– Jeg vil gi kvinner et valg

– Jeg vil vise at det er et håp, jeg vil gi kvinner et valg, sier spillefilmdebutant Halkawt Mustafa om premiereklare Rødt hjerte. Filmen fokuserer på kvinners utsatte situasjon i Irak.

Rødt hjerte er en kjærlighetshistorie fra Irak. Shirin og Soran er hemmelige kjærester, men Shirin blir tvangsgiftet bort i bytte mot at hennes far får en ny kone. For å få være sammen flykter det unge paret fra landsbygda og inn i storbyen.

Filmen er spillefilmsdebuten til regissør Halkawt Mustafa (26). Mustafa er født i Kurdistan i Nord-Irak, samme område som filmen er spilt inn. Mustafa forteller at utgangspunktet for filmen var en artikkel og en bok han hadde lest.

– Jeg leste en artikkel om en ung jente som ble tvangsgiftet i bytte mot en ny kone for faren. I tillegg hadde jeg lest en bok om kvinner i fengsel i Kurdistan. Jeg kontaktet journalisten bak artikkelen og forfatteren av boka for å lære mer, og fant fort ut at virkeligheten var enda sterkere enn det jeg hadde lest, sier Mustafa.

Mustafa gjorde research i Irak i tre måneder og snakket med kvinneorganisasjoner og representanter for regjeringen. Han snakket også med kvinner fra mange forskjellige deler av landet.


– Jeg prøvde å finne ut hvor er det kvinner sliter. Hva skjer med kvinner når de bryter med familien? De fleste blir drept, men det skulle jeg ikke fortelle med denne filmen. Jeg vil vise at det er et håp. Jeg vil gi kvinner et valg.

– Det har vært viktig å lage en historie om å kunne velge. Både for å kommunisere med publikum og for å si til jenter i den situasjonen at de må gjøre sine positive valg, og ikke høre på sine foreldre, sier Egil Ødegård, som har produsert filmen sammen med Anders Graham.

– Det er en historie som kunne skjedd i Norge også i visse kulturelle miljøer, mener Ødegård.

 

GOD MOTTAGELSE I IRAK
Filmen har norsk premiere denne helgen, men den skal også opp på kino i den kurdiske delen av Irak i juni.

– Vi har hatt en testvisning i Irak med rundt 400 publikummere, forteller Mustafa.

Da vi kom til scenen hvor Soran kidnapper sin kjæreste vekk fra mannen hun er tvangsgiftet bort til reiste hele salen seg og klappet. Jeg ble helt sjokkert. Jeg trodde ikke de ville støtte filmen så mye. Når vi kjører rundt i landet ser vi ikke dette.

Mustafa forteller at skuespillerne syntes det var spennende å jobbe med en annen fortellermessig stil enn de var vant til. Blant annet med et hurtigere fortellertempo.

– Det var ikke lett å kombinere de to fortellertradisjonene. Skuespillerne der nede er jo vant til å snakke veldig høyt. Noen ganger føler man at det blir teater, ikke film. Jeg måtte få dem til å ta ned spillet og be dem snakke som de snakker hjemme.

– Den kurdiske filmen ligger nærmere Bollywood-film uten sang, og har et saktere fortellertempo. Mens Halkawt er jo oppvokst med en vestlig, amerikansk fortellerstil, forteller Ødegård.

Responsen har vært veldig positiv til blandingen av de to fortellerstilene.

– Det kurdiske publikum liker amerikanske filmer, men de er mer vant til den kurdiske fortellermåten. Når de så denne filmen, ble de veldig overrasket. Til og med kona til den irakiske presidenten sa at hun likte filmen veldig godt, sier Mustafa.

Rødt hjerte er den første norske spillefilmproduksjonen i Irak, og Mustafa forteller at det var en stor utfordring å jobbe med tre forskjellige staber, en norsk, en iransk og en kurdisk.

FØRST OG FREMST EN KJÆRLIGHETSHISTORIE
Mustafa forteller at det var viktig at filmen fungerer som en sterk kjærlighetshistorie, ikke bare som et politisk budskap.

– Det som er viktig for meg er at det norske publikummet blir tatt med på en reise gjennom Kurdistan med et sterkt kjærlighetsdrama. Vi har laget filmen for å fortelle om kvinnerettighetsproblematikken i Kurdistan, og hvordan kvinnene har det. Men samtidig har vi valgt en enkelt historie og følger den hele veien. Vi forteller ikke hva som skjer med alle kvinner. Det er ikke ment som en informasjonsfilm. Det er en historie om en ung kvinne som er forelsket i sin kjæreste, og det er hennes reise og opplevelse vi følger.

– Halkawt er jo en sint ung mann som vil forsøke å si noe om negative ting i den kulturen han kommer fra, men først og fremst ønsker han å fortelle en kjærlighetshistorie, sier Ødegård.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Jeg vil gi kvinner et valg

– Jeg vil vise at det er et håp, jeg vil gi kvinner et valg, sier spillefilmdebutant Halkawt Mustafa om premiereklare Rødt hjerte. Filmen fokuserer på kvinners utsatte situasjon i Irak.

Rødt hjerte er en kjærlighetshistorie fra Irak. Shirin og Soran er hemmelige kjærester, men Shirin blir tvangsgiftet bort i bytte mot at hennes far får en ny kone. For å få være sammen flykter det unge paret fra landsbygda og inn i storbyen.

Filmen er spillefilmsdebuten til regissør Halkawt Mustafa (26). Mustafa er født i Kurdistan i Nord-Irak, samme område som filmen er spilt inn. Mustafa forteller at utgangspunktet for filmen var en artikkel og en bok han hadde lest.

– Jeg leste en artikkel om en ung jente som ble tvangsgiftet i bytte mot en ny kone for faren. I tillegg hadde jeg lest en bok om kvinner i fengsel i Kurdistan. Jeg kontaktet journalisten bak artikkelen og forfatteren av boka for å lære mer, og fant fort ut at virkeligheten var enda sterkere enn det jeg hadde lest, sier Mustafa.

Mustafa gjorde research i Irak i tre måneder og snakket med kvinneorganisasjoner og representanter for regjeringen. Han snakket også med kvinner fra mange forskjellige deler av landet.


– Jeg prøvde å finne ut hvor er det kvinner sliter. Hva skjer med kvinner når de bryter med familien? De fleste blir drept, men det skulle jeg ikke fortelle med denne filmen. Jeg vil vise at det er et håp. Jeg vil gi kvinner et valg.

– Det har vært viktig å lage en historie om å kunne velge. Både for å kommunisere med publikum og for å si til jenter i den situasjonen at de må gjøre sine positive valg, og ikke høre på sine foreldre, sier Egil Ødegård, som har produsert filmen sammen med Anders Graham.

– Det er en historie som kunne skjedd i Norge også i visse kulturelle miljøer, mener Ødegård.

 

GOD MOTTAGELSE I IRAK
Filmen har norsk premiere denne helgen, men den skal også opp på kino i den kurdiske delen av Irak i juni.

– Vi har hatt en testvisning i Irak med rundt 400 publikummere, forteller Mustafa.

Da vi kom til scenen hvor Soran kidnapper sin kjæreste vekk fra mannen hun er tvangsgiftet bort til reiste hele salen seg og klappet. Jeg ble helt sjokkert. Jeg trodde ikke de ville støtte filmen så mye. Når vi kjører rundt i landet ser vi ikke dette.

Mustafa forteller at skuespillerne syntes det var spennende å jobbe med en annen fortellermessig stil enn de var vant til. Blant annet med et hurtigere fortellertempo.

– Det var ikke lett å kombinere de to fortellertradisjonene. Skuespillerne der nede er jo vant til å snakke veldig høyt. Noen ganger føler man at det blir teater, ikke film. Jeg måtte få dem til å ta ned spillet og be dem snakke som de snakker hjemme.

– Den kurdiske filmen ligger nærmere Bollywood-film uten sang, og har et saktere fortellertempo. Mens Halkawt er jo oppvokst med en vestlig, amerikansk fortellerstil, forteller Ødegård.

Responsen har vært veldig positiv til blandingen av de to fortellerstilene.

– Det kurdiske publikum liker amerikanske filmer, men de er mer vant til den kurdiske fortellermåten. Når de så denne filmen, ble de veldig overrasket. Til og med kona til den irakiske presidenten sa at hun likte filmen veldig godt, sier Mustafa.

Rødt hjerte er den første norske spillefilmproduksjonen i Irak, og Mustafa forteller at det var en stor utfordring å jobbe med tre forskjellige staber, en norsk, en iransk og en kurdisk.

FØRST OG FREMST EN KJÆRLIGHETSHISTORIE
Mustafa forteller at det var viktig at filmen fungerer som en sterk kjærlighetshistorie, ikke bare som et politisk budskap.

– Det som er viktig for meg er at det norske publikummet blir tatt med på en reise gjennom Kurdistan med et sterkt kjærlighetsdrama. Vi har laget filmen for å fortelle om kvinnerettighetsproblematikken i Kurdistan, og hvordan kvinnene har det. Men samtidig har vi valgt en enkelt historie og følger den hele veien. Vi forteller ikke hva som skjer med alle kvinner. Det er ikke ment som en informasjonsfilm. Det er en historie om en ung kvinne som er forelsket i sin kjæreste, og det er hennes reise og opplevelse vi følger.

– Halkawt er jo en sint ung mann som vil forsøke å si noe om negative ting i den kulturen han kommer fra, men først og fremst ønsker han å fortelle en kjærlighetshistorie, sier Ødegård.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY