Hot Docs: Dokumentar over grensene

Stig Andersen befinner seg på Hot Docs i Toronto og avgir her en liten rapport. 

Nettverksbygging er en viktig forutsetning for at våre dokumentarer skal kunne nå ut internasjonalt. INTERDOC er et program for produsenter som ønsker kontakt med det engelske og nord-amerikanske markedet – det mest krevende og vanskeligste i verden. Opplegget innebærer tre samlinger, hvorav den andre nå foregår under Hot Docs i Toronto. Den siste vil finne sted under høstens Nordisk Panorama i Danmark.

 

INTERDOC – som drives av bl.a det skotske filminstituttet – legger strategier for svært erfarne produsenter, og kan vise til meget gode resultater.

 

I denne runden har fire skotske, to danske, en finsk og en svensk produsent vært med, og de har to prosjekter hver. De beste dokumentaristene i verden foredrar uformelt, med gode muligheter til dialog på individuelt plan. Deltakerne får med andre ord anledning til å diskutere helt spesifikt etter egne behov.

 

Den prisbelønte, danske produsenten Sigrid Dyekjær kan ikke få fullrost INTERDOC nok: "Dette er ikke for nybegynnere! Vi kan allerede nå se at våre sjangser i det internasjonale markedet har økt betraktelig." Den svenske stjerneprodusenten Tobias Janson: "Det er flott å møte kjente navn, men enda mer nyttig er det å knytte kontakter med distributører du ikke ante fantes!"

 

Filminstituttene i Sverige, Danmark og Finland gir støtte – noe som er en forutsetning – slik at deres produsenter på denne måten kan delta og få viktig internasjonal erfaring. Og ikke minst: de ferdige filmene får langt bedre muligheter til "å reise" rundt i verden. Norge deltar ikke. 

 

NORDEN MARKERER SEG

docXchange er et samarbeidsprosjekt mellom Filmkontakt Nord og Hot Docs som over tre dager har rettet søkelyset mot profesjonell utvikling og finansielle muligheter innenfor interaktive dokumentar. Nøkkelbegrepet er: Hvordan best kommunisere med publikum? Interaktiv dokumentar er noe nytt som her blir utforsket av 20 produsenter fra Nord-Europa og Nord-Amerika. Direktøren for Hot Docs Forum, Elizabeth Radshaw, legger vekt på at interaktiv dokumentar "snakker" direkte til publikum – og er både et eksperiment og en utfordring. Europeisk dokumentar er sterk på historiefortelling, den amerikanske er bedre på interaktivitet. "Dette er en fin anledning til å bygge på hverandres erfaringer", hevder avtroppende direktør for Filmkontakt Nord, Karin Johansson-Mex. "docXchange følges opp av et finansieringsforum under Nordisk Panaroma 28. september I Danmark. Vi ønsker de interaktive prosjekter velkommen, og håper at mange observatører vil la seg inspirere i Århus", avslutter den påtroppende Katrine Kiilgaard.

 

Til slutt kan nevnes at Filmkontakt Nord stod for Hot Docs Happy Hour mandag. Mingling på høyt plan, fullt hus, god mat og høy stemning preget det vellykket arrangementet.

 

PS: Thomas Østbyes Imagining Emanuel ble vist for nærmest fullsatt sal onsdag kveld, og idag – torsdag – vises Line Halvorsens Å leve uten penger.

Foto: Lederskifte i Filmkontakt Nord:

Påtroppende Katrine Kiilgaard (til venstre) og

avtroppende Karin Johansson-Mex.

  

Stig Andersen er dokumentarfilmkonsulent i NFI

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hot Docs: Dokumentar over grensene

Stig Andersen befinner seg på Hot Docs i Toronto og avgir her en liten rapport. 

Nettverksbygging er en viktig forutsetning for at våre dokumentarer skal kunne nå ut internasjonalt. INTERDOC er et program for produsenter som ønsker kontakt med det engelske og nord-amerikanske markedet – det mest krevende og vanskeligste i verden. Opplegget innebærer tre samlinger, hvorav den andre nå foregår under Hot Docs i Toronto. Den siste vil finne sted under høstens Nordisk Panorama i Danmark.

 

INTERDOC – som drives av bl.a det skotske filminstituttet – legger strategier for svært erfarne produsenter, og kan vise til meget gode resultater.

 

I denne runden har fire skotske, to danske, en finsk og en svensk produsent vært med, og de har to prosjekter hver. De beste dokumentaristene i verden foredrar uformelt, med gode muligheter til dialog på individuelt plan. Deltakerne får med andre ord anledning til å diskutere helt spesifikt etter egne behov.

 

Den prisbelønte, danske produsenten Sigrid Dyekjær kan ikke få fullrost INTERDOC nok: "Dette er ikke for nybegynnere! Vi kan allerede nå se at våre sjangser i det internasjonale markedet har økt betraktelig." Den svenske stjerneprodusenten Tobias Janson: "Det er flott å møte kjente navn, men enda mer nyttig er det å knytte kontakter med distributører du ikke ante fantes!"

 

Filminstituttene i Sverige, Danmark og Finland gir støtte – noe som er en forutsetning – slik at deres produsenter på denne måten kan delta og få viktig internasjonal erfaring. Og ikke minst: de ferdige filmene får langt bedre muligheter til "å reise" rundt i verden. Norge deltar ikke. 

 

NORDEN MARKERER SEG

docXchange er et samarbeidsprosjekt mellom Filmkontakt Nord og Hot Docs som over tre dager har rettet søkelyset mot profesjonell utvikling og finansielle muligheter innenfor interaktive dokumentar. Nøkkelbegrepet er: Hvordan best kommunisere med publikum? Interaktiv dokumentar er noe nytt som her blir utforsket av 20 produsenter fra Nord-Europa og Nord-Amerika. Direktøren for Hot Docs Forum, Elizabeth Radshaw, legger vekt på at interaktiv dokumentar "snakker" direkte til publikum – og er både et eksperiment og en utfordring. Europeisk dokumentar er sterk på historiefortelling, den amerikanske er bedre på interaktivitet. "Dette er en fin anledning til å bygge på hverandres erfaringer", hevder avtroppende direktør for Filmkontakt Nord, Karin Johansson-Mex. "docXchange følges opp av et finansieringsforum under Nordisk Panaroma 28. september I Danmark. Vi ønsker de interaktive prosjekter velkommen, og håper at mange observatører vil la seg inspirere i Århus", avslutter den påtroppende Katrine Kiilgaard.

 

Til slutt kan nevnes at Filmkontakt Nord stod for Hot Docs Happy Hour mandag. Mingling på høyt plan, fullt hus, god mat og høy stemning preget det vellykket arrangementet.

 

PS: Thomas Østbyes Imagining Emanuel ble vist for nærmest fullsatt sal onsdag kveld, og idag – torsdag – vises Line Halvorsens Å leve uten penger.

Foto: Lederskifte i Filmkontakt Nord:

Påtroppende Katrine Kiilgaard (til venstre) og

avtroppende Karin Johansson-Mex.

  

Stig Andersen er dokumentarfilmkonsulent i NFI

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY