Viken-akademiet: En regional nyskapning

Viken-akademiet: En regional nyskapning

Viken Filmsenter har startet opp «Viken-akademiet»; en mentorordning for unge filmtalenter. I 2013 er ti talenter mellom 22 og 31 år valgt ut. – Vi skal hjelpe de rent praktisk med å orientere seg i bransjen, og utfordre de som filmskapere, forteller daglig leder Tom Rysstad.

Foto: Viken-akademiet 2013s filmtalenter.

Viken Filmsenter ble stiftet og startet i 2012, og har definert at de skal jobbe spesielt med talentutvikling. Det er i denne sammenheng Viken-akademiet har oppstått, forteller daglig leder Tom Rysstad.

-En av mine hovedoppgaver er å stake kursen, og se hva som har blitt gjort på de andre filmsentrene tidligere om vi kan gjøre noe lignende eller annerledes. Denne ideen dukket opp tidlig da vi har definert at Viken filmsenter skal jobbe spesielt med talentutvikling på ulike nivåer, hvor Viken-akademiet er en del av dette.

Viken-akademiet kommer som en videreutvikling av Viken Ung-tiltaket, hvor Viken Filmsenter skal være et kunnskapssenter og en tilrettelegger for unge filmskapere på vei mot den profesjonelle filmbransjen.

-Viken-akademiet ligger under paraplyen Viken Ung, som er alt som har med utvikling av bransjen før du kan definere deg som profesjonell. Da går det helt fra videregående skole-nivå, og frem til du er godt etablert i bransjen. Dette tror vi er stedet å sette inn ressursene fordi vi ser at med relativt beskjedne midler får vi gjort mye for de som er i en fase hvor de trenger et ekstra push og trenger råd om hvordan fungerer i denne bransjen. Slikt er ikke så lett å vite uten at man erfarer det, sier Rysstad.

Akademiet skal hjelpe filmtalenter med å ta steget helt opp, orientere seg innad i bransjen og utvikle seg som filmskapere.

-Typisk er dette filmskapere som er i ferd med å avslutte en utdanning, er mellom to utdanninger eller mellom utdanning og en profesjonell karriere i bransjen. Noe av ideen er å hjelpe de vi anser som filmtalenter til å ta steget helt opp. Både hjelpe de rent praktisk med å orientere seg i bransjen, men å utfordre de som filmskapere, gjøre de tryggere og sikrere på hva de ønsker å uttrykke som filmskaper.

De som er med på akademiet får sin egen mentor som veileder de gjennom hele året, og som sørger for et opplegg som er tilpasset den enkeltes ståsted, forteller Rysstad.

­-I år bruker vi fire mentorer: Sirin Eide, kjent regissør og manusforfatter. Guro Ekornholmen og Anniken Fjesme som begge er ansatte i Mediefabrikken – begge regissører og manusforfattere. Så er det meg selv, som er produsent, med ansvaret for de to av ti som er produsenter. Og i tillegg til den konkrete mentoringen har vi en rekke forskjellige workshops hvor vi hyrer inn eksterne forelesere. I vår har vi eksempelvis hatt Maureen Thomas, som er et internasjonalt anerkjent navn. Vi har også hatt besøk av Vinka Wiedemann, et annet stort internasjonalt navn som jobber med Lars Von Trier i disse dager.

I tillegg til den individuelle veiledningen fra sin mentor, arrangeres det samlinger hvor de jobber sammen med prosjektutvikling og tester ut forskjellige ideer.

– Det er første gangen i år, så vi tester ut litt hvordan opplegget fungerer. Det virker som samarbeidssamlinger er en god ide – de har blitt en gjeng som treffes relativt ofte også utenfor vår regi. Film er i stor grad samarbeid, og det å opprette nye bekjentskaper og lære samarbeid er viktige elementer av filmskaping, forteller Rysstad.

-Det er en unik satsing. Vi bruker rundt en halv million kroner på Akademiet. Dette er tall som det ville overraske meg hvis andre filmsenter kan matche, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Viken-akademiet: En regional nyskapning

Viken-akademiet: En regional nyskapning

Viken Filmsenter har startet opp «Viken-akademiet»; en mentorordning for unge filmtalenter. I 2013 er ti talenter mellom 22 og 31 år valgt ut. – Vi skal hjelpe de rent praktisk med å orientere seg i bransjen, og utfordre de som filmskapere, forteller daglig leder Tom Rysstad.

Foto: Viken-akademiet 2013s filmtalenter.

Viken Filmsenter ble stiftet og startet i 2012, og har definert at de skal jobbe spesielt med talentutvikling. Det er i denne sammenheng Viken-akademiet har oppstått, forteller daglig leder Tom Rysstad.

-En av mine hovedoppgaver er å stake kursen, og se hva som har blitt gjort på de andre filmsentrene tidligere om vi kan gjøre noe lignende eller annerledes. Denne ideen dukket opp tidlig da vi har definert at Viken filmsenter skal jobbe spesielt med talentutvikling på ulike nivåer, hvor Viken-akademiet er en del av dette.

Viken-akademiet kommer som en videreutvikling av Viken Ung-tiltaket, hvor Viken Filmsenter skal være et kunnskapssenter og en tilrettelegger for unge filmskapere på vei mot den profesjonelle filmbransjen.

-Viken-akademiet ligger under paraplyen Viken Ung, som er alt som har med utvikling av bransjen før du kan definere deg som profesjonell. Da går det helt fra videregående skole-nivå, og frem til du er godt etablert i bransjen. Dette tror vi er stedet å sette inn ressursene fordi vi ser at med relativt beskjedne midler får vi gjort mye for de som er i en fase hvor de trenger et ekstra push og trenger råd om hvordan fungerer i denne bransjen. Slikt er ikke så lett å vite uten at man erfarer det, sier Rysstad.

Akademiet skal hjelpe filmtalenter med å ta steget helt opp, orientere seg innad i bransjen og utvikle seg som filmskapere.

-Typisk er dette filmskapere som er i ferd med å avslutte en utdanning, er mellom to utdanninger eller mellom utdanning og en profesjonell karriere i bransjen. Noe av ideen er å hjelpe de vi anser som filmtalenter til å ta steget helt opp. Både hjelpe de rent praktisk med å orientere seg i bransjen, men å utfordre de som filmskapere, gjøre de tryggere og sikrere på hva de ønsker å uttrykke som filmskaper.

De som er med på akademiet får sin egen mentor som veileder de gjennom hele året, og som sørger for et opplegg som er tilpasset den enkeltes ståsted, forteller Rysstad.

­-I år bruker vi fire mentorer: Sirin Eide, kjent regissør og manusforfatter. Guro Ekornholmen og Anniken Fjesme som begge er ansatte i Mediefabrikken – begge regissører og manusforfattere. Så er det meg selv, som er produsent, med ansvaret for de to av ti som er produsenter. Og i tillegg til den konkrete mentoringen har vi en rekke forskjellige workshops hvor vi hyrer inn eksterne forelesere. I vår har vi eksempelvis hatt Maureen Thomas, som er et internasjonalt anerkjent navn. Vi har også hatt besøk av Vinka Wiedemann, et annet stort internasjonalt navn som jobber med Lars Von Trier i disse dager.

I tillegg til den individuelle veiledningen fra sin mentor, arrangeres det samlinger hvor de jobber sammen med prosjektutvikling og tester ut forskjellige ideer.

– Det er første gangen i år, så vi tester ut litt hvordan opplegget fungerer. Det virker som samarbeidssamlinger er en god ide – de har blitt en gjeng som treffes relativt ofte også utenfor vår regi. Film er i stor grad samarbeid, og det å opprette nye bekjentskaper og lære samarbeid er viktige elementer av filmskaping, forteller Rysstad.

-Det er en unik satsing. Vi bruker rundt en halv million kroner på Akademiet. Dette er tall som det ville overraske meg hvis andre filmsenter kan matche, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY