Amanda-jury retter kritikk mot prisen

Amanda-jury retter kritikk mot prisen

Mange av årets beste filmer ble ikke presentert for årets Amanda-jury for kort- og dokumentarfilm. Det finner juryen selv sterkt beklagelig og etterlyser her klarere regler for nominasjonsprosessen.


Vi som har sittet i årets jury for kort- og dokumentarfilm (Maria Bock, Jon Haukeland og Hilde Skofteland) har erfart at den nåværende praksis for å kåre årets beste filmer ikke legger til rette for en helhetlig og god vurdering.

Dagens ordning baserer seg på at juryen skal velge sine nominerte ut fra de filmene som vises under kortfilmfestivalen i Grimstad. Vi opplever at festivalen har, slik festivaler gjerne skal ha, sin egen profil og sine egne prioriteringer i deres utvelgelsesprosess. Mange av årets beste filmer, slik vi vurderer det, blir dermed ikke presentert for juryen. Noe vi finner sterkt beklagelig.

Kort og dokumentarfilmer som ikke blir vist på Kortfilmfestivalen kan riktig nok allikevel bli vurdert av juryen hvis de selv sender filmen inn til Norsk filminstitutt (NFI). Men denne ordningen virker lite kjent i bransjen. Særlig når det gjelder kortfilmer var mange av årets beste filmer ikke å finne blant det utvalget juryen skulle ta stilling til.  

Årets jury fikk velge blant et bredt utvalg av dokumentarfilmer men det virker vilkårlig hvilke filmer som blir vurdert. Det er uklare regler rundt hvilke dokumentarer som kvalifiserer til nominasjon.

Juryen mener også at det kan være problematisk at samme jury skal nominere både dokumentar og kortfilm. Det har vært viktig for produksjonsmiljøene at disse to filmsjangerene ikke behandles under ett. Både av bevilgende myndigheter og media. Når disse blir slått sammen i nominasjonsprosessen kan det virke negativt for en ellers positiv utvikling rundt dette. Det er også en enorm jobb for en jury å nominere både dokumentar og kortfilm. Få pauser og mange inntrykk på kort tid kan gjøre det vanskelig å vurdere filmene på likt grunnlag.

For å gjøre en tilfredstillende jobb gikk årets Jury bredere ut enn det mandatet tilsa og hentet inn andre filmer som tidligere har hatt premiere i Norge. Vi er  derfor sikre på at de beste filmene i år er nominert.

Vårt inntrykk er at det fra flere av tidligere års juryer har blitt gitt tilbakemelding om utvalget av filmer og at disse problemstillingene er godt kjent både for NFI og for styret for Amandaprisen.  

Årets jury mener at det er på høy tid at det innføres nye måter å gjennomføre nominasjonsprosessen og håper dette prioriteres både av Amandakomiteen og av NFI.

Vi er klar over at det ikke er store ressurser å bruke på nominasjonsprosessen, men vi vil likevel påpeke at det er kritikkverdig at norske regissører innenfor dokumentar og kortfilm ikke blir behandlet rettferdig i kåringen til Norges viktigste filmpris. Vi tilbyr oss gjerne med bakgrunn i våre erfaringer å diskutere ulike løsninger på dette problemet.

Årets jury for dokumentar og kortfilm:

Hilde Skofteland, Maria Bock og Jon Haukeland

 

Les også Thomas Robsahms innlegg En annen Amanda

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Amanda-jury retter kritikk mot prisen

Amanda-jury retter kritikk mot prisen

Mange av årets beste filmer ble ikke presentert for årets Amanda-jury for kort- og dokumentarfilm. Det finner juryen selv sterkt beklagelig og etterlyser her klarere regler for nominasjonsprosessen.


Vi som har sittet i årets jury for kort- og dokumentarfilm (Maria Bock, Jon Haukeland og Hilde Skofteland) har erfart at den nåværende praksis for å kåre årets beste filmer ikke legger til rette for en helhetlig og god vurdering.

Dagens ordning baserer seg på at juryen skal velge sine nominerte ut fra de filmene som vises under kortfilmfestivalen i Grimstad. Vi opplever at festivalen har, slik festivaler gjerne skal ha, sin egen profil og sine egne prioriteringer i deres utvelgelsesprosess. Mange av årets beste filmer, slik vi vurderer det, blir dermed ikke presentert for juryen. Noe vi finner sterkt beklagelig.

Kort og dokumentarfilmer som ikke blir vist på Kortfilmfestivalen kan riktig nok allikevel bli vurdert av juryen hvis de selv sender filmen inn til Norsk filminstitutt (NFI). Men denne ordningen virker lite kjent i bransjen. Særlig når det gjelder kortfilmer var mange av årets beste filmer ikke å finne blant det utvalget juryen skulle ta stilling til.  

Årets jury fikk velge blant et bredt utvalg av dokumentarfilmer men det virker vilkårlig hvilke filmer som blir vurdert. Det er uklare regler rundt hvilke dokumentarer som kvalifiserer til nominasjon.

Juryen mener også at det kan være problematisk at samme jury skal nominere både dokumentar og kortfilm. Det har vært viktig for produksjonsmiljøene at disse to filmsjangerene ikke behandles under ett. Både av bevilgende myndigheter og media. Når disse blir slått sammen i nominasjonsprosessen kan det virke negativt for en ellers positiv utvikling rundt dette. Det er også en enorm jobb for en jury å nominere både dokumentar og kortfilm. Få pauser og mange inntrykk på kort tid kan gjøre det vanskelig å vurdere filmene på likt grunnlag.

For å gjøre en tilfredstillende jobb gikk årets Jury bredere ut enn det mandatet tilsa og hentet inn andre filmer som tidligere har hatt premiere i Norge. Vi er  derfor sikre på at de beste filmene i år er nominert.

Vårt inntrykk er at det fra flere av tidligere års juryer har blitt gitt tilbakemelding om utvalget av filmer og at disse problemstillingene er godt kjent både for NFI og for styret for Amandaprisen.  

Årets jury mener at det er på høy tid at det innføres nye måter å gjennomføre nominasjonsprosessen og håper dette prioriteres både av Amandakomiteen og av NFI.

Vi er klar over at det ikke er store ressurser å bruke på nominasjonsprosessen, men vi vil likevel påpeke at det er kritikkverdig at norske regissører innenfor dokumentar og kortfilm ikke blir behandlet rettferdig i kåringen til Norges viktigste filmpris. Vi tilbyr oss gjerne med bakgrunn i våre erfaringer å diskutere ulike løsninger på dette problemet.

Årets jury for dokumentar og kortfilm:

Hilde Skofteland, Maria Bock og Jon Haukeland

 

Les også Thomas Robsahms innlegg En annen Amanda

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY