på fjellet blir alle overrasket av en snøstorm og dermed får Lillebror og Knerten mer snø enn de kunne drømme om. Som om ikke det var nok, dette hender på selveste julaften!

Regi: Andreas J. Riiser  Manus: Jan Trygve Røyneland. Foto: Trond Tønder  Skuespillere: Aksel Hennie, Filip Mathias Eide, Anders Borchrevink, m.fl. Produsent: Parados Film 4 ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae

 

Hjemsøkt (premiere 24. november)

Cathrine arver farens gods på landet og drar opp dit alene. Hun vil bare selge og komme seg vekk, men slipper ikke unna før hun har stått ansikt til ansikt med husets hemmeligheter.

Regi: Carl Christian Raabe. Manus: Maja Lunde. Foto: Philip Øgaard. Skuespillere: Synnøve Macody Lund, Ebba Steenstrup, Robert Skjærstad m.fl.  Produsent: Woodworks Film Company ved Nicolai Moland

 

Kurt Josef Wagle og mysteriet på hurtigruta (premiere 24. november)

Kultfilmen Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa – Norges første 3D-film – får endelig en oppfølger. Kanskje uventet for noen, men veldig etterlengtet av fansen til gjengen bak Kill Buljo- og Død Snø-filmene. Når vi nå skal følge den førtidspensjonerte fiskeren Kurt Josef på ny beveger vi oss ut fra Alta, og over på Hurtigruta. Kurt Josefs trofaste makker, trubaduren Rock Fjellstad har nemlig fått spillejobb på en av båtene.

Regissør: Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen  Manus: Tommy Wirkola, Stig Frode Henriksen og Jesper Sundnes. Foto: Oskar Dahlsbakken. Skuespillere: Stig Frode Henriksen, Jørn Tore Nilsen, Veslemøy Møkrid, Jeppe Beck Laursen, m.fl.  Produsent: Tappeluft Pictures ved Kjetil Omberg, Mathis Ståle Mathisen og Ken Arne Brox

 

Kometen (premiere 8. desember)

Kometen følger 20 år gamle Gustav i hans søken etter faren som forsvant under mystiske omstendigheter for 12 år siden, da en komet passerte nærmere jorda.

Regi: Bård Røssevold. Manus: Torben Bech. Foto: Knut Joner. Skuespillere: Axel Bøyum, Julian Borchrevink Næss, Trond Espen Seim, m.fl.  Produsent: DNF Productions ved Magnus Kristiansen og Gyda Myklebust

 

Den 12. mann (premiere 25. desember)

Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Tolv motstandsmenn gikk ombord i en fiskeskøyte på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Elleve ble tatt til fange og drept. Bare den tolvte mannen klarte å komme seg unna. Dette er den utrolige historien om Jan Baalsrud – og de som reddet ham

Regi: Harald Zwart. Manus: Petter Skavlan. Foto: Geir Hartly Andreassen. Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhyes Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen, m.fl.  Produsent: Nordisk Film Productions ved Aage Aaberge, Espen Horn (Motion Blur) og Veslemøy Ruud Zwart (Zwart Arbeid)

 

2 kommentarer til Slik blir den norske kinohøsten

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Slik blir den norske kinohøsten

Slik blir den norske kinohøsten

Den norske kinohøsten vil som før domineres av brede barne- og familiefilmer, men også en og annen sjangerfilm og arthousefilm. Vi har sett nærmere på hvilke filmer du bør merke deg allerede nå.

Da Norsk filminstitutt presenterte den norske kinohøsten i dag, var det ingen tvil om hvilke filmer som skal garantere for fortsatt høy markedsandel hjemme: hele fire barne- og familiefilmer settes opp på kino, anført av storfilmen Askeladden – I dovregubbens hall. Norske kinosjefer har tidligere tatt til orde for én barnefilm hver måned, så denne pågangen vil kinoene absorbere uten problemer, om vi skal tro dem.

Mikkel Brænne Sandemose og Maipos storsatsning er kanskje den mest usikre av disse familiefilmene. Alle de andre er basert på etablerte merkevarer som norske foreldre og barn kjenner godt fra før og har kjøpt millioner av kinobilletter for å se (Elias, Karsten og Petra og Knerten). Askeladden kjenner de riktignok fra folkeeventyrene, men er det nok nok til å dra horder av dem til kinoene?

Om vi skal vurdere utifra traileren som nå ligger ute, er dette en film innen en sjanger vi ikke har sett på norsk siden… regissørens forrige film, Gåten ragnarock. Her oppgraderes de folkelige mytene i henhold til god, internasjonal produksjonskvalitet, og referansene til Ringenes Herre vil nok også få de større barna til å vise interesse.

Høstens store norske prestisjefilmer er utvilsomt Thelma og Den12. mann. For regissørene Joachim Trier og Harald Zwart representerer kanskje filmene en avveksling fra deres vante spor – henholdsvis den seriøse «arthouse-ghettoen» og den påkostede studiofilmen. Men de er like fullt de norske filmene som vil markere seg sterkest internasjonalt gjennom regissørenes navn alene.

Hva vil folk si og Skyggenes dal vil også kunne bite godt fra seg på internasjonale festivaler. Iram Haq og Mer Film har denne gangen laget filmen som en internasjonal samproduksjon, og deltakelsen på Toronto internasjonale film festival blir bare første stopp på en lang reise ute, spår vi.

Jonas Matzow Gulbrandsens Skyggenes Dal er utvilsomt denne høstens mest spennende nykommer, og Rushprint-redaksjonen er nysgjerrig på den «Sørlands-gotikken» som filmskaperne her har lovet oss. Men sørlandsregionen har enda mer å by på i høst: Steffan Strandberg er endelig ferdig med sin animerte dokumentar om egen oppvekst, der han har fått hjelp av ingen ringere enn Vals med Bashir-animatøren Yoni Goodman.

Her er høstens norske kinofilmer (etter premieredato)

Thelma (premiere 15. september)

Thelma er en overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende og uforklarlige krefter

Regi: Joachim Trier. Manus: Eskil Vogt / Joachim Trier. Produsent: Motlys ved Thomas Robsahm. Foto: Jakob Ihre. Skuespillere: Eili Harbo, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen, Ellen Dorrit Petersen

 

Askeladden – I Dovregubbens hall (premiere 29. september)

En spektakulær eventyrfilm basert på Asbjørnsen og Moes klassiske fortellinger. Vi er i Norge, en gang for lenge, lenge siden. Den fattige bondesønnen Espen Askeladd og brødrene hans begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse, så de kan bruke belønningen til å gjenoppbygge familiegården. Prinsessen er kidnappet av selveste Dovregubben; et grusomt troll som sies å være umulig å bekjempe.

Regi: Mikkel Brænne Sandemose. Produsent: Maipo ved Synnøve Hørsdal og Åshild Ramborg. Foto: John Christian Rosenlund. Skuespillere: Vebjørn Enger, Mads Sjøgård Pettersen, Elias Holmen Sørensen, Eili Harboe, Allan Hyde, Thorbjørn Harr, Synnøve Macody Lund, Gard B. Eidsvold, m.fl.

 

Elias og Storegaps hemmelighet (premiere 6. oktober)

Elias blir hyllet i Storehavn etter å ha satt livet på spill i en redningsaksjon på havet, og får tilbud om å bli den nye redningsskøyta i byen. Valget om å forlate Lunvik og vennene er vanskelig, men tilbudet er for godt til å si nei til. Selv om livet i byen er morsomt og spennende, finner Elias ut at de nye utfordringene blir i største laget. Han oppdager også at gjengen til Våghalsen, båten han reddet på havet, driver med noe mystisk inne i Storegap. Elias innser at det han trenger for å avsløre skurkene er hjelp fra sine gamle venner i Lunvik.

Regi: Simen Alsvik og William Ashurst. Manus: Simen Alsvik og Karsten Fullu. Skuespillere: Henriette Steenstrup, Samsaya, Fridtjof Såheim, Svein Roger Karlsen. Produsent: Animando ved Sigurd Slåttebrekk

 

Hva vil folk si (premiere 6. oktober)

16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur.

Regi og manus: Irak Haq  Produsent: Merfilm ved Maria Ekerhovd. Foto: Ndim Carlsen. Skuespillere: Maria Mozdah, Adil Hussain

 

Skyggenes dal (premiere 20. oktober)

Skyggenes dal finner sted i en liten bygd på Vestlandet i Norge. Seks år gamle Aslak og hans mor Astrid opplever en tragedie, som Aslak ikke helt klarer å forstå og Astrid har vansker med å håndtere. I sin søken etter svar, våger Aslak seg inn i den mørke skogen på fjellet som hans mor har advart han mot. Men er det som skjer der inne en gutts fantasi eller er det virkelighet? Fortellingen befinner seg i et realistisk univers med elementer fra fabelen og gotikken.

Regi: Jonas Matzow Gulbrandsen. Manus: Jonas Matzow Gulbrandsen og Clement Tuffreau. Foto: Marius Matzow Gulbrandsen. Skuespillere: Adam Ekeli, Kathrine Fagerland, John Olav Nilsen. Produsent: Film Farms ved Alan R. Millian

 

Karsten og Petra lager teater (premiere 27. oktober)

Karsten og Petra drar på teater med barnehagen. Etter å ha sett Tornerose vil Petra lære mer om teater og Karsten fatter interesse for lyssettingen. Etter et spennende møte med teaterdukkene har Løveungen og Frøken Kanin lyst til å bli skuespillere. I barnehagen hører Karsten og Petra om et barnehjem i India som ikke har elektrisitet. Barna får en lys idè: De vil samle inn penger til barnehjemmet ved å lage en teaterforestilling om lysnisser som bringer lys i mørket. Nå starter prosessen med å skape manus, sang, dans, kostymer og scenografi. Og best av alt – alle kosedyrene får lov til å være med i teaterforestillingen!

Regi: Arne Lindtner Næss og Aurora Gossé  Manus: Arne Lindtner Næss og Jason Tammemägi. Foto: Marton Miklauzic. Skuespillere: Oliver Dahl, Alba Ørbeck-Nilssen. Produsent: Cinenord Kidstory ved Silje Hopland Eik og Dyveke Bjørkly Graver

 

Gjengangere (premiere 27. oktober)

Gjengangere er en film om den yrkeskriminelle Josef som har tilbrakt mesteparten av livet i fengsel. Etter at hans yngre bror dør som en konsekvens av hans livstil, raner han en bank og havner i fengsel igjen. Bak låste dører møter han en yngre gutt, Chris. Han gjør det han kan for å oppdra den naive gutten som trekkes mot den kriminelle verden. Klarer Josef å redde han fra gjengene på innsiden gjenstår å se…

Regi og manus: Leon Bashir. Foto: Petter Holmern Halvorsen. Skuespillere: Leon Bashir, Lene Nystrøm, Kim Sørensen, Farakh Abbas, Selem Zina, Rune Temte. Produsent: Wanted Film Mola Productions ved Leon Bashir

 

Natta pappa henta oss (premiere 27. oktober)

Natta pappa henta oss er regissør Steffan Strandbergs personlige fortelling om oppveksten hos sin alkoholiserte mor fram til den natta pappaen endelig kom og hentet han og lillebroren. Gjennom animasjon, live action og gamle super 8-filmer gjenskaper Steffan sommeren 1980 slik han husker den som 11-åring. Det var sommeren han lærte å svømme og skrelle reker, sommeren moren ble lagt inn på sykehus, sommeren moren kjøpte seg filmkamera, sommeren Start vant cupen, sommeren alle byens alkoholikere hadde endeløse fester i stua deres og sommeren han ikke lenger klarte å svare mammaen på «jeg elsker deg, Steffan».

Regi og manus: Steffan Strandberg  Foto: John Magnus Borge og Lars Erlend Tubaas Øymo. Medvirkende: Steffan Strandberg, Auen Elias Labdon, Gabriel K. Hammerseth, Helene Drangsholt, m.fl.  Produsent: Indie Film ved Carsten Aanonsen

 

Juleblod (premiere 3. november)

Juleblod er en thriller-slasher som handler om en frykta seriemorder, kalt Nissen, som har rammet Norges utstrakte land hver julaften i over 13 år. Etterforskerne Rasch og Hansen prøver å løse gåten før han slår til igjen. Denne gangen ser det ut som det er Nord-Norge som vil møte Nissens blodbad.

Regi og manus: Reinert Kiil. Foto: Bejnamin Mosli. Skuespillere: Sondre K. Larsen, Stig Henrik Hoff, Frank Kjosås, Thomas Feldberg, m.fl.  Produsent: Sanctum Film ved Reinert Kiil og Joachim Lyng

 

Rett vest (10. november)

Komedien Rett vest handler om vikarlæreren Kasper, som mister jobben samme dag som hans transseksuelle far Georg Margrethe får et mentalt sammenbrudd. For å komme seg vekk fra elendigheten bestemmer de seg for å reise over fjellet til øya Ona, for å representere Kaspers nylig avdøde mor i norgesmesterskapet i quilting. Rett vest er en varm feelgoodfilm om alt det vakre som kan komme ut av sorgen.

Regi og manus: Henrik M. Dahlsbakken  Foto: Oskar Dahlsbakken. Skuespillere: Benjamin Helstad, Ingar Helge Gimle, Iben Akerlie, Anne Krigsvoll, Reidar Sørensen, m.fl

 

Ekspedisjon knerten (premiere 17. november)

Lillebror flytter med Knerten og familien sin til Vestlandet, men han drømmer om enda større ekspedisjoner. Lillebror drømmer om å være polfarer som kjemper seg gjennom snøen mot polpunktet. Han vil ha massevis og lassevis av snø til jul, men det er ikke et fnugg snø på stedet Lillebror og Knerten har flyttet til. Det bare regner i bøtter og spann, men på fjellet skal det ligge en masse snø. Plutselig en dag har Knerten forsvunnet! For å redde vennen sin, sniker Lillebror seg ut på en farefull ekspedisjon, og da må  også far dra for å finne de to bestevennene. Oppe på fjellet blir alle overrasket av en snøstorm og dermed får Lillebror og Knerten mer snø enn de kunne drømme om. Som om ikke det var nok, dette hender på selveste julaften!

Regi: Andreas J. Riiser  Manus: Jan Trygve Røyneland. Foto: Trond Tønder  Skuespillere: Aksel Hennie, Filip Mathias Eide, Anders Borchrevink, m.fl. Produsent: Parados Film 4 ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae

 

Hjemsøkt (premiere 24. november)

Cathrine arver farens gods på landet og drar opp dit alene. Hun vil bare selge og komme seg vekk, men slipper ikke unna før hun har stått ansikt til ansikt med husets hemmeligheter.

Regi: Carl Christian Raabe. Manus: Maja Lunde. Foto: Philip Øgaard. Skuespillere: Synnøve Macody Lund, Ebba Steenstrup, Robert Skjærstad m.fl.  Produsent: Woodworks Film Company ved Nicolai Moland

 

Kurt Josef Wagle og mysteriet på hurtigruta (premiere 24. november)

Kultfilmen Kurt Josef Wagle og legenden om Fjordheksa – Norges første 3D-film – får endelig en oppfølger. Kanskje uventet for noen, men veldig etterlengtet av fansen til gjengen bak Kill Buljo- og Død Snø-filmene. Når vi nå skal følge den førtidspensjonerte fiskeren Kurt Josef på ny beveger vi oss ut fra Alta, og over på Hurtigruta. Kurt Josefs trofaste makker, trubaduren Rock Fjellstad har nemlig fått spillejobb på en av båtene.

Regissør: Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen  Manus: Tommy Wirkola, Stig Frode Henriksen og Jesper Sundnes. Foto: Oskar Dahlsbakken. Skuespillere: Stig Frode Henriksen, Jørn Tore Nilsen, Veslemøy Møkrid, Jeppe Beck Laursen, m.fl.  Produsent: Tappeluft Pictures ved Kjetil Omberg, Mathis Ståle Mathisen og Ken Arne Brox

 

Kometen (premiere 8. desember)

Kometen følger 20 år gamle Gustav i hans søken etter faren som forsvant under mystiske omstendigheter for 12 år siden, da en komet passerte nærmere jorda.

Regi: Bård Røssevold. Manus: Torben Bech. Foto: Knut Joner. Skuespillere: Axel Bøyum, Julian Borchrevink Næss, Trond Espen Seim, m.fl.  Produsent: DNF Productions ved Magnus Kristiansen og Gyda Myklebust

 

Den 12. mann (premiere 25. desember)

Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Tolv motstandsmenn gikk ombord i en fiskeskøyte på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Elleve ble tatt til fange og drept. Bare den tolvte mannen klarte å komme seg unna. Dette er den utrolige historien om Jan Baalsrud – og de som reddet ham

Regi: Harald Zwart. Manus: Petter Skavlan. Foto: Geir Hartly Andreassen. Skuespillere: Thomas Gullestad, Jonathan Rhyes Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen, m.fl.  Produsent: Nordisk Film Productions ved Aage Aaberge, Espen Horn (Motion Blur) og Veslemøy Ruud Zwart (Zwart Arbeid)

 

2 Responses to Slik blir den norske kinohøsten

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY