– «Villmark 2» er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake

– «Villmark 2» er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake

Regissør Pål Øie er i skrivende stund på plass i Budapest for å gjøre de innledende opptakene til ‘Villmark 2’. Mellom slagene tok den norske skrekkpioneren seg tid til en prat om oppfølgerprosjektet, og dele noen rykende ferske bilder fra innspillingen.

Foto: Regissør Pål Øie (venstre), Anders Baasmo Christiansen og Ellen Dorrit Petersen fra innspillingen til ‘Villmark 2’.

Ut av det blå endte regissør Pål Øie opp med å lage Norges første rendyrkede skrekkfilm med Villmark (2003). Ingen norsk film hadde tidligere fulgt sjangerkonvensjonene så tett, med sin fokus på stemning kontra brutalitet. Når jeg starter med å fortelle Øie at han – i journalistens øyne – innehar tittelen som Norges ukronede skrekkfilm-pioneer, ler han godt, og avslører at det var en ren tilfeldighet at Villmark endte opp som sjangerfilm.

– Jeg er veldig glad for å høre det. Jeg pleier å si, uten å være motstander av sjangerfilm – som jeg ikke kan være siden jeg selv går inn i sjanger – at vi lagde ikke Villmark med tanke på å lage den første norske skrekkfilmen.  Det hele startet bare med historien om denne gjengen – et uskyldig prosjekt jeg hadde lyst til å gjøre, som skulle være spennende og dramatisk. Etter hvert skjønte vi at vi lagde skrekkfilm, selv om den er atypisk for sjangeren i nyere tid med lite blod og fokus på stemning.

Nå er han i gang med opptakene av oppfølgeren. Da vi får kontakt med han er crewet inne i sin 5. innspillingsdag i Budapest. Han forteller kryptisk at det vil være en sammenheng mellom originalfilmen og oppfølgeren.

Villmark 2 er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake – selvsagt. Det er en helt separat historie, som har flere berøringspunkter med originalen. Vannet, som spilte en viktig rolle i Villmark, er en viktig ingrediens også i oppfølgeren. Vannet er utgangspunktet, og det nedlagte sanatoriet-bygget lenger ned i fjellet får besøk av en ny gjeng, som skal forsøke å fungere sammen gjennom sanering av bygget før rivning. Naturligvis avdekkes det flere ting i veggene – teamet blir satt på prøve kan man trygt si. Det er det samme mytologiske bakteppet, og det er noen tråder som kanskje blir nøstet opp i film 2, forteller han.

– Med et navn som Villmark 2 er det klart at det er en sammenheng, uten at jeg har veldig oversikt over reglene som gjelder for titler opp mot innhold, legger han til lattermildt.

villmark 2_2_768
Fra innspillingen av ‘Villmark 2’.

Øie forteller at det var det rivningsklare Luster Sanatorium som sådde spiren til en oppfølger – 10 år etter originalen.

– Det er mange tilfeldigheter som gjør at man starter planleggingen av en ny film. Vi har alltid snakket om å gjøre noe mer i Villmark-landskapet, også var det denne bygningen som faktisk skal rives. Når vi var på location-befaring så vi dette gamle sanatoriet, og beliggenheten, er i samme område som originalfilmen. Så begynte ideen å ta form. Det tok litt tid før vi kom i gang, og jeg måtte legge til side andre prosjekter for Villmark 2.

Villmark var en lavmælt skrekkfilm – også sett med 2003-øyne. Fokuset var på stemning kontra brutalitet, godt hjulpet av et effektivt lydarbeid. Øie sier at de forsøker å videreføre dette i Villmark 2, selv om den nok blir et mer tidsriktig uttrykk for sjangeren.

– Det kan være at den blir mer typisk skrekk. Tidene forandrer seg. Men vi vil ta med oss atmosfæren og stemningen i den nye filmen, og selvsagt en veldig god skuespillerstab. Villmark hadde også en veldig bra cast, og det må man ha. Det er viktig for innlevelsen og troverdigheten. I denne filmen har vi et ensemble-cast med Ellen Dorrit Petersen, Renate Reinsve, Mads Sjøgård Pettersen, Anders Baasmo Christiansen, Thomas Norström og Baard Owe. Manus er skrevet av meg sammen med Kjersti Rasmussen.

– Jeg har egentlig ikke fokusert så mye på skrekkfilmsjangeren, men nå var jo som sagt historien i Villmark veldig passende for sjangeren. Jeg tror at når man jobber med sjangerfilm er det viktig å ha med seg et bredt utvalgt av filmtradisjoner slik at man trekker på elementer fra ulike sjangere. Jeg sier ikke at Villmark gjorde dette, men det var heller ikke en ekstrem skrekkfilm. Det var som sagt historien som la føringen for hvilken sjanger den endte opp som.

«Mood teaser»:

Noe må ha trigget Øies interesse for skrekk. På spørsmål om hvor dette stammer fra blir han usikker, men han mistenker at Vestlandet har litt av skylden.

– Fasinasjonen for det mørke kan kanskje komme fra en oppvekst på Vestlandet med mørke fjorder og store skoger rett bak huset. Det er den eneste forklaringen jeg har. Jeg har alltid vært tiltrukket av slike univers.  Også er det en sjanger som mange liker å se, og jeg setter pris på at folk vil se filmene vi lager.

Villmark 2 skal ha premiere i oktober 2015. 

Luster Sanatorium som er lokasjon for ‘Villmark 2’ har også blitt tematisert i dokumentaren ‘Sanatoriet’ av Therese Jacobsen.

1 kommentar til – «Villmark 2» er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake

  1. Sannelig pe5 tide!Enken har jeg store forhe5pninger til, ste5r som vanlig i kf8, men te5lmodighet er en dyd som gir leetsid, det er langt fra tomt i hylla.Guernsey er en forutsigelig kosebok og resten har jeg ikke hf8rt om, bortsett fra Italia og Pe5ske, men misunnelsen blafret opp se5 jeg later som jeg ikke se5 det.Ikke glem e5 pust!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– «Villmark 2» er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake

– «Villmark 2» er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake

Regissør Pål Øie er i skrivende stund på plass i Budapest for å gjøre de innledende opptakene til ‘Villmark 2’. Mellom slagene tok den norske skrekkpioneren seg tid til en prat om oppfølgerprosjektet, og dele noen rykende ferske bilder fra innspillingen.

Foto: Regissør Pål Øie (venstre), Anders Baasmo Christiansen og Ellen Dorrit Petersen fra innspillingen til ‘Villmark 2’.

Ut av det blå endte regissør Pål Øie opp med å lage Norges første rendyrkede skrekkfilm med Villmark (2003). Ingen norsk film hadde tidligere fulgt sjangerkonvensjonene så tett, med sin fokus på stemning kontra brutalitet. Når jeg starter med å fortelle Øie at han – i journalistens øyne – innehar tittelen som Norges ukronede skrekkfilm-pioneer, ler han godt, og avslører at det var en ren tilfeldighet at Villmark endte opp som sjangerfilm.

– Jeg er veldig glad for å høre det. Jeg pleier å si, uten å være motstander av sjangerfilm – som jeg ikke kan være siden jeg selv går inn i sjanger – at vi lagde ikke Villmark med tanke på å lage den første norske skrekkfilmen.  Det hele startet bare med historien om denne gjengen – et uskyldig prosjekt jeg hadde lyst til å gjøre, som skulle være spennende og dramatisk. Etter hvert skjønte vi at vi lagde skrekkfilm, selv om den er atypisk for sjangeren i nyere tid med lite blod og fokus på stemning.

Nå er han i gang med opptakene av oppfølgeren. Da vi får kontakt med han er crewet inne i sin 5. innspillingsdag i Budapest. Han forteller kryptisk at det vil være en sammenheng mellom originalfilmen og oppfølgeren.

Villmark 2 er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake – selvsagt. Det er en helt separat historie, som har flere berøringspunkter med originalen. Vannet, som spilte en viktig rolle i Villmark, er en viktig ingrediens også i oppfølgeren. Vannet er utgangspunktet, og det nedlagte sanatoriet-bygget lenger ned i fjellet får besøk av en ny gjeng, som skal forsøke å fungere sammen gjennom sanering av bygget før rivning. Naturligvis avdekkes det flere ting i veggene – teamet blir satt på prøve kan man trygt si. Det er det samme mytologiske bakteppet, og det er noen tråder som kanskje blir nøstet opp i film 2, forteller han.

– Med et navn som Villmark 2 er det klart at det er en sammenheng, uten at jeg har veldig oversikt over reglene som gjelder for titler opp mot innhold, legger han til lattermildt.

villmark 2_2_768
Fra innspillingen av ‘Villmark 2’.

Øie forteller at det var det rivningsklare Luster Sanatorium som sådde spiren til en oppfølger – 10 år etter originalen.

– Det er mange tilfeldigheter som gjør at man starter planleggingen av en ny film. Vi har alltid snakket om å gjøre noe mer i Villmark-landskapet, også var det denne bygningen som faktisk skal rives. Når vi var på location-befaring så vi dette gamle sanatoriet, og beliggenheten, er i samme område som originalfilmen. Så begynte ideen å ta form. Det tok litt tid før vi kom i gang, og jeg måtte legge til side andre prosjekter for Villmark 2.

Villmark var en lavmælt skrekkfilm – også sett med 2003-øyne. Fokuset var på stemning kontra brutalitet, godt hjulpet av et effektivt lydarbeid. Øie sier at de forsøker å videreføre dette i Villmark 2, selv om den nok blir et mer tidsriktig uttrykk for sjangeren.

– Det kan være at den blir mer typisk skrekk. Tidene forandrer seg. Men vi vil ta med oss atmosfæren og stemningen i den nye filmen, og selvsagt en veldig god skuespillerstab. Villmark hadde også en veldig bra cast, og det må man ha. Det er viktig for innlevelsen og troverdigheten. I denne filmen har vi et ensemble-cast med Ellen Dorrit Petersen, Renate Reinsve, Mads Sjøgård Pettersen, Anders Baasmo Christiansen, Thomas Norström og Baard Owe. Manus er skrevet av meg sammen med Kjersti Rasmussen.

– Jeg har egentlig ikke fokusert så mye på skrekkfilmsjangeren, men nå var jo som sagt historien i Villmark veldig passende for sjangeren. Jeg tror at når man jobber med sjangerfilm er det viktig å ha med seg et bredt utvalgt av filmtradisjoner slik at man trekker på elementer fra ulike sjangere. Jeg sier ikke at Villmark gjorde dette, men det var heller ikke en ekstrem skrekkfilm. Det var som sagt historien som la føringen for hvilken sjanger den endte opp som.

«Mood teaser»:

Noe må ha trigget Øies interesse for skrekk. På spørsmål om hvor dette stammer fra blir han usikker, men han mistenker at Vestlandet har litt av skylden.

– Fasinasjonen for det mørke kan kanskje komme fra en oppvekst på Vestlandet med mørke fjorder og store skoger rett bak huset. Det er den eneste forklaringen jeg har. Jeg har alltid vært tiltrukket av slike univers.  Også er det en sjanger som mange liker å se, og jeg setter pris på at folk vil se filmene vi lager.

Villmark 2 skal ha premiere i oktober 2015. 

Luster Sanatorium som er lokasjon for ‘Villmark 2’ har også blitt tematisert i dokumentaren ‘Sanatoriet’ av Therese Jacobsen.

One Response to – «Villmark 2» er en fortsettelse, men det er ikke samme gjengen som reiser tilbake

  1. Sannelig pe5 tide!Enken har jeg store forhe5pninger til, ste5r som vanlig i kf8, men te5lmodighet er en dyd som gir leetsid, det er langt fra tomt i hylla.Guernsey er en forutsigelig kosebok og resten har jeg ikke hf8rt om, bortsett fra Italia og Pe5ske, men misunnelsen blafret opp se5 jeg later som jeg ikke se5 det.Ikke glem e5 pust!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY