Manusutvikling i NRK Drama

Manusutvikling i NRK Drama

I fjor innførte vi det nye ”årshjulet” for manusutvikling i NRK Drama. Det har hjulpet oss internt, og vi vil gjerne fortelle alle andre hva dette er, skriver Vegard Stenberg Eriksen og Jan Strande Ødegårdstuen i NRK Drama.

 

For manusforfattere betyr det i praksis at vi for andre år på rad arrangerer en høstpitch i september. I fjor hadde vi en åpen pitch, mens vi i år inviterer noen utvalgte forfattere, basert på samtaler og ideer som har vært presentert for oss gjennom året. Etter pitchen velger vi ut ca. fire prosjekter som mottar kr. 50 000,- hver til en første utvikling, med fokus på første episode, før vi rundt nyttår investerer nye kr. 200 000,- i ca. to av prosjektene for en større utvikling.

Vår produksjonsbeslutning tas hvert år i mai/juni. Da gjør vi en formell bestilling av manus til serien.

Vi håper at høstpitchen i NRK drama etter hvert vil være et naturlig mål for gode manusforfattere. Og vi ønsker å være tydelige på at det er slik vår utvikling vil foregå. Det er en forutsigbar prosess, og veien til utviklingspenger hos oss.

Resultatet av fjorårets runde er at det i juni i år ble tatt produksjonsbeslutning på en ny serie, som skrives av tre etablerte og flinke forfattere. Vi vil snart informere om hvem og hva dette er. Opptaksstart er planlagt til høsten 2013.

I denne serien ønsker vi også å gå lenger enn noen gang tidligere i å gi forfatterne nødvendig innflytelse i hele prosessen, fra casting og valg av regissører, og inn i klipperommet.

Vi håper at alle manusforfattere ser fordelen ved at det er to veier inn i NRK med et prosjekt. Den ene veien går via et produksjonsselskap til NRK Eksternredaksjonen, mens den andre veien går direkte til NRK Drama, som er en inhouse produsent. Dette er litt på samme måte som at det er lurt å ha mer enn én spillefilmkonsulent i NFI. Blir ideen avvist hos den ene kan det allikevel være håp hos den andre.

Dersom du som forfatter har et prosjekt du har lyst til å presentere for NRK Drama, så ta kontakt med oss. Vi ønsker oss gjerne serier som kan gå mer enn én sesong, og med 8 episoder pr. sesong (noe som betyr at den tradisjonelle miniserien en tid vil måtte vente).

Vår jobb er å hjelpe gode prosjekter fram. Og vi skal bli flinkere i denne prosessen.

Blant annet derfor ble NRK ManusLab etablert ved inngangen til 2012, som er et samarbeid mellom NRK Super, NRK Underholdning og NRK Drama. Vi skal dele erfaring og kompetanse, og løfte kvaliteten i manusarbeidet på dramaserier som sendes på NRK, og utvikle oss i rollen som produsenter. Vi håper at NRK ManusLab etter hvert kan bli et relevant sted også for eksterne drama prosjekter.

I september startet Thomas Moldestad som konsulent i NRK ManusLab. Han er en manusforfatter med bred erfaring, og har bl.a. skrevet begge Blåfjell-filmene, tre Varg Veum-filmer, Fritt Vilt 1 og 2, Kalde Føtter + høstpremieren Flukt. Thomas vil arbeide på tvers av de tre drama miljøene i NRK, og vi gleder oss til å jobbe sammen med ham. Han overtar stafettpinnen etter Thomas Seeberg Torjussen. Dette er en halvtidstilling der vi ønsker oss aktive forfattere som konsulenter, og et signal om at vi mener alvor.

Med hilsen

Vegard Stenberg Eriksen ([email protected])

Prosjektsjef TV i NRK Drama

Jan Strande Ødegårdstuen ([email protected])

Manusredaktør i NRK Drama og leder av NRK ManusLab

[email protected]

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Manusutvikling i NRK Drama

Manusutvikling i NRK Drama

I fjor innførte vi det nye ”årshjulet” for manusutvikling i NRK Drama. Det har hjulpet oss internt, og vi vil gjerne fortelle alle andre hva dette er, skriver Vegard Stenberg Eriksen og Jan Strande Ødegårdstuen i NRK Drama.

 

For manusforfattere betyr det i praksis at vi for andre år på rad arrangerer en høstpitch i september. I fjor hadde vi en åpen pitch, mens vi i år inviterer noen utvalgte forfattere, basert på samtaler og ideer som har vært presentert for oss gjennom året. Etter pitchen velger vi ut ca. fire prosjekter som mottar kr. 50 000,- hver til en første utvikling, med fokus på første episode, før vi rundt nyttår investerer nye kr. 200 000,- i ca. to av prosjektene for en større utvikling.

Vår produksjonsbeslutning tas hvert år i mai/juni. Da gjør vi en formell bestilling av manus til serien.

Vi håper at høstpitchen i NRK drama etter hvert vil være et naturlig mål for gode manusforfattere. Og vi ønsker å være tydelige på at det er slik vår utvikling vil foregå. Det er en forutsigbar prosess, og veien til utviklingspenger hos oss.

Resultatet av fjorårets runde er at det i juni i år ble tatt produksjonsbeslutning på en ny serie, som skrives av tre etablerte og flinke forfattere. Vi vil snart informere om hvem og hva dette er. Opptaksstart er planlagt til høsten 2013.

I denne serien ønsker vi også å gå lenger enn noen gang tidligere i å gi forfatterne nødvendig innflytelse i hele prosessen, fra casting og valg av regissører, og inn i klipperommet.

Vi håper at alle manusforfattere ser fordelen ved at det er to veier inn i NRK med et prosjekt. Den ene veien går via et produksjonsselskap til NRK Eksternredaksjonen, mens den andre veien går direkte til NRK Drama, som er en inhouse produsent. Dette er litt på samme måte som at det er lurt å ha mer enn én spillefilmkonsulent i NFI. Blir ideen avvist hos den ene kan det allikevel være håp hos den andre.

Dersom du som forfatter har et prosjekt du har lyst til å presentere for NRK Drama, så ta kontakt med oss. Vi ønsker oss gjerne serier som kan gå mer enn én sesong, og med 8 episoder pr. sesong (noe som betyr at den tradisjonelle miniserien en tid vil måtte vente).

Vår jobb er å hjelpe gode prosjekter fram. Og vi skal bli flinkere i denne prosessen.

Blant annet derfor ble NRK ManusLab etablert ved inngangen til 2012, som er et samarbeid mellom NRK Super, NRK Underholdning og NRK Drama. Vi skal dele erfaring og kompetanse, og løfte kvaliteten i manusarbeidet på dramaserier som sendes på NRK, og utvikle oss i rollen som produsenter. Vi håper at NRK ManusLab etter hvert kan bli et relevant sted også for eksterne drama prosjekter.

I september startet Thomas Moldestad som konsulent i NRK ManusLab. Han er en manusforfatter med bred erfaring, og har bl.a. skrevet begge Blåfjell-filmene, tre Varg Veum-filmer, Fritt Vilt 1 og 2, Kalde Føtter + høstpremieren Flukt. Thomas vil arbeide på tvers av de tre drama miljøene i NRK, og vi gleder oss til å jobbe sammen med ham. Han overtar stafettpinnen etter Thomas Seeberg Torjussen. Dette er en halvtidstilling der vi ønsker oss aktive forfattere som konsulenter, og et signal om at vi mener alvor.

Med hilsen

Vegard Stenberg Eriksen ([email protected])

Prosjektsjef TV i NRK Drama

Jan Strande Ødegårdstuen ([email protected])

Manusredaktør i NRK Drama og leder av NRK ManusLab

[email protected]

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY