Berg & Diesen

Berg & Diesen

Fungerer Broen fordi alle fortellinger har sine egne regler? Vi introduserer med dette en ny fast blogg av regissør Trygve Allister Diesen og forfatter Ståle Stein Berg.

– Ståle, vi må feire. Etter ti episoder tror vi på Saga Noren. Det tok sin tid, men var verdt å vente på. Broen fikk det til, av med hatten.

–  I’ll tell you what: I may have fucked my life up flatter than hammered shit, but I stand here before you today beholden to no human cocksucker?

– Wittgenstein igjen? Eller Swearengen?

– Nesten, Trygve. Ellsworth. Men Deadwood: Det tok litt tid før Deadwood funka og?

– Samme med Mad Men. Treme tok så lang tid at jeg hoppa av. Men Lost, derimot, eller Breaking Bad, eller piloten på The Shield…

– Så det er ei grense for alt. Er det slik at ein har ei bestemt mengd krutt i pungen – for å snakke deadwoodsk, som ein kan svi av med det same, eller porsjonere ut i passe dosar?

– Tror det var Lost-showrunneren som sa at de måtte lære seg å fortelle så lite som mulig, men akkurat nok til at folk gadd henge med. At det er et langt større problem at man forsøker å fortelle for mye – bedre å fortelle det samme på flere måter. Altså, det siste var mitt.

– Det er større skilnad på ei god og ei dårleg forteljig enn på ei god og ei dårleg historie. Så det kokar ned til oss sjølve. Som forteljarar?

– Hører jeg deg rett – er det slik at regissøren er viktigere enn forfatteren? Er det noen som skriker Brutus i Dramatikerforbundet ditt nå?

– Ideelt sett kan vi ikkje skilje. Det beviser replikken ovanfor. Kvar er Deadwood utan den? Og Saga Noren? Ho er jo veldig TENKT – men forvalta godt, på ein måte? Det er litterært som juling, men funkar som berre det.

– Er hun virkelig det, eller ble vi bare vant til henne  og tilga henne fordi vi engasjerte oss i HISTORIEN? PLOTTET? Suspension of disbelief, med andre ord.

– Der kom den. Vi må visst ha ei god historie like vel. Cocksucker.

– Så du mener at Broen fungerer fordi alle fortellinger har sine egne regler?

– Og vi oppdagar ikkje reglane før dei brytest. Der fikk vi med Wittgenstein og, gitt. Broen er i alle fall innanfor sitt eige regelverk. Eg trur den vart såpass bra fordi dei fekk tid og tillit til å bryte reglane sine.

-Det skåler vi for. De to t-er. Og føkking av regler.

 

 

Ståle Stein Berg og Trygve Allister Diesen er erfarne film- og TV-skapere, og møttes som doktorgradsstipendiater på Filmskolen. Nå er de hodene bak produksjonsselskapet tenk.tv sammen med Frode Søbstad, hvor de kun lager ting de selv liker.

6 kommentarer til Berg & Diesen

  1. Jaja. Det hadde vært fint med en analyse av denne og andre svensk/danske TV-serier som var litt mer enn internt kjekkaseri. Hva er det disse produksjonsmiljøene får til som ingen norske, såvidt jeg vet heller ikke tenk.tv, så langt har vært i nærheten av?

  2. Kjære Bror Hagemann, dette blir for dumt. Dette er IKKE en analyse, men en uhøytidelig blogg, og feilen er kanskje at vi kom i skade for å kalle den for «en fast spalte». Du kan ikke forvente en analyse av noe som er ment å være noe helt annet.

  3. Greit, la spalten være hva den vil. Men er ikke dette en oppgave å ta på alvor for Rushprint og liknende fora: Hva er forskjellen? Hva er det som skal til? Hvorfor må vi år etter år se danskene (og nå også svenskene) lage TV på høyt, internasjonalt nivå, mens vi sliter med barnesykdommer? Jeg savner, saklig, analytisk debatt om dette, ikke (som det er mye av i norsk film/TV-miljø) rabiat selvforsvar eller «verdensvante» kvikkaserier.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Berg & Diesen

Berg & Diesen

Fungerer Broen fordi alle fortellinger har sine egne regler? Vi introduserer med dette en ny fast blogg av regissør Trygve Allister Diesen og forfatter Ståle Stein Berg.

– Ståle, vi må feire. Etter ti episoder tror vi på Saga Noren. Det tok sin tid, men var verdt å vente på. Broen fikk det til, av med hatten.

–  I’ll tell you what: I may have fucked my life up flatter than hammered shit, but I stand here before you today beholden to no human cocksucker?

– Wittgenstein igjen? Eller Swearengen?

– Nesten, Trygve. Ellsworth. Men Deadwood: Det tok litt tid før Deadwood funka og?

– Samme med Mad Men. Treme tok så lang tid at jeg hoppa av. Men Lost, derimot, eller Breaking Bad, eller piloten på The Shield…

– Så det er ei grense for alt. Er det slik at ein har ei bestemt mengd krutt i pungen – for å snakke deadwoodsk, som ein kan svi av med det same, eller porsjonere ut i passe dosar?

– Tror det var Lost-showrunneren som sa at de måtte lære seg å fortelle så lite som mulig, men akkurat nok til at folk gadd henge med. At det er et langt større problem at man forsøker å fortelle for mye – bedre å fortelle det samme på flere måter. Altså, det siste var mitt.

– Det er større skilnad på ei god og ei dårleg forteljig enn på ei god og ei dårleg historie. Så det kokar ned til oss sjølve. Som forteljarar?

– Hører jeg deg rett – er det slik at regissøren er viktigere enn forfatteren? Er det noen som skriker Brutus i Dramatikerforbundet ditt nå?

– Ideelt sett kan vi ikkje skilje. Det beviser replikken ovanfor. Kvar er Deadwood utan den? Og Saga Noren? Ho er jo veldig TENKT – men forvalta godt, på ein måte? Det er litterært som juling, men funkar som berre det.

– Er hun virkelig det, eller ble vi bare vant til henne  og tilga henne fordi vi engasjerte oss i HISTORIEN? PLOTTET? Suspension of disbelief, med andre ord.

– Der kom den. Vi må visst ha ei god historie like vel. Cocksucker.

– Så du mener at Broen fungerer fordi alle fortellinger har sine egne regler?

– Og vi oppdagar ikkje reglane før dei brytest. Der fikk vi med Wittgenstein og, gitt. Broen er i alle fall innanfor sitt eige regelverk. Eg trur den vart såpass bra fordi dei fekk tid og tillit til å bryte reglane sine.

-Det skåler vi for. De to t-er. Og føkking av regler.

 

 

Ståle Stein Berg og Trygve Allister Diesen er erfarne film- og TV-skapere, og møttes som doktorgradsstipendiater på Filmskolen. Nå er de hodene bak produksjonsselskapet tenk.tv sammen med Frode Søbstad, hvor de kun lager ting de selv liker.

6 Responses to Berg & Diesen

  1. Jaja. Det hadde vært fint med en analyse av denne og andre svensk/danske TV-serier som var litt mer enn internt kjekkaseri. Hva er det disse produksjonsmiljøene får til som ingen norske, såvidt jeg vet heller ikke tenk.tv, så langt har vært i nærheten av?

  2. Kjære Bror Hagemann, dette blir for dumt. Dette er IKKE en analyse, men en uhøytidelig blogg, og feilen er kanskje at vi kom i skade for å kalle den for «en fast spalte». Du kan ikke forvente en analyse av noe som er ment å være noe helt annet.

  3. Greit, la spalten være hva den vil. Men er ikke dette en oppgave å ta på alvor for Rushprint og liknende fora: Hva er forskjellen? Hva er det som skal til? Hvorfor må vi år etter år se danskene (og nå også svenskene) lage TV på høyt, internasjonalt nivå, mens vi sliter med barnesykdommer? Jeg savner, saklig, analytisk debatt om dette, ikke (som det er mye av i norsk film/TV-miljø) rabiat selvforsvar eller «verdensvante» kvikkaserier.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY