Kortfilmens gullalder er nå!

Kortfilmens gullalder er nå!

Vi lever i kortfilmens gullalder, kanskje for aller første gang i historien. Det er en myte at den ikke er tilgjengelig, mener Ingrid Dokka i NFI, som her gjør rede for hvor du kan se norsk kortfilm.

Film og kinobransjen har i den senere tid ytret at den norske kortfilmen er så vanskelig tilgjengelig, og mange kortfilmskapere kontakter Norsk Filminstitutt (NFI) for å få råd og innspill til å få filmene ut til publikum. Da er det hyggelig å kunne si at vi nå lever i kortfilmens gullalder, kanskje for aller første gang i historien

Den nye digitale utviklingen har gitt oss mange nye plattformer som er egnet til å formidle kortfilm. I dag er det mulig å strømme norsk kortfilm fra filmrommet.no, filmarkivet.no, VG TV og Aftenposten TV, blant annet.

I tillegg til de overnevnte strømmekanalene lanserer NFI snart en helt ny strømmetjeneste, FILMbib, hvor publikum via landets biblioteker kan logge seg inn med sitt eget lånenummer på biblioteket og se norske kort- og dokumentarfilmer fritt og så mye man ønsker.

Mange kinosjefer savner den gode gamle «forfilmordningen». De kan kontakte NFI og få råd og innspill til gode titler, tema og hjelp til å knytte kontakter mellom distributør, produsent og kinoen. For å bidra til at flere kortfilmer kommer ut på kino lanserer NFI den tredje «kortfilmpakken» KULT & KORT III i juni. Her kan kinoene finne nye, norske kortfilmer for barn klare til kinovisning – til glede for barn og barnefamilier i hele Norge.

I forbindelse med årets Kortfilmfestival i Grimstad gir NFI også ut 20 nye kortfilmer fra 2014 og 2015 på Blu-ray, i serien «Norsk Kort». Dette er kortfilmutgivelser som vi, i samarbeid med Film & Kino, har utgitt siden 1989. Serien betegnes på bransjemunne som «the best of» norsk kortfilm, og inneholder de fremste prisvinnerne og festivalfavorittene fra det siste året.

Det er i år mest sannsynlig at det er siste gang samlingen blir utgitt i fysisk format (Blu-ray). Fra og med 2016 vil kortfilmene som utgjør «Norsk Kort» strømmes fra filmarkivet.no og filmrommet.no.

Filmrommet.no retter seg mot skoleverket og visning av film i skolen, mens filmarkivet.no retter seg mot et generelt publikum. Alle filmene har aldersvurdering, omtaler og annen informasjon som kan være nyttig for seeren å sette seg inn i. Disse tjenestene strømmer til sammen mer enn 600 norske kortfilmer fra de siste 10 årene, og her finnes norske kortfilmperler og klassikere fra helt tilbake til 1950-tallet.

NFI jobber også med distribusjon av kortfilm i utlandet. Hovedfokus er å få filmene inn på de aller største og mest prestisjefylte festivalene i verden. Gjennom festivalene skaper vi oppmerksomhet om norsk film og setter fokus på norske regissører – et fokus som kan bidra til å bygge regissørens videre karriere, og til at mennesker over hele verden hvert år kan se norsk kortfilm på om lag 130 festivaler.

TV-stasjoner over hele verden kjøper og viser kortfilm, og i en rekke land er kortfilmen et kulturuttrykk med høy kunstnerisk anerkjennelse. Kortfilm selges også for kinovisning og DVD-utgivelser, og den første internasjonale strømmetjenesten for kortfilm, Atom Films (senere AtomShockwave), var på plass allerede rundt tusenårsskiftet!

Kjære deg som tenker at kortfilmen er så vanskelig tilgjengelig – gi strømmetjenestene nevnt over en sjanse. Det koster fremdeles lite, og er så gøy.

Her finnes blant annet kortfilmen som vant Gullpalmen i Cannes i 2006, Sniffer, Torill Koves Oscar-vinner fra 2007, Den danske dikteren, og selvfølgelig Moulton og meg (foto), som var nominert til Oscar for beste animerte kortfilm i år. Her finnes korte filmer for barn, norske animasjonsfilmer gjennom 100 år, skrekk, gru, historiske filmer, dramaer, filmer basert på kjent litteratur, med mer. NFI har kortfilmskattene som bare venter på å bli sett av et stort publikum.

Dere som drar til Kortfilmfestivalen i sommer får i tillegg en gave fra Norsk filminstitutt: På festivalen får dere tildelt en flyer med en «hemmelig» kode som gir dere gratis film i hele sommer. Slå den!

Ingrid Dokka, Lanseringsrådgiver kort- og dokumentarfilm, NFI

1 kommentar til Kortfilmens gullalder er nå!

  1. I landets over 80 filmklubber har vi vist norsk kortfilm i over 40 år, som regel i sitt opprinnelige format og på stort lerret. Hvert år prøver vi å velge ut de beste nye norske kortfilmene til visning i filmklubbene.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kortfilmens gullalder er nå!

Kortfilmens gullalder er nå!

Vi lever i kortfilmens gullalder, kanskje for aller første gang i historien. Det er en myte at den ikke er tilgjengelig, mener Ingrid Dokka i NFI, som her gjør rede for hvor du kan se norsk kortfilm.

Film og kinobransjen har i den senere tid ytret at den norske kortfilmen er så vanskelig tilgjengelig, og mange kortfilmskapere kontakter Norsk Filminstitutt (NFI) for å få råd og innspill til å få filmene ut til publikum. Da er det hyggelig å kunne si at vi nå lever i kortfilmens gullalder, kanskje for aller første gang i historien

Den nye digitale utviklingen har gitt oss mange nye plattformer som er egnet til å formidle kortfilm. I dag er det mulig å strømme norsk kortfilm fra filmrommet.no, filmarkivet.no, VG TV og Aftenposten TV, blant annet.

I tillegg til de overnevnte strømmekanalene lanserer NFI snart en helt ny strømmetjeneste, FILMbib, hvor publikum via landets biblioteker kan logge seg inn med sitt eget lånenummer på biblioteket og se norske kort- og dokumentarfilmer fritt og så mye man ønsker.

Mange kinosjefer savner den gode gamle «forfilmordningen». De kan kontakte NFI og få råd og innspill til gode titler, tema og hjelp til å knytte kontakter mellom distributør, produsent og kinoen. For å bidra til at flere kortfilmer kommer ut på kino lanserer NFI den tredje «kortfilmpakken» KULT & KORT III i juni. Her kan kinoene finne nye, norske kortfilmer for barn klare til kinovisning – til glede for barn og barnefamilier i hele Norge.

I forbindelse med årets Kortfilmfestival i Grimstad gir NFI også ut 20 nye kortfilmer fra 2014 og 2015 på Blu-ray, i serien «Norsk Kort». Dette er kortfilmutgivelser som vi, i samarbeid med Film & Kino, har utgitt siden 1989. Serien betegnes på bransjemunne som «the best of» norsk kortfilm, og inneholder de fremste prisvinnerne og festivalfavorittene fra det siste året.

Det er i år mest sannsynlig at det er siste gang samlingen blir utgitt i fysisk format (Blu-ray). Fra og med 2016 vil kortfilmene som utgjør «Norsk Kort» strømmes fra filmarkivet.no og filmrommet.no.

Filmrommet.no retter seg mot skoleverket og visning av film i skolen, mens filmarkivet.no retter seg mot et generelt publikum. Alle filmene har aldersvurdering, omtaler og annen informasjon som kan være nyttig for seeren å sette seg inn i. Disse tjenestene strømmer til sammen mer enn 600 norske kortfilmer fra de siste 10 årene, og her finnes norske kortfilmperler og klassikere fra helt tilbake til 1950-tallet.

NFI jobber også med distribusjon av kortfilm i utlandet. Hovedfokus er å få filmene inn på de aller største og mest prestisjefylte festivalene i verden. Gjennom festivalene skaper vi oppmerksomhet om norsk film og setter fokus på norske regissører – et fokus som kan bidra til å bygge regissørens videre karriere, og til at mennesker over hele verden hvert år kan se norsk kortfilm på om lag 130 festivaler.

TV-stasjoner over hele verden kjøper og viser kortfilm, og i en rekke land er kortfilmen et kulturuttrykk med høy kunstnerisk anerkjennelse. Kortfilm selges også for kinovisning og DVD-utgivelser, og den første internasjonale strømmetjenesten for kortfilm, Atom Films (senere AtomShockwave), var på plass allerede rundt tusenårsskiftet!

Kjære deg som tenker at kortfilmen er så vanskelig tilgjengelig – gi strømmetjenestene nevnt over en sjanse. Det koster fremdeles lite, og er så gøy.

Her finnes blant annet kortfilmen som vant Gullpalmen i Cannes i 2006, Sniffer, Torill Koves Oscar-vinner fra 2007, Den danske dikteren, og selvfølgelig Moulton og meg (foto), som var nominert til Oscar for beste animerte kortfilm i år. Her finnes korte filmer for barn, norske animasjonsfilmer gjennom 100 år, skrekk, gru, historiske filmer, dramaer, filmer basert på kjent litteratur, med mer. NFI har kortfilmskattene som bare venter på å bli sett av et stort publikum.

Dere som drar til Kortfilmfestivalen i sommer får i tillegg en gave fra Norsk filminstitutt: På festivalen får dere tildelt en flyer med en «hemmelig» kode som gir dere gratis film i hele sommer. Slå den!

Ingrid Dokka, Lanseringsrådgiver kort- og dokumentarfilm, NFI

One Response to Kortfilmens gullalder er nå!

  1. I landets over 80 filmklubber har vi vist norsk kortfilm i over 40 år, som regel i sitt opprinnelige format og på stort lerret. Hvert år prøver vi å velge ut de beste nye norske kortfilmene til visning i filmklubbene.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY