Nostalgiske helter

I en tid hvor superheltfilmer blir stadig mørkere, er det befriende å se en superheltfilm som bare oser av barnlig entusiasme. Cinemateket byr på et gjensyn med The Rocketeer.

Fredag er det kinopremiere på Joe Johnstons Captain America: The First Avenger, en periodefilm om en erkeamerikansk superhelt som slåss mot nazister. Men før det kan du oppleve Joe Johnstons 20 år gamle The Rocketeer på Cinemateket i Oslo, også den en periodefilm om en erkeamerikansk superhelt som slåss mot nazister.

Joe Johnston startet sin karriere innen VFX og jobbet på alle Star Wars-filmene og Raiders of the Lost Ark. Etter det har han slått seg opp som regissør av effekttunge action/eventyrfilmer. The Rocketeer er hans andre film. Mens Captain America foregår under andre verdenskrig er denne satt like før krigen. Howard Hughes (Terry O’Quinn) har utviklet en jetpack, en rakett stroppes rett på ryggen og vips så kan piloten fly gjennom lufta som Supermann. Nazistene vil naturlig nok ha tak i innretningen og hyrer inn mafiaen til å stjele den. Men når gangsterne blir innhentet av FBI gjemmer de unna jetpacken i et parkert småfly, hvor den selvfølgelig blir funnet av filmens hovedperson, den unge, naive piloten Cliff (Billy Campbell).


Filmen er basert på en tegneserie av Dave Stevens, og er en underholdende hommage til eventyr-serials fra 30- og 40-tallet.
Med sitt nostalgiske blikk tilbake på ”godt, gammeldags eventyr” har filmen et klart slektskap med filmene Johnston jobbet på i starten av karrieren, Raiders of the Lost Ark og Star Wars-trilogien.

Dette er en film hvor alle karakterer er arketyper. Helten er tvers gjennom god og skurken er ond. Timothy Dalton er spesielt underholdende som filmens skurk, en slesk Hollywood-stjerne som jobber som spion for nazistene. Han ser ut til å storkose seg med å spille langt over the top, og leverer den ene cheesy onelineren etter den andre.

 

Ikonografien og stemningen fra de gamle filmene er perfekt gjenskapt, og med befriende lite ironisering. Dette er en film hvor man åpner døren til skjulte rom ved å dra ut riktig bok i bokhylla, en film hvor avisguttene roper ”Extra! Extra! Read all about it!”, en film hvor folk fortsatt blir bedøvd med kloroform og vekket opp igjen med luktesalt.

The Rocketeer var egentlig planlagt som første del av en trilogi. Men filmen ble ingen publikumssuksess og dermed ble oppfølgerplanene raskt skrinlagt. Filmen har likevel blitt stående og har bygd seg opp en lojal tilhengerskare over de siste 20 årene, og innimellom kommer oppfølgerryktene tilbake. Ryktene fikk en ny giv på filmbloggene senest i sommer, da Johnston i et intervju nevnte at han gjerne ville gjøre en ny film om The Rocketeer. Det er vel foreløpig lite sannsynlig at filmen noen gang får en oppfølger. Men når filmnerdene kan få Hollywood til å lage en oppfølger til TRON, nesten 30 år etter originalen, er vel ingenting umulig.


I en tid hvor superheltfilmer blir stadig mørkere, er det befriende å se en superheltfilm som bare oser av barnlig entusiasme. The Rocketeer er ikke en perfekt film, men den har en smittsom energi, og passer bra som en underholdende sommerfilm nå på slutten av sesongen. Den kan anbefales som en oppvarming til Captain America. Best av alt; med denne superheltfilmen slipper du 3D-brillene.

 

The Rocketeer vises på Cinemateket i Oslo tirsdag 9. august kl. 1900

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nostalgiske helter

I en tid hvor superheltfilmer blir stadig mørkere, er det befriende å se en superheltfilm som bare oser av barnlig entusiasme. Cinemateket byr på et gjensyn med The Rocketeer.

Fredag er det kinopremiere på Joe Johnstons Captain America: The First Avenger, en periodefilm om en erkeamerikansk superhelt som slåss mot nazister. Men før det kan du oppleve Joe Johnstons 20 år gamle The Rocketeer på Cinemateket i Oslo, også den en periodefilm om en erkeamerikansk superhelt som slåss mot nazister.

Joe Johnston startet sin karriere innen VFX og jobbet på alle Star Wars-filmene og Raiders of the Lost Ark. Etter det har han slått seg opp som regissør av effekttunge action/eventyrfilmer. The Rocketeer er hans andre film. Mens Captain America foregår under andre verdenskrig er denne satt like før krigen. Howard Hughes (Terry O’Quinn) har utviklet en jetpack, en rakett stroppes rett på ryggen og vips så kan piloten fly gjennom lufta som Supermann. Nazistene vil naturlig nok ha tak i innretningen og hyrer inn mafiaen til å stjele den. Men når gangsterne blir innhentet av FBI gjemmer de unna jetpacken i et parkert småfly, hvor den selvfølgelig blir funnet av filmens hovedperson, den unge, naive piloten Cliff (Billy Campbell).


Filmen er basert på en tegneserie av Dave Stevens, og er en underholdende hommage til eventyr-serials fra 30- og 40-tallet.
Med sitt nostalgiske blikk tilbake på ”godt, gammeldags eventyr” har filmen et klart slektskap med filmene Johnston jobbet på i starten av karrieren, Raiders of the Lost Ark og Star Wars-trilogien.

Dette er en film hvor alle karakterer er arketyper. Helten er tvers gjennom god og skurken er ond. Timothy Dalton er spesielt underholdende som filmens skurk, en slesk Hollywood-stjerne som jobber som spion for nazistene. Han ser ut til å storkose seg med å spille langt over the top, og leverer den ene cheesy onelineren etter den andre.

 

Ikonografien og stemningen fra de gamle filmene er perfekt gjenskapt, og med befriende lite ironisering. Dette er en film hvor man åpner døren til skjulte rom ved å dra ut riktig bok i bokhylla, en film hvor avisguttene roper ”Extra! Extra! Read all about it!”, en film hvor folk fortsatt blir bedøvd med kloroform og vekket opp igjen med luktesalt.

The Rocketeer var egentlig planlagt som første del av en trilogi. Men filmen ble ingen publikumssuksess og dermed ble oppfølgerplanene raskt skrinlagt. Filmen har likevel blitt stående og har bygd seg opp en lojal tilhengerskare over de siste 20 årene, og innimellom kommer oppfølgerryktene tilbake. Ryktene fikk en ny giv på filmbloggene senest i sommer, da Johnston i et intervju nevnte at han gjerne ville gjøre en ny film om The Rocketeer. Det er vel foreløpig lite sannsynlig at filmen noen gang får en oppfølger. Men når filmnerdene kan få Hollywood til å lage en oppfølger til TRON, nesten 30 år etter originalen, er vel ingenting umulig.


I en tid hvor superheltfilmer blir stadig mørkere, er det befriende å se en superheltfilm som bare oser av barnlig entusiasme. The Rocketeer er ikke en perfekt film, men den har en smittsom energi, og passer bra som en underholdende sommerfilm nå på slutten av sesongen. Den kan anbefales som en oppvarming til Captain America. Best av alt; med denne superheltfilmen slipper du 3D-brillene.

 

The Rocketeer vises på Cinemateket i Oslo tirsdag 9. august kl. 1900

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY