Publikums vitne

Publikums vitne

Jakob er noe mer enn en filmarbeider, han blir på en måte publikums stedfortreder, deres vitne, skriver Anders Danielsen Lie om filmfotograf Jakob Ihre som i går ble tildelt Kanonprisen for ”Louder than Bombs”.

Hva skjer i møte mellom fotograf og skuespiller? Det var utgangspunktet for en rekke tekster skuespillere og fotografer skrev for Rushprints desember/januar-utgave. Blant bidragsyterne var Anders Danielsen Lie som viet sin tekst til filmfotograf Jakob Ihre. I anledning Ihres Kanonpris for sin innsats på Louder than Bombs publiserer vi her teksten:

Jakob Ihre kopi - versjon 2
Jakob Ihre

Jeg har hatt æren av å jobbe med den svenske fotografen Jakob Ihre på Joachim Triers filmer Reprise og Oslo, 31.august. Jakob har en utrolig evne til å jobbe med naturlig lys og har av mange vært kalt «den nye Sven Nykvist». Dessuten er han et svært varmt menneske, og veldig høflig på en fornem måte, slik bare svensker kan være det.

Men som skuespiller er det imidlertid en annen side ved Jakob som betyr spesielt mye for meg, og det er hans evne og vilje til å slåss for bildene.

Jakob operer som regel alltid kamera selv (i USA sitter director of photography, DOP, som regel bak monitor, mens en annen har kamera på skuldrene). Jeg mener å huske at Joachim fortalte meg en gang at Jakob (ufrivillig og ved et uhell) måtte slikke en toalettskål for å få den perfekte framingen på et bilde. Dette sier mye om Jakob. Dette at han alltid er ringside, gjør at vi som skuespillere føler at han er en av oss. Han er også en performer, en som står og svetter og investerer av seg selv for at filmen skal bli bra.

Det er mange øyeblikk jeg kunne trekke fram, kanskje særlig fra Oslo, 31.august. For eksempel da jeg satt på benken sammen med Hans Olav Brenner og skulle gjøre mitt livs vanskeligste scene. Jeg vil nok alltid ha en viss angst for kamera i seg selv, men overfor Jakob har jeg ingen blygsel eller hemninger. Da blir det lettere å gjøre slike scener, å kaste seg ut på dypt vann, å våge å drite seg helt ut.

Eller den lørdagen vi skulle filme utenfor produksjonsplanen og jeg, Joachim og Jakob løp rundt på Sankthanshaugen på jakt etter Terrence Malick-lys. Og da den magiske timen plutselig kom, så jeg en småløpende Jakob ved siden av meg med Arri’en på skuldrene, satt på record for lengst. Denne årvåkenheten er ekstremt inspirerende for meg som skuespiller.

Jeg husker også veldig godt den lange scenen som avslutter Oslo, 31. august. Vi var i en dragevilla på Frogner, med alle de tekniske utfordringer det gir å filme 360 grader på location, rundt 9 minutter analogt uten klipp(!). Et stort team av assistenter måtte flytte på tepper og møbler for stadig å preparere rommet for filming fra nye vinkler. Hele scenen var en enorm hinderløype for oss begge, ting kunne gå galt hele tida. Vi var i samme båt.

Jakob blir lett følelsesmessig engasjert i det som skjer foran kamera. Jeg har sett ham både leende og med tårer i øynene under tagning. Dette gjør ham til noe mer enn en filmarbeider eller -utøver, han blir på en måte publikums stedfortreder, deres vitne. Og hva han får med seg. Med Jakob kan jeg alltid stole på at han merker det hvis noe spesielt skulle skje mens kamera går. Med mindre filmrullen tar slutt (for han liker å skyte analogt), vet jeg at han alltid vil kjempe for å fange opp de verdifulle øyeblikkene. Alt dette gir meg en lyst til å spille for kamera, for der vet jeg at Jakob står og ser alt – og blir genuint berørt av det vi gjør.

 

Jakob Ihre har hatt foto på alle spillefilmene til Joachim Trier, men også Nokas og en rekke internasjonale produksjoner, deriblant den kritikerroste The end of the tour.

Anders Danielsen Lie er blant annet aktuell i tv-serien Nobel og medvirker bl.a i Olivier Assayas neste film, Personal Shopper.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Publikums vitne

Publikums vitne

Jakob er noe mer enn en filmarbeider, han blir på en måte publikums stedfortreder, deres vitne, skriver Anders Danielsen Lie om filmfotograf Jakob Ihre som i går ble tildelt Kanonprisen for ”Louder than Bombs”.

Hva skjer i møte mellom fotograf og skuespiller? Det var utgangspunktet for en rekke tekster skuespillere og fotografer skrev for Rushprints desember/januar-utgave. Blant bidragsyterne var Anders Danielsen Lie som viet sin tekst til filmfotograf Jakob Ihre. I anledning Ihres Kanonpris for sin innsats på Louder than Bombs publiserer vi her teksten:

Jakob Ihre kopi - versjon 2
Jakob Ihre

Jeg har hatt æren av å jobbe med den svenske fotografen Jakob Ihre på Joachim Triers filmer Reprise og Oslo, 31.august. Jakob har en utrolig evne til å jobbe med naturlig lys og har av mange vært kalt «den nye Sven Nykvist». Dessuten er han et svært varmt menneske, og veldig høflig på en fornem måte, slik bare svensker kan være det.

Men som skuespiller er det imidlertid en annen side ved Jakob som betyr spesielt mye for meg, og det er hans evne og vilje til å slåss for bildene.

Jakob operer som regel alltid kamera selv (i USA sitter director of photography, DOP, som regel bak monitor, mens en annen har kamera på skuldrene). Jeg mener å huske at Joachim fortalte meg en gang at Jakob (ufrivillig og ved et uhell) måtte slikke en toalettskål for å få den perfekte framingen på et bilde. Dette sier mye om Jakob. Dette at han alltid er ringside, gjør at vi som skuespillere føler at han er en av oss. Han er også en performer, en som står og svetter og investerer av seg selv for at filmen skal bli bra.

Det er mange øyeblikk jeg kunne trekke fram, kanskje særlig fra Oslo, 31.august. For eksempel da jeg satt på benken sammen med Hans Olav Brenner og skulle gjøre mitt livs vanskeligste scene. Jeg vil nok alltid ha en viss angst for kamera i seg selv, men overfor Jakob har jeg ingen blygsel eller hemninger. Da blir det lettere å gjøre slike scener, å kaste seg ut på dypt vann, å våge å drite seg helt ut.

Eller den lørdagen vi skulle filme utenfor produksjonsplanen og jeg, Joachim og Jakob løp rundt på Sankthanshaugen på jakt etter Terrence Malick-lys. Og da den magiske timen plutselig kom, så jeg en småløpende Jakob ved siden av meg med Arri’en på skuldrene, satt på record for lengst. Denne årvåkenheten er ekstremt inspirerende for meg som skuespiller.

Jeg husker også veldig godt den lange scenen som avslutter Oslo, 31. august. Vi var i en dragevilla på Frogner, med alle de tekniske utfordringer det gir å filme 360 grader på location, rundt 9 minutter analogt uten klipp(!). Et stort team av assistenter måtte flytte på tepper og møbler for stadig å preparere rommet for filming fra nye vinkler. Hele scenen var en enorm hinderløype for oss begge, ting kunne gå galt hele tida. Vi var i samme båt.

Jakob blir lett følelsesmessig engasjert i det som skjer foran kamera. Jeg har sett ham både leende og med tårer i øynene under tagning. Dette gjør ham til noe mer enn en filmarbeider eller -utøver, han blir på en måte publikums stedfortreder, deres vitne. Og hva han får med seg. Med Jakob kan jeg alltid stole på at han merker det hvis noe spesielt skulle skje mens kamera går. Med mindre filmrullen tar slutt (for han liker å skyte analogt), vet jeg at han alltid vil kjempe for å fange opp de verdifulle øyeblikkene. Alt dette gir meg en lyst til å spille for kamera, for der vet jeg at Jakob står og ser alt – og blir genuint berørt av det vi gjør.

 

Jakob Ihre har hatt foto på alle spillefilmene til Joachim Trier, men også Nokas og en rekke internasjonale produksjoner, deriblant den kritikerroste The end of the tour.

Anders Danielsen Lie er blant annet aktuell i tv-serien Nobel og medvirker bl.a i Olivier Assayas neste film, Personal Shopper.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY