Nordisk råds filmpris til islandske Dagur Kári

Nordisk råds filmpris til islandske Dagur Kári

Islandske Dagur Kári og hans film «Fúsi» (Virgin Mountain) er tildelt Nordisk råds filmpris for 2015. Dermed er det andre år på rad at en islandsk film vinner prisen.

Det ble den islandske regissøren Dagur Kári og hans film Fúsi (Virgin Mountain) som fikk Nordisk råds filmpris. Kári er den islandske filmens kanskje største internasjonale profil ved siden av Baltasar Kormakúr (som har vært med på å produsere filmen). Han slo igjennom for alvor med Nói Albínói  i 2003 som ble en internasjonal festivalhit. Så fulgte Dark Horse som han lagde i Danmark, etterfulgt av The Good Heart som ble produsert i USA og fikk verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2009.

Fúsi er historien om ”den 43 år gamle Fúsi, som til tross for sin alder ikke har mot til å tre inn i de voksnes verden. Han går som en søvngjenger gjennom hverdagen uten å avvike fra sine faste rutiner. Men da en livsglad kvinne og ei åtte år gammel jente uventet kommer inn i livet hans, blir han tvunget til å ta spranget ut i det ukjente”.

Filmen hadde internasjonal premiere på Berlinalen tidligere i år, der den fikk gjennomgående god mottakelse av både publikum og kritikere. På Tribeca Film Festival senere på våren vant Kári hele tre priser – for henholdsvis beste spillefilm, beste manus og beste mannlige skuespiller i World-konkurransen.

Nordisk råds filmpris på DKK 350.000 gis til «en film som utmerker seg ved å være forankret i den nordiske kulturen og være av høy kunstnerisk kvalitet».

I juryens begrunnelse understrekes det at: ”Filmen er en raffinert enkel og visuelt oppfinnsom fortelling om å bevare sin godhet og uskyld i en verden som virker uinntakelig. Dagur Káris kunstneriske bestigning av et mandig ‘Virgin Mountain’ er en dypt gripende og fengslende film som tegner et verdig portrett av en godlynt kjempe og leverer treffsikre skildringer av kvinnene rundt ham”.

I vårt intervju med Kári sist gang han var nominert til Den nordiske filmprisen (for The Good Heart) sa han følgende om sine filmatiske universer:

– I verden i dag må alt være så rendyrket og passe inn i forskjellige bokser. Jeg synes det er interessant å blande det sammen litt. Målet mitt er å blande noe som er kunstnerisk med noe som er underholdende. Jeg starter for det meste med en humoristisk kjerne, men så forsøker jeg å finne en tragisk motpol. Det som blir sett på som kunstnerisk har en tendens til å ta seg selv for alvorlig. Jeg klarer ikke å se en Tarkovsky-film. Selv om jeg kan sette pris på hvor vakkert det er og se at det er mesterlig laget, blir det uutholdelig å se på fordi det er ingen humor. For meg må det være minst en vits.

– Jeg har et stort behov for å underholde folk, å få dem til å le, men jeg har også et sterkt behov for å berøre dem på en mer poetisk måte. Jeg synes det er synd at mine filmer ofte får arthouse-merkelappen, slik at mange styrer unna dem fordi de tror de er alvorlige og tunge. Når folk hører meg snakke i intervjuer tror de at jeg er en veldig alvorlig type, men ambisjonen min er å lage filmer som er like underholdende som Jim Carrey-filmer, men som også har et kunstnerisk lag.

Det er Europafilm som har distribusjon på Fúsi i Norge og filmen får norsk kinopremiere i desember.

Daguri Kari - versjon 2
Daguri Kári

Kári er utdannet ved Den Danske Filmskole og avrundet studiene med den prisbelønte filmen Lost Weekend (1999). Suksessen ble etterfulgt av Nói albinói (2003), som for alvor markerte hans store internasjonale gjennombrudd. Dagur Kári var for øvrig også nominert til Nordisk råds filmpris i 2010 med sin engelskspråklige film The Good Heart. Kári er for tiden ansatt på Den Danske Filmskole som leder for regissørutdanningen.

Kári deler prisen med sine to produsenter, Agnes Johansen og Baltasar Kormákur.

 I år er det tolvte gang Den nordiske filmprisen overrekkes. Prisen deles ut en gang i året, og vinneren velges blant i alt fem kandidater, en fra hvert land, av en felles nordisk jury bestående av én representant fra hvert av de nordiske landene.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nordisk råds filmpris til islandske Dagur Kári

Nordisk råds filmpris til islandske Dagur Kári

Islandske Dagur Kári og hans film «Fúsi» (Virgin Mountain) er tildelt Nordisk råds filmpris for 2015. Dermed er det andre år på rad at en islandsk film vinner prisen.

Det ble den islandske regissøren Dagur Kári og hans film Fúsi (Virgin Mountain) som fikk Nordisk råds filmpris. Kári er den islandske filmens kanskje største internasjonale profil ved siden av Baltasar Kormakúr (som har vært med på å produsere filmen). Han slo igjennom for alvor med Nói Albínói  i 2003 som ble en internasjonal festivalhit. Så fulgte Dark Horse som han lagde i Danmark, etterfulgt av The Good Heart som ble produsert i USA og fikk verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2009.

Fúsi er historien om ”den 43 år gamle Fúsi, som til tross for sin alder ikke har mot til å tre inn i de voksnes verden. Han går som en søvngjenger gjennom hverdagen uten å avvike fra sine faste rutiner. Men da en livsglad kvinne og ei åtte år gammel jente uventet kommer inn i livet hans, blir han tvunget til å ta spranget ut i det ukjente”.

Filmen hadde internasjonal premiere på Berlinalen tidligere i år, der den fikk gjennomgående god mottakelse av både publikum og kritikere. På Tribeca Film Festival senere på våren vant Kári hele tre priser – for henholdsvis beste spillefilm, beste manus og beste mannlige skuespiller i World-konkurransen.

Nordisk råds filmpris på DKK 350.000 gis til «en film som utmerker seg ved å være forankret i den nordiske kulturen og være av høy kunstnerisk kvalitet».

I juryens begrunnelse understrekes det at: ”Filmen er en raffinert enkel og visuelt oppfinnsom fortelling om å bevare sin godhet og uskyld i en verden som virker uinntakelig. Dagur Káris kunstneriske bestigning av et mandig ‘Virgin Mountain’ er en dypt gripende og fengslende film som tegner et verdig portrett av en godlynt kjempe og leverer treffsikre skildringer av kvinnene rundt ham”.

I vårt intervju med Kári sist gang han var nominert til Den nordiske filmprisen (for The Good Heart) sa han følgende om sine filmatiske universer:

– I verden i dag må alt være så rendyrket og passe inn i forskjellige bokser. Jeg synes det er interessant å blande det sammen litt. Målet mitt er å blande noe som er kunstnerisk med noe som er underholdende. Jeg starter for det meste med en humoristisk kjerne, men så forsøker jeg å finne en tragisk motpol. Det som blir sett på som kunstnerisk har en tendens til å ta seg selv for alvorlig. Jeg klarer ikke å se en Tarkovsky-film. Selv om jeg kan sette pris på hvor vakkert det er og se at det er mesterlig laget, blir det uutholdelig å se på fordi det er ingen humor. For meg må det være minst en vits.

– Jeg har et stort behov for å underholde folk, å få dem til å le, men jeg har også et sterkt behov for å berøre dem på en mer poetisk måte. Jeg synes det er synd at mine filmer ofte får arthouse-merkelappen, slik at mange styrer unna dem fordi de tror de er alvorlige og tunge. Når folk hører meg snakke i intervjuer tror de at jeg er en veldig alvorlig type, men ambisjonen min er å lage filmer som er like underholdende som Jim Carrey-filmer, men som også har et kunstnerisk lag.

Det er Europafilm som har distribusjon på Fúsi i Norge og filmen får norsk kinopremiere i desember.

Daguri Kari - versjon 2
Daguri Kári

Kári er utdannet ved Den Danske Filmskole og avrundet studiene med den prisbelønte filmen Lost Weekend (1999). Suksessen ble etterfulgt av Nói albinói (2003), som for alvor markerte hans store internasjonale gjennombrudd. Dagur Kári var for øvrig også nominert til Nordisk råds filmpris i 2010 med sin engelskspråklige film The Good Heart. Kári er for tiden ansatt på Den Danske Filmskole som leder for regissørutdanningen.

Kári deler prisen med sine to produsenter, Agnes Johansen og Baltasar Kormákur.

 I år er det tolvte gang Den nordiske filmprisen overrekkes. Prisen deles ut en gang i året, og vinneren velges blant i alt fem kandidater, en fra hvert land, av en felles nordisk jury bestående av én representant fra hvert av de nordiske landene.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY