Møt Viken filmsenters nye leder

Møt Viken filmsenters nye leder

– At Viken er en region med Oslo som nærmeste nabo ser jeg på som en styrke, forteller Ånund Austenå som overtar som ny daglig leder i Viken Filmsenter. Her forteller han om hva som er hovedutfordringen for filmsenteret for Oslofjord-regionen.

Ånund Austenå har over 20 års erfaring fra dokumentarfilm og annen filmproduksjon, og en mastergrad i visuell antropologi fra universitetet i Manchester. Han har bakgrunn som både klipper og regissør. Siden år 2000 har Austenå vært tilknyttet Mediefabrikken i Akershus hvor han har arbeidet med veiledning, kurs og verksteder. Han tar over som daglig leder i Viken filmsenter etter Tom Rysstad. Han tiltrer 1.november.

Hva blir Vikens fremste utfordring fremover?

Det vil skje mye spennende i norsk filmbransje fremover, ikke minst med tanke på den nye filmmeldingen som kommer. En viktig endring er at publikum ser og bruker filmer på en annen måte enn tidligere, gjennom nettet og nye plattformer. Det får konsekvenser både for hvordan innhold formes og hvordan inntjening for bransjen kanaliseres. Dette må Viken forholde seg aktivt til og det får konsekvenser for hvordan vi tenker utvikling. Både bransjeutvikling og talentutvikling er sentrale og viktige satsingsområder for Viken. Vi skal bidra til at dyktige folk og miljøer kan vokse seg sterkere og samtidig skal vi hele tiden imøtekomme talenter som kan utvikle sine unike prosjekter.

Hvorfor er det viktig med et filmsenter for Oslofjord-området som befinner seg så tett på den etablert bransjen i Oslo?

– De regionale filmsentrene er en del av den nasjonale filmpolitikken, og alle regioner i Norge skulle vært representert på den måten. At Viken er en region med Oslo som nærmeste nabo ser jeg på som en styrke. Vi kan dra nytte av sterke fagmiljøer og –personer i Oslo, og vi kan samtidig bidra til gode vekselvirkninger ved at avstandene er korte. Eksempelvis kan en dyktig klipper gjerne bo i Østfold og arbeide med prosjekter i Østfold og i Oslo. Det tjener alle på.

De andre regionene ønsker å lage spillefilm. Hvor langt fram ligger den muligheten for dere? Er ikke spillefilmen helt avgjørende for at et filmregion skal vokse seg sterk og levedyktig?

Så langt er det ikke filmsentrenes oppgave å initiere spillefilmprosjekter. Mange av regionene har fond som arbeider for dette, og innenfor områdene som sentrene primært arbeider med – dokumentar, kortfilm, spill, transmediale prosjekter – er det mange muligheter for å skape sterke og levedyktige prosjekter. Slik det er i dag kan produsenter, uavhengig av geografisk tilknytning, fritt igangsette langfilmprosjekter. Det bør være filmens kvalitet, ikke geografiske tilknytning, som er avgjørende.

Kortfilm og dokumentar står i dag sentralt. Hva er målsetningen med denne satsingen? Et mål i seg selv, eller et format der talentene kan få trening til noe større?

– Dokumentarfilmer har en sterk posisjon i Norge allerede, og det er klart et mål i seg selv å styrke og videreutvikle den posisjonen. Viken-regionen har mange dyktige folk og miljøer som arbeider hardt for å lage gode dokumentarer. Kortfilmer er også viktige i seg selv, men har dessverre ikke gode nok visningsmuligheter. Det må vi prøve å bidra til, og nettet og nye plattformer kan gi nye muligheter for dette. Jeg tror det er viktig å se på kortfilm som både et viktig uttrykk i seg selv, og som en mulighet til å utvikle større bevissthet rundt form og innhold. Det kan i neste omgang kanskje resultere i utvikling av for eksempel spill eller transmediale prosjekter, like mye som kinofilmer i tradisjonell forstand. Det synes jeg Viken skal bidra til å utforske i større grad.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Møt Viken filmsenters nye leder

Møt Viken filmsenters nye leder

– At Viken er en region med Oslo som nærmeste nabo ser jeg på som en styrke, forteller Ånund Austenå som overtar som ny daglig leder i Viken Filmsenter. Her forteller han om hva som er hovedutfordringen for filmsenteret for Oslofjord-regionen.

Ånund Austenå har over 20 års erfaring fra dokumentarfilm og annen filmproduksjon, og en mastergrad i visuell antropologi fra universitetet i Manchester. Han har bakgrunn som både klipper og regissør. Siden år 2000 har Austenå vært tilknyttet Mediefabrikken i Akershus hvor han har arbeidet med veiledning, kurs og verksteder. Han tar over som daglig leder i Viken filmsenter etter Tom Rysstad. Han tiltrer 1.november.

Hva blir Vikens fremste utfordring fremover?

Det vil skje mye spennende i norsk filmbransje fremover, ikke minst med tanke på den nye filmmeldingen som kommer. En viktig endring er at publikum ser og bruker filmer på en annen måte enn tidligere, gjennom nettet og nye plattformer. Det får konsekvenser både for hvordan innhold formes og hvordan inntjening for bransjen kanaliseres. Dette må Viken forholde seg aktivt til og det får konsekvenser for hvordan vi tenker utvikling. Både bransjeutvikling og talentutvikling er sentrale og viktige satsingsområder for Viken. Vi skal bidra til at dyktige folk og miljøer kan vokse seg sterkere og samtidig skal vi hele tiden imøtekomme talenter som kan utvikle sine unike prosjekter.

Hvorfor er det viktig med et filmsenter for Oslofjord-området som befinner seg så tett på den etablert bransjen i Oslo?

– De regionale filmsentrene er en del av den nasjonale filmpolitikken, og alle regioner i Norge skulle vært representert på den måten. At Viken er en region med Oslo som nærmeste nabo ser jeg på som en styrke. Vi kan dra nytte av sterke fagmiljøer og –personer i Oslo, og vi kan samtidig bidra til gode vekselvirkninger ved at avstandene er korte. Eksempelvis kan en dyktig klipper gjerne bo i Østfold og arbeide med prosjekter i Østfold og i Oslo. Det tjener alle på.

De andre regionene ønsker å lage spillefilm. Hvor langt fram ligger den muligheten for dere? Er ikke spillefilmen helt avgjørende for at et filmregion skal vokse seg sterk og levedyktig?

Så langt er det ikke filmsentrenes oppgave å initiere spillefilmprosjekter. Mange av regionene har fond som arbeider for dette, og innenfor områdene som sentrene primært arbeider med – dokumentar, kortfilm, spill, transmediale prosjekter – er det mange muligheter for å skape sterke og levedyktige prosjekter. Slik det er i dag kan produsenter, uavhengig av geografisk tilknytning, fritt igangsette langfilmprosjekter. Det bør være filmens kvalitet, ikke geografiske tilknytning, som er avgjørende.

Kortfilm og dokumentar står i dag sentralt. Hva er målsetningen med denne satsingen? Et mål i seg selv, eller et format der talentene kan få trening til noe større?

– Dokumentarfilmer har en sterk posisjon i Norge allerede, og det er klart et mål i seg selv å styrke og videreutvikle den posisjonen. Viken-regionen har mange dyktige folk og miljøer som arbeider hardt for å lage gode dokumentarer. Kortfilmer er også viktige i seg selv, men har dessverre ikke gode nok visningsmuligheter. Det må vi prøve å bidra til, og nettet og nye plattformer kan gi nye muligheter for dette. Jeg tror det er viktig å se på kortfilm som både et viktig uttrykk i seg selv, og som en mulighet til å utvikle større bevissthet rundt form og innhold. Det kan i neste omgang kanskje resultere i utvikling av for eksempel spill eller transmediale prosjekter, like mye som kinofilmer i tradisjonell forstand. Det synes jeg Viken skal bidra til å utforske i større grad.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY