Etablerer nytt filmfond

Film fra Sør har tatt initiativ til opprettelsen av et nytt filmfond som skal støtte filmproduksjon i land der midlene er begrenset. Kulturdepartementet og utenriksdepartementet  gir 10 millioner over 5 år.

– Vi ønsker oss et filmfond som kan gi tilskudd til lokale filmproduksjoner som ellers ikke ville kunne gjennomføres. Et slikt ”Sørfond” vil kunne bidra til å styrke film som fortellertradisjon, og bidra til mangfold og kunstnerisk integritet på den internasjonale filmscenen. Samtidig kan et slikt fond fungere som et verktøy for en betydelig styrking av kontakten mellom filmindustrien i Norge og resten av verden, hvor Film fra Sør-festivalen kan fungere som en arena for utveksling, sier kunstnerisk leder for Film fra Sør Lasse Skagen i en pressemelding.

 

Det nye fondet er finansiert av Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet, mens NFI vil administrere midlene. Men det ligger ingen føringer om coproduksjon med norske produsenter.

 

– Film er kanskje det mest kraftfulle kunstneriske uttrykk som finnes på jordkloden, et av de mest universelle og et av de som når ut til flest fattige, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på en pressekonferanse om det nye fondet.

Solheim trekker frem to hovedområder han mener er viktige for fondet. Det første er kulturens betydning for nasjonsbygging.


– I veldig mange fattige land er en av hovedutfordringene at man ikke egentlig har klart å sveise sammen en nasjon. Mange afrikanske land ble som dere vet tegnet på et kart i Berlin i 1880. Grensene er kunstige og går tvers gjennom folkegrupper, andre folkegrupper som egentlig ikke har noe historisk til felles må danne en nasjon. Hvis man spør hva er limet som holder en nasjon sammen, så er min påstand at det aller viktigste er kunst, kultur og idrett.

Det andre hovedområdet Solheim trekker frem er kulturens evne til å skape debatt.

– Film er et mektig redskap for å sette viktige spørsmål på dagsordenen, skape demokratisk debatt og engasjement rundt det. Derfor er det klart at dette Sør-fondet som vi nå oppretter er ikke et fond for å støtte den typen kultur som allerede bærer seg selv. Det vi ønsker å støtte er de produksjonene som tar i bruk ytringsfriheten og skaper debatt om temaer som kan være kontroversielle.

Fondet skal gi 10 millioner kroner fordelt over 5 år. Solheim fremhever at beløpet kan justeres opp etter hvert hvis fondet blir et vellykket tiltak.

– Dette fondet kan ikke skape mange nye produksjoner, men det kan støtte og fremme produksjoner som også har andre inntektskilder. Vi håper at flest mulig av disse filmene vil bli vist i Norge. Vi får stadig flere filmer fra sør i Norge. De har et større publikum enn før og det er en veldig god utvikling for Norge. Vi har masse å lære av det. Det bidrar til den nødvendige internasjonaliseringen og forståelsen som Norge trenger av Afrika og Latin-Amerika.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Etablerer nytt filmfond

Film fra Sør har tatt initiativ til opprettelsen av et nytt filmfond som skal støtte filmproduksjon i land der midlene er begrenset. Kulturdepartementet og utenriksdepartementet  gir 10 millioner over 5 år.

– Vi ønsker oss et filmfond som kan gi tilskudd til lokale filmproduksjoner som ellers ikke ville kunne gjennomføres. Et slikt ”Sørfond” vil kunne bidra til å styrke film som fortellertradisjon, og bidra til mangfold og kunstnerisk integritet på den internasjonale filmscenen. Samtidig kan et slikt fond fungere som et verktøy for en betydelig styrking av kontakten mellom filmindustrien i Norge og resten av verden, hvor Film fra Sør-festivalen kan fungere som en arena for utveksling, sier kunstnerisk leder for Film fra Sør Lasse Skagen i en pressemelding.

 

Det nye fondet er finansiert av Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet, mens NFI vil administrere midlene. Men det ligger ingen føringer om coproduksjon med norske produsenter.

 

– Film er kanskje det mest kraftfulle kunstneriske uttrykk som finnes på jordkloden, et av de mest universelle og et av de som når ut til flest fattige, sier Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på en pressekonferanse om det nye fondet.

Solheim trekker frem to hovedområder han mener er viktige for fondet. Det første er kulturens betydning for nasjonsbygging.


– I veldig mange fattige land er en av hovedutfordringene at man ikke egentlig har klart å sveise sammen en nasjon. Mange afrikanske land ble som dere vet tegnet på et kart i Berlin i 1880. Grensene er kunstige og går tvers gjennom folkegrupper, andre folkegrupper som egentlig ikke har noe historisk til felles må danne en nasjon. Hvis man spør hva er limet som holder en nasjon sammen, så er min påstand at det aller viktigste er kunst, kultur og idrett.

Det andre hovedområdet Solheim trekker frem er kulturens evne til å skape debatt.

– Film er et mektig redskap for å sette viktige spørsmål på dagsordenen, skape demokratisk debatt og engasjement rundt det. Derfor er det klart at dette Sør-fondet som vi nå oppretter er ikke et fond for å støtte den typen kultur som allerede bærer seg selv. Det vi ønsker å støtte er de produksjonene som tar i bruk ytringsfriheten og skaper debatt om temaer som kan være kontroversielle.

Fondet skal gi 10 millioner kroner fordelt over 5 år. Solheim fremhever at beløpet kan justeres opp etter hvert hvis fondet blir et vellykket tiltak.

– Dette fondet kan ikke skape mange nye produksjoner, men det kan støtte og fremme produksjoner som også har andre inntektskilder. Vi håper at flest mulig av disse filmene vil bli vist i Norge. Vi får stadig flere filmer fra sør i Norge. De har et større publikum enn før og det er en veldig god utvikling for Norge. Vi har masse å lære av det. Det bidrar til den nødvendige internasjonaliseringen og forståelsen som Norge trenger av Afrika og Latin-Amerika.
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY