Hva vil TV Norge med norsk tv-drama?

– Vi satser tungt på norske dramaproduksjoner, sier Eivind Landsverk, programdirektør i TV Norge. Kanalen har igangsatt fire prosjekter med et samlet budsjett på 55 millioner kroner.
 

TV Norge satser tungt på norske produksjoner. Men dette skyldes ikke bare liberaliseringen av reklamereglene. Landsverk  forteller at TV Norge ønsker å satse på norsk TV-drama blant annet fordi lokale dramaproduksjoner står sterkt

– Dersom vi retter blikket ut av Norge, og ser på trendene i andre markeder i Europa, USA, eller Australia, ser vi at lokalprodusert drama står svært sterkt i alle markeder. Lokale dramaproduksjoner er inne på "topp-ti-listene" i et hvert tv-marked, hvis vi måler popularitet i seertall. Lokale drama-produksjoner står sterkt fordi de ofte er fundamentert og har utgangspunkt i lokale kulturer, og dermed også ofte treffer "folkesjela", og sånn sett blir en formidler av kultur og tradisjon, ofte koblet til samfunnsmessige problem-stillinger fra fortid eller nåtid.

 

Selv om drama er dyrt og vanskelig, er det med på å bygge en kanals identitet, utdyper Landsverk.

 

– I dagens "digitale medieflora", med flere og flere kanaler, segmentering og fragmentering, blir det viktigere å finne unike serier, som står ut, og som på denne måten bidrar til å bygge identitet og lojalitet. Det er nå 5 år siden TV Norge hadde 600.000 seere på første sesong av Lost. Tendensen er at de amerikanske seriene blir likere og likere – og bare blir en serie i mengden. Fra kanalens side legger vi heller ikke skjul på at repriseverdien av godt produsert lokalt drama er langt større enn for eksempel programmer innenfor de mer tradisjonelle underholdnings- og reality-formatene, legger han til.

Ny serie fra skaperne av "Nissene på låven", Espen Eckbo og Kristian Ødegaard.

 

Ungdommelig profil?
Men hvilke dramaserier ønsker TV Norge å profilere seg på? Er det slik at TV Norges dramaproduksjoner vil passe inn i kanalens ungdommelige profil?

– Selv om TV Norge har en ungdommelig profil, er vårt mål å være en bred underholdningkanal. FEM er kvinnekanalen, og har vært en formidabel suksess siden etableringen i 2007. Med etableringen av MAX i november i fjor er vi i ferd med å posisjonere oss som et komplett mediehus med et tilbud til bred familie, kvinner og menn. Lokalt drama med fokus på humor kan derfor være et steg i riktig retning for ytterligere vekst på TV Norge . Jeg er derfor stolt av å kunne si at vi i TVNORGE i 2011 tar både lokalt drama og humor på alvor. Med Kongsvik Undomskole og Nissene over skog og hei på sendeskjemaet i løpet av året, får vi alle noe å snakke om.

På generell basis kan Landsverk si at TV Norge ikke kommer til å satse på store, dyre historiske kostymedrama-produksjoner.

– Vi har en uttalt strategi om å satse på humor. Skal jeg spå litt inn i fremtiden, tror jeg også at vi de neste årene vil se nye forsøk på sitcoms på norsk. Kanskje også på TV Norge.

"Kongsvik ungdomsskole" er en karakterdrevet humorserie.

Humorseriene i fokus

I TV Norge har man igangsatt fire prosjekter med utgangspunkt i egenprodusert Drama. Et av disse prosjektene er en ny serie fra skaperne av Nissene på låven, Espen Eckbo og Kristian Ødegaard.

– TV Norge hadde i 2001 stor suksess med julekalenderen Nissene på låven, en fiksjonsbasert parodi på realitysjangeren. De siste 10 årene har realitysjangeren utviklet seg i mange retninger. Akkurat nå florerer det av realityprogrammer med kjendiser. Vi har derfor lenge hatt et ønske om å lage en eller annen form for oppfølging av parodiformen, i form av en skrevet serie med skuespillere i karakter. Dessverre har verken timingen, – lysten, viljen eller rammene vært riktig før nå. Det er derfor svært gledelig at Espen Eckbo og Kristian Ødegaard nå kommer med oppfølgeren Nissene over skog og hei – 10 år etter Nissene på låven.

Et annet prosjekt er Kongsvik Ungdomsskole.

Kongsvik Ungdomsskole har premiere tidlig i mars. I den serien har vi tatt utgangspunkt i univers alle har et forhold til, nemlig skolen. Det er en karakterdrevet humorserie, hvor Lene Kongsvik Johansen spiller alle sentrale roller – både lærere og elever. Lene Kongsvik Johansen er en av landets fremste og mest talentfulle komikere som i denne serien virkelig får vist hva hun er god for. I Kongsvik Ungdomsskole spiller hun alle roller selv og karikerer et skolemiljø som de fleste av oss kjenner oss igjen i. Ikke bare er det morsomt, det er samtidig en presis og skarp iakttakelse av den norske grunnskolen, undervisningen og læremiljøet. Lene har en unik evne til å ta arketyper på kornet, og resultatet er etter min mening hysterisk. Mange seere vil nok trekke på smilebåndene og kjenne igjen de ulike lærertypene fra sin egen skolehverdag.

 

Fokus på produksjonskvalitet
Landsverk mener det er svært viktig med fokus på produksjonskvalitet.

– Et annet element som blir viktig for oss som sitter som beslutningstagere i de ulike tv-kanalene er fokus på produksjonskvalitet, fordi sammenligningen hos seerne ofte går mot de utenlandske produksjonene. Å produsere kvalitetsdrama her i landet i et marked med 4.5 mill innbyggere koster i ugangspunktet like mye som det gjør i for eksempel USA med et nedslagsfelt på 200 millioner mennesker. Fortjenesten kan derimot ikke sammenlignes. Her er vårt lille marked oppe på bjerget rett og slett en begrensende faktor. Skal vi bygge ytterligere kvalitet i norsk TV-drama, er vi derfor nødt til å satse på kontinuitet for de ulike faggruppene, slik at vi kan bidra til å gjøre hverandre gode. Skal du bli en proff fotballspiller, må du selvfølgelig ha et talent i bunn, – men du blir ikke en bedre fotballspiller uten fokus på trening, trening og atter trening – støttet av gode faglige og målrettede trenere, som kan fortelle deg hvordan du hele tiden skal kunne bli bedre individuelt, – men også som lagspiller. De ulike faggruppene i TV-drama må ha mulighet for å utvikle seg og spesialisere seg i denne sjangeren. Klarer de norske kanalene dette sammen, bidrar vi også til høyere produksjons og innholdskvalitet.

– Viktig at TV Norge produserer drama
Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film og TV-produsenters forening, mener det er viktig at TV Norge produserer tv-drama.

– Det bidrar til mangfold i tilbudet til publikum og ikke minst for produksjonsmiljøet. Det er svært gledelig at TV Norge nå kommer på banen. Ifølge Eivind Landsverk har de nå kontrakt på fire produksjoner med et samlet budsjett på 55 millioner kroner. Det gjør mye for et lite marked som vårt. Det betyr også mye at deres seere får et norsk tilbud. Jo flere norske dramaserier, jo bedre. TV er fortsatt den viktigste plattform for medieopplevelser og det som når ut til flest.

Holst Jensen mener det er utelukkende positivt at TV Norge nå vil satse på TV-drama.

– Dette  viser at det har hatt en effekt at reklamereglene for drama ikke lengre diskriminerer denne sjangeren. Det viser også at den dialog som har vært i bransjen og med de ansvarlige politikerne har vært konstruktiv, og gitt de resultater vi håpet på. En harmonisering av reklameregler, samt en økning i støtten til TV-drama i Norsk Filminstitutt vil norske seere et større og bedre dramatilbud enn de hadde tidligere.
 

2 kommentarer til Hva vil TV Norge med norsk tv-drama?

  1. Det er flott med drama, men det TVNorge her beskriver er vel strengt tatt ikke skikkelig drama, men julekalender og humor sketcher med en komiker. Jeg skulle ønske man kunne lage noen seriøse dramaserier i TVNorge også, med et lite persongalleri, utendørs opptak og manusforfattere osv. Sukk. det blir vel for dyrt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Hva vil TV Norge med norsk tv-drama?

– Vi satser tungt på norske dramaproduksjoner, sier Eivind Landsverk, programdirektør i TV Norge. Kanalen har igangsatt fire prosjekter med et samlet budsjett på 55 millioner kroner.
 

TV Norge satser tungt på norske produksjoner. Men dette skyldes ikke bare liberaliseringen av reklamereglene. Landsverk  forteller at TV Norge ønsker å satse på norsk TV-drama blant annet fordi lokale dramaproduksjoner står sterkt

– Dersom vi retter blikket ut av Norge, og ser på trendene i andre markeder i Europa, USA, eller Australia, ser vi at lokalprodusert drama står svært sterkt i alle markeder. Lokale dramaproduksjoner er inne på "topp-ti-listene" i et hvert tv-marked, hvis vi måler popularitet i seertall. Lokale drama-produksjoner står sterkt fordi de ofte er fundamentert og har utgangspunkt i lokale kulturer, og dermed også ofte treffer "folkesjela", og sånn sett blir en formidler av kultur og tradisjon, ofte koblet til samfunnsmessige problem-stillinger fra fortid eller nåtid.

 

Selv om drama er dyrt og vanskelig, er det med på å bygge en kanals identitet, utdyper Landsverk.

 

– I dagens "digitale medieflora", med flere og flere kanaler, segmentering og fragmentering, blir det viktigere å finne unike serier, som står ut, og som på denne måten bidrar til å bygge identitet og lojalitet. Det er nå 5 år siden TV Norge hadde 600.000 seere på første sesong av Lost. Tendensen er at de amerikanske seriene blir likere og likere – og bare blir en serie i mengden. Fra kanalens side legger vi heller ikke skjul på at repriseverdien av godt produsert lokalt drama er langt større enn for eksempel programmer innenfor de mer tradisjonelle underholdnings- og reality-formatene, legger han til.

Ny serie fra skaperne av "Nissene på låven", Espen Eckbo og Kristian Ødegaard.

 

Ungdommelig profil?
Men hvilke dramaserier ønsker TV Norge å profilere seg på? Er det slik at TV Norges dramaproduksjoner vil passe inn i kanalens ungdommelige profil?

– Selv om TV Norge har en ungdommelig profil, er vårt mål å være en bred underholdningkanal. FEM er kvinnekanalen, og har vært en formidabel suksess siden etableringen i 2007. Med etableringen av MAX i november i fjor er vi i ferd med å posisjonere oss som et komplett mediehus med et tilbud til bred familie, kvinner og menn. Lokalt drama med fokus på humor kan derfor være et steg i riktig retning for ytterligere vekst på TV Norge . Jeg er derfor stolt av å kunne si at vi i TVNORGE i 2011 tar både lokalt drama og humor på alvor. Med Kongsvik Undomskole og Nissene over skog og hei på sendeskjemaet i løpet av året, får vi alle noe å snakke om.

På generell basis kan Landsverk si at TV Norge ikke kommer til å satse på store, dyre historiske kostymedrama-produksjoner.

– Vi har en uttalt strategi om å satse på humor. Skal jeg spå litt inn i fremtiden, tror jeg også at vi de neste årene vil se nye forsøk på sitcoms på norsk. Kanskje også på TV Norge.

"Kongsvik ungdomsskole" er en karakterdrevet humorserie.

Humorseriene i fokus

I TV Norge har man igangsatt fire prosjekter med utgangspunkt i egenprodusert Drama. Et av disse prosjektene er en ny serie fra skaperne av Nissene på låven, Espen Eckbo og Kristian Ødegaard.

– TV Norge hadde i 2001 stor suksess med julekalenderen Nissene på låven, en fiksjonsbasert parodi på realitysjangeren. De siste 10 årene har realitysjangeren utviklet seg i mange retninger. Akkurat nå florerer det av realityprogrammer med kjendiser. Vi har derfor lenge hatt et ønske om å lage en eller annen form for oppfølging av parodiformen, i form av en skrevet serie med skuespillere i karakter. Dessverre har verken timingen, – lysten, viljen eller rammene vært riktig før nå. Det er derfor svært gledelig at Espen Eckbo og Kristian Ødegaard nå kommer med oppfølgeren Nissene over skog og hei – 10 år etter Nissene på låven.

Et annet prosjekt er Kongsvik Ungdomsskole.

Kongsvik Ungdomsskole har premiere tidlig i mars. I den serien har vi tatt utgangspunkt i univers alle har et forhold til, nemlig skolen. Det er en karakterdrevet humorserie, hvor Lene Kongsvik Johansen spiller alle sentrale roller – både lærere og elever. Lene Kongsvik Johansen er en av landets fremste og mest talentfulle komikere som i denne serien virkelig får vist hva hun er god for. I Kongsvik Ungdomsskole spiller hun alle roller selv og karikerer et skolemiljø som de fleste av oss kjenner oss igjen i. Ikke bare er det morsomt, det er samtidig en presis og skarp iakttakelse av den norske grunnskolen, undervisningen og læremiljøet. Lene har en unik evne til å ta arketyper på kornet, og resultatet er etter min mening hysterisk. Mange seere vil nok trekke på smilebåndene og kjenne igjen de ulike lærertypene fra sin egen skolehverdag.

 

Fokus på produksjonskvalitet
Landsverk mener det er svært viktig med fokus på produksjonskvalitet.

– Et annet element som blir viktig for oss som sitter som beslutningstagere i de ulike tv-kanalene er fokus på produksjonskvalitet, fordi sammenligningen hos seerne ofte går mot de utenlandske produksjonene. Å produsere kvalitetsdrama her i landet i et marked med 4.5 mill innbyggere koster i ugangspunktet like mye som det gjør i for eksempel USA med et nedslagsfelt på 200 millioner mennesker. Fortjenesten kan derimot ikke sammenlignes. Her er vårt lille marked oppe på bjerget rett og slett en begrensende faktor. Skal vi bygge ytterligere kvalitet i norsk TV-drama, er vi derfor nødt til å satse på kontinuitet for de ulike faggruppene, slik at vi kan bidra til å gjøre hverandre gode. Skal du bli en proff fotballspiller, må du selvfølgelig ha et talent i bunn, – men du blir ikke en bedre fotballspiller uten fokus på trening, trening og atter trening – støttet av gode faglige og målrettede trenere, som kan fortelle deg hvordan du hele tiden skal kunne bli bedre individuelt, – men også som lagspiller. De ulike faggruppene i TV-drama må ha mulighet for å utvikle seg og spesialisere seg i denne sjangeren. Klarer de norske kanalene dette sammen, bidrar vi også til høyere produksjons og innholdskvalitet.

– Viktig at TV Norge produserer drama
Leif Holst Jensen, generalsekretær i Norske Film og TV-produsenters forening, mener det er viktig at TV Norge produserer tv-drama.

– Det bidrar til mangfold i tilbudet til publikum og ikke minst for produksjonsmiljøet. Det er svært gledelig at TV Norge nå kommer på banen. Ifølge Eivind Landsverk har de nå kontrakt på fire produksjoner med et samlet budsjett på 55 millioner kroner. Det gjør mye for et lite marked som vårt. Det betyr også mye at deres seere får et norsk tilbud. Jo flere norske dramaserier, jo bedre. TV er fortsatt den viktigste plattform for medieopplevelser og det som når ut til flest.

Holst Jensen mener det er utelukkende positivt at TV Norge nå vil satse på TV-drama.

– Dette  viser at det har hatt en effekt at reklamereglene for drama ikke lengre diskriminerer denne sjangeren. Det viser også at den dialog som har vært i bransjen og med de ansvarlige politikerne har vært konstruktiv, og gitt de resultater vi håpet på. En harmonisering av reklameregler, samt en økning i støtten til TV-drama i Norsk Filminstitutt vil norske seere et større og bedre dramatilbud enn de hadde tidligere.
 

2 Responses to Hva vil TV Norge med norsk tv-drama?

  1. Det er flott med drama, men det TVNorge her beskriver er vel strengt tatt ikke skikkelig drama, men julekalender og humor sketcher med en komiker. Jeg skulle ønske man kunne lage noen seriøse dramaserier i TVNorge også, med et lite persongalleri, utendørs opptak og manusforfattere osv. Sukk. det blir vel for dyrt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY