Nytt filmfond i Nordland

Nordland fylkeskommune etablerer et filmfond på 10 millioner for å lokke filmproduksjoner til fylket. Målet er å gjenta Himmelblå-suksessen.

Avisa Nordland melder om det nye filmfondet. Bakgrunnen for satsningen er suksessen med Himmelblå og de ringvirkningene suksessen har hatt på Helgeland. Fylkesrådsleder Odd Eriksen mener det var den fylkeskommunale støtten som gjorde at NRK valgte Ylvingen som innspillingssted i utgangspunktet.

– Uten oss hadde dette nok blitt opptak i Oslofjorden og et studio i Oslo, og vi hadde gått glipp av de ringvirkninger serien har gitt lokalt.

Det er ennå ikke klart hvordan fondet rent praktisk skal organiseres, men pengene er satt av på neste års budsjett.

Himmelblå viser hvilke lokale inntekter vi kan snakke om, sier fylkesråd for kultur Marit Tennfjord. Hun viser til lignende eksempler fra Sverige, blant annet Wallander-filmene i Ystad. Hun påpeker at film er en av de største kulturindustriene i verden.

– Å øke Nordlands andel av den kaka vil gi stor effekt. Både gjennom de innkjøp av vare og tjenester innspillingen gir lokalt, og den reiselivseffekt den ferdige filmen vil ha. Slik vi har sett for Ylvingen og Helgeland etter Himmelblå.

– En fantastisk positiv nyhet, jeg får nesten lyst til å rope halleluja, sier Tomas Evjen i produksjonsselskapet News on Request.

News on Request hadde en sentral rolle i innspillingen av Himmelblå, i tillegg er Evjen leder for produsentforeningen i Nordland. han mener fondet vil kunne ha en rask og positiv effekt.

– Ofte er det den siste lille biten av finansieringen av selv enormt store prosjekter som avgjør hvor de havner. Vi har flere ganger sett at filmer det hadde vært mest naturlig å spille inn i Nordland havner på filmcampen i Målselv, fordi de kan tilby de pengene. Brukt riktig vil disse pengene utjevne noe av den ulempen, med de store ringvirkninger det vil gi, noe ikke minst Himmelblå viste.
 

1 kommentar til Nytt filmfond i Nordland

  1. Gratulerer til Nordland og filmmiljøet nordpå, som har fått en ny støtte fra regionale politikere. Ikke minst til Tomas Evjen i News on Request som har gjort en god jobb med å overbevise om behovet for mer regional kapital til bransjen, uavhengig av fysiske faciliteter. Dette kommer filmbransjen i landet til gode. Det blir interessant å se hvordan dette blir utformet i praksis.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nytt filmfond i Nordland

Nordland fylkeskommune etablerer et filmfond på 10 millioner for å lokke filmproduksjoner til fylket. Målet er å gjenta Himmelblå-suksessen.

Avisa Nordland melder om det nye filmfondet. Bakgrunnen for satsningen er suksessen med Himmelblå og de ringvirkningene suksessen har hatt på Helgeland. Fylkesrådsleder Odd Eriksen mener det var den fylkeskommunale støtten som gjorde at NRK valgte Ylvingen som innspillingssted i utgangspunktet.

– Uten oss hadde dette nok blitt opptak i Oslofjorden og et studio i Oslo, og vi hadde gått glipp av de ringvirkninger serien har gitt lokalt.

Det er ennå ikke klart hvordan fondet rent praktisk skal organiseres, men pengene er satt av på neste års budsjett.

Himmelblå viser hvilke lokale inntekter vi kan snakke om, sier fylkesråd for kultur Marit Tennfjord. Hun viser til lignende eksempler fra Sverige, blant annet Wallander-filmene i Ystad. Hun påpeker at film er en av de største kulturindustriene i verden.

– Å øke Nordlands andel av den kaka vil gi stor effekt. Både gjennom de innkjøp av vare og tjenester innspillingen gir lokalt, og den reiselivseffekt den ferdige filmen vil ha. Slik vi har sett for Ylvingen og Helgeland etter Himmelblå.

– En fantastisk positiv nyhet, jeg får nesten lyst til å rope halleluja, sier Tomas Evjen i produksjonsselskapet News on Request.

News on Request hadde en sentral rolle i innspillingen av Himmelblå, i tillegg er Evjen leder for produsentforeningen i Nordland. han mener fondet vil kunne ha en rask og positiv effekt.

– Ofte er det den siste lille biten av finansieringen av selv enormt store prosjekter som avgjør hvor de havner. Vi har flere ganger sett at filmer det hadde vært mest naturlig å spille inn i Nordland havner på filmcampen i Målselv, fordi de kan tilby de pengene. Brukt riktig vil disse pengene utjevne noe av den ulempen, med de store ringvirkninger det vil gi, noe ikke minst Himmelblå viste.
 

One Response to Nytt filmfond i Nordland

  1. Gratulerer til Nordland og filmmiljøet nordpå, som har fått en ny støtte fra regionale politikere. Ikke minst til Tomas Evjen i News on Request som har gjort en god jobb med å overbevise om behovet for mer regional kapital til bransjen, uavhengig av fysiske faciliteter. Dette kommer filmbransjen i landet til gode. Det blir interessant å se hvordan dette blir utformet i praksis.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY