Kloakkhall kan bli Norges største kino

Svenske SF Kino ønsker å etablere seg i kinomarkedet i Oslo. Nå konkurrerer SF Kino og Oslo Kino om retten til å bygge om Oslos gamle kloakkrenseanlegg til Norges største kinosenter.

SF Kino har siden 1999 forsøkt å etablere seg i Oslo. Nå har de konkrete planer om tre store kinosentre i hovedstaden, melder Aftenposten. Nå kjemper de med Oslo Kino om retten til å drive det som kan komme til å bli Norges største kinosenter under Akershus festning.

I grunnen under Festningsplassen finnes en av Oslos best bevarte eiendomshemmeligheter. Der ligger Oslos gamle kloakkrenseanlegg som ble gravet ut mellom 1938 og 1940. Anlegget har ligget tomt siden driften ble lagt ned i 1979. Nå kan de enorme katakombelignende hallene bli landets største kinosenter med en setekapasitet på over 1500.

Onsdag søkte Forsvarsbygg gjennom annonser etter aktører som kan utvikle anlegget til kulturformål. Fristen for innlevering av tilbud er 31. januar neste år. Aftenposten avslører at SF Kino og investeringsselskapet Festningen Eiendom har utredet prosjektet i tett dialog med Forsvarsbygg og Oslo kommune i ca. to år.

– Vi er beredt til å investere 200 millioner i bygningsmassen, sier Bente Bøhler, daglig leder og investor i Festningen Eiendom. Selskapet skal etter planen stå som eier av kinosenteret, mens SF Kino vil ta seg av driften.

– Jeg kan vedde armen min på at dette kommer til å bli Skandinavias flotteste kinobygg, om vi får realisert utbyggingen, sier administrerende direktør Jonas Yngfalk i SF Kino i Stockholm til Aftenposten.

Yngfalk ser for seg et senter med 12-14 saler, alt avhengig av hvor dypt i grunnen de kan gå ned. Forsvarsbygg forklarer at utbygningen kan gå nedover i grunnen, men ikke i høyden fordi Festningsplassen og minnelunden for krigsveteraner, som ligger over hallene må bevares slik det er i dag.

Nå kaster også Oslo Kino seg inn i konkurransen om tomten. Oslo Kino er forundret over at konkurransen om tomten har fått så kort tidsfrist.

– Vi er forundret over at et så vidt stort prosjekt gis en så kort søknadsfrist, sier administrerende direktør i Oslo Kino, Geir Bergkastet.

Han sier han ble svært forbauset da han i midten av september fikk vite om den mulige kinotomten.

– Vi er konstant på jakt etter bygningsmasse der vi kan etablere flere kinosentre. Eiendommen under Festningsplassen er den siste i sentrum av Oslo hvor det går an å få til en storstilt utbygging, og dette er selvsagt svært interessant for oss. Vi jobber nå på spreng for å utarbeide et konkurranseforslag, sier han.

Prosjektleder Thor Krogh i Forsvarsbygg avviser at Festningen Eiendom er blitt favorisert på noen måte.

– Utlysningen av konkurransen følger vanlige spilleregler, og her er det beste tilbud som vil vinne, sier han.

– Oslos befolkning fortjener at monopolisten Oslo Kino får konkurranse. Det har vi tenkt å gi dem, erklærer Jonas Yngfalk i SF Kino.

SF Kino har nå tre ulike prosjekter på gang i hovedstaden.

– I tillegg til senteret under Akershus festning jobber vi med to andre store sentre. Planen er å investere flere hundre millioner kroner i Oslo, sier Yngfalk.

Yngfalk mener Oslo Kino har motarbeidet alle forsøk fra SF Kino om å etablere seg i Oslo, og er derfor svært forsiktig med å røpe for mye om planene.

– Jeg håper det første kinosenteret kan være en realitet innen 18 måneder, men realistisk sett er vi på markedet i Oslo innen 30 måneder, sier han.

 

Les mer:

246 kinosaler – en eier

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kloakkhall kan bli Norges største kino

Svenske SF Kino ønsker å etablere seg i kinomarkedet i Oslo. Nå konkurrerer SF Kino og Oslo Kino om retten til å bygge om Oslos gamle kloakkrenseanlegg til Norges største kinosenter.

SF Kino har siden 1999 forsøkt å etablere seg i Oslo. Nå har de konkrete planer om tre store kinosentre i hovedstaden, melder Aftenposten. Nå kjemper de med Oslo Kino om retten til å drive det som kan komme til å bli Norges største kinosenter under Akershus festning.

I grunnen under Festningsplassen finnes en av Oslos best bevarte eiendomshemmeligheter. Der ligger Oslos gamle kloakkrenseanlegg som ble gravet ut mellom 1938 og 1940. Anlegget har ligget tomt siden driften ble lagt ned i 1979. Nå kan de enorme katakombelignende hallene bli landets største kinosenter med en setekapasitet på over 1500.

Onsdag søkte Forsvarsbygg gjennom annonser etter aktører som kan utvikle anlegget til kulturformål. Fristen for innlevering av tilbud er 31. januar neste år. Aftenposten avslører at SF Kino og investeringsselskapet Festningen Eiendom har utredet prosjektet i tett dialog med Forsvarsbygg og Oslo kommune i ca. to år.

– Vi er beredt til å investere 200 millioner i bygningsmassen, sier Bente Bøhler, daglig leder og investor i Festningen Eiendom. Selskapet skal etter planen stå som eier av kinosenteret, mens SF Kino vil ta seg av driften.

– Jeg kan vedde armen min på at dette kommer til å bli Skandinavias flotteste kinobygg, om vi får realisert utbyggingen, sier administrerende direktør Jonas Yngfalk i SF Kino i Stockholm til Aftenposten.

Yngfalk ser for seg et senter med 12-14 saler, alt avhengig av hvor dypt i grunnen de kan gå ned. Forsvarsbygg forklarer at utbygningen kan gå nedover i grunnen, men ikke i høyden fordi Festningsplassen og minnelunden for krigsveteraner, som ligger over hallene må bevares slik det er i dag.

Nå kaster også Oslo Kino seg inn i konkurransen om tomten. Oslo Kino er forundret over at konkurransen om tomten har fått så kort tidsfrist.

– Vi er forundret over at et så vidt stort prosjekt gis en så kort søknadsfrist, sier administrerende direktør i Oslo Kino, Geir Bergkastet.

Han sier han ble svært forbauset da han i midten av september fikk vite om den mulige kinotomten.

– Vi er konstant på jakt etter bygningsmasse der vi kan etablere flere kinosentre. Eiendommen under Festningsplassen er den siste i sentrum av Oslo hvor det går an å få til en storstilt utbygging, og dette er selvsagt svært interessant for oss. Vi jobber nå på spreng for å utarbeide et konkurranseforslag, sier han.

Prosjektleder Thor Krogh i Forsvarsbygg avviser at Festningen Eiendom er blitt favorisert på noen måte.

– Utlysningen av konkurransen følger vanlige spilleregler, og her er det beste tilbud som vil vinne, sier han.

– Oslos befolkning fortjener at monopolisten Oslo Kino får konkurranse. Det har vi tenkt å gi dem, erklærer Jonas Yngfalk i SF Kino.

SF Kino har nå tre ulike prosjekter på gang i hovedstaden.

– I tillegg til senteret under Akershus festning jobber vi med to andre store sentre. Planen er å investere flere hundre millioner kroner i Oslo, sier Yngfalk.

Yngfalk mener Oslo Kino har motarbeidet alle forsøk fra SF Kino om å etablere seg i Oslo, og er derfor svært forsiktig med å røpe for mye om planene.

– Jeg håper det første kinosenteret kan være en realitet innen 18 måneder, men realistisk sett er vi på markedet i Oslo innen 30 måneder, sier han.

 

Les mer:

246 kinosaler – en eier

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY