– Departementet må komme på banen

– Departementet må komme på banen

Det blir helt feil at all formidlingskultur av film i Norge skal forvaltes på bakgrunn av avgifter, mener Svein Inge Sæther og Svend B. Jensen. De tar til orde for en omlegging av måten tiltakene fiansieres på og etterspør konkrete løsninger fra departementet.

Film & Kino gir støtte til filmformidlingstiltak gjennom avgifter de får gjennom DVD-salg. Det kommer dermed ikke som en overraskelse at i en tid der de fysiske distribusjonsformatene stadig taper grunn for digitale plattformer, at salget er fallende, og med det inntektene som skal gå til filmformidling. Derfor har Film & Kino varslet drastiske kutt i støtten til filmtiltak som Cinematekene, festivalene og import av kvalitetsfilm.

Svein Inge Sæther, leder for Cinemateket i Trondheim og kurs- og bransjeansvarlig for Kosmorama, forteller at det nå er på høy tid at disse finansieringene legges innunder NFI.

– Dette har stor betydning fordi tilskuddet fra Film & Kino er hovedfinansieringen både for Cinematek og filmfestivaler generelt. Her har Kulturdepartementet en kjempejobb å gjøre. De må sørge for at det drives en nasjonal Cinematek-virksomhet gjennom NFI, det er det eneste fornuftige. Vi har jobbet med å sikre statlige støtteordninger fra Kulturdepartementet til våre virksomheter i lang tid. Det naturlige da er jo at det forvaltes av NFI, som faktisk allerede bedriver slikt arbeid. Det arbeidet har vi som sagt holdt på med i lang tid, og er ikke noe som kommer opp nå fordi Film & Kino kommer med denne beskjeden. Dette er noe vi ser er nødvendig i alle tilfeller, mener han.

Sæther retter også et kritisk blikk mot hvordan Film & Kino prioriterer sine ansvarsområder.

-Det er jo sånn at Film & Kino har fått ansvarsområder som de ikke nødvendigvis ønsker å prioritere. De vil gjerne forvalte sine fondsinntekter på andre måter enn det som Kulturdepartementet har pålagt de. Så er det også sånn at gjennom den forskriften som departementet vedtok rundt årsskiftet, så kan Film & Kino selv prioritere pengebruken uten at Kulturdepartementet er i en posisjon til på bestemme over midlene. Slik sett har ikke departementet noe makt over Film & Kino sine midler uansett.

Også direktør hos distributøren Arthaus, Svend B. Jensen, mener at Kulturdepartementet nå må komme på banen.

-Det er klart dette er alarmerende nyheter, må jeg si. Men mest av alt føler jeg at dette er en brannfakkel og en provokasjon rettet mot Kulturdepartementet for at de skal få opp øynene og ta ansvar. Det er uholdbart å la Film & Kinos inntekter kun styres av avgifter de kan få fra kino og DVD. Det var gode tider når DVD-salget var høyt, men nå stuper det, og da må man enten omlegge avgiftspolitikken, eller så må Kulturdepartementet trå støttende til. Det blir helt feil at all formidlingskultur av film i Norge skal forvaltes på bakgrunn av til enhver tid innkomne avgifter.

Sæther er nysgjerrig på hvordan man skal få opp igjen avgiftsinntektene fra visning av film over internett, og mener at ordinær støtte til formidling er veien å gå.

– Statsråden snakker fortsatt utelukkende om å få opp igjen avgiftsinntektene. Jeg lurer veldig på hvordan dette faktisk har tenkt til å skje. Hun snakker om modeller fra andre europeiske land – de kjenner jeg ikke til – så jeg interessert i høre mer om hvordan de skal få inn penger fra visning av film over internett. Og videre – hvordan de har tenkt å få disse pengene ut til Cinematekene og filmfestivalene. Ordinær støtte fra Kulturdepartementet til filmformidling er eneste løsningen.

Jensen på sin side tror at Kulturdepartementet allerede har jobbet med problemstillingen rundt sviktende avgiftsinnteker, uten å finne en løsning.

– Gode krefter i Film & Kino har jobbet for dette lenge, enten ved å hjelpe Kulturdepartementet til å finne nye avgiftsinntekter – fra klikkefilm eksempelvis. Jeg regner med at departementet har jobbet med mulige scenarier her, men ikke fått det til. Og tilbakemeldingene nå viser seg vel at dette er vanskelig fordi det er et internasjonalt rettighetsområde. Det virker som de støter på problemer, og da må man bare innse det og omdisponere sine midler. Vi er et rikt land, det kan ikke være slik at man skal forvalte filmkulturen gjennom DVD-avgifter, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Departementet må komme på banen

– Departementet må komme på banen

Det blir helt feil at all formidlingskultur av film i Norge skal forvaltes på bakgrunn av avgifter, mener Svein Inge Sæther og Svend B. Jensen. De tar til orde for en omlegging av måten tiltakene fiansieres på og etterspør konkrete løsninger fra departementet.

Film & Kino gir støtte til filmformidlingstiltak gjennom avgifter de får gjennom DVD-salg. Det kommer dermed ikke som en overraskelse at i en tid der de fysiske distribusjonsformatene stadig taper grunn for digitale plattformer, at salget er fallende, og med det inntektene som skal gå til filmformidling. Derfor har Film & Kino varslet drastiske kutt i støtten til filmtiltak som Cinematekene, festivalene og import av kvalitetsfilm.

Svein Inge Sæther, leder for Cinemateket i Trondheim og kurs- og bransjeansvarlig for Kosmorama, forteller at det nå er på høy tid at disse finansieringene legges innunder NFI.

– Dette har stor betydning fordi tilskuddet fra Film & Kino er hovedfinansieringen både for Cinematek og filmfestivaler generelt. Her har Kulturdepartementet en kjempejobb å gjøre. De må sørge for at det drives en nasjonal Cinematek-virksomhet gjennom NFI, det er det eneste fornuftige. Vi har jobbet med å sikre statlige støtteordninger fra Kulturdepartementet til våre virksomheter i lang tid. Det naturlige da er jo at det forvaltes av NFI, som faktisk allerede bedriver slikt arbeid. Det arbeidet har vi som sagt holdt på med i lang tid, og er ikke noe som kommer opp nå fordi Film & Kino kommer med denne beskjeden. Dette er noe vi ser er nødvendig i alle tilfeller, mener han.

Sæther retter også et kritisk blikk mot hvordan Film & Kino prioriterer sine ansvarsområder.

-Det er jo sånn at Film & Kino har fått ansvarsområder som de ikke nødvendigvis ønsker å prioritere. De vil gjerne forvalte sine fondsinntekter på andre måter enn det som Kulturdepartementet har pålagt de. Så er det også sånn at gjennom den forskriften som departementet vedtok rundt årsskiftet, så kan Film & Kino selv prioritere pengebruken uten at Kulturdepartementet er i en posisjon til på bestemme over midlene. Slik sett har ikke departementet noe makt over Film & Kino sine midler uansett.

Også direktør hos distributøren Arthaus, Svend B. Jensen, mener at Kulturdepartementet nå må komme på banen.

-Det er klart dette er alarmerende nyheter, må jeg si. Men mest av alt føler jeg at dette er en brannfakkel og en provokasjon rettet mot Kulturdepartementet for at de skal få opp øynene og ta ansvar. Det er uholdbart å la Film & Kinos inntekter kun styres av avgifter de kan få fra kino og DVD. Det var gode tider når DVD-salget var høyt, men nå stuper det, og da må man enten omlegge avgiftspolitikken, eller så må Kulturdepartementet trå støttende til. Det blir helt feil at all formidlingskultur av film i Norge skal forvaltes på bakgrunn av til enhver tid innkomne avgifter.

Sæther er nysgjerrig på hvordan man skal få opp igjen avgiftsinntektene fra visning av film over internett, og mener at ordinær støtte til formidling er veien å gå.

– Statsråden snakker fortsatt utelukkende om å få opp igjen avgiftsinntektene. Jeg lurer veldig på hvordan dette faktisk har tenkt til å skje. Hun snakker om modeller fra andre europeiske land – de kjenner jeg ikke til – så jeg interessert i høre mer om hvordan de skal få inn penger fra visning av film over internett. Og videre – hvordan de har tenkt å få disse pengene ut til Cinematekene og filmfestivalene. Ordinær støtte fra Kulturdepartementet til filmformidling er eneste løsningen.

Jensen på sin side tror at Kulturdepartementet allerede har jobbet med problemstillingen rundt sviktende avgiftsinnteker, uten å finne en løsning.

– Gode krefter i Film & Kino har jobbet for dette lenge, enten ved å hjelpe Kulturdepartementet til å finne nye avgiftsinntekter – fra klikkefilm eksempelvis. Jeg regner med at departementet har jobbet med mulige scenarier her, men ikke fått det til. Og tilbakemeldingene nå viser seg vel at dette er vanskelig fordi det er et internasjonalt rettighetsområde. Det virker som de støter på problemer, og da må man bare innse det og omdisponere sine midler. Vi er et rikt land, det kan ikke være slik at man skal forvalte filmkulturen gjennom DVD-avgifter, avslutter han.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY