Våren 2015: Debutanter, damer og dokumentarer

Våren 2015: Debutanter, damer og dokumentarer

Se frem mot en kinovår full av brødre, musikk og karakterer som famler etter tilhørighet. Her kan du lese mer om filmene som vil sette agenda for den norske filmvåren.

Torsdag 8. januar presenterte Norsk filminstitutt vårens norske kinofilmer. NFIs direktør Sindre Guldvog snakket i sin åpningstale om 2014 som et svært godt år for norsk film, med så mye som 34 norske filmpremierer, en besøksandel på  24,4 prosent og 2,7 millioner besøkende på norske filmer. Mye av æren for de gode tallene tilskrev han barne- og familiefilmene.

2015 ligger så langt an til å bli mer av et normalår: Foreløpig er det planlagt 25 norske filmpremierer, med ti filmer denne våren, og 15 til høsten.

Programleder Silje Rise Næss trakk frem tre trender for dagens ti filmpresentasjoner – debutanter, damer og dokumentarer. Av de ti filmene som ble presentert på Filmens hus denne dagen kan de samlet skilte med 50-50 kjønnsfordeling på regisiden, åtte av ti av vårens filmer er laget av langfilmdebutanter, og en tredjedel av filmene er dokumentarer.

Her er vårens filmer:

Staying Alive

staying alive_468

Regi: Charlotte Blom / Premiere 16. Januar

Marianne (Agnes Kittelsen) er kvinnen som oppdager at kjæresten Håkon (Anders Baasmo Christiansen) har et forhold med den vaffelstekende regnskapsføreren på jobben. Med støtte fra sin høygravide besteveninne Kristin, spilt av Linn Skåber, og livsvisdommen hennes, snubler Marianne ut i livet og finner ut at kos er overvurdert, det er gøy som gjelder.

Til Rushprint sier Charlotte Blom: – Jeg har hatt lyst til å lage en film omtrent som en velkomponert popmelodi. En ABBA-sang, for eksempel. Fordi en bra poplåt er fengende, inderlig, tilgjengelig, og unik. Les hele intervjuet med Blom i nyeste Rushprint.

Drone

Tidligere dronepilot Brandon Bryant er en av dem som sliter med skyldfølelse i ettertid. Foto: Anna Myking.
Tidligere dronepilot Brandon Bryant er en av dem som sliter med skyldfølelse i ettertid. Foto: Anna Myking.

Regi: Tonje Hessen Schei / Premiere 27. februar

Dokumentaren Drone ser på konsekvensene av CIAs hemmelige dronekrig. En av personene filmskaper Hessen Schei har kommet i kontakt med er Brandon Bryant, tidligere dronepilot, som forteller om sine erfaringer, og problemene han har hatt i etterkant. Bryant har senere fortalt sin historie til flere internasjonale nyhetsmedier, og regissøren fortalte under presentasjonen at serier som Homeland og John Olivers satireprogram Last Week Tonight har vært i kontakt for å bruke dokumentaren som research.

 Å vende tilbake

Å vende tilbake

Regi: Henrik Martin Dahlsbakken / Premiere 27. februar

To unge brødre må reise opp på fjellet for å lete etter faren sin, en soldat nylig hjemvendt fra Afghanistan, som ikke har kommet tilbake fra jakt som avtalt.

Henrik Martin Dahlsbakken fortalte at han med denne filmen har ønsket å lage en fortelling om mental helse og menn. Relasjonen mellom de to brødrene er basert på regissørens egen oppvekst og forholdet til sin bror.

En av filmens skuespillere Åsmund Høeg (Sønner av Norge) sa den største utfordringen på sett var at de hadde svært tidsbegrenset opptak.  Å vende tilbake er skutt på film, og med et lite budsjett hadde produksjonen kun 6 timer film til rådighet.

Kvinner i for store herreskjorter

Regi: Yngvild Sve Flikke / Premiere 6. mars

Litteraturstudenten Sigrid (Inga Ibsdotter Lilleaas) blir hodestups forelsket i den tyve år eldre og anerkjente forfatteren Kåre Tryvle (Hallvard Holmen). Trine (Henriette Steenstrup) er en utagerende kunstner som står foran sitt store gjennombrudd, derfor passer det svært dårlig at hun er høygravid med en fraværende kurator. Heldigvis møter hun den staute trelastarbeideren Agnes (Anne Krigsvoll).

Kvinner i for store herreskjorter er løst basert på Gunnhild Øyehaugs roman Vente Blinke, og Øyehaug er også med som medmanusforfatter. Dette er Trondheims første spillefilm, og den er behørig Kosmoramas åpningsfilm i mars.

Den tilfeldige rockestjernen

Kaizers 5 - versjon 2

Regi: Leiv Igor Devold / Premiere 13. mars

En dokumentaren om Omen, mannen bak gassmaska i Norges største rockeband, Kaizers Orchestra. Omen – eller Helge Risa fortalte under presentasjonen at han først sent i filmprosessen fikk vite at en så stor del av historien skulle handle om ham.

Regissør Leiv Igor Devold har laget flere prisbelønte kortfilmer, deriblant Tyvstart som vant Dramatikerforbundets pris Timeglasset i Grimstad 2008, og to kortdokumentarer kalt Journalisten og Min norske bestefar. Denne gangen ønsket han å fortelle en litt annen historie, og hvem bedre å fortelle historier om enn et rockeband som konstant spinner myter rundt sin egen eksistens.

 Svenskjævel

Bianca Kronlöf som Dino i Svenskjævel. Foto: Euforia film.
Bianca Kronlöf som Dino i Svenskjævel. Foto: Euforia film.

Regi: Ronni Sandahl / Premiere 13. mars

I et middagsselskap i et middelklassehjem sitter middelaldrende venner og diskuterer klasseskiller, og hvorvidt Norge har en arbeiderklasse. En av dem nevner arbeidsinnvandrene – svenskene som kommer for å vaske og skifte på hotellsengene, for eksempel. Og blant dem sitter en svenske – hva synes så hun om forholdet mellom Norge og Sverige? Dino (Bianca Kronlöf) kikker underfundig på dem før hun repliserer at svensker ser på Norge som sin tilbakestående fetter som tilfeldigvis har vunnet i lotto.

Forfatter, langfilmdebutant og svenske Ronni Sandahl forteller at han har ønsket å lage en politisk film gjennom å skildre det personlige. Dino er i Oslo for å jobbe, og havner etter hvert i dette middelklassehjemmet for å passe barn og stelle hus. Svenskjævel handler om maktbalansen mellom Sverige og Norge, mellom arbeiderklasse og middelklasse – og mellom kvinner og menn.

Brødre

Brødre. Foto: Fenris film/Aslaug Holm.
Foto: Fenris film/Aslaug Holm.

Regi: Aslaug Holm / Premiere 20. mars

Richard Linklater fulgte skuespillerne sine over et tiår for å fortelle Boyhood, som ble en av 2014s mest kritkerroste filmer. Nå kommer Aslaug Holm (Oljeberget) med en dokumentar hvor hun har fulgt sine sønners oppvekst over 10 år.

Holm sier  filmprosessen har tvunget henne til å reflektere over rolleblandingen mor og observerende filmskaper. Som dokumentarist ønsker hun å komme så nært som mulig, også på det som kan være actionfylt og farlig. Så hvordan må hun te seg som forteller når hun filmer sin sønn i klasserommet, han blir irettesatt av en lærer, og  plutselig benytter anledningen til å stikke av? Holm løper etter med kamera i hånden.

Illusjonisten Dirk Ohm

Dirk Ohm._768

Regi: Bobbi Peers / Premiere 20. mars

– Dagbladet skrev om en nedsnødd bil som var funnet utenfor Hotell Vertshuset Grong. Bilen var full av tryllesaker, etterlatt av en tysk tryllekunstner som hadde ligget en natt på hotellet, og som så hadde forsvunnet, fortalte manusforfatter Bjørn Oluf Johannessen til Rushprint i fjor.

Johannessen hadde notisen i bakhodet i fem år før han begynte å skrive, og Bobbi Peers ble også fascinert av historien om tryllekunstneren som forsvant. Filmen er skutt i Grong i Nord-Trøndelag, og vi får vite at en kvinne er forsvunnet. Dirk blir involvert i leteaksjonen og forelsker seg i den forsvunnede Maria.

De nærmeste

De nærmeste - versjon 2

Regi: Anne Sewitsky / Premiere 27. mars

Halvsøsknene Charlotte (Ine Marie Wilmann) og Henrik (Simon J. Berger) blir først kjent i voksen alder. Sewitsky beskriver karakterene som to skadeskutte mennesker, begge med et ekstremt ønske om tilhørighet. Forholdet går etter hvert over alle grenser. Ine Marie Wilmann sier hun ikke ser på forholdet mellom søster og bror som særlig ekstremt, slik hun ser det er de mennesker som forveksle intimitet med intensitet.

De nærmeste er plukket ut til hovedkonkurransen på Sundance Film Festival i januar,  samme festival hvor Sewitsky vant juryens hovedpris i 2011 for sin debutfilm Sykt lykkelig.

Dryads

dryads

Regi: Sten Hellevig / Premiere 10. april

– Dagens ungdom er så utrolig streite, forteller regissør Sten Hellevig under NFIs presentasjon. Kanskje er det nettopp derfor han lager ungdomsfilm om jentebandet Dryads – løselig basert på et gammelt kristiansandsk britpopband med samme navn som pleide å holde til i et gammelt kråkeslott. Med seg for å skrive manus fikk han Randall Jahnson, manusforfatter av The Doors.

Filter har beskrevet filmen som Norges mest troverdige ungdomsfilm. Filmens musikk er skrevet av Marius Christiansen og Thom Hell. Sangene som fremføres av bandets fandenivoldske vokalist Henriette er skrevet av skuespilleren selv – Iben M. Akerlie, kjent fra Victoria.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Våren 2015: Debutanter, damer og dokumentarer

Våren 2015: Debutanter, damer og dokumentarer

Se frem mot en kinovår full av brødre, musikk og karakterer som famler etter tilhørighet. Her kan du lese mer om filmene som vil sette agenda for den norske filmvåren.

Torsdag 8. januar presenterte Norsk filminstitutt vårens norske kinofilmer. NFIs direktør Sindre Guldvog snakket i sin åpningstale om 2014 som et svært godt år for norsk film, med så mye som 34 norske filmpremierer, en besøksandel på  24,4 prosent og 2,7 millioner besøkende på norske filmer. Mye av æren for de gode tallene tilskrev han barne- og familiefilmene.

2015 ligger så langt an til å bli mer av et normalår: Foreløpig er det planlagt 25 norske filmpremierer, med ti filmer denne våren, og 15 til høsten.

Programleder Silje Rise Næss trakk frem tre trender for dagens ti filmpresentasjoner – debutanter, damer og dokumentarer. Av de ti filmene som ble presentert på Filmens hus denne dagen kan de samlet skilte med 50-50 kjønnsfordeling på regisiden, åtte av ti av vårens filmer er laget av langfilmdebutanter, og en tredjedel av filmene er dokumentarer.

Her er vårens filmer:

Staying Alive

staying alive_468

Regi: Charlotte Blom / Premiere 16. Januar

Marianne (Agnes Kittelsen) er kvinnen som oppdager at kjæresten Håkon (Anders Baasmo Christiansen) har et forhold med den vaffelstekende regnskapsføreren på jobben. Med støtte fra sin høygravide besteveninne Kristin, spilt av Linn Skåber, og livsvisdommen hennes, snubler Marianne ut i livet og finner ut at kos er overvurdert, det er gøy som gjelder.

Til Rushprint sier Charlotte Blom: – Jeg har hatt lyst til å lage en film omtrent som en velkomponert popmelodi. En ABBA-sang, for eksempel. Fordi en bra poplåt er fengende, inderlig, tilgjengelig, og unik. Les hele intervjuet med Blom i nyeste Rushprint.

Drone

Tidligere dronepilot Brandon Bryant er en av dem som sliter med skyldfølelse i ettertid. Foto: Anna Myking.
Tidligere dronepilot Brandon Bryant er en av dem som sliter med skyldfølelse i ettertid. Foto: Anna Myking.

Regi: Tonje Hessen Schei / Premiere 27. februar

Dokumentaren Drone ser på konsekvensene av CIAs hemmelige dronekrig. En av personene filmskaper Hessen Schei har kommet i kontakt med er Brandon Bryant, tidligere dronepilot, som forteller om sine erfaringer, og problemene han har hatt i etterkant. Bryant har senere fortalt sin historie til flere internasjonale nyhetsmedier, og regissøren fortalte under presentasjonen at serier som Homeland og John Olivers satireprogram Last Week Tonight har vært i kontakt for å bruke dokumentaren som research.

 Å vende tilbake

Å vende tilbake

Regi: Henrik Martin Dahlsbakken / Premiere 27. februar

To unge brødre må reise opp på fjellet for å lete etter faren sin, en soldat nylig hjemvendt fra Afghanistan, som ikke har kommet tilbake fra jakt som avtalt.

Henrik Martin Dahlsbakken fortalte at han med denne filmen har ønsket å lage en fortelling om mental helse og menn. Relasjonen mellom de to brødrene er basert på regissørens egen oppvekst og forholdet til sin bror.

En av filmens skuespillere Åsmund Høeg (Sønner av Norge) sa den største utfordringen på sett var at de hadde svært tidsbegrenset opptak.  Å vende tilbake er skutt på film, og med et lite budsjett hadde produksjonen kun 6 timer film til rådighet.

Kvinner i for store herreskjorter

Regi: Yngvild Sve Flikke / Premiere 6. mars

Litteraturstudenten Sigrid (Inga Ibsdotter Lilleaas) blir hodestups forelsket i den tyve år eldre og anerkjente forfatteren Kåre Tryvle (Hallvard Holmen). Trine (Henriette Steenstrup) er en utagerende kunstner som står foran sitt store gjennombrudd, derfor passer det svært dårlig at hun er høygravid med en fraværende kurator. Heldigvis møter hun den staute trelastarbeideren Agnes (Anne Krigsvoll).

Kvinner i for store herreskjorter er løst basert på Gunnhild Øyehaugs roman Vente Blinke, og Øyehaug er også med som medmanusforfatter. Dette er Trondheims første spillefilm, og den er behørig Kosmoramas åpningsfilm i mars.

Den tilfeldige rockestjernen

Kaizers 5 - versjon 2

Regi: Leiv Igor Devold / Premiere 13. mars

En dokumentaren om Omen, mannen bak gassmaska i Norges største rockeband, Kaizers Orchestra. Omen – eller Helge Risa fortalte under presentasjonen at han først sent i filmprosessen fikk vite at en så stor del av historien skulle handle om ham.

Regissør Leiv Igor Devold har laget flere prisbelønte kortfilmer, deriblant Tyvstart som vant Dramatikerforbundets pris Timeglasset i Grimstad 2008, og to kortdokumentarer kalt Journalisten og Min norske bestefar. Denne gangen ønsket han å fortelle en litt annen historie, og hvem bedre å fortelle historier om enn et rockeband som konstant spinner myter rundt sin egen eksistens.

 Svenskjævel

Bianca Kronlöf som Dino i Svenskjævel. Foto: Euforia film.
Bianca Kronlöf som Dino i Svenskjævel. Foto: Euforia film.

Regi: Ronni Sandahl / Premiere 13. mars

I et middagsselskap i et middelklassehjem sitter middelaldrende venner og diskuterer klasseskiller, og hvorvidt Norge har en arbeiderklasse. En av dem nevner arbeidsinnvandrene – svenskene som kommer for å vaske og skifte på hotellsengene, for eksempel. Og blant dem sitter en svenske – hva synes så hun om forholdet mellom Norge og Sverige? Dino (Bianca Kronlöf) kikker underfundig på dem før hun repliserer at svensker ser på Norge som sin tilbakestående fetter som tilfeldigvis har vunnet i lotto.

Forfatter, langfilmdebutant og svenske Ronni Sandahl forteller at han har ønsket å lage en politisk film gjennom å skildre det personlige. Dino er i Oslo for å jobbe, og havner etter hvert i dette middelklassehjemmet for å passe barn og stelle hus. Svenskjævel handler om maktbalansen mellom Sverige og Norge, mellom arbeiderklasse og middelklasse – og mellom kvinner og menn.

Brødre

Brødre. Foto: Fenris film/Aslaug Holm.
Foto: Fenris film/Aslaug Holm.

Regi: Aslaug Holm / Premiere 20. mars

Richard Linklater fulgte skuespillerne sine over et tiår for å fortelle Boyhood, som ble en av 2014s mest kritkerroste filmer. Nå kommer Aslaug Holm (Oljeberget) med en dokumentar hvor hun har fulgt sine sønners oppvekst over 10 år.

Holm sier  filmprosessen har tvunget henne til å reflektere over rolleblandingen mor og observerende filmskaper. Som dokumentarist ønsker hun å komme så nært som mulig, også på det som kan være actionfylt og farlig. Så hvordan må hun te seg som forteller når hun filmer sin sønn i klasserommet, han blir irettesatt av en lærer, og  plutselig benytter anledningen til å stikke av? Holm løper etter med kamera i hånden.

Illusjonisten Dirk Ohm

Dirk Ohm._768

Regi: Bobbi Peers / Premiere 20. mars

– Dagbladet skrev om en nedsnødd bil som var funnet utenfor Hotell Vertshuset Grong. Bilen var full av tryllesaker, etterlatt av en tysk tryllekunstner som hadde ligget en natt på hotellet, og som så hadde forsvunnet, fortalte manusforfatter Bjørn Oluf Johannessen til Rushprint i fjor.

Johannessen hadde notisen i bakhodet i fem år før han begynte å skrive, og Bobbi Peers ble også fascinert av historien om tryllekunstneren som forsvant. Filmen er skutt i Grong i Nord-Trøndelag, og vi får vite at en kvinne er forsvunnet. Dirk blir involvert i leteaksjonen og forelsker seg i den forsvunnede Maria.

De nærmeste

De nærmeste - versjon 2

Regi: Anne Sewitsky / Premiere 27. mars

Halvsøsknene Charlotte (Ine Marie Wilmann) og Henrik (Simon J. Berger) blir først kjent i voksen alder. Sewitsky beskriver karakterene som to skadeskutte mennesker, begge med et ekstremt ønske om tilhørighet. Forholdet går etter hvert over alle grenser. Ine Marie Wilmann sier hun ikke ser på forholdet mellom søster og bror som særlig ekstremt, slik hun ser det er de mennesker som forveksle intimitet med intensitet.

De nærmeste er plukket ut til hovedkonkurransen på Sundance Film Festival i januar,  samme festival hvor Sewitsky vant juryens hovedpris i 2011 for sin debutfilm Sykt lykkelig.

Dryads

dryads

Regi: Sten Hellevig / Premiere 10. april

– Dagens ungdom er så utrolig streite, forteller regissør Sten Hellevig under NFIs presentasjon. Kanskje er det nettopp derfor han lager ungdomsfilm om jentebandet Dryads – løselig basert på et gammelt kristiansandsk britpopband med samme navn som pleide å holde til i et gammelt kråkeslott. Med seg for å skrive manus fikk han Randall Jahnson, manusforfatter av The Doors.

Filter har beskrevet filmen som Norges mest troverdige ungdomsfilm. Filmens musikk er skrevet av Marius Christiansen og Thom Hell. Sangene som fremføres av bandets fandenivoldske vokalist Henriette er skrevet av skuespilleren selv – Iben M. Akerlie, kjent fra Victoria.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY