Se ti essensielle kortfilmer gratis på Filmbib

Se ti essensielle kortfilmer gratis på Filmbib

Vi har valgt ut ti sentrale norske kortfilmer du kan se gratis på Filmbib i sommer.

Har du nasjonalt lånekort på biblioteket, får du tilgang til å se norske kort- og dokumentarfilmer gratis via strømmetjenesten Filmbib (logg deg inn her). Vi har valgt ut ti kortfilmer fra Filmbibs arkiver vi mener er blant det ypperste som er laget innen kortformatet i norsk film:

Tommy

Å skape medrivende drama ut av to menn som treffer hverandre på en sti er ingen liten bedrift. Arild (Anders Baasmo Christiansen) treffer ved en tilfeldighet Kjell, faren til en tidligere klassekamerat (Bjørn Sundquist), midt på fjellet. De har ikke sett hverandre på tjue år. Det blir nokså ubehagelig og ikke så lite absurd når Kjell konfronterer Arild med kontroversielle hendelser fra fortiden. Med Tommy markerte Ole Giæver seg som et nytt vesentlig regitalent i norsk film, og du har sjelden sett Baasmo Christiansen og Sundquist bedre enn her – som henholdsvis konfliktsky østlending og fandenivoldsk nordlending.

Jenny

Jenny er 14 år og går på en ungdomsskole i utkanten av Oslo. Hun er ikke en del av gjengen, og føler seg ensom, utstøtt. Med enkle og presise virkemidler tilfører regissør Ingvild Søderlind denne ”offer-problematikken” poetiske, drømmende dimensjoner. Hun bruker amatørskuespillere fra Holmlia i Oslo der hun selv har vokst opp, og handlingen er lagt til dette spesielle området, i skjæringspunktet mellom byen og skogen. Det gir filmens poetiske univers nok rom og atmosfære, uttrykksfullt gjengitt av filmfotograf Jakob Ingimundarson som rammer skuespillernes ansikter inn i nyanserte, små portretter. Filmen vant Terjen Vigen-prisen på Korfilmfestivalen i Grimstad 2011 og Norsk Filmforbunds fagpris.

Året gjennom Børfjord

Morten Skalleruds banebrytende film ble kåret til «Beste norske kortfilm gjennom tidene» i en avstemning arrangert av Rushprint i 2002. Den representerer en helt spesiell avansert teknikk med time-lapse i en matematisk gjennomtenkt bevegelse i landskapet. Den skildrer et helt år i det fraflyttede fiskeværet Børfjord i Finnmark i løpet av 12 minutter. Filmen er laget i 70mm format, et breddeformat som gir en formidabel visuell effekt. Året gjennom Børfjord vant Amanda for beste kortfilm i 1991 og Grand Prix på Tampere kortfilmfestival i 1992. Filmen ble plukket ut som en av historiens hundre beste kortfilmer i en fransk oppsummering av filmens historie.

De beste går først

Denne kortfilmen av Hans Petter Moland, med manus av Erlend Loe, var et av innslagene i antologifilmen Folk flest bor i Kina (2001). Her tok ulike forfattere og regissører utgangspunkt i aktuelle politiske partier for å lage en lett satirisk skildring av Norge. De beste går først skildrer helt enkelt et knippe hederskarer som skal ta seg over ei myr. Det går ikke som forventet. Et både komisk og sørgerlig portrett av ”gutta på skauen” som på uvanlig vis er på vei inn i solnedgangen. Filmen er fortsatt en av de mest priste norske kortfilmene internasjonalt.

Kjøttsår

Som eneste nordiske kortfilm ble Lisa Marie Gamlems Kjøttsår valgt ut til hovedkonkurransen for kortfilm under Cannes-festivalen i 2011. I filmen skildrer hun ettervirkningene av en fest på lokalet, og unge Jons famlende forsøk på å finne seg en kjæreste. Men filmen fanger også inn det som ikke så enkelt lar seg beskrive, som den poetiske effekten av snøen som faller… Gamlem har tidligere regissert kortfilmen Bennys gym (2007) og den Emmy-nominerte tv-serien Ping Pong (2008). Bennys gym deltok i Berlin i 2007 – filmen ble vist i seksjonen Generation.

Sinna mann

Anita Killis animasjonsfilm er en fri tolkning av teksten og bildene fra boka av Gro Dahle og Svein Nyhus. Sinna mann handler om den lille gutten Boj som er redd for pappaen sin. ”Den store og snille pappaen hans blir av og til Sinna mann, og da slår han mamma. Boj er redd og tør ikke snakke med noen om dette. Men en dag tar han mot til seg og skriver et brev om hvor vanskelig han har det til selveste Kongen”. Sinna mann har vunnet mer enn 40 priser på internasjonale festivaler. Under Annecy-festivalen i 2010 vant filmen både publikumsprisen, juryens spesialpris og UNICEF-prisen. Ved den prestisjetunge kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand vant Sinna mann samme året publikumsprisen og prisen for beste animasjonsfilm. I tillegg ble filmen nominert til Cartoon d’Or 2010 som er prisen for beste europeiske kortfilm.

Du velger selv

Du velger selv er en animert dokumentarfilm med regi av Kajsa Næss. Stemmene til barna er ekte og historiene er sanne. Alle barna forteller hvordan det er å ha en pappa i fengsel. Barnas stemmer satt til enkle animerte karakterer som befinner seg i et collagelignende, barnlig univers, hvor de sitter på små pappmøbler, nærmest som i et hjemmelaget dukkehus. Animasjonen av barna lar dem være anonyme, men sørger også for at stemmene deres får tale på egenhånd – uten at man distraheres av barnas egentlige alder eller etnisitet. Det skaper en distanse til det vanskelige, samtidig som man kommer nærmere på andre måter. Filmen har vunnet en rekke priser og mottok i 2013 «Kulturdepartementets Menneskerettspris for kortfilm». Mikrofilm er produsent.

Døren som ikke smakk

Jens Liens gjennombruddsfilm ble tatt ut til hovedkonkurransen for kortfilm i Cannes i 2000. Med filmens tematikk og Trond Fausa Aurvågs merkverdige hovedrolle ble den også forsmaken på langfilmen Den brysomme mannen. I den særpregede filmen har mor gitt sin sønn enkle leveregler for at han skal kunne holde orden i livet sitt. Når Mor er borte blir hans tilværelse litt mindre ryddig. Som i kortfilmen Naturlige briller og Den brysomme mannen er det Per Schreiner som står for manus.

Kokos

Linas lengsel etter sin utkårede får en absurd og musikalsk vri under et uventet møte i en kokosbollefabrikk. Filmen er akkurat så uforutsigbar som den høres ut, og vant Gullstolen under kortfilmfestivalen i Grimstad i 2006 og fikk også prisen som beste nordiske kortfilm. Musikaler er sjelden kost i norsk film, og innen kortfilmen er Charlotte Bloms sjarmbombe helt unik.

Det var ikke jeg, det var fiskmåsen

Hvis du ikke holder ut å se sekstall, hva gjør du når læreren ber deg regne sammen 3+6 på tavla? Jo, du stryker ut sekstallet og skriver 5+1. Hvis du må kaste matteboka fordi den er full av lærerens røde rettinger, og rødt for deg betyr blod, som igjen betyr død? Da skylder du på andre. «Fiskmåsen tok den.» Julie Engaas animasjonsdokumentar er en liten fortelling om å skjule tvangstanker og komme unna med å være annerledes, et potensielt vanskelig tema som turneres med humor og varme, som vår anmelder Oda Bhar skrev i sin oppsummering fra Kortfilmfestivalen i 2013. Der ble Engaas tildelt Norsk Filmforbunds pris for manus, produksjonsdesign, foto, klipp, regi og animasjon.

Neste uke: vi velger ut ti essensielle novellefilmer du kan se på Filmbib.

Legg igjen en kommentar

Se ti essensielle kortfilmer gratis på Filmbib

Se ti essensielle kortfilmer gratis på Filmbib

Vi har valgt ut ti sentrale norske kortfilmer du kan se gratis på Filmbib i sommer.

Har du nasjonalt lånekort på biblioteket, får du tilgang til å se norske kort- og dokumentarfilmer gratis via strømmetjenesten Filmbib (logg deg inn her). Vi har valgt ut ti kortfilmer fra Filmbibs arkiver vi mener er blant det ypperste som er laget innen kortformatet i norsk film:

Tommy

Å skape medrivende drama ut av to menn som treffer hverandre på en sti er ingen liten bedrift. Arild (Anders Baasmo Christiansen) treffer ved en tilfeldighet Kjell, faren til en tidligere klassekamerat (Bjørn Sundquist), midt på fjellet. De har ikke sett hverandre på tjue år. Det blir nokså ubehagelig og ikke så lite absurd når Kjell konfronterer Arild med kontroversielle hendelser fra fortiden. Med Tommy markerte Ole Giæver seg som et nytt vesentlig regitalent i norsk film, og du har sjelden sett Baasmo Christiansen og Sundquist bedre enn her – som henholdsvis konfliktsky østlending og fandenivoldsk nordlending.

Jenny

Jenny er 14 år og går på en ungdomsskole i utkanten av Oslo. Hun er ikke en del av gjengen, og føler seg ensom, utstøtt. Med enkle og presise virkemidler tilfører regissør Ingvild Søderlind denne ”offer-problematikken” poetiske, drømmende dimensjoner. Hun bruker amatørskuespillere fra Holmlia i Oslo der hun selv har vokst opp, og handlingen er lagt til dette spesielle området, i skjæringspunktet mellom byen og skogen. Det gir filmens poetiske univers nok rom og atmosfære, uttrykksfullt gjengitt av filmfotograf Jakob Ingimundarson som rammer skuespillernes ansikter inn i nyanserte, små portretter. Filmen vant Terjen Vigen-prisen på Korfilmfestivalen i Grimstad 2011 og Norsk Filmforbunds fagpris.

Året gjennom Børfjord

Morten Skalleruds banebrytende film ble kåret til «Beste norske kortfilm gjennom tidene» i en avstemning arrangert av Rushprint i 2002. Den representerer en helt spesiell avansert teknikk med time-lapse i en matematisk gjennomtenkt bevegelse i landskapet. Den skildrer et helt år i det fraflyttede fiskeværet Børfjord i Finnmark i løpet av 12 minutter. Filmen er laget i 70mm format, et breddeformat som gir en formidabel visuell effekt. Året gjennom Børfjord vant Amanda for beste kortfilm i 1991 og Grand Prix på Tampere kortfilmfestival i 1992. Filmen ble plukket ut som en av historiens hundre beste kortfilmer i en fransk oppsummering av filmens historie.

De beste går først

Denne kortfilmen av Hans Petter Moland, med manus av Erlend Loe, var et av innslagene i antologifilmen Folk flest bor i Kina (2001). Her tok ulike forfattere og regissører utgangspunkt i aktuelle politiske partier for å lage en lett satirisk skildring av Norge. De beste går først skildrer helt enkelt et knippe hederskarer som skal ta seg over ei myr. Det går ikke som forventet. Et både komisk og sørgerlig portrett av ”gutta på skauen” som på uvanlig vis er på vei inn i solnedgangen. Filmen er fortsatt en av de mest priste norske kortfilmene internasjonalt.

Kjøttsår

Som eneste nordiske kortfilm ble Lisa Marie Gamlems Kjøttsår valgt ut til hovedkonkurransen for kortfilm under Cannes-festivalen i 2011. I filmen skildrer hun ettervirkningene av en fest på lokalet, og unge Jons famlende forsøk på å finne seg en kjæreste. Men filmen fanger også inn det som ikke så enkelt lar seg beskrive, som den poetiske effekten av snøen som faller… Gamlem har tidligere regissert kortfilmen Bennys gym (2007) og den Emmy-nominerte tv-serien Ping Pong (2008). Bennys gym deltok i Berlin i 2007 – filmen ble vist i seksjonen Generation.

Sinna mann

Anita Killis animasjonsfilm er en fri tolkning av teksten og bildene fra boka av Gro Dahle og Svein Nyhus. Sinna mann handler om den lille gutten Boj som er redd for pappaen sin. ”Den store og snille pappaen hans blir av og til Sinna mann, og da slår han mamma. Boj er redd og tør ikke snakke med noen om dette. Men en dag tar han mot til seg og skriver et brev om hvor vanskelig han har det til selveste Kongen”. Sinna mann har vunnet mer enn 40 priser på internasjonale festivaler. Under Annecy-festivalen i 2010 vant filmen både publikumsprisen, juryens spesialpris og UNICEF-prisen. Ved den prestisjetunge kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand vant Sinna mann samme året publikumsprisen og prisen for beste animasjonsfilm. I tillegg ble filmen nominert til Cartoon d’Or 2010 som er prisen for beste europeiske kortfilm.

Du velger selv

Du velger selv er en animert dokumentarfilm med regi av Kajsa Næss. Stemmene til barna er ekte og historiene er sanne. Alle barna forteller hvordan det er å ha en pappa i fengsel. Barnas stemmer satt til enkle animerte karakterer som befinner seg i et collagelignende, barnlig univers, hvor de sitter på små pappmøbler, nærmest som i et hjemmelaget dukkehus. Animasjonen av barna lar dem være anonyme, men sørger også for at stemmene deres får tale på egenhånd – uten at man distraheres av barnas egentlige alder eller etnisitet. Det skaper en distanse til det vanskelige, samtidig som man kommer nærmere på andre måter. Filmen har vunnet en rekke priser og mottok i 2013 «Kulturdepartementets Menneskerettspris for kortfilm». Mikrofilm er produsent.

Døren som ikke smakk

Jens Liens gjennombruddsfilm ble tatt ut til hovedkonkurransen for kortfilm i Cannes i 2000. Med filmens tematikk og Trond Fausa Aurvågs merkverdige hovedrolle ble den også forsmaken på langfilmen Den brysomme mannen. I den særpregede filmen har mor gitt sin sønn enkle leveregler for at han skal kunne holde orden i livet sitt. Når Mor er borte blir hans tilværelse litt mindre ryddig. Som i kortfilmen Naturlige briller og Den brysomme mannen er det Per Schreiner som står for manus.

Kokos

Linas lengsel etter sin utkårede får en absurd og musikalsk vri under et uventet møte i en kokosbollefabrikk. Filmen er akkurat så uforutsigbar som den høres ut, og vant Gullstolen under kortfilmfestivalen i Grimstad i 2006 og fikk også prisen som beste nordiske kortfilm. Musikaler er sjelden kost i norsk film, og innen kortfilmen er Charlotte Bloms sjarmbombe helt unik.

Det var ikke jeg, det var fiskmåsen

Hvis du ikke holder ut å se sekstall, hva gjør du når læreren ber deg regne sammen 3+6 på tavla? Jo, du stryker ut sekstallet og skriver 5+1. Hvis du må kaste matteboka fordi den er full av lærerens røde rettinger, og rødt for deg betyr blod, som igjen betyr død? Da skylder du på andre. «Fiskmåsen tok den.» Julie Engaas animasjonsdokumentar er en liten fortelling om å skjule tvangstanker og komme unna med å være annerledes, et potensielt vanskelig tema som turneres med humor og varme, som vår anmelder Oda Bhar skrev i sin oppsummering fra Kortfilmfestivalen i 2013. Der ble Engaas tildelt Norsk Filmforbunds pris for manus, produksjonsdesign, foto, klipp, regi og animasjon.

Neste uke: vi velger ut ti essensielle novellefilmer du kan se på Filmbib.

Legg igjen en kommentar

MENY