Forfatterne inntar Haugesund

Den norske filmfestivalen har i år ekstra fokus på forfatterne.

– Tradisjonelt har manusforfatterne blitt sett på som en litt bortgjemt gruppe som forsvinner bak regissørene og skuespillerne, sier festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik.

 

– Men sannheten er at vi her i landet har svært profilerte og synlige forfattere. Mange av dem kommer til Haugesund, og vi benytter anledningen til å skape en rekke spennende møter mellom dem, bransjen og publikum, sier Løvvik i en pressemelding fra filmfestivalen.

Blant forfatterne som gjester festivalen er Olaug Nilssen, Christopher Grøndahl og Nikolaj Frobenius, som vil delta på årets Amandasamtale. Frobenius vil dessuten delta på Litterær Filmsalong i likhet med blant annet Gunnar Staalesen.

Fra USA kommer den prisvinnende amerikanske manusforfatteren Jim V. Hart som vil holde en Master Class om hvordan han tilpasset Bram Stokers skrekk-klassiker Dracula for Francis Ford Coppolas filmatisering i 1992. Man vil også kunne møte den russiske forfatteren og dokumentarfilmskaperen Andrei Nekrasov, som er blitt fribyforfatter i Haugesund etter sine systemkritiske og avslørende dokumentarfilmer i hjemlandet.

Her kan du møte forfattere under Den norske filmfestivalen:

AMANDASAMTALEN Forfattere og filmen: How to kill your darlings
Tid: Lørdag 20. august kl. 15.15-16.15 Sted: Rica Maritim hotel, Caiano

Årets Amandasamtale handler om de senere års vitale synergi mellom norsk film og norske skjønnlitterære forfattere. Vi møter forfatterne Nikolaj Frobenius, Olaug Nilssen og Christopher Grøndahl som alle har vært markante bidragsytere til norsk film de siste årene.

Olaug Nilssen har latt regissøren skrive manuset til Få meg på, for faen, Nikolaj Frobenius har adaptert egen bok til film i Sønner av Norge, mens Christopher Grøndahl har adaptert et stykke dramatisk virkelighet i Nokas. Hvilke utfordringer har Grøndahl og Frobenius stått overfor i sine adaptasjoner, og hvordan opplever Nilssen å se det som er så eksplisitt i boka bli formulert på film? Hvordan kan en filmsuksess gripe inn i et forfatterskap? I hvilken grad bør man ta hensyn til leserne når man adapterer?

Amandasamtalen er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Amandakomiteen og Den norske filmfestivalen og vil bli ledet av Kjetil Lismoen, redaktør i Rushprint. Samtalen retter seg i hovedsak mot bransje og presse, men er også åpen for publikum.

MASTER CLASS Jim V. Hart: Dekonstruksjon av Dracula
Visning av Bram Stoker’s Dracula med introduksjon ved Jim V. Hart

TID: Fredag 19. august 13.00-15.15 STED: Rica Maritim Kino

Master Class med Jim V. Hart

TID: Fredag 19. august 16.00-18.30 STED: Edda 2

 

Den prisvinnende amerikanske manusforfatteren Jim. V. Hart vil i sin Master Class gå i dybden på hvordan han tilpasset Bram Stokers skrekk-klassiker Dracula for Francis Ford Coppolas filmatisering i 1992.

Etter visningen av Bram Stoker’s Dracula vil Hart dekonstruere dens struktur og introdusere sin "Hart Chart", et verktøy for å optimalisere struktur i manuskripter, og forklare hvordan han kom til å utvikle det etter å ha jobbet med Coppola.

Master Class er et samarbeid mellom Norske Dramatikeres Forbund og New Nordic Films.

LITTERÆR FILMSALONG

Siri M. Kvamme er initiativtaker til- og leder for Litterær Salong, som på kort tid har rukket å bli en etablert og populær scene for levende og entusiastisk litteraturformidling i Haugesund. I samarbeid Den norske filmfestivalen dykker salongen inn i filmens verden og blir Litterær Filmsalong under festivalen.

Gunnar Staalesen Tid: 18. august, kl. 19.00 Sted: Edda telt
Gunnar Staalesen er mannen bak Varg Veum, en av norsk krims mest sagnomsuste helter. I Trond Espen Seims skikkelse har han tatt skrittet over i filmens verden. Vi tar en prat med mannen bak de mange sterke historiene, som startet en ny trend innen krimsjangeren med en sosial bevissthet.??

Maria Sødahl Tid: 20. august, kl. 13.00 Sted: Edda telt
En av de mest gripende filmene i 2010 var Maria Sødahls Limbo, som åpnet fjorårets festival. Limbo er nominert til hele elleve Amandapriser. Møt kvinnen som har skrevet og regissert filmen, dagen før den store kvelden.

Nikolaj Frobenius Tid: 22. august, kl. 13.00 Sted: Edda telt
Nikolaj Frobenius er en kritikerrost forfatter med flere romaner bak seg og lang fartstid innen filmbransjen. Han har blant annet skrevet manus til Øyenstikker og Insomnia. I år er han aktuell med filmen festivalens åpningsfilm Sønner av Norge, som er basert på hans delvis selvbiografiske roman Teori og Praksis.

RUSSIAN LESSONS Presentasjon av fribyforfatter Andrei Nekrasov
Tid: Mandag 22. august kl. 18.00-21.00 Sted: Høgskolen Stord/Haugesund, auditorium B

Haugesund kommune presenterer sin nyankomne fribyforfatter Andrei Nekrasov og viser hans dokumentarfilm Russian Lessons. Russian Lessons er en poetisk dokumentarfilm som avdekker noen av forberedelsene til – og de faktiske krigshandlinger som foregikk i Georgia i august og september 2008. Nekrasov var selv vitne til krigens grusomheter, og filmen følger ham og medregissør Olga Konskayas personlige reise gjennom en helaftens gripende dokumentar. Regissørene kommer også med en kritisk analyse av medias krigspropaganda og løfter temaet om krig og mennesker opp på et filosofisk eksistensielt plan.Etter filmvisningen blir det en åpen samtale mellom Andrei Nekrasov og Petter Norman Waage. Tema for samtalen er ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland i dag. Waage er journalist og forfatter og er en av landets fremste Russlandseksperter.Arrangementet er et samarbeid mellom Haugesund kommune, Høgskolen Stord/Haugesund (HSH) og Den norske filmfestivalen.

Utfyllende informasjon om arrangementene er å finne på www.filmfestivalen.no.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Forfatterne inntar Haugesund

Den norske filmfestivalen har i år ekstra fokus på forfatterne.

– Tradisjonelt har manusforfatterne blitt sett på som en litt bortgjemt gruppe som forsvinner bak regissørene og skuespillerne, sier festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik.

 

– Men sannheten er at vi her i landet har svært profilerte og synlige forfattere. Mange av dem kommer til Haugesund, og vi benytter anledningen til å skape en rekke spennende møter mellom dem, bransjen og publikum, sier Løvvik i en pressemelding fra filmfestivalen.

Blant forfatterne som gjester festivalen er Olaug Nilssen, Christopher Grøndahl og Nikolaj Frobenius, som vil delta på årets Amandasamtale. Frobenius vil dessuten delta på Litterær Filmsalong i likhet med blant annet Gunnar Staalesen.

Fra USA kommer den prisvinnende amerikanske manusforfatteren Jim V. Hart som vil holde en Master Class om hvordan han tilpasset Bram Stokers skrekk-klassiker Dracula for Francis Ford Coppolas filmatisering i 1992. Man vil også kunne møte den russiske forfatteren og dokumentarfilmskaperen Andrei Nekrasov, som er blitt fribyforfatter i Haugesund etter sine systemkritiske og avslørende dokumentarfilmer i hjemlandet.

Her kan du møte forfattere under Den norske filmfestivalen:

AMANDASAMTALEN Forfattere og filmen: How to kill your darlings
Tid: Lørdag 20. august kl. 15.15-16.15 Sted: Rica Maritim hotel, Caiano

Årets Amandasamtale handler om de senere års vitale synergi mellom norsk film og norske skjønnlitterære forfattere. Vi møter forfatterne Nikolaj Frobenius, Olaug Nilssen og Christopher Grøndahl som alle har vært markante bidragsytere til norsk film de siste årene.

Olaug Nilssen har latt regissøren skrive manuset til Få meg på, for faen, Nikolaj Frobenius har adaptert egen bok til film i Sønner av Norge, mens Christopher Grøndahl har adaptert et stykke dramatisk virkelighet i Nokas. Hvilke utfordringer har Grøndahl og Frobenius stått overfor i sine adaptasjoner, og hvordan opplever Nilssen å se det som er så eksplisitt i boka bli formulert på film? Hvordan kan en filmsuksess gripe inn i et forfatterskap? I hvilken grad bør man ta hensyn til leserne når man adapterer?

Amandasamtalen er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Amandakomiteen og Den norske filmfestivalen og vil bli ledet av Kjetil Lismoen, redaktør i Rushprint. Samtalen retter seg i hovedsak mot bransje og presse, men er også åpen for publikum.

MASTER CLASS Jim V. Hart: Dekonstruksjon av Dracula
Visning av Bram Stoker’s Dracula med introduksjon ved Jim V. Hart

TID: Fredag 19. august 13.00-15.15 STED: Rica Maritim Kino

Master Class med Jim V. Hart

TID: Fredag 19. august 16.00-18.30 STED: Edda 2

 

Den prisvinnende amerikanske manusforfatteren Jim. V. Hart vil i sin Master Class gå i dybden på hvordan han tilpasset Bram Stokers skrekk-klassiker Dracula for Francis Ford Coppolas filmatisering i 1992.

Etter visningen av Bram Stoker’s Dracula vil Hart dekonstruere dens struktur og introdusere sin "Hart Chart", et verktøy for å optimalisere struktur i manuskripter, og forklare hvordan han kom til å utvikle det etter å ha jobbet med Coppola.

Master Class er et samarbeid mellom Norske Dramatikeres Forbund og New Nordic Films.

LITTERÆR FILMSALONG

Siri M. Kvamme er initiativtaker til- og leder for Litterær Salong, som på kort tid har rukket å bli en etablert og populær scene for levende og entusiastisk litteraturformidling i Haugesund. I samarbeid Den norske filmfestivalen dykker salongen inn i filmens verden og blir Litterær Filmsalong under festivalen.

Gunnar Staalesen Tid: 18. august, kl. 19.00 Sted: Edda telt
Gunnar Staalesen er mannen bak Varg Veum, en av norsk krims mest sagnomsuste helter. I Trond Espen Seims skikkelse har han tatt skrittet over i filmens verden. Vi tar en prat med mannen bak de mange sterke historiene, som startet en ny trend innen krimsjangeren med en sosial bevissthet.??

Maria Sødahl Tid: 20. august, kl. 13.00 Sted: Edda telt
En av de mest gripende filmene i 2010 var Maria Sødahls Limbo, som åpnet fjorårets festival. Limbo er nominert til hele elleve Amandapriser. Møt kvinnen som har skrevet og regissert filmen, dagen før den store kvelden.

Nikolaj Frobenius Tid: 22. august, kl. 13.00 Sted: Edda telt
Nikolaj Frobenius er en kritikerrost forfatter med flere romaner bak seg og lang fartstid innen filmbransjen. Han har blant annet skrevet manus til Øyenstikker og Insomnia. I år er han aktuell med filmen festivalens åpningsfilm Sønner av Norge, som er basert på hans delvis selvbiografiske roman Teori og Praksis.

RUSSIAN LESSONS Presentasjon av fribyforfatter Andrei Nekrasov
Tid: Mandag 22. august kl. 18.00-21.00 Sted: Høgskolen Stord/Haugesund, auditorium B

Haugesund kommune presenterer sin nyankomne fribyforfatter Andrei Nekrasov og viser hans dokumentarfilm Russian Lessons. Russian Lessons er en poetisk dokumentarfilm som avdekker noen av forberedelsene til – og de faktiske krigshandlinger som foregikk i Georgia i august og september 2008. Nekrasov var selv vitne til krigens grusomheter, og filmen følger ham og medregissør Olga Konskayas personlige reise gjennom en helaftens gripende dokumentar. Regissørene kommer også med en kritisk analyse av medias krigspropaganda og løfter temaet om krig og mennesker opp på et filosofisk eksistensielt plan.Etter filmvisningen blir det en åpen samtale mellom Andrei Nekrasov og Petter Norman Waage. Tema for samtalen er ytringsfrihet og menneskerettigheter i Russland i dag. Waage er journalist og forfatter og er en av landets fremste Russlandseksperter.Arrangementet er et samarbeid mellom Haugesund kommune, Høgskolen Stord/Haugesund (HSH) og Den norske filmfestivalen.

Utfyllende informasjon om arrangementene er å finne på www.filmfestivalen.no.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY