TV Norge og TV 2 bryter loven

TV Norge og TV 2 Zebra brøt kringkastingsloven i 2009. Kanalene sendte for mye amerikansk underholdning, og for lite europeisk.

Dagsavisen melder at TV Norge og TV 2 Zebra ikke har fulgt kringkastingsloven i 2009. Loven krever at halvparten av alt som sendes på norske TV-kanaler skal være europeiske program, dette kommer etter krav fra et EU-direktiv som EØS-medlemmet Norge skal følge. I fjor sendte TVNorge 37 % europeiske programmer, mens TV 2 Zebra sendte 39 %. TV Norge fulgte heller ikke loven i 2008, da lå kanalen på 49 % europeiske programmer. Kanalene har så langt unnsluppet reaksjoner fra Medietilsynet.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal klassifisere disse tallene, men de er klart under kravet. Jeg skal drøfte med ledelsen hva som er hensiktsmessig å gjøre. At Medietilsynet ikke reagerte overfor TVNorge i 2008, skyldes at sendingene lå nært opp til kravet om 50 prosent europeisk TV. Det er Medietilsynets ansvar å etterse at kringkasterne følger loven. Norske kanaler har brutt den før, forteller Medietilsynets kontrollør, sier Erik Langebeck rådgiver i Medietilsynet til Dagsavisen.

– Når dette forekommer ber vi om en forklaring, og redegjørelser for tiltak kanalene vil gjøre for å nå målene. Om så ikke skjer kan vi gi advarsler, og etter det vurdere å ilegge gebyr og tvangsmulkt.

Det er en klar amerikansk dominans i det norske tv-tilbudet. Spesielt tydelig er det i nisjekanalene. TV 2 har nylig lansert nisjekanalen Bliss, som ved oppstart domineres av amerikanske serier, Bliss sender i tillegg tre egenproduksjoner.

– Medietilsynet kommer vel til å gjøre jobben sin, og påpeke at dette må bedres. Så får vi se hvordan vi klarer å få det til, sier konserndirektør Rune Indrøy.

TV 2-direktøren mener det er vanskelig å fylle nisjekanaler etter kravene i kringkastingsloven.

– Det hadde vært umulig å få nisjekanalene til å gå rundt om vi skulle brukt store summer på egenproduksjoner for dem, sier Indrøy. 

 

– Det er sånn i denne TV-verden at tilbudet ikke-europeisk materiale vi får er større enn det europeiske. Vi har startet noen justeringer for TV 2 Zebra i år, men er usikker på hvordan vi kommer ut totalt sett. Vi jobber på flere hold for å framskaffe materiale for å få gjort noe med dette.

TV Norges nisjekanal Fem og den nye mannekanalen Max som starter om to uker, sendes begge fra London, og er dermed underlagt britisk kringkastingslov. Kanalene må likevel følge kravet om å sende 50 prosents europeisk innhold, som gjelder i alle EU-land.

Ifølge kanalsjef Nina Flemmen sender heller ikke Fem nok europeisk innhold.

– På Fem har vi ikke det. Vi prøver så godt vi kan. Men vi sender nesten 50/50 amerikansk og europeisk i primetime. Utfordringen er de andre sendeslotene våre, sier Flemmen.

Kanalens innkjøpspolicy er å gå for program som ikke bryter med kanalens profil.

– USA produserer mye mer av den kvaliteten og den profilen vi ønsker. Vi unngår ikke britiske TV-program. Men ikke-engelskspråklig innhold er det helt reelt at vi unngår, sier Flemmen.

TV Norge-sjef Harald Strømme forklarer den lave europeiske andelen med endringene kanalene har vært gjennom.

– Det er ikke mer enn ett år siden TV Norge la ned 1/3 av sendeskjemaet. Dette medførte relativt store endringer. Det tar tid å bygge seg opp til 50 prosent. I dag er vi langt over 50 prosent i prime time, og derfor også i totale seerminutter i løpet av døgnet. Vi bruker 2/3 av programbudsjettet på norske produksjoner.

TV3 ønsker ikke å gjøre sendestatistikken sin offentlig. Disse tallene sendes årlig til det britiske tilsynet Ofcom. Ifølge presseansvarlig Glenn Støldal overholder både TV3 og Viasat4 EU-direktivets krav.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

TV Norge og TV 2 bryter loven

TV Norge og TV 2 Zebra brøt kringkastingsloven i 2009. Kanalene sendte for mye amerikansk underholdning, og for lite europeisk.

Dagsavisen melder at TV Norge og TV 2 Zebra ikke har fulgt kringkastingsloven i 2009. Loven krever at halvparten av alt som sendes på norske TV-kanaler skal være europeiske program, dette kommer etter krav fra et EU-direktiv som EØS-medlemmet Norge skal følge. I fjor sendte TVNorge 37 % europeiske programmer, mens TV 2 Zebra sendte 39 %. TV Norge fulgte heller ikke loven i 2008, da lå kanalen på 49 % europeiske programmer. Kanalene har så langt unnsluppet reaksjoner fra Medietilsynet.

– Jeg vet ikke hvordan jeg skal klassifisere disse tallene, men de er klart under kravet. Jeg skal drøfte med ledelsen hva som er hensiktsmessig å gjøre. At Medietilsynet ikke reagerte overfor TVNorge i 2008, skyldes at sendingene lå nært opp til kravet om 50 prosent europeisk TV. Det er Medietilsynets ansvar å etterse at kringkasterne følger loven. Norske kanaler har brutt den før, forteller Medietilsynets kontrollør, sier Erik Langebeck rådgiver i Medietilsynet til Dagsavisen.

– Når dette forekommer ber vi om en forklaring, og redegjørelser for tiltak kanalene vil gjøre for å nå målene. Om så ikke skjer kan vi gi advarsler, og etter det vurdere å ilegge gebyr og tvangsmulkt.

Det er en klar amerikansk dominans i det norske tv-tilbudet. Spesielt tydelig er det i nisjekanalene. TV 2 har nylig lansert nisjekanalen Bliss, som ved oppstart domineres av amerikanske serier, Bliss sender i tillegg tre egenproduksjoner.

– Medietilsynet kommer vel til å gjøre jobben sin, og påpeke at dette må bedres. Så får vi se hvordan vi klarer å få det til, sier konserndirektør Rune Indrøy.

TV 2-direktøren mener det er vanskelig å fylle nisjekanaler etter kravene i kringkastingsloven.

– Det hadde vært umulig å få nisjekanalene til å gå rundt om vi skulle brukt store summer på egenproduksjoner for dem, sier Indrøy. 

 

– Det er sånn i denne TV-verden at tilbudet ikke-europeisk materiale vi får er større enn det europeiske. Vi har startet noen justeringer for TV 2 Zebra i år, men er usikker på hvordan vi kommer ut totalt sett. Vi jobber på flere hold for å framskaffe materiale for å få gjort noe med dette.

TV Norges nisjekanal Fem og den nye mannekanalen Max som starter om to uker, sendes begge fra London, og er dermed underlagt britisk kringkastingslov. Kanalene må likevel følge kravet om å sende 50 prosents europeisk innhold, som gjelder i alle EU-land.

Ifølge kanalsjef Nina Flemmen sender heller ikke Fem nok europeisk innhold.

– På Fem har vi ikke det. Vi prøver så godt vi kan. Men vi sender nesten 50/50 amerikansk og europeisk i primetime. Utfordringen er de andre sendeslotene våre, sier Flemmen.

Kanalens innkjøpspolicy er å gå for program som ikke bryter med kanalens profil.

– USA produserer mye mer av den kvaliteten og den profilen vi ønsker. Vi unngår ikke britiske TV-program. Men ikke-engelskspråklig innhold er det helt reelt at vi unngår, sier Flemmen.

TV Norge-sjef Harald Strømme forklarer den lave europeiske andelen med endringene kanalene har vært gjennom.

– Det er ikke mer enn ett år siden TV Norge la ned 1/3 av sendeskjemaet. Dette medførte relativt store endringer. Det tar tid å bygge seg opp til 50 prosent. I dag er vi langt over 50 prosent i prime time, og derfor også i totale seerminutter i løpet av døgnet. Vi bruker 2/3 av programbudsjettet på norske produksjoner.

TV3 ønsker ikke å gjøre sendestatistikken sin offentlig. Disse tallene sendes årlig til det britiske tilsynet Ofcom. Ifølge presseansvarlig Glenn Støldal overholder både TV3 og Viasat4 EU-direktivets krav.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY