Nye veier til nyskapning?

– Det er viktig at det finnes rom hvor man kan tørre å være annerledes, sier Ivar Køhn om "Nye veier til dokumentarfilm". Denne uken gis alle filmene som er laget i ordningen ut på dvd.

NFIs talentutviklingsprogram "Nye veier til dokumentarfilm" har eksistert siden 2007, denne uken gis de 12 dokumentarene som har blitt produsert i ordningen ut i en dvd-boks.

– Bakgrunnen for Nye veier til dokumentarfilm var et ønske om å lage en ordning for etablerte dokumentarfilmskapere hvor de kunne utvikle sitt talent videre, sier Ivar Køhn, avdelingsdirektør i Utviklings- og produksjonsavdelingen i NFI.

– Vi hentet inspirasjon fra den danske ordningen. Filmskaperne skal slippe å være så orientert inn mot behovene til visningskanalene. Ordningen er lagt opp slik at prosjektet er godt finansiert fra NFI, slik at man skal slippe en lang finansieringsperiode, og får større frihet. De som blir valgt ut skal gjøre noe som utfordrer dem. De skal prøve ut ting de ikke har turt å gjøre tidligere. Et delmål for ordningen er at den kan inspirere til nye formspråk.

Ordningen retter seg til etablerte talenter, det er filmskaperne som vurderes, ikke prosjektene. Filmskaperne som blir tatt opp i ordningen må først gjennom en obligatorisk prosjektutviklingsfase, før man vurderer om man skal sette i gang med produksjonsfasen. Køhn forteller at responsen fra filmskaperne har vært positiv.


– Det fine med ordningen er at man gir tillit til filmskaperne. Normalt prioriteres tilskudd på bakgrunn av manus og prosjektbeskrivelse, men her er det først og fremst regissørene som står i fokus. Underveis har vi hatt samlinger med filmskaperne som har vært med, hvor de har hatt anledning til å diskutere prosjektene sine i en kollektiv sammensetning. Det har vært en veldig viktig del av prosjektet.

Køhn synes det er interessant å kunne se filmene som en samlet pakke.

– Det er særegne filmskapere, men samtidig er det mye som er felles for filmene. Det er ulike utfordringer filmskaperne har satt for seg, men det de har til felles er at det er mange personlige filmer. Det er lite politisk og saksorientert dokumentarfilm, og mer portretter av mennesker og miljøer.

Som ekstramateriale på boksen er det intervjuer med alle 12 regissørene, regissert av Even Benestad.

– Det er ikke alltid like lett å se ut ifra filmene hvilke utfordringer og mål filmskaperne har satt for seg selv med filmene. Derfor er det ekstra interessant å se filmene i sammenheng med intervjuene, hvor de snakker mer utdypende om nettopp dette.

 

To av intervjuene kan sees på Rushvideo: Jannicke Systad Jacobsen om Scener fra et vennskap og Thomas Østbye om Human.

Det er mange filmer som er underveis i ordningen og Køhn forteller at NFI kommer til å fortsette å satse på ordningen i en eller annen form.


– Det blir nok noen endringer, dette er ikke en statisk ting. Vi kommer kanskje til å sette noen benspænd og utfordringer for oss selv. Det viktige er at det finnes rom hvor man kan tørre å være annerledes og få lov til å mislykkes. Derfor er Nye veier-ordningene viktig, både dokumentar- og kortfilmordningen.

Køhn forteller at det foreløpig ikke er noen planer om en tilsvarende ordning for langfilm.

Filmer som er med i boksen:
Fabelaktige Fiff Og Fam (Solveig Melkeraaen)
Gaupejegere (Lars Nilssen)
Kontroll (Hanne Myren)
Med Vennlig Hilsen (Charlotte Thiis-Evensen)
Odds Odds (Ånund Austenå)
Scener fra et vennskap (Jannicke Systad Jacobsen)
Fjord (Skule Eriksen)
Human (Thomas A. Østbye)
Med livet som flyttelass (Stig Andersen)
Nok en dag (Anita Larsen)
Oslo våkner (Kari Pettersen)
The Norwegian Solution (Emil Trier)
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nye veier til nyskapning?

– Det er viktig at det finnes rom hvor man kan tørre å være annerledes, sier Ivar Køhn om "Nye veier til dokumentarfilm". Denne uken gis alle filmene som er laget i ordningen ut på dvd.

NFIs talentutviklingsprogram "Nye veier til dokumentarfilm" har eksistert siden 2007, denne uken gis de 12 dokumentarene som har blitt produsert i ordningen ut i en dvd-boks.

– Bakgrunnen for Nye veier til dokumentarfilm var et ønske om å lage en ordning for etablerte dokumentarfilmskapere hvor de kunne utvikle sitt talent videre, sier Ivar Køhn, avdelingsdirektør i Utviklings- og produksjonsavdelingen i NFI.

– Vi hentet inspirasjon fra den danske ordningen. Filmskaperne skal slippe å være så orientert inn mot behovene til visningskanalene. Ordningen er lagt opp slik at prosjektet er godt finansiert fra NFI, slik at man skal slippe en lang finansieringsperiode, og får større frihet. De som blir valgt ut skal gjøre noe som utfordrer dem. De skal prøve ut ting de ikke har turt å gjøre tidligere. Et delmål for ordningen er at den kan inspirere til nye formspråk.

Ordningen retter seg til etablerte talenter, det er filmskaperne som vurderes, ikke prosjektene. Filmskaperne som blir tatt opp i ordningen må først gjennom en obligatorisk prosjektutviklingsfase, før man vurderer om man skal sette i gang med produksjonsfasen. Køhn forteller at responsen fra filmskaperne har vært positiv.


– Det fine med ordningen er at man gir tillit til filmskaperne. Normalt prioriteres tilskudd på bakgrunn av manus og prosjektbeskrivelse, men her er det først og fremst regissørene som står i fokus. Underveis har vi hatt samlinger med filmskaperne som har vært med, hvor de har hatt anledning til å diskutere prosjektene sine i en kollektiv sammensetning. Det har vært en veldig viktig del av prosjektet.

Køhn synes det er interessant å kunne se filmene som en samlet pakke.

– Det er særegne filmskapere, men samtidig er det mye som er felles for filmene. Det er ulike utfordringer filmskaperne har satt for seg, men det de har til felles er at det er mange personlige filmer. Det er lite politisk og saksorientert dokumentarfilm, og mer portretter av mennesker og miljøer.

Som ekstramateriale på boksen er det intervjuer med alle 12 regissørene, regissert av Even Benestad.

– Det er ikke alltid like lett å se ut ifra filmene hvilke utfordringer og mål filmskaperne har satt for seg selv med filmene. Derfor er det ekstra interessant å se filmene i sammenheng med intervjuene, hvor de snakker mer utdypende om nettopp dette.

 

To av intervjuene kan sees på Rushvideo: Jannicke Systad Jacobsen om Scener fra et vennskap og Thomas Østbye om Human.

Det er mange filmer som er underveis i ordningen og Køhn forteller at NFI kommer til å fortsette å satse på ordningen i en eller annen form.


– Det blir nok noen endringer, dette er ikke en statisk ting. Vi kommer kanskje til å sette noen benspænd og utfordringer for oss selv. Det viktige er at det finnes rom hvor man kan tørre å være annerledes og få lov til å mislykkes. Derfor er Nye veier-ordningene viktig, både dokumentar- og kortfilmordningen.

Køhn forteller at det foreløpig ikke er noen planer om en tilsvarende ordning for langfilm.

Filmer som er med i boksen:
Fabelaktige Fiff Og Fam (Solveig Melkeraaen)
Gaupejegere (Lars Nilssen)
Kontroll (Hanne Myren)
Med Vennlig Hilsen (Charlotte Thiis-Evensen)
Odds Odds (Ånund Austenå)
Scener fra et vennskap (Jannicke Systad Jacobsen)
Fjord (Skule Eriksen)
Human (Thomas A. Østbye)
Med livet som flyttelass (Stig Andersen)
Nok en dag (Anita Larsen)
Oslo våkner (Kari Pettersen)
The Norwegian Solution (Emil Trier)
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY