Bawke ble tiårets norske kortfilm

Det var Hisham Zamans Bawke som ble kåret til tiårets beste norske kortfilm av Rushprints fagjury. Sjekk ut hele listen med filmer som slippes på DVD og vises under TIFF og på Cinemateket.

I fjor kåret Rushprints fagjury tiårets 10 beste norske langfilmer. I år har vi kåret tiårets 10 beste norske kortfilmer (2000-2009) som lanseres på en spesial-dvd som følger med neste utgaven.

Det er Hisham Zamans Bawke som troner øverst på listen, etterfulgt av Ole Giævers Tommy og Charlotte Bloms Kokos.

Zaman ble annonsert som vinner under filmbransjens juleball på lørdag, til stor applaus fra salen. Regissøren, som hadde tatt turen hjem mellom opptaksdager av sin nye film i Kurdistan, ga i sin takketale uttrykk for at Bawke har betydd mye for ham som filmskaper. Det er en film som ikke nødvendigvis var noen åpenbar kandidat, mente han, fordi den er nesten episk i sin form, noe kortfilmer sjelden er.

De ti beste filmene slippes i en spesial-dvd som følger med neste utgaven av Rushprint. Filmene skal også vises i et spesialprogram under Tromsø internasjonale film festival og på et spesialarrangement på Cinemateket i Oslo. Vi anbefaler på det varmeste Variety-kritiker Jay Weissbergs anmeldelse av alle filmene i Rushprint.

1. Bawke
Regissør: Hisham Zaman
Produsent: Gudny Hummevoll 4 ½
15 min. 2005

 

Bawke gjorde nærmest rent bord under kortfilmfestivalen i Grimstad i 2006, og siden gikk den sin seiersgang over hele verden. Den lille familien i filmen flykter gjennom Europa og vi ser dem gjemme seg under en lastebil, slitne og redde. De frykter for å bli oppdaget og sendt tilbake til Irak. Flukten ender på en T-banestasjon i Oslo. Faren får ikke oppholdstillatelse i Norge, men han drømmer om en annen framtid for sønnen sin.

2. Tommy
Regissør: Ole Giæver
Produsent: Ole Giæver, Ferdinand Films
12.min. 2007

Arild treffer ved en tilfeldighet Kjell, faren til en tidligere klassekamerat, midt på fjellet. De har ikke sett hverandre på tjue år. Det blir nokså ubehagelig og ikke så lite absurd når Kjell konfronterer Arild med kontroversielle hendelser fra fortiden. Med Tommy markerte Ole Giæver seg som et nytt stort talent i norsk film.

3. Kokos
Regi: Charlotte Blom
Produsent: Bjørn Eivind Aarskog, Exposed Film
10 min. 2006

Linas lengsel etter sin utkårede får en absurd og musikalsk vri under et uventet møte i en kokosbollefabrikk. Filmen er akkurat så uforutsigbar som den høres ut, og vant Gullstolen under kortfilmfestivalen i Grimstad i 2006 og fikk også prisen som beste nordiske kortfilm. Musikaler er sjelden kost i norsk film, og innen kortfilmen er Charlotte Bloms sjarmbombe helt unik.


4. De beste går først

Regi: Hans Petter Moland
Produsent: Ørjan Karlsen, Yngve Sæther, Motlys
9,27 min. 2002

 

Denne kortfilmen av den profilerte regissøren Hans Petter Moland var et av innslagene i antologifilmen Folk flest bor i Kina. Her tok ulike forfattere og regissører utgangspunkt i aktuelle politiske partier for å lage en lett satirisk skildring av Norge. De beste går først skildrer helt enkelt et knippe hederskarer som skal ta seg over ei myr. Det går ikke som forventet.

5. Sniffer

Regi: Bobbie Peers
Produsent: Maria Ekerhovd
9,39 min. 2006

 

Sniffer utspiller seg i et samfunn der alle har muligheten til å fly, men ingen gjør det. I stedet går de omkring med gravitasjonstøvler som lenker dem til bakken. En dag er det en mann som får nok. Han river seg løs fra bindingene og «tar bokstavelig talt helt av». Sniffer vant gullpalmen i Cannes for beste kortfilm og har som Peers andre kortfilmer et helt egenartet visuelt univers som ikke følger rasjonell logikk.

6. Sinna Mann
Regi: Anita Killi
Produsent: Anita Killi
20 min. 2009

 

Anita Killis animasjonsfilm er en fri tolkning av teksten og bildene fra boka av Gro Dahle og Svein Nyhus. Sinna mann handler om den lille gutten Boj som er redd for pappaen sin. Den store og snille pappaen hans blir av og til Sinna mann, og da slår han mamma. Boj er redd og tør ikke snakke med noen om dette. Men en dag tar han mot til seg og skriver et brev om hvor vanskelig han har det til selveste Kongen. Sinna mann har så langt vunnet mer enn 40 priser på internasjonale festivaler.

7. Den danske dikteren
Regi: Torill Kove
Produsent: Lise Fearnley, Mikrofilm
15 min. 2006

 

Den danske dikteren er en humoristisk historie om en dansk dikter med skrivesperre. Han reiser til Norge fordi det er et billig ferieland og fordi Sigrid Undset bor der. Han har stor tro på at hun kan inspirere ham til å skrive. Isteden for Sigrid Undset møter han den store kjærligheten. Det er Liv Ullmann som med sin stemme binder denne småabsurde og morsomme historien sammen. Kove vant en Oscar for Den danske dikteren.

8. Aria

Regi: Pjotr Sapegin
Produsent: David Reiss-Andersen, Pravda
10 min. 2001

 

Pjotr Sapegins fjortende kortfilm er basert på Puccinis Madame Butterfly. I filmen lever en dukke alene på en øy helt til den unge og kjekke sjømannen Pinkerton kommer. Når han forlater henne i sin hvite båt, begynner Butterfly med en gang å vente på ham, og hun savner en far for sitt barn. Den særpregede animasjonskunstneren Sapegin har tidligere laget filmer som Huset på Kampen. De fleste av hans filmer har også hatt stor suksess internasjonalt.

9. Kompisar

Regi: Magnus Mork
Produsent: Jakob Fors
21 min. 2007

 

Kompisar er Magnus Morks eksamensfilm om vond og umulig forelskelse. Filmen vant Gullstolen og Kritikerprisen i Grimstad og ble blant annet vist i ungdomsprogrammet ved Berlinalen. Vi møter bestevennene Bjørn og Hampus som flytter sammen i en leilighet. Men vennskapet kompliseres av en forelskelse.

10.  Døren som ikke smakk
Regi: Jens Lien
Produsent: Line Sandsmark, Kaliber
10 min. 2000

 

Jens Liens gjennombruddsfilm ble tatt ut til hovedkonkurransen for kortfilm i Cannes i 2000. Med filmens tematikk og Trond Fausa Aurvågs merkverdige hovedrolle ble den også forsmaken på langfilmen Den brysomme mannen. I den særpregede filmen har mor gitt sin sønn enkle leveregler for at han skal kunne holde orden i livet sitt. Når Mor er borte blir hans tilværelse litt mindre ryddig. Som i kortfilmen Naturlige briller og Den brysomme mannen er det Per Schreiner som står for manus.

Utgivelsen av DVD-en "Tiårets 10 beste norske kortfilmer" skjer i samarbeid med NFI og S-film (Film & Kino).

KÅRINGENS FAGJURY:

Christin Berg, programansvarlig i Oslokino. Einar Guldvog Stålesen, filmkritiker i NRK P2. Torunn Nyen, leder av Den norske kort- og dokumentarfilmfestivalen i Grimstad. Gunnar Iversen, professor i filmvitenskap ved NTNU. Vegard Larsen, programleder av NRKs filmprogram Film Bonanaza. Ingrid Rommetveit, ansvarlig redaktør Z filmtidsskrift. Jon Inge Faldalen, filmkritiker og amanuensis ved UIO. Jon Iversen, leder av Norsk filmklubbforbund. Kjell Runar Jenssen, filmviter og programmerer ved Cinemateket i Oslo. Alf Kjetil Walgermo, filmkritiker i Vårt Land og forfatter. Morten Steingrimsen, filmkritiker og styremedlem av Norsk filmklubbforbund. Ole Petter Bakken, leder av Cinemateket i Bergen. Ulrik Eriksen, kritiker i Morgenbladet og Film & Kino. Anders Fagerholt, filmjournalist i Rushprint.  Aleksander Huser, filmanmelder i Nettavisen og Film & Kino. Kjetil Lismoen, redaktør av Rushprint

 

2 kommentarer til Bawke ble tiårets norske kortfilm

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Bawke ble tiårets norske kortfilm

Det var Hisham Zamans Bawke som ble kåret til tiårets beste norske kortfilm av Rushprints fagjury. Sjekk ut hele listen med filmer som slippes på DVD og vises under TIFF og på Cinemateket.

I fjor kåret Rushprints fagjury tiårets 10 beste norske langfilmer. I år har vi kåret tiårets 10 beste norske kortfilmer (2000-2009) som lanseres på en spesial-dvd som følger med neste utgaven.

Det er Hisham Zamans Bawke som troner øverst på listen, etterfulgt av Ole Giævers Tommy og Charlotte Bloms Kokos.

Zaman ble annonsert som vinner under filmbransjens juleball på lørdag, til stor applaus fra salen. Regissøren, som hadde tatt turen hjem mellom opptaksdager av sin nye film i Kurdistan, ga i sin takketale uttrykk for at Bawke har betydd mye for ham som filmskaper. Det er en film som ikke nødvendigvis var noen åpenbar kandidat, mente han, fordi den er nesten episk i sin form, noe kortfilmer sjelden er.

De ti beste filmene slippes i en spesial-dvd som følger med neste utgaven av Rushprint. Filmene skal også vises i et spesialprogram under Tromsø internasjonale film festival og på et spesialarrangement på Cinemateket i Oslo. Vi anbefaler på det varmeste Variety-kritiker Jay Weissbergs anmeldelse av alle filmene i Rushprint.

1. Bawke
Regissør: Hisham Zaman
Produsent: Gudny Hummevoll 4 ½
15 min. 2005

 

Bawke gjorde nærmest rent bord under kortfilmfestivalen i Grimstad i 2006, og siden gikk den sin seiersgang over hele verden. Den lille familien i filmen flykter gjennom Europa og vi ser dem gjemme seg under en lastebil, slitne og redde. De frykter for å bli oppdaget og sendt tilbake til Irak. Flukten ender på en T-banestasjon i Oslo. Faren får ikke oppholdstillatelse i Norge, men han drømmer om en annen framtid for sønnen sin.

2. Tommy
Regissør: Ole Giæver
Produsent: Ole Giæver, Ferdinand Films
12.min. 2007

Arild treffer ved en tilfeldighet Kjell, faren til en tidligere klassekamerat, midt på fjellet. De har ikke sett hverandre på tjue år. Det blir nokså ubehagelig og ikke så lite absurd når Kjell konfronterer Arild med kontroversielle hendelser fra fortiden. Med Tommy markerte Ole Giæver seg som et nytt stort talent i norsk film.

3. Kokos
Regi: Charlotte Blom
Produsent: Bjørn Eivind Aarskog, Exposed Film
10 min. 2006

Linas lengsel etter sin utkårede får en absurd og musikalsk vri under et uventet møte i en kokosbollefabrikk. Filmen er akkurat så uforutsigbar som den høres ut, og vant Gullstolen under kortfilmfestivalen i Grimstad i 2006 og fikk også prisen som beste nordiske kortfilm. Musikaler er sjelden kost i norsk film, og innen kortfilmen er Charlotte Bloms sjarmbombe helt unik.


4. De beste går først

Regi: Hans Petter Moland
Produsent: Ørjan Karlsen, Yngve Sæther, Motlys
9,27 min. 2002

 

Denne kortfilmen av den profilerte regissøren Hans Petter Moland var et av innslagene i antologifilmen Folk flest bor i Kina. Her tok ulike forfattere og regissører utgangspunkt i aktuelle politiske partier for å lage en lett satirisk skildring av Norge. De beste går først skildrer helt enkelt et knippe hederskarer som skal ta seg over ei myr. Det går ikke som forventet.

5. Sniffer

Regi: Bobbie Peers
Produsent: Maria Ekerhovd
9,39 min. 2006

 

Sniffer utspiller seg i et samfunn der alle har muligheten til å fly, men ingen gjør det. I stedet går de omkring med gravitasjonstøvler som lenker dem til bakken. En dag er det en mann som får nok. Han river seg løs fra bindingene og «tar bokstavelig talt helt av». Sniffer vant gullpalmen i Cannes for beste kortfilm og har som Peers andre kortfilmer et helt egenartet visuelt univers som ikke følger rasjonell logikk.

6. Sinna Mann
Regi: Anita Killi
Produsent: Anita Killi
20 min. 2009

 

Anita Killis animasjonsfilm er en fri tolkning av teksten og bildene fra boka av Gro Dahle og Svein Nyhus. Sinna mann handler om den lille gutten Boj som er redd for pappaen sin. Den store og snille pappaen hans blir av og til Sinna mann, og da slår han mamma. Boj er redd og tør ikke snakke med noen om dette. Men en dag tar han mot til seg og skriver et brev om hvor vanskelig han har det til selveste Kongen. Sinna mann har så langt vunnet mer enn 40 priser på internasjonale festivaler.

7. Den danske dikteren
Regi: Torill Kove
Produsent: Lise Fearnley, Mikrofilm
15 min. 2006

 

Den danske dikteren er en humoristisk historie om en dansk dikter med skrivesperre. Han reiser til Norge fordi det er et billig ferieland og fordi Sigrid Undset bor der. Han har stor tro på at hun kan inspirere ham til å skrive. Isteden for Sigrid Undset møter han den store kjærligheten. Det er Liv Ullmann som med sin stemme binder denne småabsurde og morsomme historien sammen. Kove vant en Oscar for Den danske dikteren.

8. Aria

Regi: Pjotr Sapegin
Produsent: David Reiss-Andersen, Pravda
10 min. 2001

 

Pjotr Sapegins fjortende kortfilm er basert på Puccinis Madame Butterfly. I filmen lever en dukke alene på en øy helt til den unge og kjekke sjømannen Pinkerton kommer. Når han forlater henne i sin hvite båt, begynner Butterfly med en gang å vente på ham, og hun savner en far for sitt barn. Den særpregede animasjonskunstneren Sapegin har tidligere laget filmer som Huset på Kampen. De fleste av hans filmer har også hatt stor suksess internasjonalt.

9. Kompisar

Regi: Magnus Mork
Produsent: Jakob Fors
21 min. 2007

 

Kompisar er Magnus Morks eksamensfilm om vond og umulig forelskelse. Filmen vant Gullstolen og Kritikerprisen i Grimstad og ble blant annet vist i ungdomsprogrammet ved Berlinalen. Vi møter bestevennene Bjørn og Hampus som flytter sammen i en leilighet. Men vennskapet kompliseres av en forelskelse.

10.  Døren som ikke smakk
Regi: Jens Lien
Produsent: Line Sandsmark, Kaliber
10 min. 2000

 

Jens Liens gjennombruddsfilm ble tatt ut til hovedkonkurransen for kortfilm i Cannes i 2000. Med filmens tematikk og Trond Fausa Aurvågs merkverdige hovedrolle ble den også forsmaken på langfilmen Den brysomme mannen. I den særpregede filmen har mor gitt sin sønn enkle leveregler for at han skal kunne holde orden i livet sitt. Når Mor er borte blir hans tilværelse litt mindre ryddig. Som i kortfilmen Naturlige briller og Den brysomme mannen er det Per Schreiner som står for manus.

Utgivelsen av DVD-en "Tiårets 10 beste norske kortfilmer" skjer i samarbeid med NFI og S-film (Film & Kino).

KÅRINGENS FAGJURY:

Christin Berg, programansvarlig i Oslokino. Einar Guldvog Stålesen, filmkritiker i NRK P2. Torunn Nyen, leder av Den norske kort- og dokumentarfilmfestivalen i Grimstad. Gunnar Iversen, professor i filmvitenskap ved NTNU. Vegard Larsen, programleder av NRKs filmprogram Film Bonanaza. Ingrid Rommetveit, ansvarlig redaktør Z filmtidsskrift. Jon Inge Faldalen, filmkritiker og amanuensis ved UIO. Jon Iversen, leder av Norsk filmklubbforbund. Kjell Runar Jenssen, filmviter og programmerer ved Cinemateket i Oslo. Alf Kjetil Walgermo, filmkritiker i Vårt Land og forfatter. Morten Steingrimsen, filmkritiker og styremedlem av Norsk filmklubbforbund. Ole Petter Bakken, leder av Cinemateket i Bergen. Ulrik Eriksen, kritiker i Morgenbladet og Film & Kino. Anders Fagerholt, filmjournalist i Rushprint.  Aleksander Huser, filmanmelder i Nettavisen og Film & Kino. Kjetil Lismoen, redaktør av Rushprint

 

2 Responses to Bawke ble tiårets norske kortfilm

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY