En gang fjellape, alltid fjellape

En gang fjellape, alltid fjellape

Selges Oslo Kino, er det fare for en ensretting i kinotilbudet og dramatisk dårligere betingelser for kvalitetsfilmen. Små og uavhengige importører vil risikere å bli holdt utenfor, mener Erik Poppe.

(Fjellape: dansk uttrykk for nordmenn. Nedlatende? -Kanskje..) 

– Er dere klar over hvor privilegerte dere er? spør min danske regissørkollega.

-Dere har sannsynligvis verdens beste kinosystem. Et system med kommunale kinoeiere som plukker en bukett av filmer, brede og smale. Et mangfold vi bare kan drømme om her i Danmark. Det faktum at salene er så mange, mens repertoaret er så lite i byer som København, Stockholm eller London – er opprørende, sier han. Noen få kjeder eier nesten alt, og de viser de samme filmene på omtrent alle kinoene.

-Aldri er det laget mer film, fortsetter dansken, og aldri er det laget så mye spennende og sterk film fra alle kanter av verden. Og så er det bare i Oslo, og kanskje Paris og Berlin, at man kan få se disse filmene på kino. Dere er så UFATTELIG heldige, roper han ut.

Det du snakker om er i ferd med å bli historie, svarer jeg. Denne virkeligheten står nå for fall. Oslo Kommune eieren av den største kinovirksomheten i Norge, Oslo Kino, skal selge alt. Til en av kjedene du misliker eller en eiendomskonge som allerede eier halve Oslo. 

Det borgerlige Byrådet i Oslo har vedtatt å be Bystyret om fullmakt til å selge Oslo Kino førstkommende onsdag. -En veldrevet og lønnsom kulturbedrift.

Byrådets borgerlige flertall mener, i lys av både den samfunnsmessige, teknologiske og markedsmessige utviklingen, at den rette måten å ivareta Oslo Kinos posisjon og kommunens verdier, er et salg av samtlige aksjer i Oslo Kino AS. De mener at en privat eier er mer fleksibel og lettere på foten i driften av denne juvelen i Oslo.

Da er virkeligheten at de nye eierne sannsynligvis heter Olav Thon eller svenske SF Kino. De vil drive dette som en ren forretning. De vil ha en naturlig interesse av å sette opp de filmene som generer et størst mulig overskudd slik de allerede gjør, uavhengig av det mangfoldige eller sterke filmtilbudet byens publikum måtte ønske. Her har kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) tro på at føringer ved salget kan garantere et mangfold. Her må Bjercke eller Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) tenke om igjen. Man trenger verken å være rød, grønn eller blå for å se at et kinomarked dominert av private kinokjeder handler om at inntektene – og ikke kulturansvaret – finleses på bunnlinjen. 

Selges Oslo Kino, er det fare for en ensretting i kinotilbudet og dramatisk dårligere betingelser for kvalitetsfilmen. Oslo Kinos rolle er så sentral, i kraft av deres størrelse, at dette også vil ramme deler av den generelle importen av filmer til Norge. Små og uavhengige importører vil risikere å bli holdt utenfor, slik de blir det hos de fleste store kinokjedene i Europa. Og da har vi til slutt det samme tilbudet som dere i København. 

Dansken ser oppgitt ut. -Dere snublet en gang for lenge siden over et system som viste seg å være det aller beste, men så var dere ikke i stand til å verdsette det. Og nå vil dere ned på vårt nivå og det ensrettede og fattige tilbudet vi fortviler over? Hadde dette skjedd i Danmark, hadde vi laget rabalder! Det er ikke uten grunn at vi i Danmark kaller dere for Fjellaper, sier han og flirer. 

Kjære Byråd, dere fatter i morgen et vedtak som ikke er til det beste for byens befolkning. For enhver pris, ikke selg dette kulturhistoriske arvesølvet vårt. Forny Oslo Kino som sterke og engasjerte eiere. Ikke kvitt dere med forpliktelsen om å ivareta det unike system og den like unike kjeden med kommunalt eide kinoer som våre forfedre en gang snublet over når tidene var trange og kommunene trengte penger. Et selskap som både generer et økonomisk overskudd og ivaretar et mangfold.

Hva er grunnen?

Om det til slutt blir de ulike smale festivalenes oppgave å framvise den sterke og unike filmen, har dere over natten tatt livet av den kinoen og det daglige mangfoldet vi har i dag. Og har hatt i mer enn 85 år. 

Skjer det – ja, da var det dere som gjorde det.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

En gang fjellape, alltid fjellape

En gang fjellape, alltid fjellape

Selges Oslo Kino, er det fare for en ensretting i kinotilbudet og dramatisk dårligere betingelser for kvalitetsfilmen. Små og uavhengige importører vil risikere å bli holdt utenfor, mener Erik Poppe.

(Fjellape: dansk uttrykk for nordmenn. Nedlatende? -Kanskje..) 

– Er dere klar over hvor privilegerte dere er? spør min danske regissørkollega.

-Dere har sannsynligvis verdens beste kinosystem. Et system med kommunale kinoeiere som plukker en bukett av filmer, brede og smale. Et mangfold vi bare kan drømme om her i Danmark. Det faktum at salene er så mange, mens repertoaret er så lite i byer som København, Stockholm eller London – er opprørende, sier han. Noen få kjeder eier nesten alt, og de viser de samme filmene på omtrent alle kinoene.

-Aldri er det laget mer film, fortsetter dansken, og aldri er det laget så mye spennende og sterk film fra alle kanter av verden. Og så er det bare i Oslo, og kanskje Paris og Berlin, at man kan få se disse filmene på kino. Dere er så UFATTELIG heldige, roper han ut.

Det du snakker om er i ferd med å bli historie, svarer jeg. Denne virkeligheten står nå for fall. Oslo Kommune eieren av den største kinovirksomheten i Norge, Oslo Kino, skal selge alt. Til en av kjedene du misliker eller en eiendomskonge som allerede eier halve Oslo. 

Det borgerlige Byrådet i Oslo har vedtatt å be Bystyret om fullmakt til å selge Oslo Kino førstkommende onsdag. -En veldrevet og lønnsom kulturbedrift.

Byrådets borgerlige flertall mener, i lys av både den samfunnsmessige, teknologiske og markedsmessige utviklingen, at den rette måten å ivareta Oslo Kinos posisjon og kommunens verdier, er et salg av samtlige aksjer i Oslo Kino AS. De mener at en privat eier er mer fleksibel og lettere på foten i driften av denne juvelen i Oslo.

Da er virkeligheten at de nye eierne sannsynligvis heter Olav Thon eller svenske SF Kino. De vil drive dette som en ren forretning. De vil ha en naturlig interesse av å sette opp de filmene som generer et størst mulig overskudd slik de allerede gjør, uavhengig av det mangfoldige eller sterke filmtilbudet byens publikum måtte ønske. Her har kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) tro på at føringer ved salget kan garantere et mangfold. Her må Bjercke eller Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) tenke om igjen. Man trenger verken å være rød, grønn eller blå for å se at et kinomarked dominert av private kinokjeder handler om at inntektene – og ikke kulturansvaret – finleses på bunnlinjen. 

Selges Oslo Kino, er det fare for en ensretting i kinotilbudet og dramatisk dårligere betingelser for kvalitetsfilmen. Oslo Kinos rolle er så sentral, i kraft av deres størrelse, at dette også vil ramme deler av den generelle importen av filmer til Norge. Små og uavhengige importører vil risikere å bli holdt utenfor, slik de blir det hos de fleste store kinokjedene i Europa. Og da har vi til slutt det samme tilbudet som dere i København. 

Dansken ser oppgitt ut. -Dere snublet en gang for lenge siden over et system som viste seg å være det aller beste, men så var dere ikke i stand til å verdsette det. Og nå vil dere ned på vårt nivå og det ensrettede og fattige tilbudet vi fortviler over? Hadde dette skjedd i Danmark, hadde vi laget rabalder! Det er ikke uten grunn at vi i Danmark kaller dere for Fjellaper, sier han og flirer. 

Kjære Byråd, dere fatter i morgen et vedtak som ikke er til det beste for byens befolkning. For enhver pris, ikke selg dette kulturhistoriske arvesølvet vårt. Forny Oslo Kino som sterke og engasjerte eiere. Ikke kvitt dere med forpliktelsen om å ivareta det unike system og den like unike kjeden med kommunalt eide kinoer som våre forfedre en gang snublet over når tidene var trange og kommunene trengte penger. Et selskap som både generer et økonomisk overskudd og ivaretar et mangfold.

Hva er grunnen?

Om det til slutt blir de ulike smale festivalenes oppgave å framvise den sterke og unike filmen, har dere over natten tatt livet av den kinoen og det daglige mangfoldet vi har i dag. Og har hatt i mer enn 85 år. 

Skjer det – ja, da var det dere som gjorde det.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY