«Som du ser meg» vant ny nordisk filmpris

«Som du ser meg» vant ny nordisk filmpris

Dag Johan Haugeruds film Som du ser meg vant den nye nordiske prisen under Den norske filmfestivalen, mens Kon-Tiki vant publikumsprisen. Les mer om de øvrige prisene og juryenes begrunnelser.

Som du ser meg ble tildelt «Viaplay nordiske filmpris Haugesund» da festivalprisene ble utdelt i Haugesund i går kveld. Regissør Dag Johan Haugerud deler prisen på 75 000 kroner med filmens produsenter, Yngve Sæther og Sigve Endresen fra Motlys. Publikumsprisen gikk til festivalens åpningsfilm Kon-Tiki, regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Festivalens øvrige priser gikk til internasjonale filmer: Amerikanske Beasts of the Southern Wild, regissert av Benh Zeitlin, gikk til topps hos filmkritikerjuryen, mens kinosjef-juryen kåret Ken Loachs The Angels’ Share til å bli årets Gledesspreder. Andreasprisen gikk til årets gullpalmevinner fra Cannes, Michael Hanekes Amour.

 Festivalprisene under Den 40. norske filmfestivalen i Haugesund:

Viaplay nordiske filmpris Haugesund:
 Som du ser meg(Norge, 2012), regi Dag Johan Haugerud, produsent Motlys, distribusjon Norsk Filmdistribusjon

«Denne filmen inviterer oss inn i et univers vi ikke vil forlate. Det er en enkel fortelling om komplekse følelser og relasjoner. Den er personlig, modig og tro mot sin egen visjon. Hjertevarm og skarpsindig på samme tid. Dette er en fortelling vi ikke visste at vi ville ha, men den er akkurat slik vi vil ha den. Prisen går til en original, kunstnerisk ambisiøs filmskaper som samtidig makter å være i øyehøyde med sine karakterer og sitt publikum

Den norske filmkritikerprisen:
Beasts of the Southern Wild (USA 2012), regi Benh Zeitlin, distribusjon Arthaus

Den norske kritikerprisen går til en ny og original fortellerstemme, som gir fornyet tro på den uavhengige amerikanske filmproduksjonen.

«Filmen kombinerer dyp humanisme med røff, energisk fortellerglede og visuell visjon, mot et bakteppe av urovekkende klimatiske og sosiale endringer. Regissør Benh Zeitlin har en uvanlig selvtillit til debutant å være. Både av ham og av unge Quvenzahané Wallis i den sentrale barnerollen kan man forvente seg mye i fremtiden.»

Gledessprederen:The Angels’ Share (Storbritannia, Frankrike, Belgia, Italia 2012), regi Ken Loach, distribusjon Storytelling Media

«Årets Gledesspreder går til en ytterst medmenneskelig og hjertevarm film, som fortjener å nå ut til et stort publikum på kino. Vi var aldri i tvil om at denne filmen var en selvskreven prisvinner. Denne humanistiske filmen, med stor kjærlighet og respekt for samfunnets underdoger, har et strålende persongalleri der alle har sine særegne karaktertrekk. Filmen fortelles med stort overskudd og alvor, og er nok regissørens mest publikumsvennlige film noensinne. Dette er en film der vi som publikum både gråter, smiler og ler, altså; en riktig gledesspreder!»

Publikumsprisen:
Kon-Tiki (Norge 2012), regi Joachim Rønning og Espen Sandberg distribusjon, produsenter Nordisk Film Production og Recorded Picture Company, distributør Nordisk Film Distribusjon.

«En storslått film med både produksjon og skuespillerprestasjoner av internasjonal klasse som vil treffe bredt publikum. Den vil bli stående som bauta i norsk filmhistorie.»

Andreasprisen:
Amour (Frankrike, Tyskland, Østerrike 2012),regi Michael Haneke, distribusjon Arthaus

«Årets prisvinner utmerker seg med en intens vilje til å bore i dype eksistensielle spørsmål. Filmen er et mesterlig regissert kammerspill med fantastiske skuespillerprestasjoner og et utgangspunkt for diskusjon rundt kjærlighetens vesen. Hva er sann kjærlighet? Og hvordan påvirkes kjærligheten i livets utfordrende sluttfase? Regissøren stiller vanskelige spørsmål og lar det bli opp til seerne å finne egne svar. Det symbolmettede filmspråket åpner fortellingens dører og vinduer, i en film som makter både å provosere, berøre og stimulere til ettertanke.»

 

Om festivalprisene:

Viaplay nordiske filmpris Haugesund

Gitt av Viaplay med jury utnevnt av Den norske filmfestivalen. Prisen er på kr 75 000 og går til regissør og produsent for beste nordiske film vist i Den norske filmfestivalens offisielle program.

Kandidater til prisen har i år vært  filmene i sideprogrammet Fokus Norden og de norske filmene i Hovedprogrammet under Den norske filmfestivalen, med unntak av Til ungdommen.

Juryen: Ole Giæver (regissør), Ståle Stein Berg (manusforfatter), Louise Ernst (programsjef, Viaplay)

 

Den norske kritikerprisen

Prisen er et grafisk blad av Olaf Storø, og gis av en jury oppnevnt av Norsk filmkritikerlag.

Juryen: Nils Olav Sæverås fra Bergensavisen (juryleder), Mode Steinkjer fra Dagsavisen og Einar Kvarving Aarvig fra Filmmagasinet.

 

Gledessprederen

Prisen er en statuett av Fritz Røed, og gis av DnB NOR og jury oppnevnt av Norske Kinosjefers Forbund.

Juryen: Juryleder Elisabeth Dahl, Lillesand kino, Jan Schou, Kvinesdal kino, Espen Raastad, SF Kino Skien, Christin Berg, Oslo Kino.

 

Publikumsprisen

Prisen er et grafisk blad av Ivar Rudi, og gis av Den norske filmfestivalen med publikumsjury oppnevnt av Haugesunds Avis.

Juryen: Helge Ditlevsen, Asbjørn Gjerde, Kirsten Braatveit, Bodil Hagen og Karina Håland Jakobsen.

 

Andreasprisen

Andreasprisen er en økumenisk pris som gis av Vårt Land, med jury oppnevnt av Vårt Land, Den norske filmfestivalen og Film & Kino. Prisen er et grafisk blad av Eli Hovdenak, og kan gis til filmer som har hatt premiere etter forrige års festival til og med årets festival, men kåres med et spesielt blikk på hovedprogrammet under Den norske filmfestivalen.

Juryen: Grethe Grinde fra Den norske filmfestivalen, kinosjef Eli Røthe for Film & Kino, filmkritiker i Stavanger Aftenblad, Kristin Aalen, og filmkritiker i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo, som har vært juryleder.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

«Som du ser meg» vant ny nordisk filmpris

«Som du ser meg» vant ny nordisk filmpris

Dag Johan Haugeruds film Som du ser meg vant den nye nordiske prisen under Den norske filmfestivalen, mens Kon-Tiki vant publikumsprisen. Les mer om de øvrige prisene og juryenes begrunnelser.

Som du ser meg ble tildelt «Viaplay nordiske filmpris Haugesund» da festivalprisene ble utdelt i Haugesund i går kveld. Regissør Dag Johan Haugerud deler prisen på 75 000 kroner med filmens produsenter, Yngve Sæther og Sigve Endresen fra Motlys. Publikumsprisen gikk til festivalens åpningsfilm Kon-Tiki, regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Festivalens øvrige priser gikk til internasjonale filmer: Amerikanske Beasts of the Southern Wild, regissert av Benh Zeitlin, gikk til topps hos filmkritikerjuryen, mens kinosjef-juryen kåret Ken Loachs The Angels’ Share til å bli årets Gledesspreder. Andreasprisen gikk til årets gullpalmevinner fra Cannes, Michael Hanekes Amour.

 Festivalprisene under Den 40. norske filmfestivalen i Haugesund:

Viaplay nordiske filmpris Haugesund:
 Som du ser meg(Norge, 2012), regi Dag Johan Haugerud, produsent Motlys, distribusjon Norsk Filmdistribusjon

«Denne filmen inviterer oss inn i et univers vi ikke vil forlate. Det er en enkel fortelling om komplekse følelser og relasjoner. Den er personlig, modig og tro mot sin egen visjon. Hjertevarm og skarpsindig på samme tid. Dette er en fortelling vi ikke visste at vi ville ha, men den er akkurat slik vi vil ha den. Prisen går til en original, kunstnerisk ambisiøs filmskaper som samtidig makter å være i øyehøyde med sine karakterer og sitt publikum

Den norske filmkritikerprisen:
Beasts of the Southern Wild (USA 2012), regi Benh Zeitlin, distribusjon Arthaus

Den norske kritikerprisen går til en ny og original fortellerstemme, som gir fornyet tro på den uavhengige amerikanske filmproduksjonen.

«Filmen kombinerer dyp humanisme med røff, energisk fortellerglede og visuell visjon, mot et bakteppe av urovekkende klimatiske og sosiale endringer. Regissør Benh Zeitlin har en uvanlig selvtillit til debutant å være. Både av ham og av unge Quvenzahané Wallis i den sentrale barnerollen kan man forvente seg mye i fremtiden.»

Gledessprederen:The Angels’ Share (Storbritannia, Frankrike, Belgia, Italia 2012), regi Ken Loach, distribusjon Storytelling Media

«Årets Gledesspreder går til en ytterst medmenneskelig og hjertevarm film, som fortjener å nå ut til et stort publikum på kino. Vi var aldri i tvil om at denne filmen var en selvskreven prisvinner. Denne humanistiske filmen, med stor kjærlighet og respekt for samfunnets underdoger, har et strålende persongalleri der alle har sine særegne karaktertrekk. Filmen fortelles med stort overskudd og alvor, og er nok regissørens mest publikumsvennlige film noensinne. Dette er en film der vi som publikum både gråter, smiler og ler, altså; en riktig gledesspreder!»

Publikumsprisen:
Kon-Tiki (Norge 2012), regi Joachim Rønning og Espen Sandberg distribusjon, produsenter Nordisk Film Production og Recorded Picture Company, distributør Nordisk Film Distribusjon.

«En storslått film med både produksjon og skuespillerprestasjoner av internasjonal klasse som vil treffe bredt publikum. Den vil bli stående som bauta i norsk filmhistorie.»

Andreasprisen:
Amour (Frankrike, Tyskland, Østerrike 2012),regi Michael Haneke, distribusjon Arthaus

«Årets prisvinner utmerker seg med en intens vilje til å bore i dype eksistensielle spørsmål. Filmen er et mesterlig regissert kammerspill med fantastiske skuespillerprestasjoner og et utgangspunkt for diskusjon rundt kjærlighetens vesen. Hva er sann kjærlighet? Og hvordan påvirkes kjærligheten i livets utfordrende sluttfase? Regissøren stiller vanskelige spørsmål og lar det bli opp til seerne å finne egne svar. Det symbolmettede filmspråket åpner fortellingens dører og vinduer, i en film som makter både å provosere, berøre og stimulere til ettertanke.»

 

Om festivalprisene:

Viaplay nordiske filmpris Haugesund

Gitt av Viaplay med jury utnevnt av Den norske filmfestivalen. Prisen er på kr 75 000 og går til regissør og produsent for beste nordiske film vist i Den norske filmfestivalens offisielle program.

Kandidater til prisen har i år vært  filmene i sideprogrammet Fokus Norden og de norske filmene i Hovedprogrammet under Den norske filmfestivalen, med unntak av Til ungdommen.

Juryen: Ole Giæver (regissør), Ståle Stein Berg (manusforfatter), Louise Ernst (programsjef, Viaplay)

 

Den norske kritikerprisen

Prisen er et grafisk blad av Olaf Storø, og gis av en jury oppnevnt av Norsk filmkritikerlag.

Juryen: Nils Olav Sæverås fra Bergensavisen (juryleder), Mode Steinkjer fra Dagsavisen og Einar Kvarving Aarvig fra Filmmagasinet.

 

Gledessprederen

Prisen er en statuett av Fritz Røed, og gis av DnB NOR og jury oppnevnt av Norske Kinosjefers Forbund.

Juryen: Juryleder Elisabeth Dahl, Lillesand kino, Jan Schou, Kvinesdal kino, Espen Raastad, SF Kino Skien, Christin Berg, Oslo Kino.

 

Publikumsprisen

Prisen er et grafisk blad av Ivar Rudi, og gis av Den norske filmfestivalen med publikumsjury oppnevnt av Haugesunds Avis.

Juryen: Helge Ditlevsen, Asbjørn Gjerde, Kirsten Braatveit, Bodil Hagen og Karina Håland Jakobsen.

 

Andreasprisen

Andreasprisen er en økumenisk pris som gis av Vårt Land, med jury oppnevnt av Vårt Land, Den norske filmfestivalen og Film & Kino. Prisen er et grafisk blad av Eli Hovdenak, og kan gis til filmer som har hatt premiere etter forrige års festival til og med årets festival, men kåres med et spesielt blikk på hovedprogrammet under Den norske filmfestivalen.

Juryen: Grethe Grinde fra Den norske filmfestivalen, kinosjef Eli Røthe for Film & Kino, filmkritiker i Stavanger Aftenblad, Kristin Aalen, og filmkritiker i Vårt Land, Alf Kjetil Walgermo, som har vært juryleder.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY