En norsk sci-fi-bølge?

De siste ukene er det søkt om støtte til påfallende mange science-fiction-manus hos NFI. Er en norsk science fiction-bølge på vei?

Dagsavisen melder at en norsk science fiction-bølge kan være i emning. Flere science fiction-prosjekter har søkt midler fra NFIs manusutvikling.

Manusforfatter Frode Andersen vant pitchekonkurransen under fjorårets Kosmorama med ideen Jonas Gahr Støre vs Ultra Sheriff, nå har han sendt prosjektet inn til NFI. Ved stortingsvalget i 2013 tar robotene over Norge, og kun en utenriksminister Jonas Gahr Støre, bevæpnet med en varmesøkende rakettpenis kan redde oss.


– Mens Fanthomas er en animasjonsserie som henter materialet sitt fra Kjendis. no, er dette en animasjonsfilm med utgangspunkt i politiske nyheter. Vi er en fredsnasjon som har en våpenfabrikk på Kongsberg. Vi er en miljønasjon som lever av olje. Det er mange etablerte paradokser som forundrer meg ved dagens Norge, og jeg ønsker å ta for meg Arbeiderpartiets rolle i det hele, sier Andersen til Dagsavisen.

Blant de andre science fiction-prosjektene som søker penger hos NFI finner vi også Naboene, skrevet av Linn-Jeanethe Kyed. Her flytter to romvesen inn på en toroms på Tøyen for å overvåke oss jordboere.

– Det er en komedie der romvesenene for all del ikke må bli oppdaget, for blir de det, har de ordre om å utslette jorden. Og da passer det dårlig at naboen deres både bærer på en ekstrem fremmedfrykt og en drøm om å komme inn på politihøyskolen, sier Kyed.

Kyed utvikler manuset sammen med blant annet Even Benestad og Filmhuset. Kyed ser for seg at det kommer flere norske science fiction- og eventyrfilmer fremover.


– Jeg tror norske filmskapere har innsett at man må begynne å leke seg litt mer. Det jeg kommer ut med fra filmskolen er i hvert fall at film skal være gøy.

Peder Fuglerud har tidligere skrevet Switch, Fritt Vilt III og Amors baller, nå jobber han med Klone A. En sci-fi-film inspirert av The Matrix og Den brysomme mannen. Filmen er satt til en fremtid hvor jorden er styrt av en datamaskin og bare en person kan redde menneskeheten fra slaveriet.

Trolljegeren har åpnet nye dører her i Norge, fordi den viser at det går an å lage filmer med gode visuelle effekter også her til lands. Samtidig gjør trollene filmen til noe særegent norsk. Når jeg presenterer Klone A for produsenter, understreker de at nettopp det vil være avgjørende også for norske sci-fi-prosjekter, sier Fuglerud.

Trolljegeren-produsent Sveinung Golimo er enig.

– Vi kan ikke konkurrere med Hollywoods budsjetter og vinner ikke noe på å etterligne Star Trek. Vi må finne historier som er tilpasset norske miljøer og norsk virkelighet.

Golimo forteller at Filmkameratene har blitt presentert flere norske sci-fi-prosjekter, men at de ikke har funnet et med bred nok apell.

– Men teknologien finnes, og manusforfattere kan nå tenke friere om hva som er mulig enn tidligere. Publikum ønsker å oppleve noe nytt og spennende når de går på kino, men det må også være noe de kan relatere seg til.
 

6 kommentarer til En norsk sci-fi-bølge?

 1. Dette var kjempe gode nyheter! Vi har jo faktisk litt norsk science fiction litteratur. Ikke mye, men den finnes. Jeg vet mange kunne tenkt seg en norsk filmversjon av historien om Stjerneskipet Alexandria av Jon Bing. Det er sikkert mulig å skrive noe nytt også. Jeg kunne se for meg en slags fremtidsversjon hvor norske romfarere, i skyggen av stormaktene, oppfører seg som Amundsen og Nansen i verdensrommet, og oppdager nytt territorium for lille Norge:)

 2. Anders: Dette ser jo lovende ut. Håper du (Er det din? Du heter jo Anders akkurat som regissøren) får laget en lengre film en gang:) Men hvor i all verden får man sett denne?
  For en stund tilbake oppdaget jeg denne også http://vimeo.com/7431495 . Jeg tror han som lagde denne også er en SciFi fan.
  Så det er ihvertfall mange som har lyst å lage SciFi film. Når man tenker på at en OK SciFi film som den sveitsiske Cargo (2009) «bare» kostet 27 millioner å lage, så burde det være muligheter i Norge.

 3. Hei igjen.

  Ja det er jeg som står bak den filmen 🙂 Jeg holder faktisk på med en spillefilm nå som har premiere på kino 19 August. Det er dog ikke en science-fiction film, men en hestefilm med navn «Til siste hinder». Det er utrolig spennende å bli spurt om å regissere denne filmen, siden jeg er opptatt av mystiske filmer og science-fiction/eventyr 🙂

 4. Det er kanskje litt tidlig, men jeg klarte ikke å finne et eneste ord om filmen din på på internett (veldig uvanlig), en liten artikkel om deg i Budstikka var alt. Ingenting om hva filmen handler om. Imdb profilen din nevner den heller ikke. Jeg får vel pelle meg på kino, men jeg skulle likt å vist hva den handler om. «Hestefilm» kan være så mangt. Håper det går bra med den uansett:) Jeg er en trofast publikummer for norske voksen filmer.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

En norsk sci-fi-bølge?

De siste ukene er det søkt om støtte til påfallende mange science-fiction-manus hos NFI. Er en norsk science fiction-bølge på vei?

Dagsavisen melder at en norsk science fiction-bølge kan være i emning. Flere science fiction-prosjekter har søkt midler fra NFIs manusutvikling.

Manusforfatter Frode Andersen vant pitchekonkurransen under fjorårets Kosmorama med ideen Jonas Gahr Støre vs Ultra Sheriff, nå har han sendt prosjektet inn til NFI. Ved stortingsvalget i 2013 tar robotene over Norge, og kun en utenriksminister Jonas Gahr Støre, bevæpnet med en varmesøkende rakettpenis kan redde oss.


– Mens Fanthomas er en animasjonsserie som henter materialet sitt fra Kjendis. no, er dette en animasjonsfilm med utgangspunkt i politiske nyheter. Vi er en fredsnasjon som har en våpenfabrikk på Kongsberg. Vi er en miljønasjon som lever av olje. Det er mange etablerte paradokser som forundrer meg ved dagens Norge, og jeg ønsker å ta for meg Arbeiderpartiets rolle i det hele, sier Andersen til Dagsavisen.

Blant de andre science fiction-prosjektene som søker penger hos NFI finner vi også Naboene, skrevet av Linn-Jeanethe Kyed. Her flytter to romvesen inn på en toroms på Tøyen for å overvåke oss jordboere.

– Det er en komedie der romvesenene for all del ikke må bli oppdaget, for blir de det, har de ordre om å utslette jorden. Og da passer det dårlig at naboen deres både bærer på en ekstrem fremmedfrykt og en drøm om å komme inn på politihøyskolen, sier Kyed.

Kyed utvikler manuset sammen med blant annet Even Benestad og Filmhuset. Kyed ser for seg at det kommer flere norske science fiction- og eventyrfilmer fremover.


– Jeg tror norske filmskapere har innsett at man må begynne å leke seg litt mer. Det jeg kommer ut med fra filmskolen er i hvert fall at film skal være gøy.

Peder Fuglerud har tidligere skrevet Switch, Fritt Vilt III og Amors baller, nå jobber han med Klone A. En sci-fi-film inspirert av The Matrix og Den brysomme mannen. Filmen er satt til en fremtid hvor jorden er styrt av en datamaskin og bare en person kan redde menneskeheten fra slaveriet.

Trolljegeren har åpnet nye dører her i Norge, fordi den viser at det går an å lage filmer med gode visuelle effekter også her til lands. Samtidig gjør trollene filmen til noe særegent norsk. Når jeg presenterer Klone A for produsenter, understreker de at nettopp det vil være avgjørende også for norske sci-fi-prosjekter, sier Fuglerud.

Trolljegeren-produsent Sveinung Golimo er enig.

– Vi kan ikke konkurrere med Hollywoods budsjetter og vinner ikke noe på å etterligne Star Trek. Vi må finne historier som er tilpasset norske miljøer og norsk virkelighet.

Golimo forteller at Filmkameratene har blitt presentert flere norske sci-fi-prosjekter, men at de ikke har funnet et med bred nok apell.

– Men teknologien finnes, og manusforfattere kan nå tenke friere om hva som er mulig enn tidligere. Publikum ønsker å oppleve noe nytt og spennende når de går på kino, men det må også være noe de kan relatere seg til.
 

6 Responses to En norsk sci-fi-bølge?

 1. Dette var kjempe gode nyheter! Vi har jo faktisk litt norsk science fiction litteratur. Ikke mye, men den finnes. Jeg vet mange kunne tenkt seg en norsk filmversjon av historien om Stjerneskipet Alexandria av Jon Bing. Det er sikkert mulig å skrive noe nytt også. Jeg kunne se for meg en slags fremtidsversjon hvor norske romfarere, i skyggen av stormaktene, oppfører seg som Amundsen og Nansen i verdensrommet, og oppdager nytt territorium for lille Norge:)

 2. Anders: Dette ser jo lovende ut. Håper du (Er det din? Du heter jo Anders akkurat som regissøren) får laget en lengre film en gang:) Men hvor i all verden får man sett denne?
  For en stund tilbake oppdaget jeg denne også http://vimeo.com/7431495 . Jeg tror han som lagde denne også er en SciFi fan.
  Så det er ihvertfall mange som har lyst å lage SciFi film. Når man tenker på at en OK SciFi film som den sveitsiske Cargo (2009) «bare» kostet 27 millioner å lage, så burde det være muligheter i Norge.

 3. Hei igjen.

  Ja det er jeg som står bak den filmen 🙂 Jeg holder faktisk på med en spillefilm nå som har premiere på kino 19 August. Det er dog ikke en science-fiction film, men en hestefilm med navn «Til siste hinder». Det er utrolig spennende å bli spurt om å regissere denne filmen, siden jeg er opptatt av mystiske filmer og science-fiction/eventyr 🙂

 4. Det er kanskje litt tidlig, men jeg klarte ikke å finne et eneste ord om filmen din på på internett (veldig uvanlig), en liten artikkel om deg i Budstikka var alt. Ingenting om hva filmen handler om. Imdb profilen din nevner den heller ikke. Jeg får vel pelle meg på kino, men jeg skulle likt å vist hva den handler om. «Hestefilm» kan være så mangt. Håper det går bra med den uansett:) Jeg er en trofast publikummer for norske voksen filmer.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY