Filmkritikerprisen til ‘Tusen ganger god natt’

Filmkritikerprisen til ‘Tusen ganger god natt’

Filmkritikerprisen 2014 gikk til ‘Tusen ganger god natt’, regissert av Erik Poppe. To nye priser ble også innstiftet i år: ‘Beste fagfunksjon’ og ‘Budbringeren’. Vinnerne ble henholdsvis John Christian Rosenlund og Norsk filmklubbforbund.

Filmkritikerprisen 2014 for fjorårets beste norske langfilm gikk til Tusen ganger god natt, regissert av Erik Poppe. Det er tredje gang Poppe vinner prisen.

Erik-Poppe-Aase-Kleveland-2

Her følger juryens begrunnelse:

Gjennom regissørens tidligere filmer, hans prosjekt, løper en brennende nødvendighet. En intens vilje til å ta tak i viktige, etiske spørsmål. Det gir filmskaperen flere likhetstrekk med vinnerfilmens hovedperson. Dette er en film der regissøren, med mot og stor kunnskap, har tatt tak i egne erfaringer og dyptgripende dilemmaer. Sobert og usentimentalt, med konfliktsoners dramatikk sett opp mot hjemmelivets hverdagslighet som bakteppe og kontrast, går filmen inn i det komplekse forholdet mellom menneskers handlinger og motiver. Det overordnete spørsmålet den reiser er: Hva skal idealisme og engasjement koste? Og hvem skal betale prisen? Underordnet, men ikke mindre viktig og relevant, er de presse-etiske problemstillingene filmen belyser. Når går fotografen fra å være en nøytral dokumentarist til å bli en aktør? Hva betyr kameraets tilstedeværelse i en gitt situasjon? Blir det en påvirker? Snakker fotografiet alltid sant? Regissør og fotograf visualiserer sitt prosjekt i poetiske, potente bilder. Resultatet er en usedvanlig vakker film med både menneskelig og politisk appell.

Erik-Poppe-Aase-Kleveland

Det ble også innstiftet to nye priser i 2014: Beste fagfunksjon i fjorårets norske langfilmer og Budbringeren.

Beste fagfunksjon gikk til John Christian Rosenlund for fotoet på filmen Tusen ganger god natt. Prisen var et grafisk trykk av Runi Langum med tittelen «Daphne».

Fagpris-Rosenlund

Juryens begrunnelse:

Vinneren utmerker seg gjennom å sette sin egen signatur på filmene vedkommende bidrar til. Helt fra den aktuelle filmens mektige prolog gjenspeiler denne signaturen seg i bildenes komposisjon, gjennom en egenartet evne til å arbeide med lysets utallige valører og til å bruke farger for å binde scener, stemninger og tablåer sammen. Her spilles dramaet i de intense og vakre nærbildene fram. Nyansene i visualiseringen av det episke og det voldsomme har et tydelig personlig, berørende uttrykk. Bilder har i seg selv makt. Fotografens oppgave er å forvalte denne makten. På samme vis som virkeligheten stiller seg mellom fotograf og objekt, framhever vår prisvinner det vakre, det vonde og det udefinerbart emosjonelle som i fotografiet vekker begjær hos tilskueren. Det handler i ett og alt om bildenes evne til å kommunisere, om den uklare grensen mellom fotografen som tilskuer og fotografen som deltager. Vår prisvinner bruker fotografiet som arbeidsredskap og som kunstnerisk uttrykk, og resultatet er blitt en solid understreking av filmens utgangspunkt og tematikk.

John-Christian-Rosenlund

Budbringeren er en hederspris for å ha beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk. Denne tilfalt Norsk filmklubbforbund. På vegne av organisasjonen mottok daglig Leder Jon Iversen prisen, en kopi av den originale kinoplakaten for «Budbringeren», laget av Kim Hiorthøy.

Hederspris-Budbringeren

Juryens begrunnelse:

Det er med stor respekt at Norsk filmkritikerlag kan gi den aller første hedersprisen til en frivillig organisasjon som ble startet i 1968. Siden har den oppdratt, utdannet, formidlet, distribuert, opponert, slaktet, kritisert, elsket og dyrket hele filmens vesen – både norske og internasjonal film. Den har spredt  filmkulturelle budskap og kunnskap til tusenvis av norske filmelskende barn, ungdommer og voksne. Organisasjonen er en sann våpendrager for den viktige, gode, rare, skakke, smale og visjonære filmen – på samme måte som den gjentatte ganger har forsvart utradisjonelle filmer i ytringsfrihetens og antisensurens navn.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Filmkritikerprisen til ‘Tusen ganger god natt’

Filmkritikerprisen til ‘Tusen ganger god natt’

Filmkritikerprisen 2014 gikk til ‘Tusen ganger god natt’, regissert av Erik Poppe. To nye priser ble også innstiftet i år: ‘Beste fagfunksjon’ og ‘Budbringeren’. Vinnerne ble henholdsvis John Christian Rosenlund og Norsk filmklubbforbund.

Filmkritikerprisen 2014 for fjorårets beste norske langfilm gikk til Tusen ganger god natt, regissert av Erik Poppe. Det er tredje gang Poppe vinner prisen.

Erik-Poppe-Aase-Kleveland-2

Her følger juryens begrunnelse:

Gjennom regissørens tidligere filmer, hans prosjekt, løper en brennende nødvendighet. En intens vilje til å ta tak i viktige, etiske spørsmål. Det gir filmskaperen flere likhetstrekk med vinnerfilmens hovedperson. Dette er en film der regissøren, med mot og stor kunnskap, har tatt tak i egne erfaringer og dyptgripende dilemmaer. Sobert og usentimentalt, med konfliktsoners dramatikk sett opp mot hjemmelivets hverdagslighet som bakteppe og kontrast, går filmen inn i det komplekse forholdet mellom menneskers handlinger og motiver. Det overordnete spørsmålet den reiser er: Hva skal idealisme og engasjement koste? Og hvem skal betale prisen? Underordnet, men ikke mindre viktig og relevant, er de presse-etiske problemstillingene filmen belyser. Når går fotografen fra å være en nøytral dokumentarist til å bli en aktør? Hva betyr kameraets tilstedeværelse i en gitt situasjon? Blir det en påvirker? Snakker fotografiet alltid sant? Regissør og fotograf visualiserer sitt prosjekt i poetiske, potente bilder. Resultatet er en usedvanlig vakker film med både menneskelig og politisk appell.

Erik-Poppe-Aase-Kleveland

Det ble også innstiftet to nye priser i 2014: Beste fagfunksjon i fjorårets norske langfilmer og Budbringeren.

Beste fagfunksjon gikk til John Christian Rosenlund for fotoet på filmen Tusen ganger god natt. Prisen var et grafisk trykk av Runi Langum med tittelen «Daphne».

Fagpris-Rosenlund

Juryens begrunnelse:

Vinneren utmerker seg gjennom å sette sin egen signatur på filmene vedkommende bidrar til. Helt fra den aktuelle filmens mektige prolog gjenspeiler denne signaturen seg i bildenes komposisjon, gjennom en egenartet evne til å arbeide med lysets utallige valører og til å bruke farger for å binde scener, stemninger og tablåer sammen. Her spilles dramaet i de intense og vakre nærbildene fram. Nyansene i visualiseringen av det episke og det voldsomme har et tydelig personlig, berørende uttrykk. Bilder har i seg selv makt. Fotografens oppgave er å forvalte denne makten. På samme vis som virkeligheten stiller seg mellom fotograf og objekt, framhever vår prisvinner det vakre, det vonde og det udefinerbart emosjonelle som i fotografiet vekker begjær hos tilskueren. Det handler i ett og alt om bildenes evne til å kommunisere, om den uklare grensen mellom fotografen som tilskuer og fotografen som deltager. Vår prisvinner bruker fotografiet som arbeidsredskap og som kunstnerisk uttrykk, og resultatet er blitt en solid understreking av filmens utgangspunkt og tematikk.

John-Christian-Rosenlund

Budbringeren er en hederspris for å ha beriket filmkulturen gjennom å spre kunnskap, engasjement og entusiasme for film som kunstuttrykk. Denne tilfalt Norsk filmklubbforbund. På vegne av organisasjonen mottok daglig Leder Jon Iversen prisen, en kopi av den originale kinoplakaten for «Budbringeren», laget av Kim Hiorthøy.

Hederspris-Budbringeren

Juryens begrunnelse:

Det er med stor respekt at Norsk filmkritikerlag kan gi den aller første hedersprisen til en frivillig organisasjon som ble startet i 1968. Siden har den oppdratt, utdannet, formidlet, distribuert, opponert, slaktet, kritisert, elsket og dyrket hele filmens vesen – både norske og internasjonal film. Den har spredt  filmkulturelle budskap og kunnskap til tusenvis av norske filmelskende barn, ungdommer og voksne. Organisasjonen er en sann våpendrager for den viktige, gode, rare, skakke, smale og visjonære filmen – på samme måte som den gjentatte ganger har forsvart utradisjonelle filmer i ytringsfrihetens og antisensurens navn.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY