– Mangfoldet i kinotilbudet trues

Byrådene i Oslo og Bergen ønsker å privatisere kinoene. Professor i medievitenskap Ove Solum frykter at det kan true mangfoldet i det norske kinotilbudet.

Kinoene i Oslo og Bergen er i dag kommunalt eid, men nå er privatisering av driften på den politiske dagsorden i begge byene, melder NRK.

Ove Solum, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo er kritisk til en privatisering av kinoene.

– Hvis dette er et skritt mot et kommersielt system, kan mangfoldet som har kjennetegna det norske kinotilbudet bli trua, sier Solum.

Det borgerlige byrådet i Bergen tar nå til orde for å selge opptil 49 prosent av aksjene i Bergen Kino til private aktører.

– En slik modell vil gjøre at vi kan hente ut midler som er bundet opp i aksjer i dag, og samtidig sikre de kulturpolitiske målsetningene våre gjennom fortsatt eierskap i hver enkel kino, sier Harald Victor Hove, byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap i Bergen (H).

Opposisjonen i Bergen frykter i likhet med professor Solum en forflating og kommersialisering av kinotilbudet.

– Hollywood-produksjoner kan være gode filmer, men også dokumentarer, kunstfilm og provoserende filmer er viktige. Disse vil forsvinne fra lerretet ved en privatisering, mener Gunn-Vivian Eide fra Hordaland Venstre.

Det borgerlige byrådet i Oslo har programsatt i budsjettet å selge Oslo Kino, men de borgerlige partiene har imidlertid ikke flertall i bystyret i Oslo, og får derfor ikke gjennom et forslag om fullstendig salg.

Derfor ser byrådet i Oslo med stor interesse på det som skjer i Bergen.

– Jeg ser på denne «bergensmodellen» som interessant for Oslo, med private aktører som deleiere. Da vil vi ha bukta og begge endene både gjennom eierskap og som konsesjonsmyndighet, sier Øystein Sjøtveit, byråd for næring og eierskap i Oslo (Frp).

Saken om delprivatisering skal opp til behandling i bystyret i Bergen senere denne måneden, der de borgerlige byrådspartiene har flertall.

 

Les også Rushprint: Oslokino til salgs – igjen

1 kommentar til – Mangfoldet i kinotilbudet trues

  1. Takk Ove for ditt innlegg mot en ordning som vil true mangfoldet på norske kinoer og norske såkalte «smale» filmer. Vårt unike kinosystem trenger alle den faglige og folkelige støtten det kan få. Bransjen har tidlilgere stått samlet i sin støtte til at Oslo kino og Bergen kino må bestå i offentlig eie. Jeg håper at vi også denne gangen står sterkt og samlet og gir klar beskjed til poltikerne at dette vil være et alvorlig slag mot den norske filmbransjen.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

– Mangfoldet i kinotilbudet trues

Byrådene i Oslo og Bergen ønsker å privatisere kinoene. Professor i medievitenskap Ove Solum frykter at det kan true mangfoldet i det norske kinotilbudet.

Kinoene i Oslo og Bergen er i dag kommunalt eid, men nå er privatisering av driften på den politiske dagsorden i begge byene, melder NRK.

Ove Solum, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo er kritisk til en privatisering av kinoene.

– Hvis dette er et skritt mot et kommersielt system, kan mangfoldet som har kjennetegna det norske kinotilbudet bli trua, sier Solum.

Det borgerlige byrådet i Bergen tar nå til orde for å selge opptil 49 prosent av aksjene i Bergen Kino til private aktører.

– En slik modell vil gjøre at vi kan hente ut midler som er bundet opp i aksjer i dag, og samtidig sikre de kulturpolitiske målsetningene våre gjennom fortsatt eierskap i hver enkel kino, sier Harald Victor Hove, byråd for kultur, kirke, idrett og eierskap i Bergen (H).

Opposisjonen i Bergen frykter i likhet med professor Solum en forflating og kommersialisering av kinotilbudet.

– Hollywood-produksjoner kan være gode filmer, men også dokumentarer, kunstfilm og provoserende filmer er viktige. Disse vil forsvinne fra lerretet ved en privatisering, mener Gunn-Vivian Eide fra Hordaland Venstre.

Det borgerlige byrådet i Oslo har programsatt i budsjettet å selge Oslo Kino, men de borgerlige partiene har imidlertid ikke flertall i bystyret i Oslo, og får derfor ikke gjennom et forslag om fullstendig salg.

Derfor ser byrådet i Oslo med stor interesse på det som skjer i Bergen.

– Jeg ser på denne «bergensmodellen» som interessant for Oslo, med private aktører som deleiere. Da vil vi ha bukta og begge endene både gjennom eierskap og som konsesjonsmyndighet, sier Øystein Sjøtveit, byråd for næring og eierskap i Oslo (Frp).

Saken om delprivatisering skal opp til behandling i bystyret i Bergen senere denne måneden, der de borgerlige byrådspartiene har flertall.

 

Les også Rushprint: Oslokino til salgs – igjen

One Response to – Mangfoldet i kinotilbudet trues

  1. Takk Ove for ditt innlegg mot en ordning som vil true mangfoldet på norske kinoer og norske såkalte «smale» filmer. Vårt unike kinosystem trenger alle den faglige og folkelige støtten det kan få. Bransjen har tidlilgere stått samlet i sin støtte til at Oslo kino og Bergen kino må bestå i offentlig eie. Jeg håper at vi også denne gangen står sterkt og samlet og gir klar beskjed til poltikerne at dette vil være et alvorlig slag mot den norske filmbransjen.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY