TIFF 2013: Festivalsjefens anbefalinger

TIFF 2013: Festivalsjefens anbefalinger

I går åpnet Hisham Zamans «Før Snøen Faller» filmfestivalen i Tromsø. Her er festival- og programsjef Martha Ottes anbefalinger.

-Vi hadde Hishams novellefilm Vinterland som åpningsfilm i 2007. Den var som skreddersydd for oss, ikke bare på grunn av tittelen, og heller ikke fordi den var spilt inn i Nord-Norge. Hisham har tilgang til et helt annet register av historier enn norske regissører flest, kombinert med en fremragende evne til å formidle disse filmatisk. Dette er helt tydelig i hans spillefilmdebut Før snøen faller. En internasjonal film fra en norsk filmskaper – dette er et flott avspark for TIFF 2013, sier festival- og programsjef Martha Otte.

Under TIFF 2013 får publikum oppleve skatekulturen gjennom sideprogrammet FOKUS: SKATE. To av filmene som vises er laget av amerikaneren Stacy Peralta; Dogtown and Z-Boys (2001) og Bones Brigade: An Autobiography (2012). Otte mener fokuset på skatekulturen er helt i tråd med festivalens profil.

Martha Otte (foto: TIFF).

– Å ha fokus på en subkultur folk flest ellers ikke får tatt del er helt i tråd med festivalens profil, det er ikke helt ulikt tidligere TIFF-fokus på ukjente filmland eller –epoker eller -genrer. At filmer om skating i tillegg er i høyeste grad cinematisk og skriker etter å bli sett på stort lerret har også bidratt til valget av dette fokus. I tillegg har disse filmene stor verdi som samtidshistorie. Men når det er sagt, så synes jeg de er utrolig fine filmopplevelser! At jeg har vokst opp i California har ingenting med saken å gjøre! 
 

I løpet av arenas løp har flere av dagens fremste filmskapere gjestet Tromsø Internasjonale Filmfestival, slik som for eksempel Olivier Assayas og Claire Denis. Også i år byr festivalen på spennende æresgjester. Denne gangen er det to nordiske mestere, nemlig svenske Jan Troell og finske Peter von Bagh.

– Den første er kjent for mange. Jan Troell har bidratt til å artikulere den nordiske erfaringen og han har brakt filmfortellinger om Norden ut til hele verden. Den andre er mer som en kultfigur å regne i sammenligning, men ha er ikke mindre mester for det! Peter von Baghs har en unik tilnærming til historiefortelling som jeg håper mange vil ha glede av å oppdage på TIFF.


På spørsmål om Otte kan trekke frem tre filmer som festivalpublikummet for all del ikke må gå glipp av, presenterer hun følgende titler:

– En film av Peter von Bagh, fordi dette blir den første, kanskje også den eneste, sjansen å få se dem i Norge. Jeg har en forkjærlighet for The Count (1971), den eneste gangen han prøvde seg på noe som ligner på fiksjon. Jeg vil påstå at han var ekstremt tidlig ute med å leke med grensene mellom dokumentar og fiksjon på denne måten.

The Woodsman and the Rain (2011) er en perle fra Japan. Det er ikke sikkert den dukker opp på andre festivaler i Norge fordi salgsagenten har lagt seg på en litt restriktiv linje når det gjelder distribusjon av denne filmen. En lun komedie full av livsvisdom, med tøffe Kôji Yakusho i en herlig rolle.

– Folk kan kanskje lett finne på å velge bort en russisk dokumentarfilm om en autistisk ungdom, men da går de definitivt glipp av noe. Anton’s Right Here (2012) kommer så tett inn på subjektet at det kan kjennes svært ubehagelig ut til å begynne med, men filmen overrasker oss med en optimistisk slutt. Dette er mer enn en film, det er et medmenneskelig prosjekt som vi alle tar del i når vi ser filmen.

Til slutt: Muligens et noe vanskelig spørsmål å svare på, men jeg forsøker likevel: I dag er film tilgjengelig på mange plattformer og har vel aldri vært så tilgjengelig som nå. Hva slags funksjon mener du festivalene skal ha?

– Jeg tror festivaler må bli mer og mer bevisst på kontekst enn nyhetsverdi. Kontekst handler om to ting: filmenes kontekst i forhold til hverandre (tema, fokus, retrospektiv) og den konteksten man viser dem i, og hvordan man er i stand til å engasjere publikummet utover akkurat filmvisninger. Dette er ingen bombe. Filmklubber har jobba sånn i mange år, men jeg tror ikke folk kommer til å  bli fornøyd i det lange løp med å streame filmer når de kan se dem sammen med andre. Det store lerretet, den mørke salen, magien. Dette bør i prinsipp bare bli mer og mer tiltalende, ikke sant?

Tromsø Internasjonale Filmfestival varer fra 14. til 20.januar.

Les også:

1 kommentar til TIFF 2013: Festivalsjefens anbefalinger

  1. Kjære Kari,
    Fant denne i bransjebladet Rush Print. Kanskje interessant for deg som skal til Tromsø. God tur!
    Klem Sid

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

TIFF 2013: Festivalsjefens anbefalinger

TIFF 2013: Festivalsjefens anbefalinger

I går åpnet Hisham Zamans «Før Snøen Faller» filmfestivalen i Tromsø. Her er festival- og programsjef Martha Ottes anbefalinger.

-Vi hadde Hishams novellefilm Vinterland som åpningsfilm i 2007. Den var som skreddersydd for oss, ikke bare på grunn av tittelen, og heller ikke fordi den var spilt inn i Nord-Norge. Hisham har tilgang til et helt annet register av historier enn norske regissører flest, kombinert med en fremragende evne til å formidle disse filmatisk. Dette er helt tydelig i hans spillefilmdebut Før snøen faller. En internasjonal film fra en norsk filmskaper – dette er et flott avspark for TIFF 2013, sier festival- og programsjef Martha Otte.

Under TIFF 2013 får publikum oppleve skatekulturen gjennom sideprogrammet FOKUS: SKATE. To av filmene som vises er laget av amerikaneren Stacy Peralta; Dogtown and Z-Boys (2001) og Bones Brigade: An Autobiography (2012). Otte mener fokuset på skatekulturen er helt i tråd med festivalens profil.

Martha Otte (foto: TIFF).

– Å ha fokus på en subkultur folk flest ellers ikke får tatt del er helt i tråd med festivalens profil, det er ikke helt ulikt tidligere TIFF-fokus på ukjente filmland eller –epoker eller -genrer. At filmer om skating i tillegg er i høyeste grad cinematisk og skriker etter å bli sett på stort lerret har også bidratt til valget av dette fokus. I tillegg har disse filmene stor verdi som samtidshistorie. Men når det er sagt, så synes jeg de er utrolig fine filmopplevelser! At jeg har vokst opp i California har ingenting med saken å gjøre! 
 

I løpet av arenas løp har flere av dagens fremste filmskapere gjestet Tromsø Internasjonale Filmfestival, slik som for eksempel Olivier Assayas og Claire Denis. Også i år byr festivalen på spennende æresgjester. Denne gangen er det to nordiske mestere, nemlig svenske Jan Troell og finske Peter von Bagh.

– Den første er kjent for mange. Jan Troell har bidratt til å artikulere den nordiske erfaringen og han har brakt filmfortellinger om Norden ut til hele verden. Den andre er mer som en kultfigur å regne i sammenligning, men ha er ikke mindre mester for det! Peter von Baghs har en unik tilnærming til historiefortelling som jeg håper mange vil ha glede av å oppdage på TIFF.


På spørsmål om Otte kan trekke frem tre filmer som festivalpublikummet for all del ikke må gå glipp av, presenterer hun følgende titler:

– En film av Peter von Bagh, fordi dette blir den første, kanskje også den eneste, sjansen å få se dem i Norge. Jeg har en forkjærlighet for The Count (1971), den eneste gangen han prøvde seg på noe som ligner på fiksjon. Jeg vil påstå at han var ekstremt tidlig ute med å leke med grensene mellom dokumentar og fiksjon på denne måten.

The Woodsman and the Rain (2011) er en perle fra Japan. Det er ikke sikkert den dukker opp på andre festivaler i Norge fordi salgsagenten har lagt seg på en litt restriktiv linje når det gjelder distribusjon av denne filmen. En lun komedie full av livsvisdom, med tøffe Kôji Yakusho i en herlig rolle.

– Folk kan kanskje lett finne på å velge bort en russisk dokumentarfilm om en autistisk ungdom, men da går de definitivt glipp av noe. Anton’s Right Here (2012) kommer så tett inn på subjektet at det kan kjennes svært ubehagelig ut til å begynne med, men filmen overrasker oss med en optimistisk slutt. Dette er mer enn en film, det er et medmenneskelig prosjekt som vi alle tar del i når vi ser filmen.

Til slutt: Muligens et noe vanskelig spørsmål å svare på, men jeg forsøker likevel: I dag er film tilgjengelig på mange plattformer og har vel aldri vært så tilgjengelig som nå. Hva slags funksjon mener du festivalene skal ha?

– Jeg tror festivaler må bli mer og mer bevisst på kontekst enn nyhetsverdi. Kontekst handler om to ting: filmenes kontekst i forhold til hverandre (tema, fokus, retrospektiv) og den konteksten man viser dem i, og hvordan man er i stand til å engasjere publikummet utover akkurat filmvisninger. Dette er ingen bombe. Filmklubber har jobba sånn i mange år, men jeg tror ikke folk kommer til å  bli fornøyd i det lange løp med å streame filmer når de kan se dem sammen med andre. Det store lerretet, den mørke salen, magien. Dette bør i prinsipp bare bli mer og mer tiltalende, ikke sant?

Tromsø Internasjonale Filmfestival varer fra 14. til 20.januar.

Les også:

One Response to TIFF 2013: Festivalsjefens anbefalinger

  1. Kjære Kari,
    Fant denne i bransjebladet Rush Print. Kanskje interessant for deg som skal til Tromsø. God tur!
    Klem Sid

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY