Hvordan ruste oss mot sensur og overvåking?

Hvordan ruste oss mot sensur og overvåking?

De siste årene har norske dokumentarister blitt utsatt for voksende sensur og overvåking, både i Norge og internasjonalt, viser ny undersøkelse. Hvordan kan de ruste seg for denne nye virkeligheten? Kortfilmfestivalen og Rushprint inviterer til panelsamtale i Grimstad med utgangspunkt i funnene i undersøkelsen.

Det har vært en markant satsing på dokumentar i norsk film de siste årene. Men det er også viktig at dokumentaristene har et apparat til rådighet som kan bistå dem når filmene blir så betydningsfulle at de utsettes for press og sensur, sier Tonje Hessen Schei i nyeste utgaven av Rushprint som slippes neste uke.

Under Kortfilmfestivalen i Grimstad 15.juni inviterer festivalen og Rushprint til en panelsamtale om sensur og overvåkning. Der vil Hessen Schei (Drone) delta sammen med regissørene Torstein Grude (The Magnitsky Act), Anniken Hoel (Dødsårsak ukjent) og Hanne Myren. Moderator er Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen.

Flere aktører i dokumentarbransjen har vært gjennom utfordrende år der vi har sett eksempler på at norske filmskapere trues og presses, eller tilfeller hvor filmskapere overvåkes, materiale konfiskeres og kilder avsløres. Kortfilmfestivalen trakk i fjor sommer dokumentarfilmen The Magnitsky Act – Behind the scenes fra programmet, etter varsel om søksmål fra investor Bill Browder. Uavhengig av hva man måtte mene om Kortfilmfestivalens beslutning om å ta filmen ut av programmet er det åpenbart at ytringsfriheten ble satt under press på en ny måte i norsk sammenheng.

Behovet for erfaringsutveksling, kompetanseoverføring og styrking av fellesskapet er viktig i en tid hvor ytringsfriheten er under press. I løpet av våren 2017 har Kortfilmfestivalen, ved prosjektleder Hanne Myren, og med støtte fra Fritt Ord,  intervjuet og kartlagt sentrale aktører i norsk dokumentarbransje. Myren har sett på hva som er utfordringene, bekymringene og erfaringene i bransjen, og hva slags kompetanse og kunnskap som trengs, både hos produsenter og dokumentarister og tilknyttet ulike visningsarenaer og plattformer. Enkelte funn fra kartleggingen presenteres i Grimstad og er utgangspunktet for samtalen. Det planlegges også et nytt arrangement i Oslo til høsten.

De siste årene har norsk dokumentarfilm opplevd en stadig økende grad av popularitet og anerkjennelse, og 2017 ser ut til å føye seg inn i rekken av suksessår. Prisdryss på festivaler i utlandet, gode besøkstall på kino, internasjonal distribusjon og omtale.

Men realiteten for norske dokumentarister er mer enn festtaler og klapp på skulderen. Økende grad av internasjonale co-produksjoner innebærer filmer med bred appell og stort nedslagsfelt. Det lages dermed flere filmer som stiller spørsmål ved maktstrukturer, politikk, miljø og korrupsjon. Som en del av denne utviklingen ser vi at norske dokumentarister i økende grad møter forsøk på sensur og overvåking, både i Norge og internasjonalt.

Kortfilmfestivalen og Rushprint har invitert filmskapere som har gjort seg noen smertefulle, men verdifulle erfaringer den siste tiden. Hvor står vi i en virkelighet der nye plattformer etableres og de tradisjonelle redaksjonene bygger ned sitt arbeid? Er norske dokumentarister godt nok sikret?

Torsdag 15. juni, kl. 17:00, Pan, Kulturhuset i Grimstad.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hvordan ruste oss mot sensur og overvåking?

Hvordan ruste oss mot sensur og overvåking?

De siste årene har norske dokumentarister blitt utsatt for voksende sensur og overvåking, både i Norge og internasjonalt, viser ny undersøkelse. Hvordan kan de ruste seg for denne nye virkeligheten? Kortfilmfestivalen og Rushprint inviterer til panelsamtale i Grimstad med utgangspunkt i funnene i undersøkelsen.

Det har vært en markant satsing på dokumentar i norsk film de siste årene. Men det er også viktig at dokumentaristene har et apparat til rådighet som kan bistå dem når filmene blir så betydningsfulle at de utsettes for press og sensur, sier Tonje Hessen Schei i nyeste utgaven av Rushprint som slippes neste uke.

Under Kortfilmfestivalen i Grimstad 15.juni inviterer festivalen og Rushprint til en panelsamtale om sensur og overvåkning. Der vil Hessen Schei (Drone) delta sammen med regissørene Torstein Grude (The Magnitsky Act), Anniken Hoel (Dødsårsak ukjent) og Hanne Myren. Moderator er Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen.

Flere aktører i dokumentarbransjen har vært gjennom utfordrende år der vi har sett eksempler på at norske filmskapere trues og presses, eller tilfeller hvor filmskapere overvåkes, materiale konfiskeres og kilder avsløres. Kortfilmfestivalen trakk i fjor sommer dokumentarfilmen The Magnitsky Act – Behind the scenes fra programmet, etter varsel om søksmål fra investor Bill Browder. Uavhengig av hva man måtte mene om Kortfilmfestivalens beslutning om å ta filmen ut av programmet er det åpenbart at ytringsfriheten ble satt under press på en ny måte i norsk sammenheng.

Behovet for erfaringsutveksling, kompetanseoverføring og styrking av fellesskapet er viktig i en tid hvor ytringsfriheten er under press. I løpet av våren 2017 har Kortfilmfestivalen, ved prosjektleder Hanne Myren, og med støtte fra Fritt Ord,  intervjuet og kartlagt sentrale aktører i norsk dokumentarbransje. Myren har sett på hva som er utfordringene, bekymringene og erfaringene i bransjen, og hva slags kompetanse og kunnskap som trengs, både hos produsenter og dokumentarister og tilknyttet ulike visningsarenaer og plattformer. Enkelte funn fra kartleggingen presenteres i Grimstad og er utgangspunktet for samtalen. Det planlegges også et nytt arrangement i Oslo til høsten.

De siste årene har norsk dokumentarfilm opplevd en stadig økende grad av popularitet og anerkjennelse, og 2017 ser ut til å føye seg inn i rekken av suksessår. Prisdryss på festivaler i utlandet, gode besøkstall på kino, internasjonal distribusjon og omtale.

Men realiteten for norske dokumentarister er mer enn festtaler og klapp på skulderen. Økende grad av internasjonale co-produksjoner innebærer filmer med bred appell og stort nedslagsfelt. Det lages dermed flere filmer som stiller spørsmål ved maktstrukturer, politikk, miljø og korrupsjon. Som en del av denne utviklingen ser vi at norske dokumentarister i økende grad møter forsøk på sensur og overvåking, både i Norge og internasjonalt.

Kortfilmfestivalen og Rushprint har invitert filmskapere som har gjort seg noen smertefulle, men verdifulle erfaringer den siste tiden. Hvor står vi i en virkelighet der nye plattformer etableres og de tradisjonelle redaksjonene bygger ned sitt arbeid? Er norske dokumentarister godt nok sikret?

Torsdag 15. juni, kl. 17:00, Pan, Kulturhuset i Grimstad.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY