Bergensk medieby med bismak

Bergensk medieby med bismak

Det er delte meninger om den nye mediebyen i Bergen, hvor TV2, NRK, aviser og medieutdanning skal dele bygg. Må de ansatte begynne å snakke lavt i kantina, av frykt for konkurrentene? Trues mediemangfoldet hvis naboene blir for gode venner? Og når kommer filmbransjens aktører på banen?

Under Nordiske mediedager i helgen ble det avslørt at nær sagt hele mediemiljøet i Bergen skal flytter sammen om tre år. TV2, NRK, Bergens Tidende, Bergensavisen, grafikkselskapet Vizrt og Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB går sammen i det såkalte MediaCity Bergen. Entusiasmen virker stor på ledernivå, mens meningene skal være mer delte blant de ansatte – spesielt i statskanalen NRK.

– Jeg finner ikke noe argument for MediaCity. Jeg har forsøkt å finne noe positivt i dette, men jeg kan ikke se det. Det er veldig delte meninger om dette her i NRK, sier journalist Dag Indrebø i NRK Hordaland idag til Journalisten.

Mediacity_Bergen7

Skreddersydde lokaler

Visjonen bak MediaCity Bergen er å skape et internasjonalt ledende miljø for innovasjon og kunnskapsutvikling innenfor mediefeltet ved å koble sammen ulike medie-, teknologi-, utdannings- og forskningsmiljøer, skrev TV2 da nyheten ble sluppet. Over 1200 mediefolk vil med dette bli samlet på 45 000 kvm.

– TV 2 er stolt av å være initiativtaker til MediaCity Bergen. Dette prosjektet er helt unikt i Norden, og vil styrke det allerede sterke mediemiljøet i Bergen. Flytting til nye og mer fleksible lokaler, skreddersydd for tv-virksomhet, er dessuten viktig for at TV 2 skal kunne utvikle seg videre med hovedkontor i Bergen, uttalte TV 2-sjef Alf Hildrum.

Adressen blir Lars Hilles gate 30, hvor dagens eksisterende bygg skal utvides med rundt 10 000 kvm, melder Nettavisen. Det vil da bli det største og høyeste næringsbygget i Bergen sentrum. Utvikler og eier er Entra OPF Utvikling, et datterselskap av Entra Eiendom og Oslo Pensjonsforsikring, og bygget er tegnet av MAD Arkitekter. Det vil bli plass til flere leietakere, og legges opp til samarbeid om både møteromssenter, tekniske løsninger, datahall og en rekke felles driftstjenester, skriver TV2.

Samarbeidet med TV2 vil gi UiB-studentene tilgang til moderne tv-studioer.

– UiB skal etablere en internasjonalt attraktiv medieutdanning med studieløp fra bachelor- til masternivå. Det skal legges til rette for fremragende forskning på digitale medier. Her vil studenter, forskere, journalister og teknologer være helt i forkant av utviklingen innen digital journalistikk, tv-produksjon og medieteknologi. MCB vil føre til en rekke innovasjoner og nyskaping i møte mellom bransjen og universitetet, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Mediacity_Bergen5

Kritikk nedenfra i NRK

I NRK Hordaland skal det derimot være delte meninger.

– Det er langt i fra noen hallelujastemning, og store grupper er ikke glad for dette. Men du vil ikke på nåværende tidspunkt finne så mange som vil si noe høyt, sier journalist Dag Indrebø til Journalisten.

Rent praktisk betyr flyttingen at Bergens-avdelingen i NRK må finne seg i vesentlig mindre lokaler enn de er vant til. Indrebø er kritisk til både dette og nærheten til konkurrentene, som ledelsen håper vil skape synergier.

– Jeg kan ikke forstå at et det å ha slik samrøre med sine konkurrenter kan være noen fordel. Hvor høyt kan vi feks snakke i kantina, og hva med kildene? Du trenger ikke meget i sløyd for å skjønne at denne samdriften ikke kan være god butikk, mener Indrebø, som presiserer at han uttaler seg på egne vegne.

Mediacity_Bergen4

Fungerende klubbleder Ingrid Langland Olderbakk i NRK Hordaland bekrefter at meningene innad har vært delte, men anser dette likevel ikke for å være noen konfliktfylt sak.

– Det vil alltid være sånn at man vet hva man har, og ikke hva man får. Mye fungerer jo godt i det bygge vi har. Vi har god plass, og skal flytte til et mindre bygg, og vi mister goder som parkeringsplass og trimrom. Det blir en overgang. Samtidig har det vært mange i nyhetsredaksjonen som har vært misfornøyde med beliggenheten vi har i dag, sier klubbleder Olderbakk til Journalisten.

Det er gigantlokalene på Minde NRK nå forlater.

– Vi i NRK synes det er viktig å delta i fellesskapet og realisere et samarbeid mellom viktige medieaktører, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagens Næringsliv.

Mediacity_bergen3

Omdømmeproblem?

Bergens Tidende (BT) var i utgangspunktet negativ til ideen om en samlokalisering av byens mediebedrifter, men snudde. Ifølge klubbleder Dag Idar Tryggestad i BT er ikke prosjektet noen kontroversiell sak blant de ansatte idag.

– Akkurat nå er fokuset i BT på andre ting enn MediaCity. Det handler om medieøkonomien og hva som skjer med arbeidsplassene. Men da prosjektet ble lansert var det mange som stilte spørsmål ved samrøret mellom alle disse mediaktørene og hvordan dette ville kunne oppfattes utenfra. I tillegg er det faren for at vi blir mindre kritiske til hverandre, uttaler Tryggestad til Journalisten.

Klubblederen i BT vil ikke si det er et problem at mediene kommer i samme hus, men mener det er viktig å diskutere hvordan publikum vil oppfatte samboerskapet.

Rushprint anbefaler interesserte et dypdykk i den megalomane arkitektvideoen nedenfor, i det minste for et oppfriskningskurs i svulstig lydlegging. Vi ser dog ikke bort fra mulige interessante resultater av fellesprosjektet, og venter i spenning på hvilke filmrelaterte aktører som kan komme til å kaste seg på.

Kilder: Journalisten, TV2, Nettavisen og Dagens Næringsliv.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bergensk medieby med bismak

Bergensk medieby med bismak

Det er delte meninger om den nye mediebyen i Bergen, hvor TV2, NRK, aviser og medieutdanning skal dele bygg. Må de ansatte begynne å snakke lavt i kantina, av frykt for konkurrentene? Trues mediemangfoldet hvis naboene blir for gode venner? Og når kommer filmbransjens aktører på banen?

Under Nordiske mediedager i helgen ble det avslørt at nær sagt hele mediemiljøet i Bergen skal flytter sammen om tre år. TV2, NRK, Bergens Tidende, Bergensavisen, grafikkselskapet Vizrt og Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB går sammen i det såkalte MediaCity Bergen. Entusiasmen virker stor på ledernivå, mens meningene skal være mer delte blant de ansatte – spesielt i statskanalen NRK.

– Jeg finner ikke noe argument for MediaCity. Jeg har forsøkt å finne noe positivt i dette, men jeg kan ikke se det. Det er veldig delte meninger om dette her i NRK, sier journalist Dag Indrebø i NRK Hordaland idag til Journalisten.

Mediacity_Bergen7

Skreddersydde lokaler

Visjonen bak MediaCity Bergen er å skape et internasjonalt ledende miljø for innovasjon og kunnskapsutvikling innenfor mediefeltet ved å koble sammen ulike medie-, teknologi-, utdannings- og forskningsmiljøer, skrev TV2 da nyheten ble sluppet. Over 1200 mediefolk vil med dette bli samlet på 45 000 kvm.

– TV 2 er stolt av å være initiativtaker til MediaCity Bergen. Dette prosjektet er helt unikt i Norden, og vil styrke det allerede sterke mediemiljøet i Bergen. Flytting til nye og mer fleksible lokaler, skreddersydd for tv-virksomhet, er dessuten viktig for at TV 2 skal kunne utvikle seg videre med hovedkontor i Bergen, uttalte TV 2-sjef Alf Hildrum.

Adressen blir Lars Hilles gate 30, hvor dagens eksisterende bygg skal utvides med rundt 10 000 kvm, melder Nettavisen. Det vil da bli det største og høyeste næringsbygget i Bergen sentrum. Utvikler og eier er Entra OPF Utvikling, et datterselskap av Entra Eiendom og Oslo Pensjonsforsikring, og bygget er tegnet av MAD Arkitekter. Det vil bli plass til flere leietakere, og legges opp til samarbeid om både møteromssenter, tekniske løsninger, datahall og en rekke felles driftstjenester, skriver TV2.

Samarbeidet med TV2 vil gi UiB-studentene tilgang til moderne tv-studioer.

– UiB skal etablere en internasjonalt attraktiv medieutdanning med studieløp fra bachelor- til masternivå. Det skal legges til rette for fremragende forskning på digitale medier. Her vil studenter, forskere, journalister og teknologer være helt i forkant av utviklingen innen digital journalistikk, tv-produksjon og medieteknologi. MCB vil føre til en rekke innovasjoner og nyskaping i møte mellom bransjen og universitetet, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Mediacity_Bergen5

Kritikk nedenfra i NRK

I NRK Hordaland skal det derimot være delte meninger.

– Det er langt i fra noen hallelujastemning, og store grupper er ikke glad for dette. Men du vil ikke på nåværende tidspunkt finne så mange som vil si noe høyt, sier journalist Dag Indrebø til Journalisten.

Rent praktisk betyr flyttingen at Bergens-avdelingen i NRK må finne seg i vesentlig mindre lokaler enn de er vant til. Indrebø er kritisk til både dette og nærheten til konkurrentene, som ledelsen håper vil skape synergier.

– Jeg kan ikke forstå at et det å ha slik samrøre med sine konkurrenter kan være noen fordel. Hvor høyt kan vi feks snakke i kantina, og hva med kildene? Du trenger ikke meget i sløyd for å skjønne at denne samdriften ikke kan være god butikk, mener Indrebø, som presiserer at han uttaler seg på egne vegne.

Mediacity_Bergen4

Fungerende klubbleder Ingrid Langland Olderbakk i NRK Hordaland bekrefter at meningene innad har vært delte, men anser dette likevel ikke for å være noen konfliktfylt sak.

– Det vil alltid være sånn at man vet hva man har, og ikke hva man får. Mye fungerer jo godt i det bygge vi har. Vi har god plass, og skal flytte til et mindre bygg, og vi mister goder som parkeringsplass og trimrom. Det blir en overgang. Samtidig har det vært mange i nyhetsredaksjonen som har vært misfornøyde med beliggenheten vi har i dag, sier klubbleder Olderbakk til Journalisten.

Det er gigantlokalene på Minde NRK nå forlater.

– Vi i NRK synes det er viktig å delta i fellesskapet og realisere et samarbeid mellom viktige medieaktører, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Dagens Næringsliv.

Mediacity_bergen3

Omdømmeproblem?

Bergens Tidende (BT) var i utgangspunktet negativ til ideen om en samlokalisering av byens mediebedrifter, men snudde. Ifølge klubbleder Dag Idar Tryggestad i BT er ikke prosjektet noen kontroversiell sak blant de ansatte idag.

– Akkurat nå er fokuset i BT på andre ting enn MediaCity. Det handler om medieøkonomien og hva som skjer med arbeidsplassene. Men da prosjektet ble lansert var det mange som stilte spørsmål ved samrøret mellom alle disse mediaktørene og hvordan dette ville kunne oppfattes utenfra. I tillegg er det faren for at vi blir mindre kritiske til hverandre, uttaler Tryggestad til Journalisten.

Klubblederen i BT vil ikke si det er et problem at mediene kommer i samme hus, men mener det er viktig å diskutere hvordan publikum vil oppfatte samboerskapet.

Rushprint anbefaler interesserte et dypdykk i den megalomane arkitektvideoen nedenfor, i det minste for et oppfriskningskurs i svulstig lydlegging. Vi ser dog ikke bort fra mulige interessante resultater av fellesprosjektet, og venter i spenning på hvilke filmrelaterte aktører som kan komme til å kaste seg på.

Kilder: Journalisten, TV2, Nettavisen og Dagens Næringsliv.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY