NRK Drama blir ikke nedlagt

NRK Drama blir ikke nedlagt. Det er klart etter at NRK-ledelsen i ettermiddag har behandlet forslagene i den kontroversielle rapporten «Morgendagens mediehus».

De siste par ukene har den kontroversielle rapporten framkalt mange reaksjoner, og en omfattende debatt har pågått blant annet på Rushprint.no. Nå er det imidlertid klart at det ikke blir noen nedleggelse av NRK Drama.

– Det er en del av vår kjernevirksomhet. Det ville heller ikke gitt oss økonomiske besparelser å sette det ut. Dessuten er dramaproduksjonen normgivende for den generelle kvaliteten i NRK. Vi har også større kontroll på rettighetene til det ferdige produktet når vi produserer det selv, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas på Kampanje.no.


Det skal ifølge Kampanje utredes videre hvordan man skal sikre millionbesparelser på en bedre drama-samordning på Marienlyst.

En større andel av NRKs penger vil i løpet av 2012 brukes på innhold. Det frigjøres 100 millioner kroner, ifølge beslutninger i NRKs ledelse i dag. Beslutningene knyttet til mediehusrapporten har skjedd raskt. Bjerkaas er full av lovord om både prosjektgruppen og NRKs organisasjon for måten saken har vært behandlet på. Gjennomgangen har skjedd uten ekstern konsulentbistand.

– Rapporten har selvsagt skapt en del skarpe diskusjoner, men det har også provosert fram mange nye forslag til måter å redusere våre faste kostnader på som vi ikke ville fått uten de konkrete forslagene, sier Bjerkaas.

NRK kommer til å kjøpe mer fra frie eksterne produsenter i årene framover. Det gjelder bl.a. deler av énkameraproduksjonene, en del av sportsproduksjonene og noe radioproduksjon. Hvor mye mer man vil kjøpe ute, er det foreløpig umulig å si.

– Alle de frigjorte midlene vil ikke brukes eksternt, noe vil også bli brukt på våre egne interne talenter. Men poenget med fleksibilitet er at dette ikke skal ende opp i nye, faste interne kostnader, sier Bjerkaas.

Et annet viktig bidrag til å frigjøre midler, vil være å redusere nivået på NRKs interne tjenester. Det iverksettes i alt tre økonomiutredninger, og noe av dette vil resultere i færre og større enheter for interne tjenester. Også arkiv-området vil utredes videre for å etablere det som kalles ”Morgendagens arkiv”.

I november ble rapporten «Morgendagens mediehus» lagt frem for NRK-ledelsen og de ansatte. Rapporten ser på hvordan NRK skal kunne spare og omprioritere 100 millioner kroner. Bakgrunnen for rapporten er at NRK-ledelsen mener dagens raske medieutvikling krever at statskanalen kan treffe beslutningene raskere. Et av forslagene som har utløst mest rabalder, er scenariet hvor mye av virksomheten til NRK Drama settes ut. I 2012 vil kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ha gjennomført en god del av forslagene. Det vil gi ham det prosjektgruppen kaller «et handlingsrom» på 100 millioner kroner. I 2013 skal NRK ha spart inn 140 millioner og innen 2016 hele 230 millioner.
 

Les innleggene i debatten om NRK Drama:

 

– NRK Drama har forsømt sine oppgaver

Hvem skal redde TV-kvelden?

– Vi kan løse oppgaven

NRK Drama – et monster uten hode?

– NRK må spisse dramaprofilen

Nødvendig debatt om NRK Drama

Kan filmbransjen levere?

Emmyjakt uten en plan

Hva gir best TV-drama?

– Tungrodd dramaavdeling

– Vi er for feige

NRKs ansvar for fortellerkunsten

En bastion for fall?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

NRK Drama blir ikke nedlagt

NRK Drama blir ikke nedlagt. Det er klart etter at NRK-ledelsen i ettermiddag har behandlet forslagene i den kontroversielle rapporten «Morgendagens mediehus».

De siste par ukene har den kontroversielle rapporten framkalt mange reaksjoner, og en omfattende debatt har pågått blant annet på Rushprint.no. Nå er det imidlertid klart at det ikke blir noen nedleggelse av NRK Drama.

– Det er en del av vår kjernevirksomhet. Det ville heller ikke gitt oss økonomiske besparelser å sette det ut. Dessuten er dramaproduksjonen normgivende for den generelle kvaliteten i NRK. Vi har også større kontroll på rettighetene til det ferdige produktet når vi produserer det selv, sier kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas på Kampanje.no.


Det skal ifølge Kampanje utredes videre hvordan man skal sikre millionbesparelser på en bedre drama-samordning på Marienlyst.

En større andel av NRKs penger vil i løpet av 2012 brukes på innhold. Det frigjøres 100 millioner kroner, ifølge beslutninger i NRKs ledelse i dag. Beslutningene knyttet til mediehusrapporten har skjedd raskt. Bjerkaas er full av lovord om både prosjektgruppen og NRKs organisasjon for måten saken har vært behandlet på. Gjennomgangen har skjedd uten ekstern konsulentbistand.

– Rapporten har selvsagt skapt en del skarpe diskusjoner, men det har også provosert fram mange nye forslag til måter å redusere våre faste kostnader på som vi ikke ville fått uten de konkrete forslagene, sier Bjerkaas.

NRK kommer til å kjøpe mer fra frie eksterne produsenter i årene framover. Det gjelder bl.a. deler av énkameraproduksjonene, en del av sportsproduksjonene og noe radioproduksjon. Hvor mye mer man vil kjøpe ute, er det foreløpig umulig å si.

– Alle de frigjorte midlene vil ikke brukes eksternt, noe vil også bli brukt på våre egne interne talenter. Men poenget med fleksibilitet er at dette ikke skal ende opp i nye, faste interne kostnader, sier Bjerkaas.

Et annet viktig bidrag til å frigjøre midler, vil være å redusere nivået på NRKs interne tjenester. Det iverksettes i alt tre økonomiutredninger, og noe av dette vil resultere i færre og større enheter for interne tjenester. Også arkiv-området vil utredes videre for å etablere det som kalles ”Morgendagens arkiv”.

I november ble rapporten «Morgendagens mediehus» lagt frem for NRK-ledelsen og de ansatte. Rapporten ser på hvordan NRK skal kunne spare og omprioritere 100 millioner kroner. Bakgrunnen for rapporten er at NRK-ledelsen mener dagens raske medieutvikling krever at statskanalen kan treffe beslutningene raskere. Et av forslagene som har utløst mest rabalder, er scenariet hvor mye av virksomheten til NRK Drama settes ut. I 2012 vil kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas ha gjennomført en god del av forslagene. Det vil gi ham det prosjektgruppen kaller «et handlingsrom» på 100 millioner kroner. I 2013 skal NRK ha spart inn 140 millioner og innen 2016 hele 230 millioner.
 

Les innleggene i debatten om NRK Drama:

 

– NRK Drama har forsømt sine oppgaver

Hvem skal redde TV-kvelden?

– Vi kan løse oppgaven

NRK Drama – et monster uten hode?

– NRK må spisse dramaprofilen

Nødvendig debatt om NRK Drama

Kan filmbransjen levere?

Emmyjakt uten en plan

Hva gir best TV-drama?

– Tungrodd dramaavdeling

– Vi er for feige

NRKs ansvar for fortellerkunsten

En bastion for fall?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY