Norsk seier i Karlovy Vary

Norsk seier i Karlovy Vary

Den 47. utgaven av den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary er over for denne gang, og den gjeveste prisen av dem alle gikk til Martin Lunds «Mer eller mindre mann».

Under avslutningsseremonien til Karlovy Vary internasjonale filmfestival lørdag kveld, vant Martin Lunds spillefilm Mer eller mindre mann hovedprisen, The Grand Prix Crystal Globe. Fra juryen ved juryleder Richard Peña, sies det om filmen:

”A film that captures with intelligence, insight and humor one man’s difficult journey on the road to growing up.»

Mer eller mindre mann konkurrerte mot elleve andre filmer, og sikret dessuten også Henrik Rafaelsen prisen for beste mannlige skuespiller. Rafaelsen som hadde dratt hjem fra festivalen tidligere i uken, var tilbake i Karlovy Vary for å motta prisen på scenen under avslutningsseremonien. Filmens produsent Ruben Thorkildsen som også var på plass under avslutningen uttaler gjennom Norsk Filminstitutt:

– Å få ha en verdenspremiere på en festival som Karlovy Vary har vært en veldig fin opplevelse. At vi i tillegg vinner to priser er mye mer enn hva vi hadde drømt om. Jeg håper dette vil gjøre at mange oppdager hvilken fin film Martin har laget og mange flere ser hvilken fantastisk skuespiller Henrik er.

Hovedrolleinnehaver Henrik Rafaelsen var tilbake i Karlovy Vary for å motta prisen for beste mannlige skuespiller for sin innsats i "Mer eller mindre mann" (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary).

Thorkildsen uttalte seg tidligere til Rushprint at festivalversjonen av filmen ble ferdigstilt på tre uker, og ble helt ferdig bare noen dager før filmens verdenspremiere i Karlovy Vary den 30.juni.

– Etter en fantastisk mottakelse hos publikum her i Karlovy Vary er det utrolig gøy å motta både juryens hovedpris for beste film og prisen for beste mannlige skuespiller. Filmen er et karakterportrett, og derfor synes jeg det er veldig moro at Henrik fikk prisen for sin rolletolkning, sier regissør og manusforfatter Martin Lund gjennom Norsk Filminstitutt.

Mer norsk på programmet

Årets festival hadde ikke bare Martin Lunds Mer eller mindre mann i hovedkonkurransen. Magnus Martens Arme Riddere deltok i den spennende seksjonen Variety` s Ten Euro Directors to Watch. Martens var en av fire nordiske regissører til å bli presentert i seksjonen, som også inkluderte finske Timo Vuorensola (Iron Sky), danske Anne-Grethe Bjarup Riis (This life – Some must die, So others can live) og islandske Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (Either Way). Norge var også representert med dokumentarfilm i programmet: Oslo-baserte Clara Bodén deltok med sin kortfilm I’m Leaving on Wednesday, produsert av Bodén og Mariken Halle, men vant ingen pris på lørdagens prisutdeling.

Regissør Magnus Martens var en av fire nordiske regissører i programseksjonen Variety´s Ten Euro Directors to Watch. "Arme Riddere" slo godt an hos festivalpublikumet (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary).

Det er ikke første gang norsk film har gjort det skarpt under Karlovy Vary-festivalen. I 2006 vant Joachim Trier regiprisen med Reprise, og det påfølgende året vant Bård Breien samme pris med Kunsten å tenke negativt. Oppmerksomheten rundt Breien hadde ikke stagnert under årets festival. Breien var på plass for å snakke om sitt nyeste prosjekt Privatdetektiven, som har fått den engelske tittelen The Downs Detective. Filmen som produseres av Friland Film har nylig mottatt millionstøtte fra Euroimages. Etter regiprisen i Karlovy Vary i 2007 har Breien hatt stor suksess i Tsjekkia, og under en pressekonferanse på festivalen ble det klart for verdenspressen av filmen spilles inn i samme land. I en pressemelding fra festivalen om å filme i Praha, uttaler Breien:

Privatdetektiven vil i stor grad basere seg på film noir-sjangeren, noe som vil gjøre den visuelt krevende. Handlingen er satt til Oslo, men med den originale atmosfæren som Praha kan tilby vil det ha mye å si for den visuelle stilen vi ønsker.

Innspillingen starter i august.

Bård Breien var på plass i Karlovy Vary for å diskutere sitt nyeste prosjekt "Privatdetektiven" som har fått støtte fra Eurimages. Filmen vil bli innspilt i Tsjekkia (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary).

Storstilt publikumsfestival

Midt i den lille spabyen to timer unna Praha, som til vanlig rommer ca 54.000 innbyggere, arrangeres en av verdens eldste og tradisjonsrike filmfestivaler som i år fant sted mellom den 29.juni til den 7.juli. De offisielle tallene fra festivalen viser til at det ble solgt 121071 billetter og over 9500 festivalpass. 1208 filmarbeidere var akkrediterte på festivalen, i tillegg til at 667 journalister fra hele verden dekket festivalen redaksjonelt.

I sin 47.årgang ble Karlovy Vary internasjonale filmfestival arrangert med røde løpere og påfølgende stjernetilstedeværelse med storheter som skuespillere Susan SarandonHelen Mirren og stjerneregissør Dario Argento som noen av festivalgjestene. Dette bekreftet at KVIFF er en festival som setter glamour og fest på tapeten, samtidig som den balanserer mellom lett og tung filmprogrammering. Årets program bestod av 218 filmer, med hovedfokus på spillefilm, og et naturlig fokus på den østeuropeiske filmen.

Samtlige visinger som undertegnede deltok på var utsolgte, og et ikke uvanlig syn rundt festivalsentret på Hotel Thermal, var folk som overnattet for å kunne stå fremst i billettkøen neste morgen. Karlovy Vary er en festival med status og tradisjoner på lik linje som filmfestivalene i Cannes og Berlin, men samtidig en festival som sentrerer seg rundt publikumsopplevelsen og ikke nødvendigvis det store bransjeaspektet som de overnevnte festivalene gjør. At  norsk film gjør det skarpt på en festival som denne kan ha stor betydning for populariteten og markedsføringen av norske filmer i Tsjekkia og Øst-Europa.

Les også Sandra Mileos første oppdatering fra Karlovy Vary:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Norsk seier i Karlovy Vary

Norsk seier i Karlovy Vary

Den 47. utgaven av den internasjonale filmfestivalen i Karlovy Vary er over for denne gang, og den gjeveste prisen av dem alle gikk til Martin Lunds «Mer eller mindre mann».

Under avslutningsseremonien til Karlovy Vary internasjonale filmfestival lørdag kveld, vant Martin Lunds spillefilm Mer eller mindre mann hovedprisen, The Grand Prix Crystal Globe. Fra juryen ved juryleder Richard Peña, sies det om filmen:

”A film that captures with intelligence, insight and humor one man’s difficult journey on the road to growing up.»

Mer eller mindre mann konkurrerte mot elleve andre filmer, og sikret dessuten også Henrik Rafaelsen prisen for beste mannlige skuespiller. Rafaelsen som hadde dratt hjem fra festivalen tidligere i uken, var tilbake i Karlovy Vary for å motta prisen på scenen under avslutningsseremonien. Filmens produsent Ruben Thorkildsen som også var på plass under avslutningen uttaler gjennom Norsk Filminstitutt:

– Å få ha en verdenspremiere på en festival som Karlovy Vary har vært en veldig fin opplevelse. At vi i tillegg vinner to priser er mye mer enn hva vi hadde drømt om. Jeg håper dette vil gjøre at mange oppdager hvilken fin film Martin har laget og mange flere ser hvilken fantastisk skuespiller Henrik er.

Hovedrolleinnehaver Henrik Rafaelsen var tilbake i Karlovy Vary for å motta prisen for beste mannlige skuespiller for sin innsats i "Mer eller mindre mann" (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary).

Thorkildsen uttalte seg tidligere til Rushprint at festivalversjonen av filmen ble ferdigstilt på tre uker, og ble helt ferdig bare noen dager før filmens verdenspremiere i Karlovy Vary den 30.juni.

– Etter en fantastisk mottakelse hos publikum her i Karlovy Vary er det utrolig gøy å motta både juryens hovedpris for beste film og prisen for beste mannlige skuespiller. Filmen er et karakterportrett, og derfor synes jeg det er veldig moro at Henrik fikk prisen for sin rolletolkning, sier regissør og manusforfatter Martin Lund gjennom Norsk Filminstitutt.

Mer norsk på programmet

Årets festival hadde ikke bare Martin Lunds Mer eller mindre mann i hovedkonkurransen. Magnus Martens Arme Riddere deltok i den spennende seksjonen Variety` s Ten Euro Directors to Watch. Martens var en av fire nordiske regissører til å bli presentert i seksjonen, som også inkluderte finske Timo Vuorensola (Iron Sky), danske Anne-Grethe Bjarup Riis (This life – Some must die, So others can live) og islandske Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (Either Way). Norge var også representert med dokumentarfilm i programmet: Oslo-baserte Clara Bodén deltok med sin kortfilm I’m Leaving on Wednesday, produsert av Bodén og Mariken Halle, men vant ingen pris på lørdagens prisutdeling.

Regissør Magnus Martens var en av fire nordiske regissører i programseksjonen Variety´s Ten Euro Directors to Watch. "Arme Riddere" slo godt an hos festivalpublikumet (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary).

Det er ikke første gang norsk film har gjort det skarpt under Karlovy Vary-festivalen. I 2006 vant Joachim Trier regiprisen med Reprise, og det påfølgende året vant Bård Breien samme pris med Kunsten å tenke negativt. Oppmerksomheten rundt Breien hadde ikke stagnert under årets festival. Breien var på plass for å snakke om sitt nyeste prosjekt Privatdetektiven, som har fått den engelske tittelen The Downs Detective. Filmen som produseres av Friland Film har nylig mottatt millionstøtte fra Euroimages. Etter regiprisen i Karlovy Vary i 2007 har Breien hatt stor suksess i Tsjekkia, og under en pressekonferanse på festivalen ble det klart for verdenspressen av filmen spilles inn i samme land. I en pressemelding fra festivalen om å filme i Praha, uttaler Breien:

Privatdetektiven vil i stor grad basere seg på film noir-sjangeren, noe som vil gjøre den visuelt krevende. Handlingen er satt til Oslo, men med den originale atmosfæren som Praha kan tilby vil det ha mye å si for den visuelle stilen vi ønsker.

Innspillingen starter i august.

Bård Breien var på plass i Karlovy Vary for å diskutere sitt nyeste prosjekt "Privatdetektiven" som har fått støtte fra Eurimages. Filmen vil bli innspilt i Tsjekkia (foto: Film Servis Festival Karlovy Vary).

Storstilt publikumsfestival

Midt i den lille spabyen to timer unna Praha, som til vanlig rommer ca 54.000 innbyggere, arrangeres en av verdens eldste og tradisjonsrike filmfestivaler som i år fant sted mellom den 29.juni til den 7.juli. De offisielle tallene fra festivalen viser til at det ble solgt 121071 billetter og over 9500 festivalpass. 1208 filmarbeidere var akkrediterte på festivalen, i tillegg til at 667 journalister fra hele verden dekket festivalen redaksjonelt.

I sin 47.årgang ble Karlovy Vary internasjonale filmfestival arrangert med røde løpere og påfølgende stjernetilstedeværelse med storheter som skuespillere Susan SarandonHelen Mirren og stjerneregissør Dario Argento som noen av festivalgjestene. Dette bekreftet at KVIFF er en festival som setter glamour og fest på tapeten, samtidig som den balanserer mellom lett og tung filmprogrammering. Årets program bestod av 218 filmer, med hovedfokus på spillefilm, og et naturlig fokus på den østeuropeiske filmen.

Samtlige visinger som undertegnede deltok på var utsolgte, og et ikke uvanlig syn rundt festivalsentret på Hotel Thermal, var folk som overnattet for å kunne stå fremst i billettkøen neste morgen. Karlovy Vary er en festival med status og tradisjoner på lik linje som filmfestivalene i Cannes og Berlin, men samtidig en festival som sentrerer seg rundt publikumsopplevelsen og ikke nødvendigvis det store bransjeaspektet som de overnevnte festivalene gjør. At  norsk film gjør det skarpt på en festival som denne kan ha stor betydning for populariteten og markedsføringen av norske filmer i Tsjekkia og Øst-Europa.

Les også Sandra Mileos første oppdatering fra Karlovy Vary:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY