– Mye avhenger av «Snømannen»

– Mye avhenger av «Snømannen»

«Snømannen» blir en viktig referansefilm for norsk bransje og for Norge som merkevare, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon. Her forteller sentrale aktører om hva innspillingen kan bety for norsk film og hvilke nye prosjekter som kan være underveis til Norge.

Denne uken startet Working Title Films og Universal Studios opptakene av Snømannen i Oslo. Den mye omtalte Jo Nesbø-filmatiseringen er den første filmen som tar i bruk den nye insentivordningen der filmprodusenter kan få refundert 25 prosent av påløpte kostnader i Norge. Truls Kontny i Norsk filmkommisjon fastslår at fire års arbeid med å få produksjonen til Norge endelig bærer frukter.

– Helt siden opsjonsrettighetene ble solgt til Working Title Films/ Universal har vi jobbet med dette. Gjennom hele perioden har vi presentert hva vi kunne tilby og hvordan dette kunne gjøres i Norge. En viktig faktor var at Oslo kom på banen, både med penger og at de viste at de ville legge forholdene godt til rette for en produksjon av en slik størrelse. Når så insentivordningen endelig ble vedtatt, var dette også en viktig faktor for å få hele produksjonen hit, forteller han.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) utdyper hva Oslo Kommune har bidratt med:

– I vårt innsalg av Oslo som innspillingssted har vi som kjent bidratt med 1,5 millioner kroner. I tillegg skal kommunen være en profesjonell, smidig og effektiv tilrettelegger. Ansatte i til sammen 19 kommunale etater  har i større eller mindre grad bidratt. Spesielt er det Bymiljøetaten som bidrar med den praktisk tilretteleggingen og koordineringen. I tillegg har vi vært en døråpner for kontakt med andre offentlige instanser, kommuneadministrasjoner, reiseliv og kulturaktører, og private. VisitOSLO bidrar med et vertskapsprogram for de internasjonale crew-medlemmene – vi ønsker  at de skal bli gode Oslo-ambassadører – da må vi legge godt til rette for at de i sin tilmålte fritid kan oppleve Oslo som turister.

Hansen varsler nå et større fokus på film fra kommunens side. 

Snømannen har vist at det er behov for en tilretteleggerfunksjon for selskaper som ønsker å spille inn film i Oslo. Det skal bli lettere for både utenlandske og norske filmprodusenter å spille inn i Oslo. 

Hun håper at filmturismen til Snømannen vil bli like stor som den Frost førte til.

Frost økte oppmerksomheten om Norge, også gjennom egen Frostnettsider på Visit Norways nettside. Det var en økning i interesse og besøk fra USA i perioden etter filmen. I tillegg til turismen, kan dette styrke filmproduksjonsmiljøet i Oslo. Det er er et stort norsk crew engasjert i Snømannen. Som gjør at vi får med viktig kompetanse videre for å styrke filmmiljøet her. Som igjen kan styrke oss for å få framtidige produksjoner. Det vil også være opp til oss også hvordan vi klarer å utnytte dette – filmsatsing er nytt i Oslo og Norge.  Jeg håper at vi klarer å forvalte det denne innspillingen gir oss på en god måte, sier Hansen.

Foruten Oslo, vil Snømannen også bli spilt inn i Rjukan og Bergen. Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon har tidlig i prosessen vært i kontakt med Working Title og bidratt til at både kreative og produsenter har blitt kjent med Bergen, skjærgården, fjellene og miljøene som utspiller seg i boken. Bergen kommune har også støttet Snømannen med 400.000 kroner.

Holm beskriver Snømannen-innspillingen som et referanseprosjekt for norsk filmbransje.

– Den kommer på et særdeles gunstig tidspunkt. Insentivordningen har trengt tid for å modne seg i den politiske debatten, og slike ordninger kan ofte trenge tid for å modne seg også i den internasjonale filmbransjen. Da er det godt at vi kommer i gang med et kjempeprosjekt, det vekker oppsikt. Snømannen blir også et viktig referansjeprosjekt for å vise hvilke verdier insentivordningen kan utløse, for norske kreative, for norsk stab, for leverandører, og for Norge som merkevare og destinasjon, sier Holm, som i skrivende stund er på vei til Los Angeles for å presentere regionen.

– Studioer i LA allerede på banen 

Kontny forteller at flere amerikanske studioer nå har lagt merke til Snømannen-opptakene i Norge.

– Filmen vil legge igjen betydelig summer og ansette et stort antall filmarbeidere. Dette vil være de umiddelbare effekter, videre setter dette Norge på kartet for internasjonal filminnspilling. Vi vet også at filmer av en slik dimensjon er viktig i forhold til turistnæringen. Man vil derfor kunne se betydelig effekter innen denne næringene på sikt. Den internasjonale filmbransjen er klar over ordningen og andre studioer i LA er allerede på banen. De følger nøye med på hvordan opptakene på Snømannen fungerer og hvordan Norge klarer å gjennomføre denne. Vi gjør det vi kan for at opptakene skal gå så smertefritt som mulig, slik at dette vil fremstå som en referanseproduksjon for oss.

Etter det Rushprint erfarer er Paramount Pictures blant studioer som for tiden har kontakt med filmkommisjonen. Sammen med regissør Alexander Payne ønsker Paramount å filme Downsizing, med Matt Damon og Reese Witherspoon, i Norge.

I likhet med Kotny mener Holm at insentivordningen nok begynner  å bli godt kjent i den internasjonale bransjen.

– Men; det var ikke mye brask og bram over lanseringen. Vi skulle gjerne sett at lanseringen av ordningen kom sammen med en mer langsiktig satsning på en nasjonal filmkommisjon, eksempelvis slik Nederland lanserte insentiver og filmkommisjon med brask og bram på Grand Hotel i Cannes. Vi trenger en solid markedsføringspakke for å synliggjøre Norge som en attraktiv destinasjon for filminnspillinger. I Bergen gjør vi flere initiativ for å markere den nye internasjonale appellen til det norske filmlandskapet. I april inviteres ACE (Ateliers du Cinema Europeen) – et nettverk av over 200 av verdens fremste uavhengige produsenter – til Bergen, og for filmkommisjonen står flere internasjonale presentasjoner på agendaen, sier Holm.

Holm kan også fortelle at Bergen allerede har fått sin første Snømannen-turist.

– Det var ingen ringere enn Sonic Youths Kim Gordon. Hun fortalte nylig til magasinet The Reader at «Bergen is a really cool town, but I would never have even thought of wanting to go there if I hadn’t read The Snowman.» Så får vi håpe at Kim Gordon – og flere som henne – kommer tilbake til Bergen etter å ha sett filmen!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Mye avhenger av «Snømannen»

– Mye avhenger av «Snømannen»

«Snømannen» blir en viktig referansefilm for norsk bransje og for Norge som merkevare, sier Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon. Her forteller sentrale aktører om hva innspillingen kan bety for norsk film og hvilke nye prosjekter som kan være underveis til Norge.

Denne uken startet Working Title Films og Universal Studios opptakene av Snømannen i Oslo. Den mye omtalte Jo Nesbø-filmatiseringen er den første filmen som tar i bruk den nye insentivordningen der filmprodusenter kan få refundert 25 prosent av påløpte kostnader i Norge. Truls Kontny i Norsk filmkommisjon fastslår at fire års arbeid med å få produksjonen til Norge endelig bærer frukter.

– Helt siden opsjonsrettighetene ble solgt til Working Title Films/ Universal har vi jobbet med dette. Gjennom hele perioden har vi presentert hva vi kunne tilby og hvordan dette kunne gjøres i Norge. En viktig faktor var at Oslo kom på banen, både med penger og at de viste at de ville legge forholdene godt til rette for en produksjon av en slik størrelse. Når så insentivordningen endelig ble vedtatt, var dette også en viktig faktor for å få hele produksjonen hit, forteller han.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) utdyper hva Oslo Kommune har bidratt med:

– I vårt innsalg av Oslo som innspillingssted har vi som kjent bidratt med 1,5 millioner kroner. I tillegg skal kommunen være en profesjonell, smidig og effektiv tilrettelegger. Ansatte i til sammen 19 kommunale etater  har i større eller mindre grad bidratt. Spesielt er det Bymiljøetaten som bidrar med den praktisk tilretteleggingen og koordineringen. I tillegg har vi vært en døråpner for kontakt med andre offentlige instanser, kommuneadministrasjoner, reiseliv og kulturaktører, og private. VisitOSLO bidrar med et vertskapsprogram for de internasjonale crew-medlemmene – vi ønsker  at de skal bli gode Oslo-ambassadører – da må vi legge godt til rette for at de i sin tilmålte fritid kan oppleve Oslo som turister.

Hansen varsler nå et større fokus på film fra kommunens side. 

Snømannen har vist at det er behov for en tilretteleggerfunksjon for selskaper som ønsker å spille inn film i Oslo. Det skal bli lettere for både utenlandske og norske filmprodusenter å spille inn i Oslo. 

Hun håper at filmturismen til Snømannen vil bli like stor som den Frost førte til.

Frost økte oppmerksomheten om Norge, også gjennom egen Frostnettsider på Visit Norways nettside. Det var en økning i interesse og besøk fra USA i perioden etter filmen. I tillegg til turismen, kan dette styrke filmproduksjonsmiljøet i Oslo. Det er er et stort norsk crew engasjert i Snømannen. Som gjør at vi får med viktig kompetanse videre for å styrke filmmiljøet her. Som igjen kan styrke oss for å få framtidige produksjoner. Det vil også være opp til oss også hvordan vi klarer å utnytte dette – filmsatsing er nytt i Oslo og Norge.  Jeg håper at vi klarer å forvalte det denne innspillingen gir oss på en god måte, sier Hansen.

Foruten Oslo, vil Snømannen også bli spilt inn i Rjukan og Bergen. Sigmund Elias Holm i Vestnorsk filmkommisjon har tidlig i prosessen vært i kontakt med Working Title og bidratt til at både kreative og produsenter har blitt kjent med Bergen, skjærgården, fjellene og miljøene som utspiller seg i boken. Bergen kommune har også støttet Snømannen med 400.000 kroner.

Holm beskriver Snømannen-innspillingen som et referanseprosjekt for norsk filmbransje.

– Den kommer på et særdeles gunstig tidspunkt. Insentivordningen har trengt tid for å modne seg i den politiske debatten, og slike ordninger kan ofte trenge tid for å modne seg også i den internasjonale filmbransjen. Da er det godt at vi kommer i gang med et kjempeprosjekt, det vekker oppsikt. Snømannen blir også et viktig referansjeprosjekt for å vise hvilke verdier insentivordningen kan utløse, for norske kreative, for norsk stab, for leverandører, og for Norge som merkevare og destinasjon, sier Holm, som i skrivende stund er på vei til Los Angeles for å presentere regionen.

– Studioer i LA allerede på banen 

Kontny forteller at flere amerikanske studioer nå har lagt merke til Snømannen-opptakene i Norge.

– Filmen vil legge igjen betydelig summer og ansette et stort antall filmarbeidere. Dette vil være de umiddelbare effekter, videre setter dette Norge på kartet for internasjonal filminnspilling. Vi vet også at filmer av en slik dimensjon er viktig i forhold til turistnæringen. Man vil derfor kunne se betydelig effekter innen denne næringene på sikt. Den internasjonale filmbransjen er klar over ordningen og andre studioer i LA er allerede på banen. De følger nøye med på hvordan opptakene på Snømannen fungerer og hvordan Norge klarer å gjennomføre denne. Vi gjør det vi kan for at opptakene skal gå så smertefritt som mulig, slik at dette vil fremstå som en referanseproduksjon for oss.

Etter det Rushprint erfarer er Paramount Pictures blant studioer som for tiden har kontakt med filmkommisjonen. Sammen med regissør Alexander Payne ønsker Paramount å filme Downsizing, med Matt Damon og Reese Witherspoon, i Norge.

I likhet med Kotny mener Holm at insentivordningen nok begynner  å bli godt kjent i den internasjonale bransjen.

– Men; det var ikke mye brask og bram over lanseringen. Vi skulle gjerne sett at lanseringen av ordningen kom sammen med en mer langsiktig satsning på en nasjonal filmkommisjon, eksempelvis slik Nederland lanserte insentiver og filmkommisjon med brask og bram på Grand Hotel i Cannes. Vi trenger en solid markedsføringspakke for å synliggjøre Norge som en attraktiv destinasjon for filminnspillinger. I Bergen gjør vi flere initiativ for å markere den nye internasjonale appellen til det norske filmlandskapet. I april inviteres ACE (Ateliers du Cinema Europeen) – et nettverk av over 200 av verdens fremste uavhengige produsenter – til Bergen, og for filmkommisjonen står flere internasjonale presentasjoner på agendaen, sier Holm.

Holm kan også fortelle at Bergen allerede har fått sin første Snømannen-turist.

– Det var ingen ringere enn Sonic Youths Kim Gordon. Hun fortalte nylig til magasinet The Reader at «Bergen is a really cool town, but I would never have even thought of wanting to go there if I hadn’t read The Snowman.» Så får vi håpe at Kim Gordon – og flere som henne – kommer tilbake til Bergen etter å ha sett filmen!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY