NFI støtter utvandring og hvit overklasse

Utvandring, hvite overklasse-turister og sudanske sagn er noe av tematikken i dokumentarene NFI nå har gitt støtte.

 

NFI melder om tildelingene i en pressemelding. Disse filmene fikk tilskudd:

 

Amerikabrevet, Svekon Film ANS, er tildelt 300.000 kr
Produsent Sverre Sandberg, manuskript og regissør Karin/Sverre/Kristin Sandberg

Amerikabrevet handler om utvandringen fra vestlandet til Amerika, hvor man også ser på hvilken betydning påvirkningen fra Amerika hadde på vestlandet 1824-1900. Beretningene som kom fra den nye verden gjennom brevene fra Amerika fikk innvirkning på den norske samfunnsutviklingen. Brevene ble sendt fra gård til gård, og de ble trykket i avisene. Det er samlet tusenvis av Amerikabrev. Filmen har historisk betydning både i Norge og USA, og vil sannsynligvis vekke særlig interesse i det norske miljøet i USA.

 

”Filmskaperne løfter de personlige historiene rundt utvandringen frem fra glemselen. Denne perioden i norsk historie da 1 million nordmenn utvandret, kan også sette nåtids emigrasjon til Europa og Norge i et mer gjenkjennende perspektiv, særlig for den yngre generasjon. Amerikabrevet blir et nytt poetisk stemningsfullt filmatisk verk fra Svekonfilm, fortalt gjennom utdrag av brev og ved bruk av arkivmaterialer, tegninger, fotografier og gjenskapte scener. Amerikabrevet kommer til å bli en klassisk, nøktern, men stemningsfull historisk film”, sier konsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi i Norsk filminstitutt.

 

Snapshots fra en ferie eller en film med tittelen Balansekunst, Manifestofilm, er tildelt 275.000 kr
Produsent Anniken Hoel, manuskript og regissør Anniken Hoel, klipper Thomas Østbye.

Filmen er en fabulering rundt hvem vi er og hvordan vi fremstiller oss. Filmen fokuserer spesielt på hvite backpackere som reiser rundt i fattige land. Filmskaperen selv blir en del av den hvite "overklassen", og gjør seg sine refleksjoner om det. Filmen betrakter samtidig hvorfor vi er avhengige av å ta og vise fotografier som bevis på vårt nærvær.

 

”Gjennom denne filmen blir filmskaperen selv en del av den hvite ”overklassen” og gjør seg sine refleksjoner gjennom å observere livet foran kameraet. Samtidig har filmen betraktninger rundt hvorfor vi er avhengige av – og å vise – fotografier som bevis på vårt nærvær og bekreftelse på vår eksistens. Det åpner også for å se hvordan vi alle i større eller mindre grad spiller en rolle når vi blir tatt bilder av. Regissør Anniken Hol representerer en ny og annerledes generasjon av filmskapere med bakgrunn fra kunstverdenen. Konsulenten ser det også som svært positivt at en av våre fremste, unge filmskapere – Thomas Østbye – skal fungere som klipper. Dette har dermed de beste forutsetninger for å bli en film som utforsker dokumentarens uttrykksmuligheter”, sier konsulent Stig Andersen i Norsk filminstitutt.

 

Child of two Lands, David Kinsella Productions AS, er tildelt 600.000 kr
Produsent: David Kinsella, manuskript David Kinsella/Klaas Bense, regissør David Kinsella

Fortelling om Dinka´ene Victoria (mor) og Ayak (datter) som nå bor i Trondheim. Her sammenblandes sudanske sagn med dagens virkelighet, og dermed fortelles noe om kulturers forskjeller og likheter.

 

”David Kinsella er en regissør som søker utfordrende temaer, og nå også ønsker å utfordre dokumentarens formspråk. Han er en av våre mest fremgangsrike filmskapere når det gjelder deltakelse på internasjonale festivaler. Denne gangen har han valgt å samarbeide med Klaas Bense – en anerkjent manusforfatter og dramaturg – noe som igjen kan være med på å løfte denne dokumentaren”, sier konsulent Stig Andersen i Norsk filminstitutt.

Tilskudd til co-produksjon av dokumentarfilm som ikke er kinofilm

 

Guerilla son, Sant&Usant AS, er tildelt 117.000 kr
Produsent Tone Grøttjord/David Herdies, manuskript og regissør Zanyar Adami.

En sterk historie om fem år gammel gutt, Zanyar, som ble sendt alene til Sverige fra Kurdistan pga krig. Faren Taher kommer etter hvert til Sverige, og etter 20 år følger vi deres gjenforening.

 

I tillegg fikk 7 filmer utviklingsstøtte, les mer om dem her.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

NFI støtter utvandring og hvit overklasse

Utvandring, hvite overklasse-turister og sudanske sagn er noe av tematikken i dokumentarene NFI nå har gitt støtte.

 

NFI melder om tildelingene i en pressemelding. Disse filmene fikk tilskudd:

 

Amerikabrevet, Svekon Film ANS, er tildelt 300.000 kr
Produsent Sverre Sandberg, manuskript og regissør Karin/Sverre/Kristin Sandberg

Amerikabrevet handler om utvandringen fra vestlandet til Amerika, hvor man også ser på hvilken betydning påvirkningen fra Amerika hadde på vestlandet 1824-1900. Beretningene som kom fra den nye verden gjennom brevene fra Amerika fikk innvirkning på den norske samfunnsutviklingen. Brevene ble sendt fra gård til gård, og de ble trykket i avisene. Det er samlet tusenvis av Amerikabrev. Filmen har historisk betydning både i Norge og USA, og vil sannsynligvis vekke særlig interesse i det norske miljøet i USA.

 

”Filmskaperne løfter de personlige historiene rundt utvandringen frem fra glemselen. Denne perioden i norsk historie da 1 million nordmenn utvandret, kan også sette nåtids emigrasjon til Europa og Norge i et mer gjenkjennende perspektiv, særlig for den yngre generasjon. Amerikabrevet blir et nytt poetisk stemningsfullt filmatisk verk fra Svekonfilm, fortalt gjennom utdrag av brev og ved bruk av arkivmaterialer, tegninger, fotografier og gjenskapte scener. Amerikabrevet kommer til å bli en klassisk, nøktern, men stemningsfull historisk film”, sier konsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi i Norsk filminstitutt.

 

Snapshots fra en ferie eller en film med tittelen Balansekunst, Manifestofilm, er tildelt 275.000 kr
Produsent Anniken Hoel, manuskript og regissør Anniken Hoel, klipper Thomas Østbye.

Filmen er en fabulering rundt hvem vi er og hvordan vi fremstiller oss. Filmen fokuserer spesielt på hvite backpackere som reiser rundt i fattige land. Filmskaperen selv blir en del av den hvite "overklassen", og gjør seg sine refleksjoner om det. Filmen betrakter samtidig hvorfor vi er avhengige av å ta og vise fotografier som bevis på vårt nærvær.

 

”Gjennom denne filmen blir filmskaperen selv en del av den hvite ”overklassen” og gjør seg sine refleksjoner gjennom å observere livet foran kameraet. Samtidig har filmen betraktninger rundt hvorfor vi er avhengige av – og å vise – fotografier som bevis på vårt nærvær og bekreftelse på vår eksistens. Det åpner også for å se hvordan vi alle i større eller mindre grad spiller en rolle når vi blir tatt bilder av. Regissør Anniken Hol representerer en ny og annerledes generasjon av filmskapere med bakgrunn fra kunstverdenen. Konsulenten ser det også som svært positivt at en av våre fremste, unge filmskapere – Thomas Østbye – skal fungere som klipper. Dette har dermed de beste forutsetninger for å bli en film som utforsker dokumentarens uttrykksmuligheter”, sier konsulent Stig Andersen i Norsk filminstitutt.

 

Child of two Lands, David Kinsella Productions AS, er tildelt 600.000 kr
Produsent: David Kinsella, manuskript David Kinsella/Klaas Bense, regissør David Kinsella

Fortelling om Dinka´ene Victoria (mor) og Ayak (datter) som nå bor i Trondheim. Her sammenblandes sudanske sagn med dagens virkelighet, og dermed fortelles noe om kulturers forskjeller og likheter.

 

”David Kinsella er en regissør som søker utfordrende temaer, og nå også ønsker å utfordre dokumentarens formspråk. Han er en av våre mest fremgangsrike filmskapere når det gjelder deltakelse på internasjonale festivaler. Denne gangen har han valgt å samarbeide med Klaas Bense – en anerkjent manusforfatter og dramaturg – noe som igjen kan være med på å løfte denne dokumentaren”, sier konsulent Stig Andersen i Norsk filminstitutt.

Tilskudd til co-produksjon av dokumentarfilm som ikke er kinofilm

 

Guerilla son, Sant&Usant AS, er tildelt 117.000 kr
Produsent Tone Grøttjord/David Herdies, manuskript og regissør Zanyar Adami.

En sterk historie om fem år gammel gutt, Zanyar, som ble sendt alene til Sverige fra Kurdistan pga krig. Faren Taher kommer etter hvert til Sverige, og etter 20 år følger vi deres gjenforening.

 

I tillegg fikk 7 filmer utviklingsstøtte, les mer om dem her.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY