TIFF – festivalsjefens anbefalinger

Neste uke starter Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Her trekker festivalsjef Martha Otte frem noen favorittfilmer fra årets program.

 

Otte erklærer at publikum kan glede seg til et variert program. Festivalsjefen mener det er vanskelig å plukke ut favoritter i programmet.

– Jeg er frista til å si alt! Men sukk – det lar seg jo ikke gjøre. Siden jeg er filmelsker selv, får jeg heller ta utgangspunkt i de filmene jeg er spesielt glad for å ha i programmet, filmer jeg gjerne skulle ha satt meg ned og sett sammen med publikummet på årets festival, forteller hun.  

Hun anbefaler følgende programmer og filmer:

Retrospektiv: Aleksandr Sokurov.

"Alle filmelskere bør få med seg minst én av filmene i dette sideprogram. De er så vidt jeg vet ikke tidligere vist på det store lerretet i Norge. Se for eksempel Spiritual Voices (foto)som er utrolig sterk på en ubeskrivelig lavmælt måte. 5,5 timer om og med russiske soldater ved grensa mellom Tajikistan og Afghanistan i 1994. Siden denne er laget for fjernsyn, må vi bare leve med at den ikke er tilgjengelig på film og vises altså på video, men dette kommer snart i bakgrunnen. Det meditative anslaget med Sokurovs fortellerstemme gjør det umiddelbart klart at ”dokumentar” er et håpløst utilstrekkelig begrep i denne sammenheng."

Fokus: Thailand

"Etter en Thailandsk film vant Gullpalmen i fjor (Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv) var det naturlig – nesten for opplagt – at det var på sin plass med mer film fra Thailand. Alle bør se minst én film fra til sammen ni i programmet totalt, men aller helst to. Dette fordi thailandsk film kan sies å være litt schizofren, med en heftig kunstnerisk ambisiøs tradisjon på den ene siden og det uforskammet kommersielle på den andre. Mange flotte filmopplevelser her."

The Truce

"Et møte med Svetlana Proskurina er selvskreven, hvis filmelskeren kjenner sin besøkelsestid. Vi viser hennes siste film The Truce, men jeg skulle egentlig ønske jeg også hadde tatt noen av hennes tidligere filmer også. Tror det er første gang hun er presentert i Norge, men filmfestivalen i Rotterdam viet henne et helt sideprogram i fjor, nemlig Filmmaker In Focus. "

Carlos

"Vi viser den lange versjonen (5,5 timer! En magisk lengde!) i en kinosal før den kommer ut på DVD i Norge. Dette er både spennende samtidshistorie og stor filmkunst fra en av vår moderne mestere, Olivier Assayas. En ordentlig glipp at den ble diskvalifisert fra konkurransen i Cannes i fjor (grunnet TV-finansiering). Den er skutt på film og vist i widescreenformat også på TV. Utsøkt, utsøkt, utsøkt."

Machete Maidens Unleashed!

"Filmen følger en kjent oppskrift for en dokumentarfilm om film: talking heads kombinert med filmklipp. Men for noen heads, og hvilke klipp! Det er jo bare råartig å lære om oppdagelsen av Filippinene som forlokkende location for b-film segmentet av filmindustrien (”Film is cheap, Life is cheap – what more could you want?”). Sjekk bare flygebladet for filmen: ”Rated R for Ridiculous. Contains karate-kickin’ midgets, paper-maché monsters and busty babes with blades.” Med Roger Corman, Joe Dante, John Landis, Pam Grier, Weng Weng og mange flere!"

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

TIFF – festivalsjefens anbefalinger

Neste uke starter Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF). Her trekker festivalsjef Martha Otte frem noen favorittfilmer fra årets program.

 

Otte erklærer at publikum kan glede seg til et variert program. Festivalsjefen mener det er vanskelig å plukke ut favoritter i programmet.

– Jeg er frista til å si alt! Men sukk – det lar seg jo ikke gjøre. Siden jeg er filmelsker selv, får jeg heller ta utgangspunkt i de filmene jeg er spesielt glad for å ha i programmet, filmer jeg gjerne skulle ha satt meg ned og sett sammen med publikummet på årets festival, forteller hun.  

Hun anbefaler følgende programmer og filmer:

Retrospektiv: Aleksandr Sokurov.

"Alle filmelskere bør få med seg minst én av filmene i dette sideprogram. De er så vidt jeg vet ikke tidligere vist på det store lerretet i Norge. Se for eksempel Spiritual Voices (foto)som er utrolig sterk på en ubeskrivelig lavmælt måte. 5,5 timer om og med russiske soldater ved grensa mellom Tajikistan og Afghanistan i 1994. Siden denne er laget for fjernsyn, må vi bare leve med at den ikke er tilgjengelig på film og vises altså på video, men dette kommer snart i bakgrunnen. Det meditative anslaget med Sokurovs fortellerstemme gjør det umiddelbart klart at ”dokumentar” er et håpløst utilstrekkelig begrep i denne sammenheng."

Fokus: Thailand

"Etter en Thailandsk film vant Gullpalmen i fjor (Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv) var det naturlig – nesten for opplagt – at det var på sin plass med mer film fra Thailand. Alle bør se minst én film fra til sammen ni i programmet totalt, men aller helst to. Dette fordi thailandsk film kan sies å være litt schizofren, med en heftig kunstnerisk ambisiøs tradisjon på den ene siden og det uforskammet kommersielle på den andre. Mange flotte filmopplevelser her."

The Truce

"Et møte med Svetlana Proskurina er selvskreven, hvis filmelskeren kjenner sin besøkelsestid. Vi viser hennes siste film The Truce, men jeg skulle egentlig ønske jeg også hadde tatt noen av hennes tidligere filmer også. Tror det er første gang hun er presentert i Norge, men filmfestivalen i Rotterdam viet henne et helt sideprogram i fjor, nemlig Filmmaker In Focus. "

Carlos

"Vi viser den lange versjonen (5,5 timer! En magisk lengde!) i en kinosal før den kommer ut på DVD i Norge. Dette er både spennende samtidshistorie og stor filmkunst fra en av vår moderne mestere, Olivier Assayas. En ordentlig glipp at den ble diskvalifisert fra konkurransen i Cannes i fjor (grunnet TV-finansiering). Den er skutt på film og vist i widescreenformat også på TV. Utsøkt, utsøkt, utsøkt."

Machete Maidens Unleashed!

"Filmen følger en kjent oppskrift for en dokumentarfilm om film: talking heads kombinert med filmklipp. Men for noen heads, og hvilke klipp! Det er jo bare råartig å lære om oppdagelsen av Filippinene som forlokkende location for b-film segmentet av filmindustrien (”Film is cheap, Life is cheap – what more could you want?”). Sjekk bare flygebladet for filmen: ”Rated R for Ridiculous. Contains karate-kickin’ midgets, paper-maché monsters and busty babes with blades.” Med Roger Corman, Joe Dante, John Landis, Pam Grier, Weng Weng og mange flere!"

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY